Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - brzęczenie przy niewyłączonych światlach

Fable - 2008-05-20, 11:17
Temat postu: brzęczenie przy niewyłączonych światlach
gdzie się znajduje to "coś" co tak wstrętnie brzęczy??? gdy światla nie są wylączone i otwieramy drzwi... chciałbym to odlączyć lub jakoś zmienić ten wstrętny dzwięk :S
spyro - 2008-05-20, 11:59

nie w każdej wersji było w standardzie, więc pytanie czy masz oryginalne czy nie? Jak nie to szukaj po dźwięku, ja n u siebie miałem to założone w słupku bocznym pod tapicerką a fabrycznie nie wiem gdzie jest...
Fable - 2008-05-20, 12:01

mam to fabrycznie ... w jakim miejscu w słupku bocznym? może mógłbyś pokazać na foto?
Paweł J. - 2008-05-20, 20:49

Chyba powinien załatwić to ten przekażnik

Fable - 2008-05-20, 21:01

dziękuje Ci! a jego można zamienić na jakiś inny który inaczej dzwięczy?
Paweł J. - 2008-05-20, 21:04

Teoretycznie wszytko można....ale jak to w praktyce wyjdzie tego nie wiem....

Ale brzęczyk fajna sprawa...szczególnie w lecie jak słońce ostro daje....ja niestety takiego bajeru nie mam i trochę żałuję... :(

Fable - 2008-05-20, 21:11

ale on bardzo przeciwnie brzęczy....
i jeszcze pytanko mam wersję GL ale niemam halogenów... chciałbym je zamontować to muszę zmienic przełącznik lub jakis wyłacznik dostawić? a tam druty będą czy będę musiał jakies inne druty tam zamieścic? myślę o oryginalnych halogenkach

Paweł J. - 2008-05-20, 21:15

Tu masy jeden link
http://forum.vwvento.org/...hlight=halogeny

z resztą użyj opcji szuka i wpisz odpowiednie hasło i coś znajdzieśz bo już było coś o tym wcześniej pisane

Fable - 2008-05-20, 21:27

ok dzięki Ci bardzo! :papa:
paweł - 2008-05-20, 21:50

spyro napisał/a:
nie w każdej wersji było w standardzie, więc pytanie czy masz oryginalne czy nie?

Chcialem się zapyac może ktoś wie jak sprawdzic czy jest to może w standardzie, bo przydało by mi się coś takiego. :D

Paweł J. - 2008-05-20, 21:58

Z tymi wersjami i z tym co było w nich w standardzie to róznie było i nikt tej reguły nie zgadł.

Zdaje się że jak wszedł w życie nakaz jeżdzenia na światłach to widziałem dużo ludzi jak się ogłaszali że montują automatyczny włącznik świateł i własnie ten brzęczyk.

Teoretycznie to wystarczy podpiąć się pod światła pozycyjne i pod czujnik od lampek w drzwiach i jak otwierasz drzwi i masz włączone światła to powinno się obwód zamykac i ten brzęczyk powinien się odezwać, ale tego nigdy nie robiłęm.

paweł - 2008-05-20, 22:04

Ja myślałem o jakiś kodach na wklejce ;)
Paweł J. - 2008-05-21, 08:51

Yyyyy..... :hmmm: możesz trochę rozwinąć swoja myśl? Bo przynajmniej aj nie wiem o co chodzi....jakiś niekumaty jestem :głupek2:
paweł - 2008-05-21, 09:21

wyposażenie standardowe czyli zamontowane w fabryce powinno byc opisane kodami we wklejce w samochodzie i drugiej w książce serwisowej - chyba
krzeszak - 2008-05-21, 17:08

Fable, -rozumie ze chcesz ten brzęczyk wywalić ze swojej ventki
A ile chcesz za niego??? ;)

sebastian - 2008-05-21, 17:11

Ja też bym chciał taki :P

Nie żaden z allegro za 3 zł, badziew, tylko taki ogyginales, właśnie/
Jak coś, to ja deugi w kolejce jestem :D

Paweł J. - 2008-05-21, 17:24

Tu jest jakiś brzęczyk
http://moto.allegro.pl/it...l_90240665.html

Nie wiem czy będzie pasował ale jakoś tak wygląda jakby przekaźnik....i niby pasuje do tego schematu...

tylko to jest przekaźnik i nie wiem czy ten brzęczyk jest w tym przekaźniku czy jak...no i w aukcji nie ma od jakiego to auta...jest tylko symbol

krzeszak - 2008-05-21, 17:30

ale na schemacie nie ma nigdzie tego numeru przekaźnika???co na aukcji
Paweł J. - 2008-05-21, 17:36

Właśnie poszedłem zobaczyć czy mam ten przekaźnik..i lipa..nie mam...no w sumie bo mi nic nie pitoli jak świateł nie wyłączę...

Nie mam też tego po lewej R8....

Fable, czyli zdejmij klapke od bezpieczników i wyciągnij ten przekażnik i już nie będzie Cię drażnić....

Tylko jak to jest...brzęczyk jest w przekaźniku?? wystarczy przekaźnik włożyć i będziemy mieli alarm niewyłączonych świateł??

Tu jest inny przekaźnik tego typu, drugi i ostatni na allegro (no chyba, że źle szukam)
http://moto.allegro.pl/it...t_vw_nowy_.html

Ale to jakby do nowszych roczników.

sebastian - 2008-05-21, 17:58

Ale zaraz zaraz... gdzieś, ale albo gdzieś widziałem w jakimś VW, albo czytałem, że prócz tego przekaźnika jest jeszcze do tego jakaś niewielka puszeczka, i to w tej puszeczce właśnie brzęczy. a Brzęczy nietylko, jak ma się niezgaszone swiatełka ale również na każde inne źródło światła, np. jak się przesunie dźwignię kierunkowskazu w którąs stronę, jako na postój, albo naciśnie się pedał hamulca, co się stopy zapalają i też brzęczało. I tylko wtegu, gdy zapłon był wyłączony i drzwi były otwarte. W żadnym innym wypadku nic nie brzęczało. Gdy drzwi zamkniete były, a światełka na pozycjach - cisza. Wystarczy dzwi otworzyć i już berzęczy. Ze stopami tak samo.

Także mi się coś wydaje, że to nie sam przekaźnik tą sprawę załatwia... Bo przecież musi być jakis moduł elektroniczny odpowiedzialny za te rzeczy...

Paweł J. - 2008-05-21, 18:09

sebastian napisał/a:
Także mi się coś wydaje, że to nie sam przekaźnik tą sprawę załatwia

No właśnie tego się obawiam...bo to byłoby zbyt piękne.

pablomed - 2008-05-21, 21:51

przekaźnik od tego brzęczka oryginalny ma nadruk 36. Wyjmujesz i po sprawie.
Ale jak ktoś chce to mieć to włożyć nie wystarczym trzba trochę kabli dołożyć.

sebastian - 2008-05-21, 22:08

pablomed napisał/a:
trzba trochę kabli dołożyć

No własnie - osobno dla każdego potencjalnego źródła światła... Osobno na stopy, osobno na kierunki, osobno na pozycje i na co jeszcze, czego może nie wiem... A samo założenie tylko samego przekaźnika nic właśnie nie da, a już tymbardziej brzęczenia... (zbyt skomplikowany brzęczyk, w porównaniu z tymi za 3-5 zł na allegro).

spyro - 2008-05-22, 20:40

Tygrysisko napisał/a:
ja niestety takiego bajeru nie mam i trochę żałuję...

no ja tez nie miałem i zaraz po kupnie Ventki poleciałem do elektryka i założył mi takowy wynalazek, nieprzywyczajony byłem bo w mamy aucie światła gasły po wyjęciu kluczyka ze stacyjki a w Vento tak nie jest...

No w każdym razie wiele lat miałem ten brzęczyk i w tamtym roku coś mnie podkusiło i go wywaliłem, strasznie mnie irytował ten dźwięk... Mój był założony właśnie w słupku, ale to była dokładka, oryginalny tak jak Tygrysisko napisał...

Paweł J. - 2008-05-22, 20:44

spyro napisał/a:
oryginalny tak jak Tygrysisko napisał...

Czyli ten sam przekaźnik co jest obok bezpieczników jest jednocześnie brzęczykiem?

spyro - 2008-05-22, 20:48

tak mi się zdaje, ale pewien nie jestem bo nigdy nie miałem z oryginalnym do czynienia. Tak jest w megankach poprzednich.
adam-358 - 2009-01-12, 16:12

witam wiem ze temat stary ale chciałbym się podzielić moimi sposzczeżeniami moze komuś kiedyś sie to przyda . a więc jeśli chodzi o ten brzęczyk seryjny w moim aucie rocznik 97 znajduje sie na liczniku .aby sie do niego dobrać trzeba by było wyjąc licznik i zdjąc z niego osłone z tyłu na płytce jest wlutowany brzęczyk :] i to tyle w najbliższym czasie bede go wyjmować więc bede mógł zrobić zdjęcia . Mam nadzieję ze to się komuś przyda :papa:
spyro - 2009-01-12, 19:54

adam-358 napisał/a:
więc bede mógł zrobić zdjęcia
no to czekamy na fotencje.
slaw71 - 2009-01-12, 20:01

ja nie rozumiem w czym Wam ten brzęczyk przeszkadza :P :P :faja:
adam-358 - 2009-01-12, 20:53

zle napisałem bede wyjmował licznik bo bede zmieniał oswietlenie zegarów cyfrowych a brzęczyk zostaje przydaje się ;) drażni mnie tylko że brzęczy jak wychodzisz z samochodu przy włączonym silniku u ojca w lagunie brzęczy tylko przy wyłączonym silniku.
Paweł J. - 2009-01-12, 21:06

adam-358 napisał/a:
drażni mnie tylko że brzęczy jak wychodzisz z samochodu przy włączonym silniku

Ciekawe.... :mysli: powinien działać tylko przy zgaszonym silniku...wyglada na to jakby ktoś to zrobił na krótko i podpiął pod czujniki w drzwiach

sebastian - 2009-01-12, 21:07

adam-358 napisał/a:
drażni mnie tylko że brzęczy jak wychodzisz z samochodu przy włączonym silniku

to jest po to, byś nie wychodził :)

Fable - 2009-01-12, 21:13

u mnie tez ciagle brzeczy :( nie ma roznicy czy wylaczony czy wlaczony, strasznie denerwuje ale go jeszcze niewybralem :D
theority - 2009-01-12, 21:34

A ja sobie sam zrobiłem z francuza i brzęczy gdy silnik jest wyłączony, drzwi otwarte i oczywiście zapalone lampki :P
Fable - 2009-01-12, 21:35

ja mysle o poprostu zmiane go na jaki inny innej marki np japonca jakiego, poniewaz tam taka melodia przyjemna gra a nie taki brzek ja u nas :(
theority - 2009-01-12, 23:31

Fable napisał/a:
poniewaz tam taka melodia przyjemna gra

Toż to rewelacja, nie słyszałem jeszcze nic podobnego :(

Ale w sumie już wiem jak to by można zrobić :D Muszę tylko jeszcze ruszczyć łepek i obczaić coś :D

sebastian - 2009-01-13, 17:58

theority napisał/a:
A ja sobie sam zrobiłem z francuza i brzęczy gdy silnik jest wyłączony, drzwi otwarte i oczywiście zapalone lampki

Ty, no ja tez mam z francuza, taką samoróbkę, wiesz :D
Ale mi nie przęczy jak drzwi otworzę, tylko jak światla się świecą bez zapłonu. Ja to zrobiłeś? Czy też Ci brzęczy jak zostawisz auto z kierunkiem wciśniętym?

bradley - 2009-01-13, 18:03

A to dziwne macie bo mi brzeczy tylko jak swiatla sa wlaczone bez zaplonu i drzwi otwarte. Jak drzwi sa zamkniete to cisza.
sebastian - 2009-01-13, 18:07

No, ale ty masz pewnie oryginalesa, a my mamy samoróbki
adam-358 - 2009-01-13, 18:17

a ja mam orginalnie to cos :] i mi brzęczy jak otwieram drzwi i mam światła włączone nie ważne czy silnik chodzi czy nie to i tak "wyje" jak mam włączony kierunek też (bez zapłonu) :] Z tym się szkopki ;) nie popisali .
sebastian - 2009-01-13, 18:24

adam-358 napisał/a:
"wyje" jak mam włączony kierunek też (bez zapłonu)

to bardzo dobrze, ale wycie powinno ucichnąć, jak się dzwi zamknie.

adam-358 - 2009-01-13, 19:11

no i tak jest :P tak akurat pewnie wszyscy mają :faja:
wyje tylko przy otwartych drzwiach i włączonych światełkach lub kierunku :hejka:

theority - 2009-01-13, 22:03

Cytat:
Ale mi nie przęczy jak drzwi otworzę, tylko jak światla się świecą bez zapłonu. Ja to zrobiłeś?
podpinka pod czujnik załatwiła sprawę ;)
sebastian napisał/a:
Czy też Ci brzęczy jak zostawisz auto z kierunkiem wciśniętym?
do tej pory nie rozwikłałem jak to dorobić :(
babyy82 - 2009-01-14, 12:40

Cytat:
sebastian napisał/a:
Czy też Ci brzęczy jak zostawisz auto z kierunkiem wciśniętym?
do tej pory nie rozwikłałem jak to dorobić

Mozna by sie podpiac pod pozycje tylko trzeba by bylo niezaleznie na prawa i lewa prze diody np zeby dzialalo jak swieci sie jedna lub druga strona.
Nigdy tego nie robilem ale tak bym jakos kombinowal :)

sebastian - 2009-01-14, 17:37

babyy82 napisał/a:
Mozna by sie podpiac pod pozycje

Tylko że pewnie by brzęczało cały czas, nawet jakbyś miał swiatła włączone przy włączonym silniku