|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Luzy w górnej części w amorkach z przodu
tomi - 2008-11-28, 00:07 Temat postu: Luzy w górnej części w amorkach z przodu Witam,
Mam pytanko, mam luz na amortyzatorze przednim, luz ten jest gdzieś u góry tego amortyzatora. Długo myślałem co mi stuka, najczęściej jak wpadłem w jakiś dołek i stawiałem na gumy od tłumika, jak zmieniałem ostatnio oponki zauważyłem właśnie ten luz.
Wiecie co to może być i co trzeba wymienić żeby się tego pozbyć [/b]
sebastian - 2008-11-28, 00:41
Ostatnio była dyskusja na ten temat na forum. Wymienić musisz górne mocowanie amortyzatora, czylu guma wraz z łożyskiem popularnie mówiąc. Tylko kupuj porządnej firmy, a nie coś najtańszego. Wprawdzie aż tak drogie to to nie jest, więc ta stówka chociażby to nic wielkiego, a będziesz miał spokój na długi okres czasu z tym. Może i przesadziłem z ceną troszkę, ale coś koło tego może...
3m się pozdro
Paweł J. - 2008-11-28, 07:02
Ale na początku spróbuj dokręcić...tylko nie za bardzo.
tomi - 2008-11-28, 10:34
ok dzięki wielkie
piru - 2008-11-28, 12:07
sebastian napisał/a: | Ostatnio była dyskusja na ten temat na forum. Wymienić musisz górne mocowanie amortyzatora, czylu guma wraz z łożyskiem popularnie mówiąc. Tylko kupuj porządnej firmy, a nie coś najtańszego. Wprawdzie aż tak drogie to to nie jest, więc ta stówka chociażby to nic wielkiego, a będziesz miał spokój na długi okres czasu z tym. Może i przesadziłem z ceną troszkę, ale coś koło tego może...
3m się pozdro |
Stówka to mocno przesadzone sebastian 35 zł za sztukę płaciłem w zeszłym roku. Wymieniłem oczywiście lewą i prawą stronę , chodź wiem że w tym przypadku można jedną stronę wymienić
tomi - 2008-11-28, 12:09
35 zł ale za co za łożysko i gumę czy samo łożysko?
krzeszak - 2008-11-28, 12:18
sebastian napisał/a: | musisz górne mocowanie amortyzatora, czyli guma wraz z łożyskiem popularnie mówiąc |
lub łożysko amortyzatora jak kto woli
Ja do mojego vento zakładałem RUVILLE PO 33,6zl za szt. w lipcu podobno przyzwoite zamienniki
krzeszak - 2008-11-28, 12:53
tomi napisał/a: | 35 zł ale za co za łożysko i gumę czy samo łożysko? |
to sprzedawane jest w komplecie guma na zewnątrz a w środku łożysko z rodzajem kołnierza wygląda tak,(nie sugeruj sie ceną) to tylko w ramach poglądowych:
http://atl-tuning.com/pro...roducts_id=1020
sebastian - 2008-11-28, 12:57
krzeszak napisał/a: | Ja do mojego vento zakładałem RUVILLE |
Sachs i Lemforder jeszcze w grę wchodzić mogą.
karczu - 2009-05-11, 23:37
nie chcem zakladać nowego tematu wiec pisze w tym a jak to wymienic trzeba amorka sciągać?? czy z góry jakoś moze można??
Cybul - 2009-05-12, 08:43
musisz odkręcić cały amortyzator ze sprężyną tzn całą kolumne, na dole dwie śruby i u góry amorek pod maską, wyjmujesz i ściagaczami musisz ściagnąć spręzyne bo jak zaczniesz tak odkrecać to stracisz zęby ;] odkrecasz wkładasz nowe łozysko i zakrecasz, nic trudnego tylko musisz mieć ściagacze do spręzyn i dobre klucze bo ja musiałem niestety wycinać z jednej strony tak sie zapiekły.
kucyk - 2009-06-02, 20:09
ja dziś przerabiałem ten temat i po zdmontowaniu amortyzatora doznałem szoku ! jako ze temat przerabiam pierwszy raz kupilem gumy ale od nissana czy innego wynalazku ;P Oczywiscie wina po stronie sprzedawcy który wziąl ze złej pólki owe poduszki. cena jednej 66 zł.
Sylwek23 - 2009-06-03, 21:27
witam mam Vento 1.9TD silnik AAZ rok 95 od jakiegos czasu zauwazyłem ze cos stuka w moim silniku dzwiek raczej metaliczny jakby u gory silnika jak ktos wie co to moze byc to prosze o pomoc!
Sadzik - 2009-06-04, 09:20
Sylwek23, ja mam to samo tylko zaczyna sie ten dzwiek wydobywac przy okolo 2200 obr. mechanik mi powiedzial ze zaworki tak stukaja ...
Sylwek23 - 2009-06-04, 21:47
Czy mozna to w jakis sposob napraic?
|
|