Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - cyfrowy licznik km

Grucha85 - 2008-11-23, 10:52
Temat postu: cyfrowy licznik km
mam pytanko odnosnie licznika cyfrowego i zegarka jakiego typu sa tam diody?
bradley - 2008-11-23, 10:57

Zwykle zarowki W5W takie same jak od kontrolek i od podswietlania licznika z gory. Dalem tam diody biale stozkowe i swieci bardziej na seledynowo niz zgnilo zielono.
Grucha85 - 2008-11-23, 11:08

http://allegro.pl/item485..._postojowe.html
czyli takie cos?

szwagier - 2008-11-23, 11:17

Grucha85 napisał/a:
czyli takie cos?

z tym że to są diodowe czyli efekt rozproszenia światła nie będzie taki sam jak zwykłej żarówki

Grucha85 - 2008-11-23, 11:25

no ale do podswietlenia ty zegarow elektronicznych wystarczy?
bradley - 2008-11-23, 11:29

w zupelnosci
szwagier - 2008-11-23, 11:31

pamiętam że był poscik w tej sprawie i napewno specem od tego jest SPYRO
co do tych żarówek to jest różnie szwagierek :tygrysek: kupił z kilka rodzai tego typu i niestety to nie był ten efekt co trzeba, tu akurat wszystko zależy od gustu. Niektórym one odpowiadają a niektórych drażnią. Najlepiej zainwestuj w zwykłe żarówki lub daj cynka spyro, on ci podpowie co kupić aby się nie zawieść :]

bradley - 2008-11-23, 12:38

jocker napisał/a:
niestety to nie był ten efekt co trzeba,

A jaki ma byc? Ma na....... po oczach?

Tak wyglada po uzyciu bialych diodek. Oczywiscie dol swieci tak samo jak gora po malym tuningu przy uzyciu folii aluminiowej :diabeł:

Paweł J. - 2008-11-23, 12:49

Właśnie teraz na białymi diodami myślę bo te standardowe to ciutkę w żółty wpadają.

Dzięki bradley, za foto.

Grucha85, poproszę plusik (pomógł) dlabradley-a, za post z fotką w moim imieniu.

szwagier - 2008-11-23, 13:56

bradley po tej twojej przeróbce fajnisto dają te białe diody
bradley napisał/a:
Oczywiscie dol swieci tak samo jak gora po malym tuningu przy uzyciu folii aluminiowej
czyli folia to podstawa do odpowiedniego efektu :oklaski:
bradley - 2008-11-23, 13:57

Zdjecie jest stare, a ja dalej nie mam aparatu. Jak bede mial okazje to cykne jak teraz wyglada.
Grucha85 - 2008-11-23, 21:17

ja takie liczniki zamowilem http://moto.allegro.pl/it...lf_3_vento.html
i przy okazji wymienie zarowki w tych licznikach

szwagier - 2008-11-23, 21:20

efekt może być bajojny :P
Grucha85 - 2008-11-27, 23:09

moze ktos dac zdj jakie ktore to diody podswietlaja te liczniki elektroniczne
bradley - 2008-11-27, 23:28

To te dwie zaroweczki, ktore z drugiej strony licznikow wystaja (pokretnie napisane ale logiczne jak popatrzysz od drugiej strony).
Grucha85 - 2008-11-29, 01:46

http://allegro.pl/item485..._postojowe.html pytalem czy takie podchodza tam do licznikow a tam sa calkiem inne
bradley - 2008-11-29, 11:39

Grucha85, potrzebujesz takich http://allegro.pl/item483...do_zegarow.html

Mea culpa, ze przedtem nie zwrocilem uwagi na sam sposob montazu bo tylko rzucilem okiem na koncowke ta swiecaca (walcowa, stozkowa). Te z twojego linku pasuja jako postojowki.

Grucha85 - 2008-12-04, 23:13

:brawa: takie dokladnie
Grucha85 - 2008-12-27, 16:58

i tak wygladaja ocencie sami
Paweł J. - 2008-12-27, 17:06

miłe dla oka :OK:
Grucha85 - 2008-12-27, 17:10

kliknij to sie powiekszy :P
Paweł J. - 2008-12-27, 17:38

klikałem...niestety fotka trochę rozmazana i nie oddaje tego co tam jest w stu procentach ;)

Grucha85, a ten zestawik to nabyłeś po cenach allegrowych ??

krzeszak - 2008-12-27, 17:42

Grucha85 napisał/a:
a takie liczniki zamowilem http://moto.allegro.pl/it...lf_3_vento.html
i przy okazji wymienie zarowki w tych licznikach

i trudno to założyć? efekt od razu po założeniu,czy trzeba coś przerabiać bo widzę wyświetlacz km.i zegar podświetlone na czerwono?

Grucha85 - 2008-12-27, 18:03

http://allegro.pl/item483...do_zegarow.html takie dwie czerwone sobie kup zmiana prosta jest a co do licznikow to link cos nie dziala
Paweł J. - 2008-12-27, 18:10

Grucha85 napisał/a:
takie dwie czerwone sobie kup zmiana prosta jest a co do licznikow to link cos nie dziala

Tak...to zwykłe diody...trzeba tylko wczesniej usunąc te zielone barwniki.

Grucha85 - 2008-12-27, 18:19

nie trzeba
Paweł J. - 2008-12-27, 18:21

Grucha85 napisał/a:
nie trzeba

To czerwona dioda świeci nadal na czerwono przez zielony barwnik ??

krzeszak - 2008-12-27, 18:23

Grucha85 napisał/a:
takie dwie czerwone sobie kup

a folie tą zielona wyrzuciłeś? bo rozumie ze białe żarówki wywaliłeś a założyłeś czerwone diody a od góry podświetla na jaki kolor?

Grucha85 - 2008-12-27, 23:31

tak w skrócie na te elektroniczne liczniki wkladasz poprostu czerwone diody takie jak ci w linku pokazalem nie ma tam zadnego zielonego barwnika,ja oprocz zmiany zegarow i podswietlenia elektronicznych zegarow,malowalem wskazowki na czerwono specialna farba fluorescencyjna ;p i w dzien bylo oki ale zeby w nocy bylo widac te wskazowki musialem od gory wyciagnac wlasnie taki pasek zielony(barwnik) tak zeby padalo biale swiatlo na te wskazowki i efekt murowany
Paweł J. - 2008-12-28, 09:38

Grucha85 napisał/a:
nie ma tam zadnego zielonego barwnika

A widzisz...w oryginale powinien być...taka zielona folijka.

krzeszak - 2008-12-28, 09:50

Tygrysisko napisał/a:
A widzisz...w oryginale powinien być...taka zielona folijka.

no właśnie dlatego sie dopytywałem ,bo widziałem jak w poradach zamieszczona jest porada jak zmienić podświetlenie i wcale nie musowo zakładać kolorowej diody wystarczy folie zmienić... widać Grucha85, u Ciebie już ktoś majstrował przy liczniku ;)

Grucha85 - 2008-12-28, 11:27

nikt nie grzebal!!!!!od gory jest folia ale do liczkow cyfrowych nie ma
krzeszak - 2008-12-28, 11:41

Grucha85 napisał/a:
od gory jest folia ale do liczkow cyfrowych nie ma

to ja już nic nie jarze... :(
http://www.vwgolf.pl/?page_id=665

Grucha85 - 2008-12-28, 12:08

co tu nie rozumiec :młotek: :P wkladasz dwie diody czerwone i ci swieca na czerwono liczniki cyfrowe a od gory wyciagasz ten zielony pasek i wkladasz tam sobie diody jakie ci pasuje lub zmieniasz pasek na inny kolor rozbierz licznik i sam sie przekonasz :faja:
Paweł J. - 2008-12-28, 12:14

Grucha85 napisał/a:
od gory jest folia ale do liczkow cyfrowych nie ma

jest od góry i od liczników cyfrowych...wiem bo sam rozbierałem...usunąłen ta dużą folię co barwi światło idące na zegary a tej zielonej z wyświetlaczy juz nie bo powiem szczerze to precyzyjna robota i zostawiłem są sobie na później...i tak zostało do dziś...

krzeszak, ma rację

jako dowód wrzucam fotki zrobione kilka minut temu

Grucha85 napisał/a:
wkladasz dwie diody czerwone i ci swieca na czerwono liczniki cyfrowe

tak, ale pod warunkiem że usuniesz tą folijkę, która barwi światło na zielono...jeśli jej nie miałeś to znaczy że albo producent jej przypadkiem nie zamontował (w co wątpię) albo ktoś tam już grzebał.

Grucha85 - 2008-12-28, 12:23

niech robierze licznik wsadzi tam czerwone diody do tych cyfrowych licznikow i zobaczymy czy beda na czerwono swiecic i sie okaze kto mial razcje chyba ze macie inny licznik lub nie wiem rocznikowo sie roznia
Paweł J. - 2008-12-28, 12:27

Czerwonych nie wsadzę...bawiłem się w niebieskie...i praktycznie nic przez tą folijkę nie było widać....z reszta na każdej poradzie itp sa te folijki.
krzeszak - 2008-12-28, 12:28

Grucha85, - a przed instalacja tych nowych tarcz INDIGLO na jaki kolor miałeś podświetlany licznik od góry ?a na jaki wyświetlacze cyfrowe?
u mnie wszystko na zielono jest.

Grucha85 - 2008-12-28, 14:39

heh mialem wszystko na zielono
CichyEska - 2008-12-28, 18:53

A cos takiego wam sie podoba?Z tym ze u mnie cyfrowe sa cale czarne tylko segmenty swieca na pomaranczowo ale na zdjeciu nie widac bo deska nie byla podpieta w aucie.
CichyEska - 2008-12-28, 18:59

Kurde jak dodac zdjecie?
Paweł J. - 2008-12-28, 19:10

CichyEska napisał/a:
Kurde jak dodac zdjecie?

Prześlij mi na maila pjagiello@vwvento.pl pjagiello@vwvento.eu
lub mój prywatny pjagiello@wp.pl

w tedy ja wrzucę

CichyEska - 2008-12-28, 19:15

Poszlo.Dziekuje :-) :tygrysek:
Paweł J. - 2008-12-28, 19:23

CichyEska napisał/a:
Poszlo.Dziekuje

Proszę bardzo...od tego tu jestem

powiem szczerze CichyEska, że wyszło super

CichyEska - 2008-12-28, 20:46

Na zdjeciu jest lipa bo aparat nie robi dokladnie tak jak jest.Na zywo swiatlo jest rozlozone po calych zegarach rownomiernie,a te wyswietlacze czarne ze swiecacymi tylko cyframi wygladaja swietnie.Mozge pomoc jak by ktos chcial takie zrobic :-)
Paweł J. - 2008-12-28, 21:04

CichyEska napisał/a:
Mozge pomoc jak by ktos chcial takie zrobic :-)

Tzn...jak to robiłeś ??

CichyEska - 2008-12-28, 21:28

Calkowicie wyjalem oyginalne podswietlenie,zostawilem tylko te metalowe szyny doprowadzajace napiecie do zarowek.Nastepnie poszerzylem szczeline przez ktora dostaje sie swiatlo zarowek uprzednio wyjmujac ten kawalek zielonej folii ktora tam siedzi.Potem nalezy kupic 30 diod 3 mm niebieskich lub w dowolnym kolorze najlepiej juz na 12 v lub do kazdej diody dokupic rezystor 0.125 Watt i okolo 1 kohm.W sklepie doradza jaki ma byc.Nastepnie czubek kazdej diody zmatowic.Pozniej do kazdej diody lutujemy rezystorek i kazda diode lutujemy do szyn zwracajac uwage na + i - bo inaczej nie zaswieci.Najlepiej po wyjeciu zegarow sprawdzic na wtyczce ktora jest wpieta do szyn gdzie jest + a gdzie -.Diody lutujemy do szyn w odleglosci okolo 1 cm jedna od drugiej ,po przylutowaniu zaginajac ja odpowiednio do szczeliny.Jak juz przylutujemy wszystkie diody nalezy podlaczyc 12 v z jakiegos zasilacza i doginac diody tak zeby rownomiernie rozprowadzic swiatlo.Wzor tarcz moge wyslac na maila.Wystarczy jes obrobic wg wlasnego uznania i wydrukowac na papierze do zdjec najlepiej blyszczacym.Na stare tarcze naklejamy pasy bialej tasmy dwustronnie klejacej tak aby pokryc cale zegary.Jak je rozebrac jest opis na forum.Nastepnie naklejamy nowe tarcze od gory po to zeby pozniej jak dojdziemy do slupkow podtrzymujacych wskazowki mozna bylo skalpelem lub czyms bardzo ostrym wyciac otworek w tarczy wpuscic slupek i dokleic reszte.Zawsze mozna bedzie zdjac nowe tarcze kiedy bedziemy chcieli.Co do cyfrowych wyswietlaczy modyfikacja polega na tym ze nalezy z nich odkleic polaryzator czyli taka zewnetrzna folie podobna troche do kliszy foto.Nastepnie trzeba zmyc z niej klej spirytusem czystym 96 voltow :-) i odwrocic ja ta zmyta powierzchnia na zewnatrz tak zeby wyswietlacz zrobil sie czarny.Nic nie przyklejamy tylko montujemy tak zalozona folie wraz z wyswietlaczem na miejsce.Po zlozeniu docsk sam utrzyma ja we wlasciwym polozeniu.Podswietlenie wyswietlaczy to juz kwestia gustu kazdego.Oryginalna zarowka powoduje swiecenie na pomaranczowo.Oczywiscie z wyswietlaczy rowniez wyjmujemy paski zielonej folii ktore sa tam oyginalnie.Do podswietlania wyswietlaczy nie polecam diod led bo ich swiatlo jest za slabe i pomimo roznych sposobow i kombinacji nie udlao sie rozproszyc go rownomiernie lepej zastosowac kolorowa zaroweczke np z radia samochodowego lub od lampek na choinke :-) I to w sumie tyle jak czegos nie napisalem prosze pytac :-)
bradley - 2008-12-28, 23:31

Jak bede robil negatyw to zastanowie sie przy okazji czy nie wyciac otworow w tej plastikowej obudowie i zamontowac dodatkowych 2-3 zarowek diodowych z gory. Choc dla mnie efekt swiecenia jest zadowalajacy po tuningu przy uzyciu folii aluminiowej na tym plastiku, na ktorym mocowane sa zarowki to moze zrobi sie jeszcze jasniej :) Byloby mniej diod, ale za to 5mm. no i obyloby sie bez lutowania.
tomek87 - 2008-12-29, 00:10

ja bym proponowal diody super flux i wszystko by ładnie swiecilo i napewno z mniejsza iloscią diod ;)
spyro - 2008-12-29, 00:47

a ja wogle nie robiłbym diód tylko albo indiglo (jak kto lubi) albo zimne katody, efekt super, bez punktowego światła itp.
bradley - 2009-03-05, 23:51

Dzieki sprytnym niemcom powoli rozgladam sie za nowym licznikiem, chcialem mk3 z mfa ale cena jest taka sama jak za mk4 z mfa, wiec wybor... prawie ze mk4 ale dlubac trzeba ze wskaznikiem paliwa (plywak), i pomimo adaptacji predkosciomierza chyba sa male przeklamania (ale to zalezne od impulsatora). Dlaczego zmieniam? Wymyslili sobie, ze z tylu obudowy dadza torxy na T6. Wykrecic mozna je spokojnie, ale podczas wkrecania torxa on ordynarnie sie ukreca. Takim o to sposobem zrobilem negatyw licznika przebiegu a zegarka nie moglem juz zrobic bo zaczalem wkrecac srubke i nie moge jej dokrecic do konca aby wyswietlacz cieklokrystaliczny cos pokazal, ani nie moge odkrecic zeby jescze raz wyjac licznik. Zeby ta jedna srubka. 70% srubek ktore wkrecilem nie moge juz odkrecic.
Niemcom gratuluje pomyslu ladowania torxow T6, szkoda ze nie dali jeszcze mniejszych. Zupelnie bez pomyslunku. Taka srubka nie zniesie momentu wiekszego dokrecania.

tomek87 - 2009-03-05, 23:59

moja propozycja jest taka, podgrzać śrubki lutownicą i delikatnie wykręcać wtedy się na nowo natrasuje gwint :D
bradley - 2009-03-06, 00:11

Moze w wolnej chwili pokombinuje. Dolutowac do sruby jakiegos zagietego gwozdzia i tak odkrecac. Pytanie tylko czy cyna bedzie chciala sie chwycic niemieckiej srubki ;)
Juz nie wspomne o peknietej szybce, tez nie da sie jej w kulturalny sposob wyciagnac bo jedna czesc urywa sie w gornej czesci, w dolnej to samo, ale po bokach wszystko ladnie wychodzi. Szkoda slow na ten licznik. Rozbieranie koreanskiego licznika z daewoo to byla przyjemnosc.

tomek87 - 2009-03-06, 00:41

ale nie dolutować tylko podgrzać, a kręcić jakimiś szczypcami jak juz torx nic nie łapie ;)
Reth - 2009-03-06, 00:42

Wiesz... Specjalnie jest to zrobione zeby nie krecic... Tylko jest inny problem :D tam sie kreci komputerem :D hahaha (ten post to taki zarcik, ktory ma dodac Ci otuchy :D )
Gavel - 2009-03-06, 07:59

bradley ja nie wiem jak Ty rozkręcałeś ten licznik.
Ja swój rozkręcałem już przynajmniej z 6-7 razy, wyświetlacze wyjmowałem 3 razy i wszystkie śrubki cały czas się wkręcają i wykręcają bez żadnego problemu.

bradley - 2009-03-06, 10:16

Gavel, ja mam jakis licznik TRW. Znalazlem strone niemiecka jak rozkrecac liczniki od 20km/h i od 0km/h ale moj od 0km/h nie byl identyczny z tym pokazanym na stronie. Np. jak jest szybka to na kazdym z rogow byl wyciety czarny plastik (pewnie aby podwazyc szybke i ja wyjac). Ja u siebie tego nie mialem.
Musze przyznac, ze nawet angielskie srubki z licznika digitala oplowskiego nie byly tak iritujace jak te niemieckie torxy:P. Angielskie srubki przypominaly zwykly srubokret ale nim nie byly bo wyciecia byly za plytko osadzone. Trzeba bylo robic to cienkim nozem ;)
tomek87, niektore torxy sa juz wkrecone do konca, nie chwyce ich szczypcami bo porysuje plytke : /