|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Niska Temperatura
kristofer55 - 2008-09-17, 12:59 Temat postu: Niska Temperatura Witam,
Przeglądałem większość tematów na forum ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
1.Mam problem z rozgrzaniem silnika do temperatury 80-90 stopni w czasie drogi na dłuższy dystans w warunkach zimowych, taki problem miałem w poprzednim sezonie zimowym.
Jechałem na sylwestra do zakopanego i podczas podróży silnik nie chciał się rozgrzać tak jak powinien (90 stopni) co za Ty idzie z nawiewu leciało zimne powietrze, kiedy zatrzymałem się na światłach albo gdziekolwiek zwolniłem to było wszystko w porządku. W sezonie letnim jest wszystko OK, ani temperatura nie jest za mała ani za duża, waha się w okolicach 85-90, 0 problemów. Nie wiem czym to może być spowodowane, fajnie by było wymienić co trzeba żeby w tym roku jechać w ciepłym samochodzie .
2. Drugi mankament który mnie troszkę drażni:
Kiedy rano odpalam samochód po nocnym staniu na dworze słyszę taki dziwny odgłos/zgrzyt nie wiem jak to opisać i po dosłownie 1sekundzie wszystko jest GIT.
Może ktoś już spotkał się z taką sprawą?
spyro - 2008-09-17, 13:27
Temat opisywany setki razy, problemem jest CZUJNIK TEMPERATURY!
Poszuka an forum jak imasz kupić, założysz nowy i po problemie.
jaca - 2008-09-17, 13:31
spyro napisał/a: | Temat opisywany setki razy, problemem jest CZUJNIK TEMPERATURY! |
To nie czujnik temperatury
tylko termostat jest otwarty i dlatego auto nie łapie temperatury w zimę
kristofer55, wymień termostat
pozdrawiam
spyro - 2008-09-17, 13:39
Termostat tez może być ale i czujnik może źle pokazywać temp. Sprawdziłbym jedno i drugie + odpowietrzyć układ chłodzenia, a tak w ogóle to kiedy ostatnio wymieniałeś płyn chłodniczy?
jaca - 2008-09-17, 13:42
kristofer55 napisał/a: | podczas podróży silnik nie chciał się rozgrzać tak jak powinien (90 stopni) co za Ty idzie z nawiewu leciało zimne powietrze |
kristofer55 napisał/a: | kiedy zatrzymałem się na światłach albo gdziekolwiek zwolniłem to było wszystko w porządku |
To na 100 % termostat nic nie trzeba więcej wymieniać
spyro - 2008-09-17, 13:46
W sumie Jaca ty rozkładałeś silnik własnymi łapkami więc się nie odzywam bo ze mnie mechanik żaden
kristofer55 - 2008-09-17, 14:37
dzięki panowie za szybką odpowiedź sorki ze zakładałem nowy temat ale jakoś nie mogłem znaleźć odpowiedzi, pewnie nie umiem szukać .
Dobra no to do wymiany mam termostat, ile takie coś będzie mnie kosztować ?
A ma ktoś jakieś pomysły odnośnie 2giego mojego zagadnienia?
spyro - 2008-09-17, 14:42
kristofer55 napisał/a: | Dobra no to do wymiany mam termostat, ile takie coś będzie mnie kosztować ? | nie kupuj podróbek, tylko oryginał, który kosztuje w ASO około stu złotych, podróbki 5 razy mniej ale są gó... warte.
kristofer55 - 2008-09-17, 14:52
Ok dzięki za odpowiedz.
A odnośnie 2 pytania mogę dodać to że te zgrzyty na starcie samochodu zrobiły mi się po 2tygodniowym staniu samochodu na dworze i nie odpalania przez ten okres.
jaca - 2008-09-17, 14:57
kristofer55 napisał/a: | A odnośnie 2 pytania mogę dodać to że te zgrzyty na starcie samochodu zrobiły mi się po 2tygodniowym staniu samochodu na dworze i nie odpalania przez ten okres. |
Trudno se wyobrazić te zgrzyty
może coś więcej w którym miejscu są najbardziej słyszane czy sam nie wiem
spyro - 2008-09-17, 14:58
spróbuj bardziej sprecyzować z jakich okolic auta one dobiegają. Może to przestawiony zapłon, u mnie sie podobnie kiedyś objawiał ale autko przy tym było dość mulaste.
kristofer55 - 2008-09-17, 15:02
ten odgłos wychodzi z silnika, takie sekundowe za warkniecie, nie zauważyłem żeby samochód bardziej się mulił, już dość dłuższy czas mam coś takiego, nie wiem czy to w dalszym stopniu może coś uszkodzić...
spyro - 2008-09-17, 15:07
hmmm, nie mam zielonego pojęcia co to może być, może ktoś z kolegów coś poradzi...
co mi przychodzi do głowy to może palec w aparacie zapłonowym, ale w sumie źle założony stukałby ciągle nie przez chwilę. To dziwna sprawa.
egos - 2008-09-17, 20:09
i ja tez z rańca mam takie owe zawarknięcie-liftery na zaworach -zanim dostaną cis oleju przez 1-2 sek-zawory pracują na luzach i stąd ten odgłos-nie przejmuj się
kristofer55 - 2008-09-18, 09:47
dzięki za odpowiedź, nie będę się już przejmował
kowal_31 - 2009-01-02, 20:19
Termostat to podstawa spalania zima. W miescie pali mi 17 a na trasie 9 oczywiscie gazu
jutro wymieniam termostat . temp auta na trasie to 70-80 max nie mysle ile w miescie ale jest nie dogrzany
.
Buli - 2009-01-02, 20:31
Z tym zgrzytem mam tak samo
Paweł J. - 2009-01-02, 20:32
kowal_31 napisał/a: | W miescie pali mi 17 a na trasie 9 oczywiscie gazu |
ciekawe różnice między miastem a trasą.
kowal_31, tylko kup oryginał w ASO...nie baw się w zamienniki.
Ale nie oczekiwałbym cudów po wymianie termostatu...i nie wiem czy tak dużo spadnie CI z tych 17 litrów
A poza tym to witam na forum
Buli - 2009-01-02, 21:13
nie to ze jest niedogrzany tylko chodzi cały czas na ssaniu tak mi sie wydaje:)
Paweł J. - 2009-01-02, 21:30
Buli napisał/a: | nie to ze jest niedogrzany tylko chodzi cały czas na ssaniu tak mi sie wydaje:) |
Nie zupełnie....ssanie mi się wyłącza w momencie gdy wskazówka od temperatury zaczyna się podnosić....czyli jak na moje oko ok 50stopni
Buli - 2009-01-02, 22:48
mozliwe ze kolega ma inaczej??:)
|
|