|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - Licznik czy czujnik?
lehol - 2008-08-07, 12:40 Temat postu: Licznik czy czujnik? Witam!
Mam problem.Wczoraj sprawdziłem sobie kontrolnie poziom oleju i okazało się,że na bagnecie było go około 1 mm.Dolałem i po sprawie.Problem w tym,że kontolka oleju ani razu się nie zaświeciła,nie mówiąc już o brzęczyku!Gdy odpalam autko wszystko jest OK.Kontrolka mrugnie 3-4 razy i gaśnie,ale wydaje mi się,że przy tak niskim poziomie oleju powinna świecić cały czas.
Czy może ktoś wie jaka jest tego przyczyna?
Mam Ventkę z 1992r,silnik 1,8 LPG,90 KM.
silverek - 2008-08-07, 12:59
były juz posty na ten temat odnosnie kontrolki oleju
ale widocznie bylo wystarczajaca ilosc oleju do wytworzenia cisnienia przez pompę dlatego nie mrugala
na drugi raz kontroluj czesciej ilosc oleju bo mozesz uszkodzic silnik a to wiaze sie z duzymi kosztami naprawy
Paweł J. - 2008-08-07, 19:20
Kontrolka oleju nie świecie sie tylko mruga gdy jest coś nie tak....po przekręceniu kluczyka powinna się świecić-z resztą jak i inne kontrolki...po dopaleniu powinna zgasnąć...skoro mruga to znaczy że tuż po odpaleniu nie ma odpowiedniego smarowania...
A skąd wiem, ze powinna mrugać ...proste...po wymienie oleju przy pierwszym odpaleni...gdy olej jeszcze się po silniku nie rozszedł i nie doszedł do filtra owa kontrolaka mrugnie mi ze 3-4 razy, ale tylko przy pierwszym odpaleniu po wymieni oleju....nigdy więcej...
lehol napisał/a: | nie mówiąc już o brzęczyku! |
Nie wszystkie auta miały brzęczyk...
spyro - 2008-08-07, 23:20
lehol, po pierwsze zawsze zanim cos napiszesz użyj opcji szukaj, dzięki czemu nie będziesz dubloał tematów.
Po drugie wszystko apropos Twojego problemu opisał olega wyżej...
Poza tym nie dobrze, że Ci autko olej wciaga... Pora sprawdzić to i owo.
lehol - 2008-08-15, 16:28
Po pierwsze przepraszam jeśli był podobny temat.Ja nie znalazłem.Przeważnie wszystkim świeciła kontrolka gdy nie powinna,a u mnie jest na odwrót.
Po drugie jakiś rok temu gdy miałem niski poziom oleju,a wszedłem ostro w zakręt,to świeciła.
Po trzecie na bank mam brzęczyk.
Mimo wszystko dzięki i pozdrawiam!
Paweł J. - 2008-08-15, 16:41
lehol napisał/a: | Po drugie jakiś rok temu gdy miałem niski poziom oleju,a wszedłem ostro w zakręt,to świeciła. |
No i jest ok....tak powinno byc...w moim poprzednim samochodzie też tak było...chlał olej jak szalony o jak go było juz naprawdę mało to kontrolka się zaświecała na zakrętach....
|
|