Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - uszczelka

andrewb25 - 2008-04-16, 19:07
Temat postu: uszczelka

czy w tym miejscu powinna być uszczelka? bo po drugiej stronie jest a przez tą dziurę kapie mi woda do bagażnika jak jest deszcz, a jeżeli tak to czy w ASO można to kupić ? jeżeli tak to orientuje się ktoś ile może kosztować?

sebastian - 2008-04-16, 19:17

Ponoć, jeśli się nie mylę, to Spyro borykał się z tym problemem i załatwił sobie w serwisie. Ależ oczywiście, że powinna tam być uszczelka. Ba! Musi.
spyro - 2008-04-16, 20:29

ano nie załatwiłem w końcu bo nie mam kiedy podjechać. narazie zaklejone silikonem :D
Jeśli mówimy o tej małej gumowej uszczelce, bo fotki nie widzę, od rana fotosik szwankuje...

bladekamil - 2008-04-16, 20:49

tak tam jest taka mała czarna uszczelka z wcięciem na kabel a taką uszczelkę powinieneś dostać w każdym motoryzacyjnym .
spyro - 2008-04-16, 21:22

bladekamil napisał/a:
w każdym motoryzacyjnym .

nie za bardzo, ale w ASO bez problemu za parę złociszy.

sebastian - 2008-04-16, 21:28

dokładnie, tylko i wyłącznie w serwisie, niestety. A znając ich ceny to pewnie zaśpiejawją ze 3-4 dychy za tą gumencję...
BANDERAS_RR - 2008-04-16, 22:12

andrewb25 jesli wpada ci woda to naprawde male ilosci jesli masz problem w bagazniku to sprawdz jak lampy dolegaja do blachy mnie tam sie dostawaly duze ilosci wody a tej uszczelki nie mam wogole i nie ma problemu po uszczelnieniu lamp
Junior_86 - 2008-04-16, 22:19

u mnie tez tego nie ma. od spodu jest zardzewiale i chyba poprzedni wlasciciel jak zobaczyl to dopiero zakleil jakims silokonem i do tej pory jest szczelne, chodz z drugiej strony rdza. woda do srodka dostaje sie tez swiatlami. tak zauwazylem.
Morfeusz142 - 2008-04-16, 22:24

sebastian napisał/a:
A znając ich ceny to pewnie zaśpiejawją ze 3-4 dychy za tą gumencję...

Jedż na szrot, weż śrubokręt i będziesz miał za darmo.

mikusw - 2008-04-16, 22:42

ja w swoim ventylu mam w tym miejscu uszczelkę
myślę że ASO nie zedrze z ciebie ostatnio jak sie dowiadywałem się o uszczelki pod lampy na tył bo mi woda zasuwa chcieli ode mnie 25 zetów za sztukę
propozycja szrotowa jest bardzo dobra

[ Dodano: 2008-04-16, 22:43 ]
BANDERAS_RR napisał/a:
nie ma problemu po uszczelnieniu lamp
jeśli mogę się zapytać w jaki sposób uszczelniałeś
adbaca - 2008-04-16, 22:55

tak jak wyzej koledzy wspomnieli tam powinna być uszczelka. Kiedyś po jakimś dniu przychodzę, otwieram bagażnik a tam nakapane. Owa uszczelka struchlała no i lało się do środka. Ja nie kupowałem uszczelki bo zrobiłem ją sam, wiem że to nie jest mistrzostwo świata ale jak zarazie nic nie przecieka. Pozdrawiam
sebastian - 2008-04-16, 22:58

Ja swoje lampy wszystkie zasmarowałem sylikonem (przezroczystym) i jest spokój z wodą - bo wcześneij lało się i to fest
spyro - 2008-04-17, 10:07

Ja podobnie, zużyłem tube silikonu i wszystko uszczelnione wokół lamp, bo uszczelki jakie dano mi w komplecie z nowymi lampami FK nadawały się tylko i wyłącznie do wywalenia.
BANDERAS_RR - 2008-04-17, 13:14

mikusw
BANDERAS_RR napisał/a:
nie ma problemu po uszczelnieniu lamp
jeśli mogę się zapytać w jaki sposób uszczelniałeś[/quote]

a wiec oczewiscie silikonem ale nie wywalilem na to nawet polowy tej malej tubki
wymontowalem lampy i stare uszczelki dokladnie oczyscilem z brudu pozniej je umylem benzyna i poczekalem az wyschly na orginalne uszczelki nalozylem warstwe silikonu grubosci okolo 3 mm rowno w kolo tworzac jak by oring wtedy lampy powedrowaly pod grzejnik na okolo 2 godziny zeby silikon stwardnial i zrobila sie z niego piekna czerna gumka dopiero wtedy przykrecilem lampy na swoje miejsca pamietajac zeby ustawic rowne szparki po dokreceniu na maxa spod lamp nie wydostalo sie nic zbednego silikonu co na swierzym bylo by bardzo prawdopodobne wiec i estetycznie ladnie wyglada a gdy komus zachce sie lampy demontowac nie ma problemu ze musi je breszka wyrywac razem z lakierem podstawa czarny silikon silnikowy pozdrawiam mam nadzieje ze moja porada wam sie przyda(podobnie robie z uszczelka pod kapa zaworowa)

mikusw - 2008-04-17, 14:39

spoko a jak będziesz potrzebował zdjąć, to z farbą nie widzi mi się to
dzisiaj byłem w ASO zamówiłem nowe uszczelki pod lampy 25 zetów sztuka

a tak swoja drogą dowiadywałem sie o tą uszczelkę co przewód wchodzi w błotnik - samej nie ma tylko z wiązką przewodów (porażka) :(

więc albo silikon jak u kolegów albo szrot

andrewb25 - 2008-04-17, 14:43

ja zrobiłem troszkę inaczej , zdemontowałem lampy, oczyściłem z brudu i wilgoci, po czym posmarowalem silikonem tak delikatnie i od razu założyłem i dokręciłem , w sumie minimalnie troszkę wyszło silikonu na zewnątrz ale i tak tego nie widać a wiem że to dobrze uszczelnia bo woda nie leci do środka

Ale z tą uszczelką pod zawory to chyba lepiej kupić w sklepie niż samemu lepić

mikusw - 2008-04-17, 14:47

andrewb25 napisał/a:
nie chodzi tutaj o uszczelkę pod pokrywę zaworów tylko o uszczelkę która jest wokół wiązki przewodów od lamp klapy bagażnika (jak otworzysz klapę to po lewej stronie trochę poniżej zawiasów)
spyro - 2008-04-17, 15:33

andrewb25 napisał/a:

Jezu jak ktoś by uszczelkę pod zawory kleił silikonem to musiałby być niezłym magikiem :D

Morfeusz142 - 2008-04-17, 17:15

andrewb25 napisał/a:
posmarowalem silikonem tak delikatnie i od razu założyłem i dokręciłem

Nie boicie się, że wlezie Wam rdza przez ten silikon. Mam wrażenie,że te lampy klary, maja kiepskie uszczelki stąd te problemy. U mnie w bagazniku jest sucho, lampy mam seryjne.

mikusw - 2008-04-17, 17:22

siema olsztyniak ja tez mam zwykłe ale uszczelki pewnie nigdy nie zmieniane za dwa tygodnie będą nowe w ASO
Morfeusz142 - 2008-04-17, 18:01

Jest nas chyba czterech.
Sir_Kamil - 2008-04-17, 20:32

Morfeusz142 napisał/a:
andrewb25 napisał/a:
posmarowalem silikonem tak delikatnie i od razu założyłem i dokręciłem

Nie boicie się, że wlezie Wam rdza przez ten silikon. Mam wrażenie,że te lampy klary, maja kiepskie uszczelki stąd te problemy. U mnie w bagazniku jest sucho, lampy mam seryjne.

A u mnie wprost przeciwnie :( .
Mam już tyle silikonu wokół lampy, że wystarczyłoby mi na wszystkie uszczelki w samochodzie ;) . A woda dalej wdziera się do środka gdzieś pod lampą :] .

Morfeusz142 - 2008-04-17, 22:57

A jesteś pewien, że to vento nie zaliczyło dzwona w tył? Bo trochę to dziwne. Kiedyś miałem jettę II, która była walona w tył i tam własnie leciało. W vento mam suchutko.
Sir_Kamil - 2008-04-19, 22:47

Pewności nie mam :] .
Ale mam pewne podejrzenia.... okolice lamp były szpachlowane :dół:

Morfeusz142 - 2008-04-19, 23:02

No to wszystko jasne.