Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - ch³odnica nowa

tomek1426 - 2008-06-22, 16:42
Temat postu: ch³odnica nowa
witam wszystkich
ostatnio pisa³em o przeciekaj±cej ch³odnicy po zakupie nowej nadal cieknie w tym samym miejscu.
wczesnie nie ciek³o ale kiedy wymieni³em zbiornik wyrównawczy te problemy sa nawet z now± ch³odnic± jak i ze star±
moje pytanie jest takie czy sa rózne rodzaje zbiorniczków wyrównawczych niestety stary wyrzuci³em i nie mam jak sprawdziæ czy nadal z niego by ciek³o
posiadam vw vento z silnikiem 2 l z autom skrzy biegów bez klimy
dzieki

egos - 2008-06-23, 18:41

ale w którym miejscu cieknie?
tomek1426 - 2008-06-24, 09:08

w dolnej lewa strona
tak samo by³o przy starej jak i przy nowej
sta³o siê tak jak wymieni³em zbiorniczek wyrównawczy

sebastian - 2008-06-24, 10:47

Z tego, co wiem, to s± dwa rodzaje zbiorniczków: takie, gdzie siê pod³±cza wtyczkê (bodaj z czujnikiem), i takie, gdzie tego miejsca na t± wtyczkê nie ma. Ja mam ten drugi, ale jak widzia³em, to te zwyk³e raczej ciê¿ko, ¿eby zdobyæ, bez tej wtyczki...
Mo¿e to dlatego...? Ale to by by³o nie gorzej, jak dziwne...

egos - 2008-06-28, 07:32

raczej z tymi zbiorniczkami to tylko zbieg okolicznosci- problem to albo cos z wêzem w tym miejscu -sci±gnij go powyginaj i porosciagaj na wszystkie mozliwe sposoby moze byc minimalna dziureczka przez która dopiero pod cisnieniem spiernicza i sprawdz sobie droznosc wêza odpowietrzaj±cego przy przytkanym robi spore cis i tez bêda cyrki
tomek1426 - 2008-07-21, 22:48

okaza³o sie ze termostat nie otwiera i cisnienie rosadzi³o ch³odnice i jeden z wezy
ale mam pytanie co moze byc przyczyn± jazdy bez termostatu ja mam tak narazie zrobione w swoim wozie

misiek - 2008-07-22, 00:40

jazda bez termostatu wi±¿e sie z tym ¿e silnik nie bêdzie mia³ odpowiedniej temperatury pracy, co dalej ma wp³yw na jego sprawno¶æ.Silnik pracuje lepiej gdy jest ciep³y ni¿ niedogrzany. ;) Za³ó¿ termostat dobrej firmy i sprawa z g³owy ;)
Pawe³ J. - 2008-07-22, 06:48

Mo¿e w koñcu z³apie ta temperaturê, ale na pewno d³uuugo to potrwa.
spyro - 2008-07-22, 09:58

Lepiej nie je¼dziæ bez termostatu, to czê¶c tania, tak¿e jak najszybciej j± za³ó¿.
sebastian - 2008-07-22, 14:35

misiek napisa³/a:
Za³ó¿ termostat dobrej firmy i sprawa z g³owy

Za osiemdziesi±d parê z³otych masz w serwisie oryginalny termostat. proponowa³bym Ci taki w³a¶nie za³o¿yæ, bo nie ma co ukrywaæ, ¿e wymiana jego nie nale¿y do przyjemnych, a co miesi±c go nie wymieniasz. Wymienisz i masz spokój na d³ugi okres czasu. A z tymi zamiennikami to ró¿nie bywa... Tylko pamiêtaj, ¿eby za³o¿yæ nowy oring i mieæ w zanadrzu uszczelkê od pompy wody, bo u mnie by³a rozwalona, nigdzie nie mog³em jej od rêki dostaæ, wiêc posz³o na sylikon, ale to takie nie profecjonalne by³o. je¼dzi, p³ynu nic nie ubywa, ale nastêpnym razem trzeba tak± kupiæ.
Miêdzy zamiennikiem, a orygina³em ró¿nica cenowa jest zaledwie dwukrotna, ale warto mieæ dobry, ni¿ pó¼niej znów jakies problemy...

spyro - 2008-07-22, 21:16

dok³adnie, tak jak ju¿ isali¶my na forum, oryginalny termostat nie jest wcale drogi (no bo to ¿adna filozofia w jego dzia³aniu) tak¿e nie kupuj podróbek bo to nie ma sensu a robota nie jest ³atwa (u mnie w 1,8 trzeba by³o nawet podstawê wspomagania zdemontowaæ)
sebastian - 2008-07-22, 21:17

Ja dodam jeszcze, ¿e przy okazji wymiany termostatu warto zrobiæ oglêdziny czujnika temperatury. Bowiem, mo¿e siê okazaæ, ¿e nie bêdzie poprawnie wy¶wietla³ temperatury pracy silnika, b±d¼ ¼le podawa³ informacje do komputera, co skutkowaæ mo¿e wieloma problemami z prac± silnika. Koszt nowego, równie¿ oryginalneto, to te¿ w granicach 80 z³, ale równiez tylko i wy³±cznie orygina³... Ja w swojej karierze przejecha³em na chyba piêciu czujnikach, z czego jeden kupi³em nowy i od razu co¶ nie tak by³o po jego za³o¿eniu, a co poskutkowa³o w nied³ugim terminie tym, i¿ nie mog³em rano samochodu odpaliæ. Kupi³em oryginalny i problem jak rêk± odj±³...
spyro - 2008-07-22, 22:05

sebastian napisa³/a:
Kupi³em oryginalny i problem jak rêk± odj±³...

bo trzeba by³o od pocz±tku s³uchaæ Wuja Spyro i kupiæ w ASO Skody oryginales :D

sebastian - 2008-07-23, 14:45

spyro napisa³/a:
i kupiæ w ASO Skody oryginales

Ja kupi³em w ASO VW i tez oryginalny - to¿ to samo :)

spyro - 2008-07-23, 22:28

A cena? Bo te parê lat temu jak u mnie by³ wymieniane to cena w ASO SKOdy za ten sam czujnik (nie rózni sie niczym, na czujniku jest wybite logo VW AUDI) by³a parê razy ni¿sza od tego samego kupionego w ASO VW, teraz siê wyrówna³o?
sebastian - 2008-07-24, 15:40

dokladnie co do grosza nie pamiêtam, ale 80 z³ razem z oringiem.
spyro - 2008-07-24, 20:41

no to tanioszka teraz...