|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Thermotronic
pstuczynski - 2008-06-25, 23:17 Temat postu: Thermotronic Witam!
Wymieniłem filtr przeciwpyłkowy (nawiew już nie dmuchał) i się okazało, że przy nastawieniu temperatury na minimum leci letnie powietrze, na 100% cieplejsze niż na zewnątrz (dużo nie ale cieplejsze i wolę otworzyć okno niż nawiew uruchamiać). Od czego zacząć dochodzenie? Może coś się nie domyka?
Lwomati - 2008-06-26, 08:44
Po pierwsze to termotronic to lipa. Przy upałach lepiej otwórz sobie szyberdach.
A po drugie to przyczyną "grzania" jeżeli masz nastawione na te przysłowiowe 18*C a na dworze jest chłodniej, termotronic Ci grzeje może być przestawione pokrętło o kilka ząbków to chyba najczęstrza przyczyna. Później już trzeba szukać w bardziej skomplikowanych rzeczach.
silverek - 2008-06-26, 09:10
ale jak bedzie przestawione o kilka ząbków to nie powinno pokrętło wrócicdo końca na 18*C tylko ze jak bedzie nagrzana tapicerka i blachy to bedzie leciało letnie powietrze bo termotronik to nie klimatronik
sebastian - 2008-06-26, 12:25
No nie myśl, że jak na dworze będzie 30*, a Ty ustawisz sobie na Thermotronic'u 18* czy 20*, to tyle będzesz miał... To nie jest klima, tylko zwykły nawiew "wzbogacony" o czujnik. Nie będzie Ci dmuchać zimniejszego powietrza niż to, które jest na zewnątrz... Także chyba wszystko masz wporządku.
pstuczynski - 2008-06-27, 07:53
hmm..
Wiem co to Thermotronic, więc nie liczę na cuda
Używam jeszcze służbowo starej Astry bez klimy, i jak włączę nawiew to wiadomo powietrze nie leci zimne... ale fajnie owiewa - wczoraj jechałem do Wawy i z powrotem.. co prawda porażka z tym upałem :/ .. no ale okna miałem zamknięte i dawałem radę.. a w Vento normalnie czuć że leci ciepłe powietrze.. jak skieruje sobie strumień na twarz to leci takie letnie powietrze, nie jest przyjemne w upał.. w Astrze jest to przyjemne powietrze.
sebastian - 2008-06-27, 11:38
W trasie to pół biedy jeszcze, bo wtedy i w upał da się wytrzymać, bo aż takie gorące powietrze lecieć nie będzie - zostanie rozproszone przez zimne, z zewnątrz, w czasie drogi. A w Astrze, mam na myśli F (tak?), to jest taki przycisk, jak nawiew, cyrkulacja powietrza, może to coś lepiej daje?
Ja w upał nigdy na twarz nie daję powietrza, bo od gorąca zaraz mnie oczy szczypią, więc wolę, albo delikatnie sobie okno uchylić, albo włączyć nawiew na szybę, lub na kratki, ale kratki daję do góry, zeby chociaż na ręce powietrze leciało, żeby tak się nie pociły.
pstuczynski - 2008-06-27, 13:03
Nom ta stara Astra Clasic .. jest przycisk wł/wył. obiegu wewnętrznego..
Nom ale ja mam wrażenie że w Venciaku leci dużo cieplejsze powietrze... na ale może to wynika z budowy układu nawiewu.. nie wiem.. będę musiał poczekać na chłodne dni albo do zimy i wtedy sprawdzić jak działa przy ustawieniu na minimum..
sebastian - 2008-06-27, 13:10
Słuchaj... Są takie mini wentylatorki na szybę, możesz sobie taki sprawić
pstuczynski - 2008-06-27, 13:14
Sponsora potrzebuje
To lepiej taką czapkę z wentylatorkiem.. i logo klubowym
sebastian - 2008-06-27, 13:17
pstuczynski napisał/a: | To lepiej taką czapkę z wentylatorkiem |
Taa, i na baterię słoneczną
Na wycieczce jednej przewodnik taka miał, jak byłem kiedyś - fajna sprawa
A swoją droga, możnaby coś takiego mieć, taki fajny gadżecik, wcale nei głupi pomysł
Paweł J. - 2008-06-27, 15:18
pstuczynski napisał/a: | Nom ale ja mam wrażenie że w Venciaku leci dużo cieplejsze powietrze |
No jak samochód postoi kilka godzin w pełnym słoncu i nie ma klimy to przecież te korytarze powietrzne sa stasznie nagrzane przez co nagrzewaja wpływające powietrze i pewnie stąd to odczucie....
silverek - 2008-06-27, 15:58
a może sie ci nie domyka i leci letnie powietrz najlepiej sprawdzić wieczorem jest chodzniej czy bedzie leciało letnie powietrze ja jak włącze to jakis czas leci letnie dopóki nie schodzą sie kanały jak pisał Tygrysisko
pstuczynski - 2008-06-29, 12:34
Już przetestowałem.. niby jest OK
sebastian uruchamiamy produkcję takich czapeczek
sebastian - 2008-06-29, 12:41
pstuczynski, no a jak Obowiązkowo z logiem klubu Vento
pstuczynski - 2008-06-29, 12:59
i potem zrobimy zlot i bez czapeczki wstęp wzbroniony
Już widzę te tłumy czapeczek xD
sebastian - 2008-06-29, 13:09
Spyro, co Ty o tym myślisz?
spyro - 2008-06-29, 18:27
Cytat: | Spyro, co Ty o tym myślisz? |
popieram każdą inicjatywę gadżetów klubowych.
Ile by kosztowała taka czapeczka, haft czy nadruk no i jaka min. ilość?
pstuczynski - 2008-06-29, 21:57
Jeżeli mówimy poważnie to u mnie w Bydgoszczy jest firma która się zajmuje takimi gadżetami, ale chyba tylko nadruk, zresztą chyba coś klubowego od nich jest? A czapki to można gdzieś w hurtowni.. ale takie z wiatraczkiem
sebastian - 2008-06-29, 22:09
http://allegro.pl/search....ting_interval=7
Tu cos takiego jest
spyro - 2008-06-30, 10:01
no ja mam teraz kontakt z firmą co robi hafty na czapkach ale takich z wiatraczkiem to nie widziałem u nich
pstuczynski - 2008-06-30, 13:48
z zasilaniem na energię słoneczną.. wypas
|
|