|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - slaby reczny
gucio - 2008-07-28, 11:43 Temat postu: slaby reczny Panowie mam auto vento 93r 1,8 benz. wersja GT i teraz pytanie bo mam stylu klocki tak samo jak z przodu i teraz pytanie mam slaby reczny i chce wymienic szczeki z tylu i jakie kupic ,moze jakies sugestie Tylko mi nie pisac zeby podciagnac linke bo juz to robilem .
pablomed - 2008-07-28, 13:02
1. sprawdzić czy dźwigienki ręcznego przy zaciskach odbijają (jeśli nie to mają zatarte ośki lub linki się zacierają
2. obejrzeć tarcze i klocki czy jeszcze "są"
co do tego "jakiej firmy" się nie wypowiadam bo można znaleźć na różnych forum. Do nowych tarcz najlepiej od razu nowe łożyska i mamy spokój na dłuższy czas
Paweł J. - 2008-07-28, 13:21
gucio napisał/a: | chce wymienic szczeki z tylu i jakie kupic ,moze jakies sugestie |
Skoro masz hamulce tarczowe to chyba chodzi o zaciski
Wymiana zacisków pewnie pomoże, ale raczej nie ma sensu....pablomed, w punkcie 1 ładnie o opisał....tam są takie tulejki które mogły się zatrzeć..trzeba je rozebrać...rozruszać...dobrze posmarować i złożyć...powinno być ok...
No i jeszcze sprawa tarcz i klocków...czyli punkt 2 postu pablomed,
gucio - 2008-07-28, 23:45
nie nie , panowie mam osobno tarcze i osobno szczeki .
Klocki dzialaja wtedy kiedy hamuje nożnym.
szczeki dzialaja wtedy jak zaciagam reczny.
oczywiście wymienię łożyska .
rozumiem ze firma szczek nie ma różnicy.
Paweł J. - 2008-07-29, 09:08
Jakie oznaczenie ma Twój silnik??
gucio - 2008-07-29, 10:57
silnik ma oznaczenia ABS
Sir_Kamil - 2008-07-29, 12:08
Kiedy u mnie były problemy z hamulcem ręcznym, przyczyna tkwiła w "zapieczonej" dźwigience przy zacisku. Pomogło rozebranie zacisku, dokładne przemycie i oczyszczenie tłoczka i mechanizmu i oczywiście wymiana uszczelek gumowych.
Paweł J. - 2008-07-29, 12:12
Powiem szczerze, że już zgłupiałem....wszędzie gdzie szukam hamulców na tył do 1.8ABS wyskakuje mi ze to są hamulce takie jak u mnie czyli bębnowe...a jeśli szukac tarczowych to nie wiem czy to idą takie jak pod 1.9TDI i czy takie jak pod 2.0GT?? niech mnie ktoś poprawi jeśli źle piszę...
Znalazłem coś takiego...:
czyli hamulce tarczowe na tył do vento z silnikiem benzynowym....no i tam idzie tarcza, klocki i zaciski czyli tak jak na przodzie...i nie ma nic mowy a szczekach...
Sir_Kamil napisał/a: | przyczyna tkwiła w "zapieczonej" dźwigience przy zacisku |
to samo było u mnie z tym że s przodu....z zewnątrz klocki już sie sporo podtarły a środkowe były praktycznie nie tknięte....więc tak jakby połowy hamulców nie było...trzeba było ten elementy wybić i przesmarować...no i założyć nowe klocki...
gucio - 2008-07-29, 22:28
bede rozbieral to zrobie zdjecia i w tedy sie okaże , kto ma racje
Paweł J. - 2008-07-30, 09:01
gucio, nie twierdze, że nie masz racji...twierdze tylko, że nic takiego nie mogę znaleźć....
gucio - 2008-07-30, 09:21
Tygrysisko napisał/a: | gucio, nie twierdze, że nie masz racji...twierdze tylko, że nic takiego nie mogę znaleźć.... |
złe mnie zrozumiałeś , Tylko ja sie pytałem w pracy mechaników a oni mi powiedzieli jak ściągnęli tylne kolo ze muszę kupić szczeki do ręcznego ,wiec ja zaraz napisałem posta .
będę robił w sobotę auto i poprobie zdjęcia jak coś . zdanych pretensji niema
sebastian - 2008-07-30, 15:29
Owszem, wychodziły wersje z klockami na tył czy szczękami, ale nie jednocześnie z tym i z tym. Więc albo klocki albo szczęki.
W innych autach, oczywiście - i nawet nazywa się to jakoś szczęko-bębny, czy jakoś tak... I w ogóle tam, to żeby wymienić same szczęki to nie tak hop siup...
gucio - 2008-08-03, 23:35
Panowie mieliście racje ze nie mam szczek tylko klocki
|
|