|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - luzy w tylnich kołach-co zrobic?
sławek - 2006-06-29, 08:19 Temat postu: luzy w tylnich kołach-co zrobic? 1.no więc tak wczoraj jak zmieniałem koło(kapeć-pękła opona) najpierw chciałem zobaczyc czy moze sa jakies luzy, złapałem za koło po bokach i zacząłem ruszac i okazało sie ze sa luzy. i teraz moje pytanie jak sie ich pozbyc, czy trzeba dokrecic tylko nakretke, czy może cos innego trzeba zrobic?
2.i jeszcze mi cos piszczy(trzeszczy) z tyłu jak nacisne na bagaznik czy na siedzenie tylne i zaczne bujac samochód góra-dół to cos trzeszczy tak jakby amortyzator albo jakas sprężyna. da sie to jakoś nasmarować?
MAPET - 2006-06-29, 09:46
piszczesc mog arozne rzeczy moga tuleje moze oslona amorka, amorek czy sprezyna przy poduszce, tlumik na wieszaku itp.. moze poprostu zachalpalo sie cos woda i jak sie wysuszy to pzestanie.. musisz sam stwierdzic co piszy bo to moze byc masa rzeczy...
co do luzu to masz luz na lozysku.. jak jets maly to tak zostaw jak jest duzy to mozesz delikatnie dokrecic tak aby srubokretem mozna bylo poruszyc swobodnie podkaldke ktora znajduje sie pod nakretka.. nie dokrecaj za mocno bo tak ci w ciagu kilku dni lozysko poleci!
wiec jak jest maly luzik to tak zostaw.. tak mialem wgolfie ze tak byl luz i dokrecilismy i lozysko polecialo...
pzdr
marecki2R - 2006-06-29, 22:41
Łożysko dokręcić i powinno być ok a jesli chałasuje podczas jazdy to radze wymienić . Jesli chodzi o zawias ,to tam rzeczywiscie może być różnie tak jak Mapet napisał .
Stopa - 2006-06-30, 08:13
Łożysko powinieneś dokręcić dość mocno, a następnie "odpuścić" 1/4 obrotu i tak zabezpieczyć.
sławek - 2006-06-30, 08:16
dokrecilem nakretkę no i narazie jest ok, luz zniknął mam nadzieje ze nie pojawi sie długo. a co do tego trzeszczenia to mialem tam taki plastik na amorku i on obcierał. juz jest ok.
MAPET - 2006-06-30, 10:09
Stopa napisał/a: | 1/4 obrotu i tak zabezpieczyć | nie do konca.. tak wszyscy mowia a to sa podejscia starej daty bo tak sie robilo w zuku i fiacie.. VW przewiduje inaczej.. i nie odkrecasz nei zadne 1/4 obrotu ale tak aby mozna bylo przesuwac podkaldke pod nakretka..
Stopa - 2006-07-01, 00:57
OK - zwracam honor!... Jak ja tego nie lubię
Paweł J. - 2006-07-01, 13:32
Ja słyszałem u mechanika ze luzy w tylnych kołach w ventylach i golfach po przchanie wiecej niż 100 tys to normalka. Ja wymieniałem wszystkie łożyska i z tyłu tez mam minimalne luzy nawet po wymianie.
|
|