|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - immobiliser ??
mgsto - 2008-05-29, 13:02 Temat postu: immobiliser ?? Witam zakupiłem własnie Vento i mowili mi ze immobiliser jest w kluczyku.
Kuzyn kidys dorabiał kluczyki i mowi ze w tym kluczyku nie mam immobilisera. A wyczytałem ze to był standard i wsazystkie miały. Jak jest u was z tym
W kluczyku mam taki jak by guziczek i w srodku jest bateryjka a to on ma chyba taką lampke jak by jakas dioda wystaj obok. Zreszta bez baterii w kluczyku taz odpala.
To wkońcu mam ten immobiliser czy nie
sebastian - 2008-05-29, 13:17
Nie było to regułą, czy były czy nie było immobilisera. Ja np. mam, był fabrycznie, taki na dotyk z taką kuleczką, gdzie w konsolę muszę przytknąć i wtedy moge odpalić. Są też, że mają w kluczyku immobiliser. A są też i takie, że go w ogóle ni emają. Zależywszystko od wersji wyposażenia, bo jak już pisałem, były montowane fabrycznie w niektórych wersjach i też ich nie było. A tez mam tą lampkę jak piszesz, ale tam na pewno immo nie ma, zapewniam Cię. to jest tylko spręzynka, dioda i bateryjka, służy tylko do oświetlania sobie dziurki od klucza. A jeśli w kluczyku móiwsz, że nie ma, i ni emusisz nigdzie przytykac, zeby odpalić, to znaczy, ze immobilisera nie masz.
mgsto - 2008-05-29, 13:31
http://www.vwvento.org/historia.htm tu jest link ze stronki miłośników Vento
cyt. Wszystkie auta w standardzie posiadają wspomaganie układu kierowniczego, napinacze pasów oraz immobiliser.
spyro - 2008-05-29, 13:39
mgsto, poczytaj na forum, bo pisaliśmy już o wyposażeniach nie raz, również o kluczyku i diodzie, która w nim sie znajduje tez pisaliśmy.
sebastian - 2008-05-29, 22:48
mgsto napisał/a: | Wszystkie auta w standardzie posiadają wspomaganie układu kierowniczego, napinacze pasów oraz immobiliser. |
Własnie, ze nie wszystkie... Koleś miał Ventkę, golasa całkowitego, i immobilisera nie miał, nawet w kluczyku.
Paweł J. - 2008-05-30, 09:09
A kąpiel w wodzie zniszczy immobiliser, tylko taka solidna kąpiej?
Bo ja kiedyś w jeziorze sie z kluczykami wykąpałem i z autem nic się nie działo.
sebastian - 2008-05-30, 10:52
To jest układ scalony. wszystko jest zalane, nie ma żadnych elementuw litowanych, typu diody, rezystory, kondensatory itp. Czyli jak się wykąpałeś z kluczykami i po kąpieli immo dalej działa, czyli nic się nie stanie. Jedynie chyba, jakby po nim walec przejechał, to mogło by się coś uszkodzić, w tym układzie scalonym, ale poza tym nic więcej nie powinno. Aczkolwiek nie polecam praktykowania i moczenia kluczyków w wodzie
To jest tak, jak masz po zakładach pracy specjalne czytniki, gdzie odbijasz swoją kartę przed i po wyjściu z pracy. W środku masz czip, cała karta jest zalana i nie straszna jej woda ani nic. Nawet i pole magnetyczne nie powinno jej zaszkodzić. To samo jest z immobiliserem. W kluczyku jest nadajnik, a w stacyjce odbiornik. I w połączeniu jedno z drugim możesz dopiero dopalić auto. Ja mam na tzw. dotyk, taką kuleczkę. Też tam mam układ scalony, malusieńki, zalany - aczkolwiek wystaje tylko sprężynka z niego i kuleczka, gdzie w momencie dotyku sprężynka się delikatnie dogina i styka z układem. Na razie praktykować nie będę tego z wodą.
tomek87 - 2008-06-01, 20:08
Nie wszystkie ventki miały immo, a jeśli chodzi o kąpiel to nic się nie powinno stac
sebastian - 2008-06-01, 20:38
Na krótka metę na pewno nic się nie stanie tylko pamiętac należy, żeby w razie W już dobrze wysuszyć i nie przytykać/nie wkłądac mokrych, wilgotnych do stacyjki, bo zwara może pójść.
sferavw - 2008-07-24, 13:37
Mam Vento GL z imobilajzerem kluczyk jest cała zalany plastikiem po włożeniu kluczyka do stacyjki po około3 sekundach załącza się radyjko i inne pierdoły
sebastian - 2008-07-24, 15:40
sferavw napisał/a: | po włożeniu kluczyka do stacyjki po około3 sekundach załącza się radyjko |
Normalne - u mnie też tak jest. Wyciągam kluczyk ze stacyjki i radio się wyłącza. Oryginalnie tak przy fabrycznym radiu miałem i chciałem, zeby było taksamo z nowym, więc wystarczyło kabelki odpowiednio połączyć i gra. A co masz na myśłi "inne pierdoły"? u mnie tylko po samym włożeniu kluczyga zaczyna tylko radio grać. no, chyba, ze ten kluczyk przekręcisz na zapłon, to może...
sferavw - 2008-07-24, 22:08
Dodatkowe wyjście zasilania na wzmachol w kuferku+cb radio ale to robił jakiś pan żdzichu u siebie w garażu osobiście wolę wszystko mieć w orginale.
Nie lubie wiochy w aucie
spyro - 2008-07-24, 22:22
sferavw napisał/a: | Dodatkowe wyjście zasilania na wzmachol w kuferku+cb radio |
no ale to tylko plus ja tez niedługo będę zakładał dodatkowe dla CB, wedy nie ma zakłóceń..
|
|