|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - gotujaca sie woda
Andrzej_elk - 2008-10-15, 21:15 Temat postu: gotujaca sie woda witam wszystkich, mam male pytanie, jakie sa objawy zepsutego termostatu, czy przez to ze termostat jest zepsuty woda w zbiorniczku sie gotuje? i silnik przez to traci na mocy?? moj kumpel ma taki problem, ma vento 1,8 92 r, jakie moga byc konsekwencje gdy sie jezdzi na zepsutym termostacie
prosze o szybka odpowiedz z gory dzieki
bradley - 2008-10-15, 21:33
To zalezy. Jesli termostat jest caly czas otwarty to wtedy samochod dluzej sie nagrzewa i czesto niedogrzewa (podczas jazdy, co innego w korkach). Jesli termostat jest caly czas zamkniety to pracuje tzw. maly obieg przez co samochod przegrzewa sie, o ile nie wyrabia wiatrak. Czy traci na mocy ciezko powiedziec, natomiast przegrzanie silnika moze spowodowac uszkodzenie uszczelki pod glowica, w skrajnych przypadkach peknieciem bloku silnika.
Andrzej_elk - 2008-10-15, 21:42
aha rozumiem, a wiesz moze co moze byc przyczyna ze silnik traci na mocy, tzn wciskasz gaz o on tak jakby sie mulil obroty ida a predkosc nie chce??
sebastian - 2008-10-15, 21:51
Musisz zobaczyć czy nie masz wydechu przytkanego...
Zobacz też czujnik temperatury...
Andrzej_elk - 2008-10-15, 21:56
czujnik temperatury, to on odpowiada za moc silnika czy tylko za temperature??
kurcze latwiej by bylo jak bym yl mechanikiem hehe
sebastian - 2008-10-15, 21:59
Andrzej_elk napisał/a: | czujnik temperatury, to on odpowiada za moc silnika czy tylko za temperature?? |
to magiczna rzecz, która praktycznie za wszystko odpowiada Na prawdę. Poszperaj na forum, a dowiesz, się, że to prawda. Nowy, oryginalny czyni cuda
Andrzej_elk - 2008-10-15, 22:19
aha, ok spoko dzieki,
aaa a tak przy okazii powiedz mi czy venta 1.8 92 rocznik maja czujnik halla?? jesli tak to gdzie sie on znajduje i za co odpowiada
Grucha85 - 2008-10-15, 23:26
wlasnie ja mam temperature nie wieksza niz 70 stopni czyli co termostat otwarty jest ciagle?
silverek - 2008-10-16, 06:05
maja czujnik halla znajduje sie w aparacie zapłonowym podłączona jest taka wtyczka do aparatu czyli do czujnika halla
andrewb25 - 2008-10-16, 08:12
Andrzej_elk napisał/a: | aha rozumiem, a wiesz moze co moze byc przyczyna ze silnik traci na mocy, tzn wciskasz gaz o on tak jakby sie mulil obroty ida a predkosc nie chce?? |
a takie objawy to może tarcza sprzęgłowa już ślizga- sprawdź
Paweł J. - 2008-10-16, 14:32
andrewb25 napisał/a: | a takie objawy to może tarcza sprzęgłowa już ślizga- sprawdź |
Dokładnie tak...jeśli idą obroty w górę a licznik nie to wiadomo...moc z silnika nie jest przekazywana do skrzyni i zatrzymuje się na zużytym sprzęgle.
Andrzej_elk napisał/a: | woda |
Woda czy płyn
Odnośnie mocy tzn braku mocy możliwe że silnik jest przegrzany i coś nie tak jest z głowicą lub uszczelka pod głowicę.
Andrzej_elk - 2008-10-16, 14:39
płyn w zmbiorniku zaczyna para isc i powstaja babelki
a jak sprawdzic ze sprzeglo sie slizga
Paweł J. - 2008-10-16, 14:46
W czasie jazdy wdepnij gaz do dechy....
jeśli obroty będą szły w górę i prędkośc nie to sprzęgło...
to coś podobnie bedzie jak na jeździe po lodzie taki sam efekt tylko licznik nie będzie szedł w górę.
Albo inaczej zaciągnij ręczny i spal gumę...
kiedyś, raz jedyny tak zrobiłem...
gdyż byłem ciekawa czy vento spali gumę...
okazuję się że spali-ma moment zawahania ale jara gumę
no a za jakieś 3 miesiące skończyło mi się sprzęgło...
ale to był tylko raz jedyny co by zasmakować się w tym zapachu
Andrzej_elk napisał/a: | płyn w zmbiorniku zaczyna para isc i powstaja babelki |
A czasie jazdy z prędkością powiedzmy 80-100km/h płyn się też zagotuje
Andrzej_elk - 2008-10-16, 14:56
a tego to nie wiemczy przy takiej predkosci tez sie gotuje, a jezeli tak to co to oznacza??
a z tym sprzeglem to wezme i przejade sie zrobie jak mowisz
Paweł J. - 2008-10-16, 14:59
Andrzej_elk napisał/a: | a tego to nie wiemczy przy takiej predkosci tez sie gotuje, a jezeli tak to co to oznacza?? |
Jeśli by nie gotowało to wydaje mi się że powinno byc ok i możliwe że to wina zepsutego termostatu który się zamknął na małym obiegu...ale to tylko moje domysły...
Andrzej_elk - 2008-10-16, 15:07
aha a ztym sprzeglem to jest tak:
jak jade wrzucam 2 daje gazu obroty ida w gore a licznik nie, a po chwili licznik tez wskakuje na predkosc i samochud dostaje kopa......
a moze to wydech jest przytkany czy cos? co o tym myslisz??
Paweł J. - 2008-10-16, 15:12
No to dziwna sprawa...
obroty zawsze powinny iśc w parzę z prędkością.
Andrzej_elk, a jak Ci sprzęgło łapie...pod koniec
Andrzej_elk - 2008-10-16, 15:14
nie, gdzies tak w polowie pedala
Paweł J. - 2008-10-16, 15:16
no to sprzęgło powinno byc ok.
Sprawdź tez filtr powietrza...też może mulić furkę.
Andrzej_elk - 2008-10-16, 15:24
aha ok dzieki wielkie, dzisiaj z kumplem posprawdzamy wszystkie mozliwe opcje i sie zobaczy co jest nie tak, dzieki wielkie za rade, jak dowiem sie czegos wiecej to napisze, dzieki
silverek - 2008-10-16, 16:04
jezli w zbiorniczku błyn bombluje to moze to byc uszczelka pod glowica
bradley - 2008-10-16, 17:33
silverek napisał/a: | jezli w zbiorniczku błyn bombluje to moze to byc uszczelka pod glowica |
To juz jest w zasadzie nastepstwo przegrzanego silnika...
silverek - 2008-10-16, 18:11
bradley napisał/a: | To juz jest w zasadzie nastepstwo przegrzanego silnika.. |
mozliwe ze zniekształciła sie głowica
silverek - 2008-10-17, 08:07
a z tym przyspieszaniem to wyglada jak byś miał ASR
Andrzej_elk - 2008-10-17, 14:34
silverek napisał/a: | a z tym przyspieszaniem to wyglada jak byś miał ASR |
A co to jest?????
Paweł J. - 2008-10-17, 14:45
Andrzej_elk napisał/a: | A co to jest????? |
http://pl.wikipedia.org/w...ontroli_trakcji
Andrzej_elk - 2008-10-17, 16:46
nie no tak hehe,
a mozliwe jest ze np olej lub jakis inny plyn moze dostac sie do zbiorniczka wyruwawczego od plynu chlodzacego
Paweł J. - 2008-10-17, 16:51
Andrzej_elk napisał/a: | a mozliwe jest ze np olej lub jakis inny plyn moze dostac sie do zbiorniczka wyruwawczego od plynu chlodzacego |
Tak....jeśli jest olej silnikowy w płynie i odwrotnie to padła uszczelka pod głowicą.
A dlaczego pytasz...zauważyłeś coś takiego
Andrzej_elk - 2008-10-17, 17:03
tak, wczoraj jak pojechalem z kumplem i probowalem spalic troche gumy hehe (udalo sie ) ....
jak zajechalismy do garazu, ja odkrecam korek a tam zamiast rozowy to taka galaretka sie zrobilatylko slabo scieta ale czarna
Paweł J. - 2008-10-17, 17:07
Andrzej_elk napisał/a: | probowalem spalic troche gumy hehe (udalo sie ) .... |
Czyli sprzęgło ok.
Cytat: | jak zajechalismy do garazu, ja odkrecam korek a tam zamiast rozowy to taka galaretka sie zrobilatylko slabo scieta ale czarna |
Zapewne olej, lepiej nie jeździj już furką bo pewnie w oleju tez jest płyn i silnik niema odpowiedniego smarowania.
Sprawdź w jakim stanie masz olej...tzn poziom i czy ten olej wygląda jak olej.
Andrzej_elk - 2008-10-17, 18:08
tak wlasnie myslalem ze to olej jest w zbiorniczku, a jak sprawdzalem poziom oleju to jest ok nie przybylo go a nawet troche ubylo i wyglada jak olej, tam sie chyba nic nie dzieje, ja powiem dla kumpla zeby odstawil fure do mechanika bo sami nic nie poradzimy:(
andrewb25 - 2008-10-17, 19:25
z tego co piszesz to padniętą uszczelkę pod głowicą masz ,wciąga Ci płyn do komory spalania pewnie, nie zauważyłeś że auto dymi tak jakby para wodna? znaczy z rury wydechowej ,albo czy płynu w zbiorniczku nie ubywa? pewnie tak i wtedy jak jest go mało to go gotuje, tak to wywnioskowałem
Andrzej_elk - 2008-10-17, 21:23
andrewb25 napisał/a: | z tego co piszesz to padniętą uszczelkę pod głowicą masz ,wciąga Ci płyn do komory spalania pewnie, nie zauważyłeś że auto dymi tak jakby para wodna? znaczy z rury wydechowej ,albo czy płynu w zbiorniczku nie ubywa? pewnie tak i wtedy jak jest go mało to go gotuje, tak to wywnioskowałem |
Juz teraz wiem ze padnieta jest uszczelka pod glowica, ale o to chodzi ze plynu nie ubywa, a zrobila sie z niego czarna galareta tak jakby olej sie dostal do zbiorniczka a nie plyn do oleju
cinek82 - 2008-10-17, 21:30
Bo to chyba zależy od tego w jakim miejscu Ci ta uszczelka puściła...
Andrzej_elk - 2008-10-24, 09:07
witam ponownie, znajomy przed chwila odebral samochud, okazalo sie ze walniety byl termostat ktory zaciol sie na malym obiegu i jak silnik sie nagrzal to rozwalilo uszczelke pod glowica i stad ten olej w zbiorniczku, a okazalo sie ze te szarpania i utrata mocy spowodowana byla ze konczyla mu sie pompa paliwa i mial zapchany filtr paliwa, powymienial wszystko nawet przewody paliwowe
czyli tak za wymiane: uszczelki pod glowica, uszczelniacze zaworow, uszczelke kolektora wydechowego, termostat, plyn do chlodnicy olej pompe oleju, pompe paliwa, filtr paliwa przewody paliwowe, przewody zaplonowe, ten przewod co idzie z cewki do kopulki swiece zaplacil 1000pln, ale samochud jakby inny
DZIEKI WSZYSTKIM ZA POMOC, wszyscy mieliscie racje
Paweł J. - 2008-10-24, 09:33
Andrzej_elk, a to znajomy nie miał regenerowanej głowicy wymienili tylko uszczelke
cinek82 - 2008-10-24, 10:18
pewnie planowali głowicę tylko andrzej nie ujął tego w poście, 1000 PLN-ów z robocizną ? To nie dużo.
Paweł J. - 2008-10-24, 12:30
cinek82 napisał/a: | 1000 PLN-ów z robocizną ? |
No nie wiem czy to tak mało....w moich okolicach za powiedzmy 1100-1200zł jest zrobiona generalka całego takiego silnika....czyli cała góra (tak jak w tym przypadku) plus pierścienie, panewki, szlif wału itp.
jakiś czas temu znajomy robił w takim silniku totalny remont bo go zarżnął bez oleju-równiutko 1000zł
Andrzej_elk - 2008-10-24, 15:01
nie no razem z splanowaniem glowicy, ja tez u niego wymienialem uszczelke pod glowica, to mi powiedzial ze nie ma sensu wymieniac uszczelki bes splanowania, ja mysle ze to nie duzo...:D:Da kumpel zadowolony hehe
|
|