|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Benzyna - p³yn ch³odniczy
marmarmarek - 2006-06-28, 17:33 Temat postu: p³yn ch³odniczy obawiam sie, ze przez moja nieuwage doszlo do najgorszego :| . jakis czas temu jechalem przez miasto po ktorym zazwyczaj nie jezdze(czyli zwracalem uwage na droge a nie na wskazniki... ) co gorsza byla to 2 w nocy (odwozilem znajomkow z 18 kumpeli...) nagle psojrzalem na wskaznik temp-a tam 110... no to sie zatrzymalem, wygasilem auto-juz spod maski unosila sie para... otworzylem maske-bylo slychac syczenie-gdzies z tylu silnika... poczekalem az przestygl, uzupelnilem stan zwykla woda-ale jak sie okazala to syczenie dochodzilo z peknietego przewodu-no to juz w tej nocy nie kombinowalem tylko auto scholowalem, rano skrocilem waz(pekl w miejscu, gdzie przychodzi opaska) zalalem autko almatinem z woda-w nadzieji, ze nie poszla uszczelka pod glowica... sprawdzilem kilka razy po tym stan oleju-bez zmian-wody tez tam nie widac. ale dzisiaj musialalem niecale pol litra dolac do zbiorniczka wyrownawczego (bylo to po podrozy do poznania i dosc czestym jezdzeniu w tym upale...) mam pytanie: czy taki ubytek moze byc spowodowany temperaturami, a moze auto dopiero sie do konca odpowietrzylo(po tym incydencie nie odpowietrzalem nagrzewnicy-moglo stac sie to na jakims wiadukcie albo cos? ) bo poki co auto chodzi normalnie(nie dlawi sie i nie paruje z wydechu...) moze ktos mnie uspokoic? . pozdrawiam
spyro - 2006-06-28, 19:43
Na pewno pó³ litra na trasie do Poznania to jest za du¿o, ale nie koniecznie musi to byæ spowodowane uszczelk± pod g³owic±. U mojej matuli w aucie, jak mia³a jeszcze poldencjusza, skubaniec wci±ga³ na 100 km 4 litry p³ynu do ch³odnicy i w koñcu wy¿yga³ olej zmieszany z p³ynem na ca³y silnik, w ka¿dym razie na razie nie stresuj siê na zapas, sprawd¼ konsystencje oleju, czy nie jest przypadkiem taki mlekowaty... Skoro nie odpowietrzy³e¶ uk³adu to mo¿e to to...
marmarmarek - 2006-06-29, 01:03
od tego zdarzenia sprawdzalem olej kilka razy-nie przybyo go, nie jest tez w zaden sposob podejzany... zobaczymy co bedzie sie robic dalej-czy po tej ostatniej dolewce cos jeszcze wezmie...
MAPET - 2006-06-29, 01:12
mi oleju nie przybywalo mimo uszczelki pod glowica w golie..
ale sprawdzaj czy masz stan w zbiorniczku teraz i czy jak snie nagrzeje nei wywala cieczy zbiorniczkiem ...
mogles miec zapowietrzony uklad i jak dolales to sie nie odpowietrzyl i teraz po tarsei to wyszlo...
poza tym jak doszlo tylko do 110 stopni to normalne czyli jeszcze nic sie nei powinno stac...
teraz tylko stan sprawdzaj.. powinno byc ok
pzdr
marmarmarek - 2006-07-14, 03:21
no to jestem mile zaskoczony-po takim przegrzaniu silnika nic- ten ubytek to widoczeni odpowietrzenie bylo. teraz wszystko wporzadku, plynu nie ubywa, olej wporzadku. jednym slowem-kamien z serca pozdrawiam
spyro - 2006-07-15, 01:01
No to najwa¿niejsze, ¿e wszystko jest OK, bo zabawa z znikaj±cym p³ynem niestety w wielu przypadkach koñczy sie powa¿niejszymi wydatkami...
|
|