Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - wyciek oleju

piotrek22 - 2008-06-11, 23:59
Temat postu: wyciek oleju
witam, zauwalzylem spory wyciek po silniku ciekło ale dokładnie nie wiem skąd- na kanał by trzeba, plama spora zostawała . po jakimś tygodniu już nic nie cieknie .
co dziwne stan oleju na bagnecie ciągle taki sam, nic nie ubyło....

zaznaczę że autko śmiga jak dawniej biegi normalnie wchodzą.

może ma coś wspólnego z tym że przez 2 tygodnie stał na biegu wstecznym ( parkuje na górce a ręczny nie działa) :D

pozdrówki

Paweł J. - 2008-06-12, 07:35

Skoro nie ubyło oleju no to coś ze skrzynią...ale wyciek ze skrzyni powinienies zauważyć....

Być może kto inny zostawił przed Toba w tym miejscu autko i na ciekło z etgo innego samochodu a TY wjechałeśw to miejsce...

spyro - 2008-06-12, 08:15

a może to wyciek płynu chłodniczego?
adbaca - 2008-06-12, 09:37

piszesz ze po silniku ale w którym miejscu?? chyba że źle zrozumiałem " ... wyciek po silniku ciekło ale dokładnie nie wiem ..."

sprawdz:
- poziom płynu hamulcowego
- obejrzyj skrzynie Tygrysiko
- płyn w chłodnicy Spyro

Paweł J. - 2008-06-12, 09:42

piotrek22 napisał/a:
może ma coś wspólnego z tym że przez 2 tygodnie stał

Skoro tak długo stoi w bez ruchu to tasz szybko poziom oleju nie spadnie...wiem po kumplu, który miał walnięty uszczelniacz na kole pasowym i gdzie by nie stanął tam zawsze wielka plamę zostawiał i wydawało się że strasznie dużo ale wycieka z tego co mówił to tak wiele nie ubywało...

Sprawdź też filtr oleju...czy się nie odkręcił...czy nie poszła pod nim uszczelka....
Zdejmij tez obudowę paska rozrządu i zobacz czy nie puścił jakiś uszczelniacz na kole pasowym....

Sprawdź tez uszczelkę pod klawiaturę....mozliwe że padła, ale od strony kolektora wydechowego czyli od strony kabiny i po podniesieniu maski może być owy wyciek niewidoczny.

Ja i tak delej stawiam na to że to ktos inny napaskudził a Ty w to wjechałeś...nawet na CPN-ach wystarczy popatrzeć jakie sa plamy na stanowiskach do tankowania...nie wiem jak Ci ludzie jeżdżą...

A może coś ze wspomaganiem...zobacz poziom płynu do wspomagania...

piotrek22 - 2008-06-12, 20:31

[quote]

Sprawdź tez uszczelkę pod klawiaturę....mozliwe że padła, ale od strony kolektora wydechowego czyli od strony kabiny i po podniesieniu maski może być owy wyciek niewidoczny.
[quote]

no właśnie ciekło z tej strony, uszczelka pod klawiaturą tzn. miski olejowej?

Paweł J. - 2008-06-12, 20:35

Cytat:
uszczelka pod klawiaturą tzn. miski olejowej?

No to sa akurat dwie różne rzeczy...klawiatura to inaczej ta górna pokrywa silnika....

Skoro tam nisko ciekło to możliwe że uszczelka pod miska olejową poszła, ale ja bym obstawiał uszczelniacz na jakimś kole pasowym....na początku takie wycieki bez zdjęcia obudowy rozrządu sa nie widoczne dopiero potem można się zgapnąć jak juz porządnie leci...

Także teraz to zdejmij obudowę rozrządu i sprawdź czy nie cieknie z któregoś koła pasowego.

piotrek22 - 2008-06-18, 16:06

witam , byłem u mechanika, zdjął filtr powietrza i tam mówi że cieknie, wywala wode z olejem z gaźnika, wina uszczelki pod głowicą....
naprawa 400 euro robocizna, czyli się nie opłaca...na razie jeżdże. ostatnio nie cieknie. wtedy jak ciekło to były tu w irlandii upały, może dlatego coś poszło....

w filtrze powietrza była tzw musztarda, nagar czy jak na to mówią....

sebastian - 2008-06-18, 16:24

400 euro ?? O matko !! U nas to też 400 biorą, ale PLN, a nie E - masakra...
cinek82 - 2008-06-18, 19:03

Ale uszczelka pod głowicą i autko jeździ normalnie... ??
piotrek22 - 2008-06-19, 23:03

no jeżdzi, mało jeżdzę ale już 3 tygodnie temu jak mi wyciekło, teraz cieknie ale już dużo mniej....od jutra do pracy rowerem:) 30 minut jakieś:)

swoja drogą to ile można tak jeżdzić?