|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - rozrząd
pilot - 2008-04-25, 22:55 Temat postu: rozrząd chciałem wymienić pasek rozrządu ale nie mogę odkręcić czterech srub na klucz imbusowy 6mm może ktoś ma jakiś pomysł,a boję się że klucz obrobi śrubę i będzie klapa.chodzi mi o sruby przy kole pasowym od wału.pozdrawiam i dziękuję.
Mariusz - 2008-04-26, 08:21
wsadż imbus do śruby i stuknij z czuciem w klucz czasem pomaga lub samą śrubę jak jest miejsce umnie tak było
pilot - 2008-04-26, 21:52 Temat postu: rozrząd witam dziś wymieniłem pasek rozrządu ale okazało się że mam luz na płaskim kole. w rozrządzie jest trzy koła zębate tj.od wałka ,wału i pompy ,napinacz i płaskie koło pod kołem pompą co to jest i jak to naprawić. proszę o poradę ,i ile kosztuje i czy dam rady zrobić to sam? dzięki pozdrawiam.
adbaca - 2008-04-26, 22:54
kolego tak prośba z mojej strony, czy byłbyś uprzejmy scalić swóje dwa problemy w jeden bo w sumie to jest to samo. A w jaki sposób widzisz ze masz luz
Paweł J. - 2008-04-27, 00:14
Ja bym się za to nie zabierał....kumpel miał taki sam problem, olał go a potem cały sinik się rozsypał...i 4 tysie w plecy....
Jeśli jesteś mechanikiem to czemu nie...ale skoro tego nie robiłeś to odradzam...
trzeba zapewne wymienić łożysko na kole...w gorszym przypadku także koło...więc nie warto oszczędzać...
Tez przyłączę się do pytania poprzednika i zapytam...Na podstawie czego stwierdziłeś że masz luz????
pilot - 2008-04-27, 10:44
pilot, poprostu poruszałem tym kołem i w poziomie ma luz na około 0.5cm a i w pionie terz trochę czy dam rady zrobić to bez rozbierania silnika?od czego jest to koło?
[ Dodano: 2008-04-27, 10:45 ]
pilot, poprostu poruszałem tym kołem i w poziomie ma luz na około 0.5cm a i w pionie terz trochę czy dam rady zrobić to bez rozbierania silnika?od czego jest to koło?Tygrysisko, adbaca, adbaca,
[ Dodano: 2008-04-27, 10:57 ]
poruszałem kołem na boki i ma około 0.5cm luzu a i w górę i w dół terz trochę ma .powiedzcie czy dam radę zrobić to bez rozbierania silnika ? i od czego jest to koło? serdeczne dzięki za czytanie iporady.
[ Dodano: 2008-04-27, 11:30 ]
tak mnie załamaliści tym kołem że trzy razy napisałem to samo.niedawno kupiłem to auto i ciągle coś naprawiam,a miało być nie zawodne.jak mi powiecie jak to wymienić to sam zrobię, nie mam kasy na mechanika.dziękuje za każdą radę.
Paweł J. - 2008-04-27, 17:41
Jaki masz dokładnie silnik i z którego roku???
Bo tak to nie wiem jaki masz dokładnie rozrząd. Z jednośrubowym czy trzyśrubowym kołem zębatym???
Napisz jaki silnik to jakiś rysuneczek wkleję....to bedzie lepiej się połapać.
pilot - 2008-04-27, 19:53 Temat postu: rozrząd 1.9td 1997 listopad koła mają po jednej śrubie dzęki za zainteresowanie moim problemem .powiedz jak pytać w sklepie o to koło.
Paweł J. - 2008-04-28, 10:45
Więc to chyba ten roarząd z jednośrubowymi kołami...Które to koło to jakoś może znajdziemy jego fachową nazwę...
adbaca - 2008-04-28, 15:50
Pilot Ty masz silnik "td" czy "tdi" no i która rolka ma luzy
pilot - 2008-04-28, 16:13 Temat postu: rozrząd to jest to koło po prawej stronie na dole opiera się o nie płaska strona paska,może wiesz jak to zdemontować?
[ Dodano: 2008-04-28, 16:15 ]
adbaca mam to samo co Ty td
Paweł J. - 2008-04-28, 17:03
Nie wiem czy to cos pomoże ale mam opisane jak ten rozrząd wymienić wiem może coś i z kołem CI pomoże..
Krok 1.
Krok 2.
Krok 3.
Krok 4.
Krok 5.
Krok 6.
Nie wiem czy to wogóle pomoże, ale może ktoś bedzie kiedyś czegoś podobnego szukał....
pilot - 2008-04-28, 17:26 Temat postu: rozrząd trochę słabe te rysunki ale dzięki i zato, jutro zobaczę w sklepie pozdrowienia
[ Dodano: 2008-04-28, 17:29 ]
możesz mi wysłać ten opis o ile nie sprawi Ci to kłopotu dzięki
Paweł J. - 2008-04-28, 18:23
Za jakąś godzinkę wyślę....bo teraz czasu za bardzo nie mam...poszukam to może coś jeszcze znajdę na ten temat.
P.S. odezwij się moje gg i wyslij mi swojego maila żebym mógł Ci zalączniki podesłac...
adbaca - 2008-04-29, 11:40
bo Ty wczesniej pisałeś ze wymienić chciałeś rozrząd i powiedz mi czy po wymianie sie tak zaczeło dziać czy przed wymiana już ta rolka miała luzy?? Wiem ze miałeś problem z odkręceniem śrub mocujących ją ale dobrze ktos Ci poradził aby wbić "z czuciem" klucz w te śruby
pilot - 2008-04-29, 20:19 Temat postu: rozrząd ja nie mogłem odkręcić śrub od koła przy wale na dole cztery imbusowe.a teraz mówimy o kole które napędza pompę olejową ten luz był odrazu po zdjęciu paska rozrządu dziś kupiłem tlejkę tz.łożysko ślizgowe i uszczelniacz,wymienię w wolnej chwili to niby ma skasowac ten luz.bo koło jest dobre.pozdrawiam
adbaca - 2008-04-29, 21:22
no to powodzenia i rób fotki jak to wymieniasz itp później zamiescisz i bedzie jak znalazł dla następnego jeszcze raz powodzenia, czekam na wyniki i fotki
kamilos - 2008-04-30, 14:01
Kup sobie odrazu nowe sruby kosztuja grosze....wszystko sie starzeje. Ja przy zaciskach hamulca musialem w ruby wbijac torxa
tomala2301 - 2008-04-30, 21:26
Ja te śrubki odkręcałem w taki sposób , że brałem klucz imbusowy ale nie 6 kątny tylko rozmiar 8 wielorowkowy i najpierw wbiłem imbus , a potem brałem klucz nasadowy z przedłużkami i jedna osoba biła młotkiem z czuciem a druga odgręcała te sruby , no chyba , że masz klucz udarowy. No oczywiście śruby potem nowe. Pozdrawiam
devill4 - 2010-03-04, 22:45
witam
może mi ktoś doradzić jaki rozrząd do silnika 1.9 td najlepszy? bo chce wymienić jakby co to jest to rocznik 94
i jeszcze mam jedno pytanie gdzie przy tym silniku znajduję się czujnik wskazujący obroty bo mam drobny kłopot jak sobie przez noc stoi i na drugi dzień palę to po odpaleniu gdy chce lekko dodać gazu wskazówka spada chociaż słychać że silnik wchodzi na obroty dodam że miałem robioną pompę jakiś czas temu i byłem strasznie zadowolony bo silnik zaczął palić jak to niektórzy mówią z pół obrotu a teraz radość mi przeszła bo czasem muszę go kręcić 2 razy a czasem jest ok...jednym słowem jak mu czapka stanie tak pali jakby paliwa nie dostawał wcale...chyba mechanik spier.... sprawę
ale najważniejsze te pierwsze pytanie bo coś już przy tym rozrządzie piszczy na wolnych obrotach i chce się go szybko pozbyć
z góry dzięki za odp
Raziel500 - 2010-03-04, 22:51
ja to zawsze jak robie jakiś rozrząd to gatesa zakładam sam na takim jeżdzę
miki9a - 2010-03-04, 22:55
co do rozrządu to nie wiem jak w td jest ale u mnie była na samej górze taka rolka prowadząca i ona piszczała na wolnych obrotach samemu łatwo ja wymienic. a czujnik obrotomierza to moze w alternatorze w fordzie tak miałem w altku. a w vento to nie wiem dokładnie
devill4 - 2010-03-04, 23:07
może i coś w u mnie takiego jest...muszę to przejrzeć dobrze bo tych osłon nawciskane nie można nawet rzucić okiem na pasek i inne rzeczy
z początku myślałem że to klinowy gra mi na nerwach i z 10 razy go podciągałem zapalałem i sprawdzałem a piszczenie im dłużej chodził a obroty się stabilizowały to znikało ale jak nadstawić dobrze ucho to słychać gdzie
to ja nie wiem co z tymi obrotami może być elektryka to już inna bajka dla mnie chyba że to ten cholerny pasek jeszcze się ślizga
Raziel500, dzięki za podpowiedź o ile będą mieli dla td bo na all widzę tylko do tdi i innych
miki9a - 2010-03-04, 23:11
zęby zobaczyć ta rolkę o której mowie wystarczy tylko lekko odchylić osłonę od rozrządu ta rolka jest na górze znajduje się miedzy kołem zębatym od rozrządu a kołem od pompy
devill4 - 2010-03-04, 23:27
to Ty masz widocznie lepiej niż ja bo o odchyleniu nie ma mowy prędzej połamię tą osłonę tak się skubana trzyma ale przy okazji wymiany rozrządu i tak ją zdejmę...dzięki za podpowiedź w każdym razie
FWD350 - 2010-03-05, 14:12
bo musisz piac zapinki i wszystko zobaczysz
pasek gates napinacz ruvile i rolka tez
devill4 - 2010-03-06, 11:53
FWD350 napisał/a: | bo musisz piac zapinki i wszystko zobaczysz |
luzik z tym to ja sobie już radę dam a poza tym mam jeszcze książkę do niego jakby co
|
|