|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Dzwoni w silniku przy rozruchu
Wojtek13 - 2008-11-22, 19:24
Panowie co się dzieje? przy rozruchu dzwoni coś w silniku. jak się rozgrzeje dźwięk ustaje. Proszę o rady.
Paweł J. - 2008-11-22, 19:33
Wojtek13, przeniosłem Twój post tutaj...gdyż był w nieodpowiednim dziale i nieodpowiednim temacie.
Na początek użyj opcji szukaj.
A jeśli ktoś ma jakieś pomysły proszę o rady.
Jeśli okaże się, że temat jest zdublowany natychmiast scalę go z pokrewnym.
Morfeusz142 - 2008-11-22, 23:06
Dzwoni gdzieś u góry czy na dole?
marbik - 2008-11-24, 19:57
miałem coś takiego w golfie 1 benzyniaku. nie odbijał bendiks w rozruszniku. po rozruchu silnik chodził razem z rozrusznikiem. czasem pomagało ponowne odpalenie silnika. radze ci sprawdzić to czym prędzej bo spalisz rozrusznik tak jak to miało miejsce u mnie kiedy wsiadła żonka i oczywiscie nie zauważyła że coś nie tak. rozrusznik nie przeżył...
Paweł J. - 2008-11-24, 19:58
A ja na początek sprawdził bym poziom oleju w silniku.
Michcik - 2008-11-24, 22:07
u mnie po odpaleniu dzwoni ale rolka od rozrządu chociaz byla niedawno wymieniana, sprawdz u siebie Wojtek13, moze to tez rolka, bo jak sie silnik troszke rozgrzeje to tez dzwonienie ( piszczenie) ustaje. Zwróć na to uwage
adbaca - 2008-11-27, 21:56
a moze to ta "plecionka" dzwoni bynajmniej ja tak miałem
jumper - 2009-12-18, 10:21
hmm o jakiej plecionce mowisz mam podobny problem , w poniedzialem ide na wymiane rolki od alternatora oraz napinacza zobaczymy moze to cos pomoze
sebastian - 2009-12-18, 10:45
jumper napisał/a: | hmm o jakiej plecionce mowisz |
takie złącze elastyczne, potocznie zwane plecionką, które znajduje się na samej rurze kolektorowej. W Twoim przypadku, skoro masz TDI, to zaraz za turbiną, pionowo osadzona jest ta złączka na samym początku owej rury. Ciężko jest dostać nową rurę, a wymiana tego elementu jest paskudna, z uwagi na ciężki dostęp, gdzie trzeba przecież dostać się tam palnikiem, a później spawarką, co by wspawać na swoje miejsce w określonej pozycji. I też może właśnie być powodem to, skoro masz podobne objawy. A przecież ten element ma na celu izolację drgań.
zeniTh - 2009-12-18, 12:12
niestety ja też mam problem z dzwonieniem ;/ ale z tego co obczaiłem to jest to gdzieś właśnie koło rozrządu, po niedzieli auto idzie do mechanika to się dowiem co to dokładnie ;P
jeśli to jest rolka to jest się o co bać i czy drogo by mnie to wyniosło ?
lesny1982 - 2009-12-18, 14:53
rolka napinajaca rozrzad jest tania ( 50-90zł zalezy jakiej firmy ) sam se mozesz wymienic zblokuj wszystkie punkty i wymien rolke
mongi - 2009-12-20, 13:30
Ja mam podobny problem i u siebie podejrzewam łożyska w alternatorze:
http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=4806
markus - 2011-01-15, 17:58
marbik napisał/a: | miałem coś takiego w golfie 1 benzyniaku. nie odbijał bendiks w rozruszniku. po rozruchu silnik chodził razem z rozrusznikiem. |
No właśnie mam dziwne "rechotanie" w okolicach rozrusznika. po odpaleniu silnika cały czas słychać, jak by rozrusznik pracował razem z silnikiem. Odłączałem nawet podczas pracy silnika kostkę od rozrusznika, ale dzwięk raczej był nadal. Macie pomysły, co to może być? Dodam że trzy dni temu wymieniona została kostka stacyjki.
Brutal - 2011-01-15, 21:03
Wydaje mi sie ze jak by rolka od alternator padała to jest szumienie. A możne samo regulator pada i jest takie lekkie klepanie? jak się nagrzeje trochę to przestaje
markus - 2011-01-15, 21:30
na zimnym i na ciepłym silniku jest to samo rano objawiło się to lekkim "klepaniem" jak by jakaś blacha się poluzowała. Przy gaszeniu silnika słychać dźwięk jak by był luźny bendiks.
markus - 2011-01-21, 19:08
A moze się zdarzyć ,że po wymianie kostki w stacyjce, zrobiło się zwarcie i cały czas idzie prąd do rozrusznika??
|
|