|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - hak holowniczy
adam - 2008-07-23, 22:15 Temat postu: hak holowniczy Czy przy montażu haka holowniczego do Vw Vento trzeba podcinać tylni zderzak?
Czy zawsze jest to konieczne?
Proszęo pomoc w tej kwestii!!!
Paweł J. - 2008-07-24, 08:46
Z tego co widziałem to tak chodź może i są fachowcy , którzy to jakos omijają...
U mnie w okolicy jest gościu, który ma venciaczka z hakiem, ale zakłada ten hak jak tylko mu trzeba....jak nie ma haka to ma założoną taką zaślepke w kolorze auta, nie wiem czy jest dorobiona czy fabryczna...
Na forum widziałem nawet u kilku osób że zderzaka nie mają wycinanego tylko przycięty tylny spojler( odpowiednik przedniego hokeja)....
spyro - 2008-07-24, 09:36
Tygrysisko napisał/a: | jak nie ma haka to ma założoną taką zaślepke w kolorze auta, nie wiem czy jest dorobiona czy fabryczna... |
Tak jest w Niemczech. Tam musi być hak demontowalny, dlatego ventki ściągane z Reichu mają właśnie demontowany hak i zaślepkę w kolor zderzaka...
sebastian - 2008-07-24, 15:49
Niekoniecznie... Po prostu trzeba najpierw zderzak odkręcić, przykręcić hak, a poźniej z powrotem zderzak, i nic nie trzeba odcinać, przycinać. Ale myślę, że to wszystko zależy od typu danego haka...
Paweł J. - 2008-07-24, 17:22
sebastian napisał/a: | Niekoniecznie... Po prostu trzeba najpierw zderzak odkręcić, przykręcić hak, a poźniej z powrotem zderzak, i nic nie trzeba odcinać, przycinać |
Z tymi oryginalnymi hakami to tak łatwo nie będzie bo jak na moje oko to raczej nie ma takiej możliwości żeby hak nie wadził o zderzak, lub tzn tylny hokej...no chyba ze mówimy o jakiś kombinowanym wynalazkach(nie oryginalnych)...no to w tedy wszystko jest możliwe.
sebastian - 2008-07-24, 17:22
Jeździ tego cała masa i jakoś nie wadzi. Wujas montował sobie w tamtym roku do uniacza hak, by ciągnąc camping, zderzaka nic nie wycinał i nic nie wadzi, nie rysuje. Koleś w pasku B5 FL też neidawno montował hak i na dodatek ten, ze można go zdemontować w każdej chwili i też nic nie wycinał w zderzaku.
Paweł J. - 2008-07-24, 17:22
No więc skoro tak da się dobrać (nieoryginalny) hak to adam, szukaj jakiegoś fachowca, który się tym zajmuje....
tomek87 - 2008-07-24, 17:48
ja mam oryginalny hak i mam dziurę w zderzaku, ale mam i zaślepkę, tylko szkoda że nie mogę go wypiąć
Paweł J. - 2008-07-24, 17:48
tomek87 napisał/a: | tylko szkoda że nie mogę go wypiąć |
dlaczego tego nie możesz zrobić
tomek87 - 2008-07-24, 17:49
bo mam rozwalony zamek
a nie wiem jak to w środku wygląda i czy rozwiercając go dam rade wyjąć no i jak go później wsadzić jak będzie potrzebny
adam - 2008-07-24, 22:07
Dzięki za pomoc. Moja Ventka do tej pory nie potrzebowała haka, gdyz był w samochodzie mojego ojaca. Niedawno sprzedał auto, a hak nadal jest potrzebny. Szkoda mi ciąć zderzaka, lecz jeśli bedzie to konieczne to jakos to przeżyje .Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.
|
|