|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - Wyciek p³ynu ze zbiornika wyrównawczego cieczy ch³odz±cej!
Majkel - 2008-05-11, 18:13 Temat postu: Wyciek p³ynu ze zbiornika wyrównawczego cieczy ch³odz±cej! witam wszystkich posiadaczy venciora;) panowie mam problem, ktory niby minal a jednak daje sie we znaki:/ dzis znowu zauwazylem, ¿e ze zbiornika wyrównawczego (silnik 1.8 ABS 90 KM 66 kW) wycieka mi p³yn! 2 mieisace temu tak sie dzia³o, wiec sprawdzilem przewody cieczy chlodzacej czy s± dro¿ne i by³o wszystko ok, wiec spu¶ci³em stare petrygo i wla³em nowe ( tak zeby w zbiorniku wyrównawczym p³yn by³ miêdzy kreskami MIN i MAX- wiec tak jak trzeba).. przez jakis czas by³o wporz±dku ale dzis zauwa¿y³em, ze znowu zbiorniczek wyrównawczy "wypluwa" p³yn i jest teraz znowu p³ynu pod kresk± MINimum:/ wiec co jest grane, skoro przewody by³y dro¿ne i termostat te¿ siê otwiera?? jak wtedy wymienia³em p³yn, to wyj±³em termostat i sprawdzi³em go w garnuszku z wod± i sie otwiera³ lecz tu¿ przed zagotowaniem wody, czyli woda mia³a ok 93-95 st celsjusza, czyli chyba troche za pó¼no siê otworzy³ ale by³ dobry (termostat mia³ napis FRANCE).. Wiêcy czy to jest wina termostatu, ktory mo¿e za pó¼no siê otwiera, a rozgotowany p³yn ch³odz±cy wywala zbiornikiem wyrównawczym?? Co o tym my¶licie?? Musze do tego doj¶æ bo nie ma sensu co chwile dolewac Petrygo skoro silnik wypluwa go:/ Poradzcie cos panowie!!!
Pawe³ J. - 2008-05-11, 19:13
Majkel napisa³/a: | skoro przewody by³y dro¿ne i termostat te¿ siê otwiera? |
Przewody masz dro¿ne, a czy s± szczelne?
ALe jak Ci ten p³yn wywala...ze zbiorniczka?? to mo¿e zboirniczek jest dziurawy....
Skoro ¶miagasz na petrygo to w przypadku wycieku ten p³yn pozostawia takie bia³e zacieki...poszukaj czy nigdzie na przewodach nie ma czego¶ takiego...
Majkel - 2008-05-11, 20:13
Tak, s± dro¿ne i szczelne.. Mam wra¿enie, ¿e termostat sie za pó¼no otwiera i p³yn tak sie "rozrasta" ¿e go musi gdzie¶ wywaliæ pod cisnieniem.. zbiorniczek wyrównawczy ma taki specjalny odp³yw, ¿e w razie czego go wywali ale normalnie nie powinno tak sie dziaæ, bo termostat powienien sie otwieraæ ju¿ przy 85 st C zeby dawa³o p³yn chlodz±cy na duzy obieg.. dorad¼cie mi jaki kupiæ termostat, bo chyba on szwankuje, jaka firma i jaki jest naprawde dobry (cena nie gra roli)..
sebastian - 2008-05-11, 20:32
Je¶li cena nie gra roli, to kup oryginalny, w serwisie. Cenowo to przedstawia siê tak oko³o 80 z³, bo sie jaki¶ czas temu pyta³em. Kupisz i masz ¶wiêty spokój. A normalnie za podrubê, Wahlera np. dasz ok. 30 z³.
spyro - 2008-05-11, 20:48
Majkel, dziwiê Ci siê jak ju¿ wyj±³e¶ termostat ¿e go nie wymieni³e¶. Nowy to koszt niewielki a mia³by¶ ju¿ z g³owy. W tej chwili kup oryginalny termostat VW, ja chcia³em tez takowy ale ¿e na czasie mi zale¿a³o to a nie by³o na stanie to za³o¿yli jaki¶ podrabiany za 36 z³ jak dobrze pamiêtam. Na razie dzia³a. Ale lepiej za³o¿yæ oryginalny bo kosztuje stówki a jako¶æ na pewno nieporównywalnie lepsza.
Ale moim zdaniem to nie jest wina termostatu ¿e Ci wywala p³yn ze zbiornika niekiedy. Tak jak piszesz zbiorniczek ma z boku przy kielichu amortyzatora taki odp³yw, ¿eby nie wysadzi³o go jak ci¶nienie wzro¶nie. Nie chce Cie martwiæ, ale jak u mnie uszczelka pod g³owica pad³a (o czym nie wiedzia³em) to w³a¶nie mia³em podobne objawy przed zniszczeniem silnika. P³yn ucieka³ non-stop a czasem go wywala³o przez wyrównawczy. |o podobno klasyczne objawy uszczelki.
Pawe³ J. - 2008-05-11, 20:52
A moze po prostu zbiorniczek jest nieszczelny...i wywala p³yn jak siê robi ma³e ci¶nienie bo ma³e jest normalk± jak silnik pracuje...
Majkel - 2008-05-11, 21:56
Spyro nie martw mnie:/ jak narazie wymienie termostat, a jezeli nadal bedzie wyrzucalo p³yn to bedzie grubo pracy nad ta uszczelka:/ ale jak macie jeszcze jakies przypadki z wypluwaniem plyny przez zbiornik to pisac! Dodam, ze ciecz chlodzaca zauwazylem tez zaschnieta przy wylocie z weza nad swiecami, ktory prowadzi ciecz do silnika :/ a na allegro kupowac termostat czy lepiej nie?
sebastian - 2008-05-11, 21:59
Majkel napisa³/a: | na allegro kupowac termostat czy lepiej nie? |
W serwisie, najlepiej
Pawe³ J. - 2008-05-11, 22:04
Majkel napisa³/a: | zaschnieta przy wylocie z weza nad swiecami, ktory prowadzi ciecz do silnik |
No to trójnik masz walniêty....i pewnie st±d te ubytki p³ynu....mo¿liwe tak¿e ¿e zbiorniczek jest nieszczelny....wiêc mo¿e tak ¼le nie bêdzie.
Majkel - 2008-05-11, 22:07
no to musze smignac i kupie.. a wiecie mo¿e jaki numer katalogowy ma oryginalny termostat do vento 1.8 ABS? bo z doswiadczenia wiem, ze serwis zawsze ma racje i z usmiechem na twarzy da klientowi towar, za ktory niemalo skasuje a potem czesc nie pasuje.. mialem tak z migaczami z blotnika- potem musialem jezdzic i zamieniac bo koles mi wciskal inny numer katalogowy kirunkowskazu niz ja mu powiedzialem, ktory mial byc super odpowiedni do modelu z 94 r. i dupa, jezdzilem i oddawalem i czekalem za innym typem heh!
[ Dodano: 2008-05-11, 22:08 ]
Tygrysisko, ten trójnik, który rozdziela wê¿e z ciecza przed wlotem do silnika tu przy swiecach?
Pawe³ J. - 2008-05-11, 22:12
Majkel napisa³/a: | Tygrysisko, ten trójnik, który rozdziela wê¿e z ciecza przed wlotem do silnika tu przy swiecach? |
Tak ten, ten nad ¶wiecami co idzie do g³owicy i w którym jest czujnik temperatury.
Majkel - 2008-05-11, 22:19
a mo¿liwe, ¿e korek od zbiorniczka jest walniêty i nie odprowadza cie¶nienia wiêc ciecz ucieka wszystkimi mo¿liwymi otworami??
delus - 2008-05-11, 23:16
ja mam taki sam problem przy tym samym silniku co u ciebie. tylko ze wlasnie mi sie wydaje ze plyn wylatuje bezposrednio ze zbiornika spod korka, bo widac bialy osad na zbiorniku. u siebie jeszcze zauwazylem ze w pewnym miejscu na przewodach tez jest nieszczelne ale nie sadze zeby tam moglo wyciekac az tyle plynu. jak bedziesz wiedzial juz na pewno co jest nie tak to napisz tutaj. z gory dzieki
spyro - 2008-05-12, 00:10
Korek zbiorniczka te¿ jest wa¿ny, bo jak jest walniêty to nie trzyma ci¶nienia, te¿ to przechodzi³em swego czasu, kupi³em wtedy NOWY korek i problem znikn±³.
My¶lê, ¿e jednak termostat tu nie ma nic do wywalania p³ynu przez zbiorniczek wyrównawczy, termostat za co innego jest odpowiedzialny.
piru - 2008-05-12, 07:33
Spyro raczej Ciê nie straszy. Podobne objawy mia³em w golfie jak uszczelkê spod g³owicy wywali³o Korek wymieñ na pocz±tek bo to nie wielkie koszta a wykluczyæ trzeba na pocz±tek. Potem proponuje wjechaæ na kana³ niech silnik trochê popracuje i zobaczyæ czy faktycznie gdzie¶ nie wycieka. Rozbierz front Venciaka i zobacz czy z ch³odnic± wszystko jest oki, czy gdzie¶ czasem siê nie rozszczelni³a. Je¶li wszystko wykluczysz to bêdzie raczej uszczelka
Majkel - 2008-05-12, 19:27
je¿eli to faktycznie jest uszczelka walnieta to zalamka:/ tym bardziej, ze w srode jade kupic i zalozyc letnie opony wiec siano juz mam porozdzielane na wydatki a tu moze byc zonk:/ brat ma golfa III diesel'a 1,9 TDI- czy korki zbiornika wyrównawczego vento benzyna i golf diesel maja takie same? wtedy wkrece jego i pojezdze i zobacze jak sie bedzie zachowywal ten plyn..
spyro - 2008-05-12, 20:10
S³uchaj, ja za nowy korek zap³aci³em 18 z³ jak dobrze pamiêtam, wiêc wydatek ¿aden...
marmarmarek - 2008-05-12, 21:43
korki sa te same
delus - 2008-05-14, 13:00
a jezeli tak jak u mnie na zbiorniku widac slady po petrygo i wydaje mi sie ze plyn wycieka spod korka to wg was sama wymiana korka wystarczy?
spyro - 2008-05-14, 15:40
Cytat: | a jezeli tak jak u mnie na zbiorniku widac slady po petrygo i wydaje mi sie ze plyn wycieka spod korka to wg was sama wymiana korka wystarczy? |
spyro napisa³/a: | S³uchaj, ja za nowy korek zap³aci³em 18 z³ jak dobrze pamiêtam, wiêc wydatek ¿aden... |
nawet jak to nie to to nie wydasz jakiego¶ maj±tku...
sebastian - 2008-05-14, 18:07
18 to i tak sporo, hehe. Ja ostatnio kupi³em za 10 z³ - i trzyma jak pierun ci¶nienie, wodê, i w ogóle daje rady
[ Dodano: 2008-05-14, 18:08 ]
A tylko dlatego kupilem nowy, bo stary bardzo ciê¿ko siê odkrêca³, trzeba by³o u¿ywac na prawde mega ogromnej si³y, bo go odkrêciæ, czasami po prostu siê zapiek³. A poza tym by³ dobry, i to orygina³. A na ten nie narzekam, leciutko siê odkrêca i wszystko wporz±siu
spyro - 2008-05-14, 20:26
no widzisz, to jeszcze taniej. Ja swój kupowa³em kupê lat temu bo mój oryginalny korek niestety nie trzyma³ ci¶nienia.
CichyEska - 2008-05-16, 22:22
Majkel napisa³/a: | a mo¿liwe, ¿e korek od zbiorniczka jest walniêty i nie odprowadza cie¶nienia wiêc ciecz ucieka wszystkimi mo¿liwymi otworami?? | He he i to jest to:-)Na korku jest juz do du..y uszczelka gumowa i cisnienia nie trzyma.Ja sie tyle obszukalem az mi zbrzydlo.W koncu przez pomylke zalozylem inny korek od kolegi jak porownywalismy po odpaleniu czy u niego tez wywali:-)i nagle przestalo....
|
|