Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - "Bierze" olej

rabenshwarz - 2008-08-01, 18:53
Temat postu: "Bierze" olej
witam wszystkich...mam tdi-ka z przebiegiem 250tys km.." lyknal" na 17tys.litre oleju..jezdze na 10w40 castrola..i mam pytanie czy jest juz sie czym martwic czy to normalne przy takim przebiegu..dodam ze nie mam rzadnych wyciekow itp..ponadtto slyszalem ze przy takim przebiegu turbina sie pomalu konczy i to beda takie oznaki ..co o tym myslicie ?..prosze o rade..
spyro - 2008-08-01, 19:02

po pierwsze turbina może już zasysac olej, Gavel tak miał.

No i jeszcz jedno, czy w dieslach sa uszczelniacze zaworów? Może głupie pytanie ale w życiu diesla nie miałęm, więc nie mam o tych silnikach pojęcia, W benzynce jak uszczelniacze zaworów twardnieją z wiekiem to przepuszczają olej, który się po prostu spala razem z paliwem. Ich wymiana zapobiega ubytkom oleju.

rabenshwarz - 2008-08-01, 19:18

z tego co wiem to sa uszczelniacze w dieslach a raczej napewno...pewnie trzeba do mechaniora podjechac..
Paweł J. - 2008-08-01, 20:22

Ale litra oleju na 17 tys km to żadne branie....mi od 4 lat ciągle bierze niecałą setkę na tysiąc...a z tego co wyczytałem na forum tak nie powinno niby być...ale moje branie ani nie rośnie ani nie maleje...nawet w zalezności od stylu jazdy....a jeśli u mnie coś by miało padać to przecież zużycie oleju by rosło a nie rośnie i mam taką zagadkę....

Byłem z tym u mechanika i się tylko roześmiał i stwierdził ze nie ma co ruszać...w/g jego teorii może być tak że mamy dwa identyczne silniki z takim samym przebiegiem, w takim samym stanie...z jednym i drugim wszystko jest ok...a jeden może brać olej a drugi nie i wszystko jest ok...kilka razy spotkał się z taką sytuacją w swojej praktyce...

Także to "branie" oleju to taka dziwna trochę sprawa...

A jesli już na coś miałbym stawiać to albo uszczelniacze lub własnie turbinka...bo pamiętam Gavel coś o tym pisał...no z tym że u niego to coś więcej brało....

rabenshwarz napisał/a:
10w40

rabenshwarz napisał/a:
17tys

Czy to znaczy, że przejeździłeś 17 tys km na tym oleju ??

silverek - 2008-08-01, 20:44

a mi trzyma poziom oleju od wymiany do wymiany czyli co 10000 km
rabenshwarz - 2008-08-02, 16:01

Czy to znaczy, że przejeździłeś 17 tys km na tym oleju ?? [/quote]

cos ty trzeba szanowac samochod...napisalem tak bo mi sie butelka skonczyla...a olej wymieniam co 8000-9000..

zobacze jak sie bedzie zwiekszac ubytek oleju.to podjade do mechanika..