|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Felgi
Dzolo - 2006-06-19, 12:51 Temat postu: Felgi Witam Mam do was pytanko.
Planuje kupić do Vento felgi i wacham sie pomiedzy 16'' a 17 ''
Czy 17 '' nie były by za duże ? Jak to się ma do komfortu jazdy ?
Znajomi odradzają mi 17'' bo mowią ze bedzie po zawieszeniu na naszych drogach ja jednak bym chciał wieksze
Pozdrawiam
browar1 - 2006-06-19, 14:28
zwienkszając rozmiar felgi zmiejszasz rozmiar opony bendzie twardziej a pozatem unas w polsce są takie dziury ze mozesz szybko je pogiąc i przebic dziury .a tak pozatem to wez se 16 tez są spoko i lepiej jezdzic pozdro \
Bartek - 2006-06-19, 14:44
mój braciak w ventce ma 16" na oponach r16/205/45 i powiem ci że większych bym nie zakaład do venciny, te są w sam raz :wink:
spyro - 2006-06-19, 16:24
16 to już duże jak na Ventkę, jak założysz jeszcze większe to:
1. musisz założyć niskoprofilowane opony - mordęgas na naszych drogach i poza tym sa pierońsko drogie
2. Zawiecha szybciej się niszczy
3. Licznik będzie na maxa przekłamywał.
Dzolo - 2006-06-19, 17:35
No czyli 16'' bedą i oponki z niskim profilem. Dzięki za rady :wink:
MAPET - 2006-06-19, 18:43
admin napisał/a: | 3. Licznik będzie na maxa przekłamywał. |
nei bedzie jak zalozy odpowiednie opony srednica kola sie nie zmaini..
sa ludzie na forum co maja 17.. ale ja tez bym kupowal 16 bo sa wystarczajce do vento wg mnei..
pzdr
marmarmarek - 2006-06-19, 23:49
wlasnie-odpowiednie opony i spokoj z licznikiem
marecki2R - 2006-06-20, 00:15
Ładne są 16 z tym ze trzeba mieć profil 45 a na nasze drogi to już nie stety ale przesada., Ja mam 15 i profil 50 i wydaje mi sie czasami jak jade po dziurach ze jeszcze chwile i pogne felgi tak więc wybór kupującego. Ładny wygląd VS Komfort .
spyro - 2006-06-21, 10:37
Dokładnie, wyglą wyglądem, ale po co ci auto którym nie pojedziesz prawie nigdzie bo będziesz bał się o felunie, a jeden krawężnik, albo dziura w drodze i może być po feldze. Kumpel tak miałw Escorcie, niskoprofilowane oponki, był stałym klientem wulkanizatora, a pamiętam jak sprzedawał autko i koleś co chiał kupić wzioł każde koło na wyważarkę to za łeb się złapaliśmy, każda biła na maxa...
MAPET - 2006-06-21, 14:40
sprawa tez wyglada tak ze na niskiej gumei i twardej zawiszce trzeba umeic jezdzic bo to nie to co normalnie... ja np na niskim profilu i max twardym zawieszeniu 3 lata jezdzilem bez zadnego prostowania i fele prosciutkie! ale nie kazdy szczerze powiem jest w stanie tak utrzymac kola... wiem bo jezdzilem z szefem i pod krawenzieki podjezdza z predkoscia swaitla
spyro - 2006-06-22, 16:05
Dlatego też nie lubię takich udziwnień, bo w końc auto ma służyć do jazdy a nie zawsze jest szansa znalezienia parkingu bez krawężnika A na poważnie bajerancki wygląd nie idzie w parze z miłą i wygodną jazdą bo twarda na maxa zawiecha = brak komfortu
marmarmarek - 2006-06-22, 17:49
trzeba pogodzic ladny wyglad z jak najlepsza funkcjonalnoscia-wszystkiego miec nie mozna
MAPET - 2006-06-22, 23:49
cos za cos.. albo sie jezdzi ladnym albo uzytecznym wozem..
spyro - 2006-06-24, 00:00
Dlatego też od jakiegoś czasu u mnie wygrała użyteczność i zawiecha poszła mocno do góry... Ale oczywiscie dla każdego coś dobrego, lubę tuning, ale czasami jest nie praktyczny...
Gavel - 2006-06-24, 00:41
Moja Ventka od początku jak ją kupiłem była wysoko zawieszona - widać to nawet na zdjęciach na stronie. Też bardzo cenie sobie użyteczność i wogule mi to nie przeszkadza a przedwczoraj doceniłem wielką zalete tego zawieszenia: woziłem paczki z książkami - bagażnik pełny, na tylnich siedzeniach prawie do sufitu a Vetka bez problemu pokonywała każdy napotkany garb i tym podobne przeszkody
spyro - 2006-06-24, 13:19
Dlatego też zmieniłem zawieche. Wcześniej miałem obniżoną i po zapakowaniu bagażnika na wakacje auto sunęło tłumikami po asfalcie, teraz mam wzocnione sprężynki i moge załadować na full i nie mam problemu z jazdą czy podjechaniem pod krawężnik, dlatego tez nigdy nie zamierzam obniżać auta a wrręcz odwrotnie, tylko wzmocnione sprężynki...
MAPET - 2006-06-24, 14:43
to lipne musialem miec to zawieszeni pewnie same sprezyny bo dobra zawiecha sport jak zaldujesz auto bedzie ci mneij dowadzac niz seryjna!
spyro - 2006-06-24, 14:47
Nie zrozumiałeś mnie, przy obniżonej zawiesze auto i tak prawie że sunie brzuchem po asfalcie, jest to nie wygodne. Na szczęście wyrosłem już z tego i aktualnie stawiam przede wszystkim na praktyczność, potem wygląd... Ale wracając do tematu felg w końcu musze się rzucić na jakieś fajne aluśki do mojej Ventki...
|
|