Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Mam mały problem z szyberdachem..

pepik2 - 2006-06-16, 19:49
Temat postu: Mam mały problem z szyberdachem..
Witam..MAM PROBLEM Z SZYBERDACHEM .Szyberdach jest elektryczny .Jest to taki problem ze on sie odchyla ale przy otwieraniu ma dziwne skoki .Cały czas trzeba przyciskac az do konca.Nie wiem czy silniczek jest do wymiany czy konsola. Prosze o pomoc
Gavel - 2006-06-16, 20:58

A probowałeś otwierać/zamykać szyber ręcznie tzn. przy pomocy tego imbusa?
Jeśli takie same objawy to silniczek raczej dobry i stawiałbym na jakieś uszkodzenie mechaniczne np. prowadnicy bo niestety lubią pękać :(

pepik2 - 2006-06-16, 22:17
Temat postu: Szyberdach
dzieki .Jestem od nie dawna uzytkownikiem ventki ale nie wiem czy jest takie
wejscie na imbus chyba ze sciagne panel z góry.Wyjasni mi o co chodzi

Gavel - 2006-06-16, 22:25

ja ściągniesz tą plastikową osłonę silniczka to tam powinien byś ten "kluczyk" do ręcznego kręcenia (imbus)
Stopa - 2006-06-16, 22:39

Co masz na myśli pisząc "dziwne skoki"? I co trzeba przyciskać? Bo jeśli myślisz, że po jednorazowym załączeniu otwierania wszystko się "dokończy" to jesteś w błędzie - trzeba przytrzymać przycisk aż do końca. Ale jeśli masz na myśli przeskakiwanie szyby w tym samym miejscu i nie przesuwanie się w pożądanym kierunku, to masz zj#$ane kółko zębate przy silniczku.
marmarmarek - 2006-06-17, 00:44

Gavel napisał/a:
np. prowadnicy bo niestety lubią pękać Sad

jesli sie otwiera i zamyka spowrotem to nie moga byc prowadnicea jezeli silniczek pracuje rowno (to slychac, to tez nie silniczek) obstawialbym to co Stopa.

Gavel - 2006-06-17, 01:09

Nawet nie wpadłem na to żeby proponować przytrzymanie przycisku - wydawało mi się to oczywiste :wink:

marmarmarek napisał/a:
jesli sie otwiera i zamyka spowrotem to nie moga byc prowadnicea
Jeśłi się odpowiednim miejscu dociśnie (a tak zrozumiałem to "przyciskanie aż do końca") to i z pękniętą prowadnicą można zamknąc/otworzyć szyber - to zależy od tego w którym miejscu pękła..

Jak kolega pepik2 bardziej sprecyzuje swój problem to może uda nam się mu jakoś pomóc..

Stopa - 2006-06-17, 09:30

Z pękniętą prowadnicą - i to niezależnie od miejsca - można jedynie uchylić szyber, a potem popychać prowadnicę przy domykaniu. Ewentualnie można też zamknąć otwarty (schowany pod dach), ale prowadnica musiałaby pęknąć przy chowaniu, bo inaczej jak szyber znalazłby się pod dachem?. Wynika to z tego, że pęknięta prowadnica może pchać szybę do przodu, gdyż opiera się o oderwaną część, w odwrotnym kierunku już zapomnij... :shock:
marmarmarek - 2006-06-17, 09:47

Gavel napisał/a:
to zależy od tego w którym miejscu pękła..

jak juz jest peknieta, to dziala tylko w jedna strone. w druga trzeba pchac

Gavel - 2006-06-17, 14:43

Po głębszym zastanowieniu i przypomnieniu sobie konstrukcji zgadzam się ze Stopą że pęknięta prowadnica może tylko pchać szybę do przodu czyli albo uchylać szyber albo zamykać gdy był schowany pod dachem. Sorki za zamieszanie.
Stopa - 2006-06-17, 20:45

Miałeś trzy wyjścia: opieprzyć mnie, że nie mam racji, milczeć, albo stwierdzić z godnością, że mogłeś się pomylić. Kto ma klasę, wie co robić :mrgreen: Pozdro, Gavel :!:

P.s: Swoją drogą to Pepik małomówny jakiś się stał... :shock:

spyro - 2006-06-18, 12:02

Może Pepik2 ma problemy z dostępem do netu, bo rzeczywiście ucichł coś w tym temacie...

[ Dodano: 2006-06-18, 12:02 ]
Poza tym musimy wziąć pod uwagę, że nie każdy użytkownik Vento jest takim maniakiem jak my, tzn siedzi codziennie na forum...

Anti2 - 2006-07-26, 19:02

Cześć!!!
Witam nawiązując do awarii szyberdachu, to własnie wczoraj wsiadam do swojego auta chcę otwierać a on tylko ruszył i przestał całkiem chodzić co to może być chłopaki bo jak kręce tym imbusem to nie ma problemu fdziała w jedną jak i w drógą strone, może jest tam jakis bezpiecznik który mógł sie spalić, aha kilka dni prędzej działał ale nie płynnie otwierał sie naprzyklad do połowy musiałem puścić przycis a potem ponownie go przycisnąć otwierał sie po prostu na raty, tak jakby przestawał działać silniczek czy takie sa może obiawy jak sie mma zamiar spalić, dajcie znac jak coś pozdro.

marmarmarek - 2006-07-27, 01:45

sprawdz bezpiecniki (te pod kierownica) sprawdz tez, czy kostka do konca jest wcisnieta
Gavel - 2006-07-27, 09:20

sprawdzenie bezpieczników to podstawa
a może ta kostka jest zabrudzona czy coś albo przy niej jakiś kabelek jest przetarty?

rav - 2006-07-27, 10:44

Kostka to jedna sprawa, ale możliwa jest także awaria wyłącznika. Silnika raczej bym nie obstawiał, ale on też czasem może dawać takie objawy. Najpierw wyciągnij wtyczkę i sprawdź czy jakiś przewód się nie poluzował, albo przełamał no i styki przeczyść spirytusem. Może też być denaturatem, a spirytus zostaw do wypicia :wink: Pzdr