|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Pozostałe - pare pytan odnosnie vento
thomass876 - 2008-05-05, 22:31 Temat postu: pare pytan odnosnie vento witam wszystkich posiadaczy VENTO:) ja tez niedawno stalem sie posiadaczem tego auta i chcialbym sie zapytac o pare rzeczy tzn. czy jest podswietlanie popielniczki z przodu i z tylu bo u mnie nie ma jak jest to gdzie szukac moge zarowek zeby ewentualnie wymienic, czy jak sie zamnknie kluczykiem drzwi od kierowcy czy wszystkie drzwi sie wtedy zamykaja bo u mnie nie:/ oczywiscie u mnie lewa prowadnica szyberdachu nie dziala ale to chyba standard
sebastian - 2008-05-05, 22:38
Witaj! Co do popielniczki z przodu, to powinna być podświetlana, z tyłu natomiast nie wiem, bu u mnie bynajmniej nie świeci i podejżewam, ze chyba nie będzie świecić, bo żadnych kabelków nie zauważyłem. Natomiast co do zamka, co nie zamyka wszyskicj drzwi to musisz zobaczyć, czy masz, czy nie masz centralny zamek. W bakażniku po lewej stronie na ścianie bocznej pod tą śmieszną matą powinna byc pompka od centralnego zamka - takie sporych rozmiarów kwadratowe pudło Jeśli jej nie ma, to nie masz centrala, niestety Bo najnormalniej, jak przekrecisz kluczykiem, a mając zamek centr., to dzwi wszystkie powinny się automatycznie zamknąć.
mikusw - 2008-05-05, 22:39
tak dokładnie jak napisałeś thomass876 napisał/a: | oczywiscie u mnie lewa prowadnica szyberdachu nie dziala ale to chyba standard | to standard w vw nie tylko w vento
jeżeli masz centralny zamek to drzwi będą się odblokowywały wszystkie na raz
ale jeśli masz tylko zwykły zamek to trzeba każde z osobna
thomass876 - 2008-05-05, 22:43
to znaczy ja moge pilotem otwierac i zamykac drzwi i wtedy wszystkie sie otwieraja i zamykaja
mikusw - 2008-05-05, 22:45
tak jest dokładnie tak jak piszesz
tylko nie wszystkie alarmy są podpięte pod centralny zamek
sebastian - 2008-05-05, 22:46
a jak zamykasz z pilota, to zamek zamyka się powoli, czy tak momentalnie - takie pyk i już zamkniety? Bo może być, że nie masz zamka pneumatycznego, tylko np. elektryczny, ktoś może tak zamontował i byc może stąd też ne działa, jak kluczykiem przekręcisz, aczkolwiek jak dla mnie to ni e powinno mieć znaczenia, czy z pilota czy z kluczyka...
thomass876 - 2008-05-05, 22:48
mysle ze mam pneumatyczny bo slychac takie bzyczenie i zamki powoli sie zamykaja, no wlasnie mnie to zdziwilo ze nie ma tego zamka "master" ktory by wszystkie drzwi zamykal, moze cos mam popsute i dlatego:/
sebastian - 2008-05-05, 22:49
ale z pilot jak zamykasz, to dzwi się wszystkie zamykają?
thomass876 - 2008-05-05, 22:50
no wlasnie jak z pilota zamykam to wszystko ok wszystko dziala dobrze
sebastian - 2008-05-05, 22:53
Czyli wychodzi na to, ze coś jest nie tak podpięte, albo odpięty jakiś kabelek - bo czy tak czy inaczej to powinno w obie strony działać (?)
thomass876 - 2008-05-05, 22:56
to znaczy raz sie zastanawialem bo pod maska mam takie dwa jakby przekazniki i nie wiem od czego one sa i tam mi wyglada na to ze jakby jeden kabelek byl odpiety, ale boje sie go wtykac bo jak cos zepsuje:/ moze poprzedni wlasciciel mial jakis problemy z tym i odlaczyl, ale chyba nie bede sie odzywal do tego...
sebastian - 2008-05-05, 22:59
a pokaż fotkę, zobaczymy
thomass876 - 2008-05-05, 23:02
ok przy najblizszej okazji zrobie fotke i pokaze dzieki koledzy za szybkie odp pozdro
sebastian - 2008-05-05, 23:04
KOniecznie, i umieść w dziale nasze ventki - to trza zobaczyć
[ Dodano: 2008-05-05, 23:04 ]
oczywiście calego samochodziku Twego
marmarmarek - 2008-05-06, 16:14
sebastian napisał/a: | Co do popielniczki z przodu, to powinna być podświetlana | niekoniecznie-zalezy od opcji, u brata w Vento nie ma miejsca na zarowke.
[ Dodano: 2008-05-06, 16:15 ]
no a u mnie w poprzednim Vento swiecila nawet tylnia w tym nie wiem-nie sprawdzalem
sebastian - 2008-05-06, 19:58
Cytat: | no a u mnie w poprzednim Vento swiecila nawet tylnia w tym nie wiem-nie sprawdzalem |
czyli widac, ze to wszystko zależy od wersji wyposażenia...
thomass876 - 2008-05-06, 20:26
jednak zauwazylem ze z tylu powinna byc podswitlana poniewaz znalazlem kabelki tylko nie mam pojecia jaka zarowka tam jest:/ a z przodu jak wyjalem popielniczke to nad nia jest taki pomaranczowy plastik tylko nie mam pojecia jak go wyjac i zobaczyc czy jest jakas zarowka
a tutaj daje fotke tych przekaznikow o ktorych wczoraj pisalem
http://www.otofotki.pl/im...1274979822o.JPG
sebastian - 2008-05-06, 20:31
AA, i chodzi o ten pomarańczowy kabelek, a raczej wtyczkę, która jest sobie luzem? Wiesz, u mnie też jest coś takiego, tylko innego koliry i jest sobie luzem, do niczego n epodłączona - i jeździ... Widocznie ona jest do niczego nie potrzebna, skoro nie jest podłączona.
thomass876 - 2008-05-06, 20:39
no to widocznie tak juz musi byc heh no coz zawsze moge sobie zamknac pilocikiem niech ludzie widza jaki mam bajer hehe
sebastian - 2008-05-06, 20:48
też taki bajer bym chciał, no coż, wygoda to jak nic, ale na razie jeszcze nie mogę sobie na taką wygodę pozwolić...
thomass876 - 2008-05-14, 23:01
mam takie pytanie otoz, u mnie zauwazylem ze przy przelaczniku tam gdzie jest wlacznik ogrzewania tylnej szyby i obok sa zaslepki(nie mam elektrycznych szyb) i pod tymi zaslepkami gdzie powinny byc przyciski od szyb elektrycznych sa kable i tam gdzie powinien byc wlacznik klimatyzacji tez, czy mozliwe jest za mam juz cala instalacje do elektrycznych szyb?
Whiskas - 2008-05-18, 11:55
Witam Panowie:
Jeśli chodzi o podświetlenie popielniczekto:
1 Przednia: w większości VW jest to zrealizowane przy pomocy jednej żarówki umieszczonej na zapalniczce do której dochodzi taki przeźroczysty plastik łączący okienko nad zapalniczką (uwczesny światłowód - podobnie zresztą jak w pokrętłach nawiewu). Bardzo często bywa, że ta platikowa rurka jest ułamana lub nadłamana i przez to nie dochodzi tam światło. Również powodem braku oświetlenia popielniczki jest wymiana zapalniczki na uniwersalną, która albo nie ma wogóle podświetlenia albo brak jest wycięcia w oprawce żarówki do tego plastikowego "światłowodu". Radzę rozpocząć od sprawdzenia właśnie zapalniczki. Tylko uwaga przy wyciąganiu na oprawkę żarówki - bez zdjęcia jej nijak nie wyciągnie się zapalniczki. Pieruństwo lubi się ułamać i wtedy nic innego jak zakup nowej zapalniczki.
2. Tylna: tu w zależności od wyposażenia jest lub też nie ma (u mnie nie ma). Ale jak ktoś chce to założyć to nie ma problemu. W obudowie tunelu jest już miejsce na oprawkę żarówki. Pozostaje kwestia zdobycia odpowiedniej oprawki i ewntualnie dociągnięcia przewodów (chyba dopiero od rocznika 94 wiązki były wyposażane w ten odcinek we wszystkich modelach niezależnie od wyposażenia).
cinek82 - 2008-05-18, 15:23
thomass876 napisał/a: | mam takie pytanie otoz, u mnie zauwazylem ze przy przelaczniku tam gdzie jest wlacznik ogrzewania tylnej szyby i obok sa zaslepki(nie mam elektrycznych szyb) i pod tymi zaslepkami gdzie powinny byc przyciski od szyb elektrycznych sa kable i tam gdzie powinien byc wlacznik klimatyzacji tez, czy mozliwe jest za mam juz cala instalacje do elektrycznych szyb? |
Kable (zakończone gniazdem) pod tymi zaślepkami to jest podłączenie do komputerka, do sprawdzania silnika.
thomass876 - 2008-05-18, 16:50
juz doszedlem o co biega z przodu w zapalniczce, byla po prostu spalona zarowka hehe a ztylu mam juz kable tylko nie mam oprawki zarowki.
a ja myslalem ze to sa wiazki do elektrycznych szyb hehe dzieki za odpowiedz
|
|