|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Lampki w drzwiach
tomek87 - 2008-08-24, 21:54 Temat postu: Lampki w drzwiach poszukuję jakiegoś schematu jak i gdzie są podłączone te lampki, bo przestały mi świecić i na pewno nie jest to wina bezpiecznika i żarówek bo są całe
może ma ktoś dobry schemat albo miał podobny problem
sebastian - 2008-08-24, 22:03
tomek87 napisał/a: | i na pewno nie jest to wina bezpiecznika i żarówek bo są całe |
a wyłącznik krańcowy w drzwiach? To sprawdzałeś? Może to w nim coś właśnie niedomaga?
krzeszak - 2008-08-24, 22:10
ale przestały świecić naraz w obu przednich drzwiach? ,czy tylko w jednych nie działa?
tomek87 - 2008-08-24, 22:55
sebastian napisał/a: |
a wyłącznik krańcowy w drzwiach? To sprawdzałeś? Może to w nim coś właśnie niedomaga? |
Krańcówki śmigają bo lampka w środku się zapala, a i jeszcze mam pod krancowki podłączone inne bajery i też działają
krzeszak napisał/a: | ale przestały świecić naraz w obu przednich drzwiach? ,czy tylko w jednych nie działa?
|
w obu nie świecą
pablomed - 2008-08-25, 15:14
weź miernik i sprawdź czego żarówkom brakuje po otwarciu drzwi, plusa czy masy. Masa od krańcówki plus bezpośrednio z aku. Połączenia na wtyi pojedyńcze o ile pamiętam koło skrzynki. U mnie się jeden ropiął mni niechcący przy montażu alarmu, masowy. I zwróć uwagę na kable w wiązkach do drzwi, łamią się na tyle często że możesz mieć pecha i z obu stron się mogły złamać.
I jeszcze jedno: to że światełko w kabinie się zapala to nie dowód na sprawną krańcówke. Krańcówka ma 3 styki. Ten trzeci z kablem brązowo - żółtym daje masę na żaróweczki w drzwiach (oraz na moduły szyb jak kto ma)
Bucus - 2008-08-26, 16:04
A może ktoś zamieścić foto z zaznaczonym stykiem, który jest od + i krańcówki w łączniku drzwiowy, tej gumie co łączy drzwi z autkiem.
pablomed - 2008-08-26, 19:47
w lampce masz brązowo niebieski masa od krańcówki i czerwono niebieski plus z aku, te same kolory sa w gumie osłaniającej wiązkę drzwiową. Najpierw przy lampce sprawdź czego brakuje. Miernik ustaw na pomiar oporu - ma być przy otwratych drzwiach zerowy pomiędzy brązowo-niebieskim a masą nadwozia, po zamknięciu opór nieskończony. Teraz miernik przestaw na napięcie i mierz pomiędzy drugim kabelkiem a nadwoziem.
tomek87 - 2008-08-27, 23:57
Problem rozwiązany, po wyjeciu skrzynki znalazł się jeszcze jeden bezpiecznik
Jest to ten zaznaczony na fotce:
W lewej lampce jako plus czerwono biały
sebastian - 2008-08-28, 00:07
A tosz Ci schowane były
A i prawie wszystkie bezpieczniki widze, że asz oryginalne jeszcze - u mnie połowa to już powymieniane
|
|