Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - problem z abs

0benek - 2008-11-24, 20:13
Temat postu: problem z abs
witam wszystkich wętkarzy mam problem , abs świeci mi na stałe.Byłem podpiąć go pod kompa i wykazało że jest brak zasilania,czy ktoś może wie co można sprawdzić w warunkach garażowych,czy jechać lepiej do elektryka,a może ma ktoś schemat od abs ATe z opisem.Pozdrawiam i z góry dziękuje
Paweł J. - 2008-11-24, 20:22

Schemat:

Sprawdź też ten link:

http://forum.vwvento.org/...t=kontrolka+abs

0benek - 2008-11-24, 20:48

serdeczne dzięki zaraz sprawdzę.Może do czegoś sam dojdę.
pablomed - 2008-11-24, 21:25

0benek, najpierw sprawdź bezpeczniki w pozycjach dodatkowych, nad skrzynką bezpieczników, potem przekaźnik ABS, również w pozycji dodatkowej nad skrzynką.
Układ ATE czyli sterownik pod kanapą tak? Schematu nie znalazłem nigdzie do tego starszego typu, w książće "volkswagen Golf i Vento" jest dokładny opis sprawdzania ABS za pomoca samego miernika - tyczy się właśnie starszego ATE, dowiesz się z tego czy faktycznie brak zasilania jest. Ale najpierw bezpieczniki i przekaźnik do sprawdzenia.

spyro - 2008-11-24, 22:31

0benek napisał/a:
czy jechać lepiej do elektryka
oczywiście że jechać do speca bo warto wykasowac po wszystkim błędy.
Win mogą być walnięte czujniki, przerwanie na kablu, komp od absu - to wszystko powód świecącej się lampki ABS.

0benek - 2008-12-01, 20:46

pablomed co się dało posprawdzałem,jedno jest pewne czujniki tylnych kół są walnięte,ale jedno mnie zastanawia pozycja 1 z tabeli pomiarów(obwód sprawdzany,zasilenie kompa:podłączenie do zacisku 35i1 zapłon wyłączony powinno być ok 12v.U mnie we wtyczce niema zacisku nr 35,kompa mam o numerze 1H1907367B ;prośba czy mógłbyś sprawdzić u siebie.Z góry dziękuje.
pablomed - 2008-12-01, 22:58

0benek, jasne ale nie wcześniej jak za 3 dni (przypomnij na priv) autko z ABS-em jest w trasie z żonką :)
Ale - zapomniałem napisać - w tej knidze są błędy z oznaczeniem numerów pinów. Sprawdzę u siebie, ale ty sugeruj się też kolorami kabli. Plus po zapłonie to zwykle czarny z paskiem żółtym, białym lub czerwonym, a plus stały którego szukasz to czerwony albo czerwony z jakimś paskiem białym zwykle, a masa (1) to zawsze brązowy. Jutro też zerknę w schemacie ktory mam chyba w kompie w pracy i jest chyba to schemat do twojego typu sterownika - może będzie dobry - nie sprawdzałem go jeszcze.