Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - zakręcam zawór w zbiorniku gazu a samochód dalej chodzi. jai

Rafal86lbn - 2008-11-10, 22:23
Temat postu: zakręcam zawór w zbiorniku gazu a samochód dalej chodzi. jai
vento 1.8 75KM pali mi 14 gazu . to moim zdaniem dużo. chciałem wymienić filterek ale zakręcam butle a on dalej chodzi na gazie. dlaczego jest takie ogromne spalanie przy tak słabym silniku.mam jakieś 2 śróby na parowniku. jak mu zmniejsze na śrubie dopływ gazu to wciskam gaz a on się dusi . mam silniczek krokowy ze śrubę. obroty są ok więc silniczek krokowy od gazu jest dobry.pomocy podeśle zdjęcie jak ten silniczek ze śróba wygląda. jniewiem czy to silniczek krokowy tak kolega mi powiedział że to silniczek krokowy od gazu
Rafal86lbn - 2008-11-10, 22:36

http://images20.fotosik.p...3cd7c289e77.jpg tak wygląda ten silniczek ze śróbą
theority - 2008-11-11, 01:48

Rafal86lbn, będę chamski ale wszystko o co pytasz znajdziesz albo na tym forum albo na google!

P.S. Silniczek krokowy od gazu w każdej instalce wygląda podobnie

spyro - 2008-11-11, 22:28

Powodzenia jak ty samemu zamierzasz kręcić śrubą i sobie zakręcać czy ustawiać instalacje LPG...
marmarmarek - 2008-11-11, 23:42

spyro napisał/a:
Powodzenia jak ty samemu zamierzasz kręcić śrubą i sobie zakręcać czy ustawiać instalacje LPG...
a ja krecilem i bede dalej krecil jak cos bedzie nie tak :P on sie nie dusi jak mu skreciles, a poprostu ma za mala dawke-tez tak u mnie bylo jak mi przelozyli instalke. dalem mu troche wieksza dawke, przestal sie dusic, lepiej idzie i o zgrozo! litra mnie na 100 pali ;) a ze chodzi po zakreceniu butli to normalne-przeciez masz gaz w ukaldzie i bedzie chodzil jeszcze z minute-najpepiej zakrec i sie przejedz i jak sie skonczy wroc na benzynie-tak najszybciej wyjedziesz gas.
Paweł J. - 2008-11-12, 08:57

No tak...pochodzi jeszcze trochę na gazie...musi się LPG z przewodów wypalić...znam z autopsji gdy sam filterek wymieniałem.
Rafal86lbn - 2008-11-12, 11:09

właśnie chodzi mi oto żeby filterek samemu wymienić bo mechanik chce 40 zł za wymiane filterka a filterek kosztuje 5 zł . a co do ustawiania samemu dawki gazu to jaki to problem. miałem Audi , bmw 525 i zawsze sam ustawiałem metodą prób i błędów. a brejdak jeździ na ustawianie do gazowników i co 2 miechy jeździ a oni co raz coś nowego wynajdą do wymiany
Paweł J. - 2008-11-12, 11:42

Rafal86lbn, jeśli chcesz to możemy się gdzieś spotkac....ja teraz codziennie do świdnika śmigam (powody osobiste) zawsze coś tam Ci mogę podpowiedzieć bo sam wymieniałem ten filtr.

A jaką masz instalkę BRC...lovato....??

Rafal86lbn napisał/a:
a co do ustawiania samemu dawki gazu to jaki to problem

chyba to problem skoro
Rafal86lbn napisał/a:
vento 1.8 75KM pali mi 14 gazu . to moim zdaniem dużo

Ja tam mam wszystko na kompie...ustawili mi raz po montażu LPG potem za jakiś miesiac podpieli pod kompa i tak sobie śmigam kilka latek bezproblemowo.

Gdzieś zdaje się że czytałem o tym iż instalka na śrubę będzie coś więcej palić w trybie miejskim niż na kompa...ale nie wiem właśnie gdzie to było.

Rafal86lbn - 2008-11-12, 15:41

Tygrysisko a gdzie ustawiasz tą instalke?? podaj adres jakiegoś taniego i dobrego warsztatu . ja mam instalke ze śrubą i tym silniczkiem w jednym zabudowanym plastikiem, i jakaś puszka obok z napisem STAG . nie mam teraz papierów z gazu bo jestem poza lbn ale jak już będę w domu to wstawię nazwę tego gazu bo sam nie wiem, auto było wyposażone w lpg jak już go kupiłem i od razu były takie objawy. auto pali mi 14 na mieście czuli po lbn , 10 na trasie ,czasem 10,5
Rafal86lbn - 2008-11-12, 15:43

dodam jeszcze że instalka ma 3 lata i w tych papierach gwarancyjnych nie jest wpisany żaden przegląd po założeniu gazu i niema nic o tym ,że filterek był wymieniany
Paweł J. - 2008-11-12, 16:00

Rafal86lbn, ja gaz zakładałem w Krasnymstawie i tylko tam mi ustawili i po sprawie.

Adresu nie pamiętam...musiałbym w papierach poszukac...jakby co to pisz na PW albo gg.

No z tym że tam to szef jest troche gburowaty ale gościu zna się na rzeczy...i ma masakryczne kolejki sięgające grubo ponad miesiąc.

W piaskach obok obwodnicy tez się znają na rzeczy (tam gdzie przeglądy robią)

spyro - 2008-11-12, 22:03

Wasze auta, więc róbcie jak chcecie, ja pewne rzeczy powierzam specom, bo ręczne ustawianie gazu na oko to zabójstw do silnika, niech Theority się wypowie który montował instalki jaki to ma wpływ gdy źle ustawisz dawkę gazu (na + i na -)
szwagier - 2008-11-12, 22:18

spyro napisał/a:
Wasze auta, więc róbcie jak chcecie, ja pewne rzeczy powierzam specom, bo ręczne ustawianie gazu na oko to zabójstw do silnika, niech Theority się wypowie który montował instalki jaki to ma wpływ gdy źle ustawisz dawkę gazu (na + i na -)

takie mniej więcej ustawianie to to samo co 2 palce w tyłku, jeden więcej drugi mniej :P
napewno lepiej poświęcić trochę czasu i grosza i pozwolić specom aby ustawili nam idealnie gazik