|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - Uklad chlodzenia
palolina - 2008-10-13, 19:18 Temat postu: Uklad chlodzenia Koledzy prosze ratujcie , mam vento 1.8i w sobote jechalem autkiem jakies 40km po czym odstawilem na parking po wylaczeniu auta rozerwalo mi waz z chlonicy taki maly ktory jest polaczony z urzadzeniem chyba mieszajacym gaz. wymienilem ten przewod i jak zapale samochod i sie zagrzeje to po przekroczeniu 90stopni wlacza wentylator i robi sie wielkie cisnieinie bo widac ze grube weze puchna. woda wylewa sie ze zbiornika, a chlodnica jest goraca ale tylko 15cm od gory ,dol chlodnicy jest prawie ze zimny i waz dolny tez jest zimny. dopuki nie dostanie temperatury jest wszystko ok ,jak sie zagrzeje zaczynaja sie problemy. co mam robic.
sebastian - 2008-10-13, 20:28
palolina napisał/a: | dol chlodnicy jest prawie ze zimny i waz dolny tez jest zimny |
Hmm, objaw klasyczny padniętego termostatu, który się nie otworzył. Wymień termostat i wtedy obserwuj dalej. Ale ermostat na bank będzie przyczyną w/w problemu.
andrewb25 - 2008-10-13, 20:47
może masz zapowietrzony układ?
spyro - 2008-10-13, 21:32
andrewb25 napisał/a: | może masz zapowietrzony układ? | dokładnie to tez objaw zapowietrzonego układu. Najpier odpowietrz a potem spróbuj z termostatem, to mały wydatek a padnięty termostat powoduje wiele przykrych dolegliwości.
andrewb25 - 2008-10-13, 22:47
no ja też bym od tego zaczął, taka mała uwaga jak będziesz to robił to włącz mu ogrzewanie na max, i uruchom silnik, czekaj do momentu włączenia się wentylatorów, uzupełnij płyn
Paweł J. - 2008-10-14, 09:52
Odpowietrz układ...tzn odkręć korek od wlewu płynu i uruchom silnik.
palolina - 2008-10-14, 19:13
Koledzy dzieki za rade wlasnie wymienilem termostat i korek kupilem oryginal w vw.
bylo troche problemu z odpowietrzeniem ukladu ale poradzilem sobie.
w kazdym razie zrobilem jazde prubna i bylo wszystko ok. A wiec dzieki jeszcze raz za wszystko.
Paweł J. - 2008-10-14, 19:19
palolina napisał/a: | bylo troche problemu z odpowietrzeniem ukladu ale poradzilem sobie |
palolina napisał/a: | zrobilem jazde prubna i bylo wszystko ok |
No i super oby tak dalej
spyro - 2008-10-14, 22:50
najważniejsze że udało się rozwiązać problem, aha, błagam używajcie słowników, bo czasem oczy z orbit wychodzą
palolina napisał/a: | prubna |
|
|