Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - Uklad chlodzenia

palolina - 2008-10-13, 19:18
Temat postu: Uklad chlodzenia
Koledzy prosze ratujcie , mam vento 1.8i w sobote jechalem autkiem jakies 40km po czym odstawilem na parking po wylaczeniu auta rozerwalo mi waz z chlonicy taki maly ktory jest polaczony z urzadzeniem chyba mieszajacym gaz. wymienilem ten przewod i jak zapale samochod i sie zagrzeje to po przekroczeniu 90stopni wlacza wentylator i robi sie wielkie cisnieinie bo widac ze grube weze puchna. woda wylewa sie ze zbiornika, a chlodnica jest goraca ale tylko 15cm od gory ,dol chlodnicy jest prawie ze zimny i waz dolny tez jest zimny. dopuki nie dostanie temperatury jest wszystko ok ,jak sie zagrzeje zaczynaja sie problemy. co mam robic.
sebastian - 2008-10-13, 20:28

palolina napisał/a:
dol chlodnicy jest prawie ze zimny i waz dolny tez jest zimny

Hmm, objaw klasyczny padniętego termostatu, który się nie otworzył. Wymień termostat i wtedy obserwuj dalej. Ale ermostat na bank będzie przyczyną w/w problemu.

andrewb25 - 2008-10-13, 20:47

może masz zapowietrzony układ?
spyro - 2008-10-13, 21:32

andrewb25 napisał/a:
może masz zapowietrzony układ?
dokładnie to tez objaw zapowietrzonego układu. Najpier odpowietrz a potem spróbuj z termostatem, to mały wydatek a padnięty termostat powoduje wiele przykrych dolegliwości.
andrewb25 - 2008-10-13, 22:47

no ja też bym od tego zaczął, taka mała uwaga jak będziesz to robił to włącz mu ogrzewanie na max, i uruchom silnik, czekaj do momentu włączenia się wentylatorów, uzupełnij płyn
Paweł J. - 2008-10-14, 09:52

Odpowietrz układ...tzn odkręć korek od wlewu płynu i uruchom silnik.
palolina - 2008-10-14, 19:13

:oklaski: Koledzy dzieki za rade wlasnie wymienilem termostat i korek kupilem oryginal w vw.
bylo troche problemu z odpowietrzeniem ukladu ale poradzilem sobie.
w kazdym razie zrobilem jazde prubna i bylo wszystko ok. A wiec dzieki jeszcze raz za wszystko.

Paweł J. - 2008-10-14, 19:19

palolina napisał/a:
bylo troche problemu z odpowietrzeniem ukladu ale poradzilem sobie

:oklaski: :OK:
palolina napisał/a:
zrobilem jazde prubna i bylo wszystko ok

No i super :rotfl: oby tak dalej

spyro - 2008-10-14, 22:50

najważniejsze że udało się rozwiązać problem, aha, błagam używajcie słowników, bo czasem oczy z orbit wychodzą ;)

palolina napisał/a:
prubna