|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Pozostałe - Ksenony-rozważania
fiDELL - 2008-10-14, 13:10
Sympatyczny ventek.
Powiedz mi czy te ksonony to sam zakladales czy jakies ASO ci to robilo i czy nuie zapomnilales o czujnikach polozenia swiatel [ak tak to gdzie je masz zamontowane?]
EDI_DTR - 2008-10-17, 19:40
fiDELL, to sa zwykle zarowki ksenon H4-2, sam je montowałem zajeło to jakies 10 min
http://moto.allegro.pl/it...non_ksenon.html
a brałem u tego kolesia
wyciagasz zarowki wkladasz ksenon podłanczasz przekazniki i wszystko w temacie wszystkie kostki pasuja zreszta masz instrukcje
Morfeusz142 - 2008-10-17, 19:48
Przy drobiazgowej kontroli drogowej kolego będziesz bez dowodu rejestracyjnego, za te ala xenony rodem z Chin. Xenony owszem, ale nie w takich lampach jak masz. Jak juz to lampy z soczewką i spryskiwaczami. Zastanów sie lepiej
EDI_DTR - 2008-10-17, 20:12
no własnie jedynym problemem to spryskiwacze, w najlepszym wypadku poprostu przy nich wymienie:p wrocławska policja na takie lampy ma $*^%*&%( za przeproszeniem i fakt ze w soczewkach lepiej wyglada ale ja nie narzekam
PS. jestes pierwsza osoba ktorej sie nie podobaja
Morfeusz142 - 2008-10-17, 20:24
Nie o wygląd chodzi, tylko o oslepianie innych uczestników ruchu.
EDI_DTR - 2008-10-17, 20:35
i tu sie kolego mylisz bo recznie ustawilem na maxa na doł i elektrycznie tez nisko i ani razu mi sie nie zdarzyło zyby mi ktos pow lub mrygnał ze go oslepilem
Morfeusz142 - 2008-10-17, 20:39
Kolego Twój odbłysnik w lampie nie jest przystosowany do xenonów, nie da sie tego ustawic. Sam to sobie mozesz pokręcić.........Może spróbuj na stacji diagnostycznej...o ile Cię nie pogonią.
cinek82 - 2008-10-17, 20:46
Bez papierka na te lampki na pewno pogonią, chyba że to jakaś "zaprzyjaźniona" stacja.
slaw71 - 2008-10-17, 20:48
mi też się to nie widzi ,do xenonów to musi być oryginał a nie jakieś półśrodki
EDI_DTR - 2008-10-17, 20:51
dokladnie "zaprzyjaziona" mysle ze nawet gdy policja zabrała by mi dowod za max przeciemnione szyby to i tak nie miał bym problemu z podbiciem na stacji
Ogolnie Trzebnica nie jest duze miasto tam wiekszosc ludzi sie zna
slaw71 - 2008-10-17, 21:00
wnioskuję że jeżdzisz tylko po swoim mieście,bo gdzie indziej to by ci dowód zabrali bez gadania
EDI_DTR - 2008-10-17, 21:01
nic nie musi ! wy(starsi) patrzycie inaczej na auta i my(mlodsi inaczej) proste
EDI_DTR - 2008-10-17, 21:06
To zle wnioskujesz
sebastian - 2008-10-17, 21:09
Ja też jestem młody, ale jakoś ten pomysł równiez mi do gustu nie podszedł
EDI_DTR - 2008-10-17, 21:11
czyli co dokladnie
EDI_DTR - 2008-10-17, 21:16
a zreszta nie wazne, kazdy ma inny gust mi sie podoba i to jest wazne
Respect - 2008-10-18, 14:44
mi też się podoba, fajnie to wyglada nbie wiem czy poprawia widocznosć ale fakt faktem oślepia i dlatego u siebie nie zakładam bo dużo jedże w nocy i nieraz widze takie żarówki w zwykłych lampach to mnie szlak trafia, ale ciekaw jestem jak to wygląda w soczewkach tych z allegro z gładkim kloszem
fiDELL - 2008-10-20, 16:13
Kazdemu, ktory ma tak samo idiotyczne pomysly montowana pseudo ksenonow w miejsce normalnych lamp grzecznie perswaduje ten pomysl, przytaczajac dostyc czesty ostatnio na naszych drogach obrazek [Pomorze]:
Jedzie sobie koles szczesliwy, ze ma ksenony za 2 stowki i swieci w lusterka komus jadacemu przed nim. Po paru przejechanych km. swiatla zatrzymuja wszystkich wysiada oslepiany koles z auta, wyjmje kij przypominajacy bejsbol i rozpierdala cale lampy kolesiowi z pseudoksenonami.
Potem grzecznie chowa kijek i odjzdza.
Policja prywatnie popiera takie akcje, oficjalnie nie sciga bo nie ma zgloszen [kto zalozyl ksenony z allegro wie czemu.]
UDZIE NAUCZCIE SIE RAZ NA ZAWSZE, ZE KSENONY TO SPECJALNY RODZAJ LAMP I NIE DLA WASZYCH EMERYCKICH DUPOWOZOW.
Profesjonalny montaz lamp [z czujnikami polozenia na wahaczach] w ventylu (sam to ptrzerabuialem) to koszt ok. 4500 - 6000 zl. wiec w wiekszosci przypadkow przewyzszajace wartosc waszych aut!
EDI_DTR - 2008-10-20, 18:19
fiDELL, jeszcze raz powtarzam temat ksenonow zamkniety i zbedne sa buraczane komentarze. prawda czy nie prawda ja i ci co je załozyli beda je miec a twoj przyklad jest spoko tylko zeby ten owy koles co wyszedęł z kijej nie trafił na takiego jak on
Morfeusz142 - 2008-10-20, 20:24
Fidell, popieram Cię w 100%, ale nasz kolega Edi ma dopiero 20 lat, prawko może od dwóch i pewnie nie dorósł do pewnych rzeczy bo nie rozumie,że sam na drodze nie jest ( są jeszcze inni ). Może jak dorośnie to zrozumie, tylko żeby nie zabił nikogo swoją głupotą.
EDI_DTR - 2008-10-20, 22:18
mlody nie znaczy nie doswiadczony
Morfeusz142 - 2008-10-20, 22:25
Widziałem już takich paru "doświadczonych" jeden mało mnie nia zabił jak wchodził w zakręt 140 i nie zmieścił się na swoim pasie........Chłopie zrozum droga to nie Twoje podwórko.
EDI_DTR - 2008-10-20, 22:32
tego mi nie musisz mowic, najbardziej jest smieszne ze zobaczyłes wiek i stwierdzasz ze jestem nie doswiadczony , w dodatyku podajesz przyklady ze mlodzi sie rozbijaja to ja moge podac przyklad ze kolesie przed 40 to nie powinni jezdzic bo zawał bo ciagle pijani i wogole bez sensu, .... mowie poraz kolejny po co te dyskusje wy macie inne zdanie ja inne powiedzieliscie raz ja tez i ok ale na h.. to dalej ciagnac
spyro - 2008-10-20, 22:45
nie ma co się stresować Panowie, niech sobie jeździ na czym chce, sam bym chciał xenony, ale fabryczne Niech ma jak chce, jego autko i nie ma co się kłócić chłopaki.
Reth - 2008-10-22, 05:42
Jezeli chodzi o ksenony.... Kumpel zalozyl z miesiac temu do Passata z 2003 roku i jak narazie jest wszytsko w porzadku, nikomu nic nie swieci... I to ze jezdzi tym autem po Anglii nic tu nie zmienia Chill guys!
sebastian - 2008-10-22, 15:28
EDI_DTR napisał/a: | w dodatyku podajesz przyklady ze mlodzi sie rozbijaja to ja moge podac przyklad ze kolesie przed 40 to nie powinni jezdzic bo zawał bo ciagle pijani i wogole bez sensu |
W Polsce, jakby zrobić ankietę, kto jak jeździ, to 99% stwierdziłoby, że jeżdżą bardzo dobrze i bezpiecznie.
...tylko skąd tyle tych wypadków...?
Respect - 2008-10-22, 18:31
skończcie temat ksenonów, wkońcu o gustach sie nie dyskutuje, każdy wyraził swoją opinie i nie ma co ciągnąć tematu bez sensu, albo niech ktoś załokłada temat ksenonów oddzielny i tam wyraża swoje zdanie bo już dwie strony zeszły
Paweł J. - 2008-10-22, 20:21
Dobra Panowie...temat został wydzielony-można go dalej śmiało kontynuować.
Karu6 - 2008-10-22, 21:08
Z tego co wiem to jak by się gdzieś chciało na własnych xenonach do Niemiec pojechać to muszą być oprócz specjalnych reflektorów i spryskiwaczy na światła to powinny być samopoziomujące się światła.
spyro - 2008-10-22, 22:08
Tygrysisko, dzięki za przerzucenie tematu do nowego wątku co by nie robić OT EDIemu.
Pzdr.
Dzolo - 2008-10-22, 23:07
Nie lubie ksenonów bo nawet te fabryczne oslepiają czasem .
Mam błazna na dzielni co ma mk3 na soczewie i ksenon to ja nawet na
drogowych tak nie oslepiam . Jak mu mrugam to mi czesc pokazuje ,
trzeba bedzie pomysleć nad patentem z bejzbolem
Morfeusz142 - 2008-10-23, 17:14
Reth napisał/a: | Kumpel zalozyl z miesiac temu do Passata z 2003 roku |
Passat z 2003 to ma chyba soczewki, więc mozna to ustawić.
bradley - 2008-10-23, 19:14
Reth napisał/a: | Jezeli chodzi o ksenony.... Kumpel zalozyl z miesiac temu do Passata z 2003 roku i jak narazie jest wszytsko w porzadku, nikomu nic nie swieci... I to ze jezdzi tym autem po Anglii nic tu nie zmienia Chill guys! |
A kiedy konczy mu sie MOT? Good luck then!
Spryskiwacze i reflektory samopoziomujace to bujda. Wychodzily dawniej mercedesy, ktore nie mialy ani jednego ani drugiego. Tu chodzi o to, czy lampa ma atest czy nie. Nawet jak zalozysz sobie spryskiwacze (to akurat jeszcze do zrobienia) i regulator samopoziomujacy to co z tego jesli strumien swiatla bedzie swiecil tak, ze oswietlasz cale pobocze i jeszcze 400m na lewy pas w gore. Juz nie mowie o tym, ze zakladajac taki zestaw pozbawiasz sie swiatel drogowych. Rozwiazaniem jest bi-xenon, ale dalej pozostaje kwestia reflektorow...
Reth - 2008-10-23, 23:48
O jego MOT to Ty sie nie boj
|
|