Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - Pukanie z tyłu pojazdu

wasil1 - 2008-05-23, 14:36
Temat postu: Pukanie z tyłu pojazdu
Nowy problem, tym razem pukanie dochodzące z tyłu pojazdu. Przy jeździe po asfalcie nie słychać, na gorszej drodze lub np przy wjeździe tyłem na niski krawężnik gdzieś z tyłu słychać stuknięcie. Gdzie szukać usterki? Tylna belka, mocowanie amorków>
silverek - 2008-05-23, 15:24

najszybciej tylna belka tez to mialem musisz wymienic tuleje gumowe
Paweł J. - 2008-05-23, 15:40

Tuleje, amortyzator ewentualnie....może też stukać na łożysku lub na czopie.

Najpierw to pobujaj rękoma autem, ale tak solidnie i jak będzie stukało to postaraj się to zlokalizowac.

Jeśli chodzi o łożysko i czop to poruszaj tym razem też solidnie i może w tedy też się jakiś dźwięk pojawi.

sebastian - 2008-05-23, 16:26

Mu puka tak, jak opisałeś to, ale wiem, ze na 100% to amortyzator jeden z tyłu. Także raczej amorek bym obstawiał, lecz tez wykluczyć nie można belki.
silverek - 2008-05-23, 20:46

najlepiej jechac na diagnostyke to sprawdza co puka ja bylem i mi powiedzieli co jest nie tak mialem juz calkowicie zerwane gumy na belce a amory byly ok 90% dociskaly kola do podloża i zadnego luzu
vasquez_ck - 2008-07-18, 13:59

Witam!
Też miałem identyczny problem z "pukaniem" z tyłu. Jakieś dwa tygodnie przed tym wymieniałem amortyzatory z tyłu więc nie mogły to byc one. Okazało się, że to tylko gumy... Najmniej kosztowna naprawa w moim Ventylku :P

Malydd - 2008-07-18, 16:36

Też miałem pukanie dochodzące z tyłu w ventylu. Okazało się że jest to osłona plastikowa która na nierównościach obijała się o podwozie...
spyro - 2008-07-18, 20:39

silverek napisał/a:
najszybciej tylna belka tez to mialem musisz wymienic tuleje gumowe

dokładniena 90% problemem sa wybite tuleje tylnej belki.

Andziula - 2008-07-18, 20:56

Po prostu wypuść kobite z bagażnika...
:diabełek: :diabełek: :diabełek: :diabełek: :diabełek: :diabełek: :diabełek:

Paweł J. - 2008-07-19, 16:11

Andziula napisał/a:
Po prostu wypuść kobite z bagażnika...

He he he..coś w tym jest biorąc pod uwagę tytuł tematu (Pukanie z tyłu pojazdu) ;)

kris46gx - 2008-08-12, 19:31

Też mam problem pukającego tyłu. Tuleje nowe amory nowe,a pukanie mnie już dobija. Jakieś anomalia. Jak przejadę z 20 km pukanie cichnie???!!! O co tu chodzi?
Morfeusz142 - 2008-08-12, 20:44

U mnie też pukało. Zrobiłem porządek w kufrze. Pozbierałem wszystkie pierdoły, które tam wożę i pukanie ustało.
Paweł J. - 2008-08-13, 10:01

kris46gx napisał/a:
pukanie

Ale jakie to pukanie...metaliczne ?? takie głuche dudniące ??

Najlepiej to rozbujaj konkretnie tył samochodu....i zobacz czy nic nie tłucze....poruszaj też mocno kołami bo może masz takie luzy na łożyskach i to się tłucze.....ale podstawa to porządek w bagażniku...tez kiedyś mi lewarek z mocowania spadł...trochę stukało...przejrzałem zawieszkę i nic...dopiero po jakims czasie jak bagażnik otworzyłem, okazało się o co biega...