|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Witam
maz78 - 2008-08-18, 15:08 Temat postu: Witam Witam,
Kilka dni temu kupiłem, żonie golfa 99 IV kombi tdi (trafiuła mi się okazja w rodzinie, pewne auto, mały przebieg, żona zmieniła pracę i musi dojeżdżac autem), mam takie pytanko moze ktos będzie wiedział, auto ma z przodu i z tyłu tarcze, z tyłu klocki ok ścieraja się równo, natomiast z przodu, tarcze wentylowane, klocki nie ścierajua się równo, na jednym i drugim kole spiłowały się dziwnie i widzę, ze tarcza ma lekko wyczuwalny rowek, tylko nie na progach a tak ok środka, znajoma od której kupowałęm auto, mówi że wszsytko robił jej jakis mechanik i ona na tym się nie zna. Czy klocki zawsze muszą się równo scierać? Wymieniac na nowe, bo zarasza porysuje na maxa tarcze?
Dodam, że u mnie w Vento piłuja się równo.
Pozdrawiam[/i]
marmarmarek - 2008-08-18, 15:23
zazwyczaj klocek od wewnatrz szybciej sie zurzywa, bo tam najpierw nacisk idzie od tloczka, a dopiero pozniej przenosi sie na zewnetrzny klocek... co rowka, to na obu tarczach taki sam? jesli nie, to moze jakis kamyszek albo cos siedzi i rysuje...
Paweł J. - 2008-08-18, 17:06
Ale oba klocki przy jednym kole mniej więcej się tak samo ścierają ja miałem u siebie tak że zewnętrzny juz się kończył a wewnętrzny był nietknięty...okazało się że tak takie tulejki dociskowe się zatarły i hamował tylko jeden klocek....
sebastian - 2008-08-18, 17:34
Co do tarcz, to po prostu moga być juz do wymiany - oże być pęknięta, może być przegrzana, że tak się robi. A co do klocków... U mnie lewa strona bardziej bierze niż prawa, bo przy wymianie całe dwa klocki były mniej wyjechane, z prawej strony auta, niż po lewej. Po prostu może zacisk nie do końca dociskać, może być układ hamulcowy troszkę zapowietrzony, cylinderki zapieczone, tłoczek się nie wysuwać - przyczyn może być wiele. A może być i tez już tarcza wyjechana, ze gorzej bierze, lub i, co się też dowiedziałem ostatnio od jednego magika - amortyzator wyrobiony...
|
|