|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Benzyna - łozyska?
Buli - 2008-11-28, 21:56 Temat postu: łozyska? witam, Mam problem z łozyskami, autko mam od poł roku a juz 3 razy wymieniałem łozyska bo mi wyja;/ moze mi ktos powiedziec dlaczego tak sie własnie dzieje dlaczego sie tak szybko zuzywaja?? robione w dobrych warsztatach i łozyska tez były dobre z tego co sie orientowałem;/ mowimy o łosyskach przednich.
Paweł J. - 2008-11-28, 22:24
pewnie jakieś tanie kupujesz....
ogólnie rzecz biorąc mi też łożyska padają....
najpierw na tyle...
sam kupiłem jakieś tanie...
przechodziły 30 tys....
zaraz po tylnych padłymi na przodzie...
tym razem majster mi kupił- Optimal (niezbyt lubiane na tym forum)
niedawno padły znowu na tyle (tylko nie znam firmy)
i znowu na tył poszedł Optimal...
D tej pory na przednich Optimalach śmigał ok 3 lat...
ciężko mi to na km przeliczyć,
ale kiedyś-za kawalerki potrafiłem po 25 tys rocznie nastukać,
teraz furka już tyle nie śmiga....
N tylnych to coś koło 5 tys zrobiłem-czyli tyle o nic.
Zaraz i tak wszyscy zjadą mnie za tą firmę.
Ale jeśli chcesz mieć pewność to kup SKF
Buli - 2008-11-28, 22:58
Ty mi mowisz o 30 tys:) a ja na nich robiłem około 2 tys:) chyba kazde jedno gowno powinno wiecej wytrzymac:)
krzeszak - 2008-11-28, 23:06
Buli, -a może za mocno Ci skręcają te łożyska? co by na tobie kasę trzepać źle zrobią to wrócisz ?
Buli napisał/a: | łożyska tez były dobre z tego co sie orientowałem |
jakiej firmy te łożyska?
Buli - 2008-11-28, 23:12
2 razy robiłem u kogo innego raz nawet awanture na warsztacie zrobiłem bo po miesiacu wyło! a mysle moze o zawieszeniu mam zawieszenie Koni regolowane gwint z regolacja twardosci mozliwe ze to cos od zawieszenie ze za sztywno albo cos??
sebastian - 2008-11-28, 23:14
Tygrysisko napisał/a: | Zaraz i tak wszyscy zjadą mnie za tą firmę. | Tygrysisko napisał/a: | kup SKF |
Popieram. Tylko i wyłącznie SKF.
krzeszak - 2008-11-28, 23:14
Buli napisał/a: | ze za sztywno |
a to całkiem możliwe ,auto ugina sie tyle co na oponie ,a polskie drogi są jakie są...wiec dziwoty nie ma
ale co to za łożyska zakładałeś bo nie odpowiedziałeś mi???
Buli - 2008-11-28, 23:17
własnie chyba to były te optimal;/
sebastian - 2008-11-28, 23:21
Ja na Optimalu zrobiłem okolo 7 tyś km, pod koniec miałem długa trasę, prawie 1000 km i jechac nie szło, wyły jak skoorczysyn. Wymieniłem na SKFa i problem minął. A zrobiłem już na nich może ze 30 tyś.
krzeszak - 2008-11-28, 23:24
Buli napisał/a: | własnie chyba to były te optima |
to jednak nic nie znaczy...
Tygrysisko napisał/a: | chcesz mieć pewność to kup SKF |
tylko nie gdzieś na targu czy giełdzie powyższe łożyska ,one są droższe na pewno ale firma jest przednia ,załóż i sie przekonaj co będzie sie działo, przy okazji popuść trochę na zawieszcze z twardości ,powinno pomuc
A jakie masz fele i kapcie w vento?
Buli - 2008-11-28, 23:31
felgi 14 175/60 tył przod 175/55 własciwie teraz zimowki załozyłem:P 195/65
Buli - 2008-11-28, 23:31
a o zakupach takich łozysk na allegro co sadzicie bo znalazłem SKF za 90zł:)
sebastian - 2008-11-28, 23:34
Jak to cena na tył, to żadna rewelacja, bo w sklepie masz za 100 zł około (jeśli to komplet na oś), ale doliczając koszt wysyłki... to sam pomyśl. Ale, jeżeli to chodzi o przód... to coś za tanio. Bo w sklepie za jedno kolo SKF na przód to kosz okolo 150 zł.
Buli - 2008-11-28, 23:34
Sory bardzo to były takie łozyska
http://www.allegro.pl/item452503940_452503940.html
sebastian - 2008-11-28, 23:37
Buli, jaja sobie robisz?
Żadne łożysko, które będzie kosztowało 20 czy 30 zł nie będzie dobre. A już tymbardziej na przód
To chyba jedynie założyć jak sprzedajesz auto by mieć święty spokój. Ale jeżeli masz zamiar tym autkiem jeszcze troche pojeździć, to zastanów się dobrze. Na cholerę Ci tak oszczędzać, jak to wszystko wyjdzie za kilka kilometrów jak zrobisz, bo będziesz musiał raz jeszcze to robić.
Buli - 2008-11-28, 23:39
nie nie to bzo te Ostatnie! u mniechanika za łozyska płaciłem tez 100zł i co? tez padły rownie szybko jak te za 30 wiec nie dziw mi sie wcale!!
krzeszak - 2008-11-28, 23:41
sebastian napisał/a: | Żadne łożysko, które będzie kosztowało 20 czy 30 zł nie będzie dobre. |
dokładnie to badziewi jakiś na max.pierwsze słyszę o tej firmie może dobre do furmanki a nie do vento i jeszcze na utwardzonej zawieszce
Buli - 2008-11-28, 23:43
krzeszak napisał/a: | sebastian napisał/a: | Żadne łożysko, które będzie kosztowało 20 czy 30 zł nie będzie dobre. |
dokładnie to badziewi jakiś na max.pierwsze słyszę o tej firmie może dobre do furmanki a nie do vento i jeszcze na utwardzonej zawieszce |
człowiek na bledach sie uczy to jeden z moich chyba:P
krzeszak - 2008-11-28, 23:47
Buli napisał/a: | u mniechanika za łozyska płaciłem tez 100zł i co? tez padły rownie szybko jak te za 30 |
a wiesz za co zapłaciłeś?...nie wiesz co ci włożył może wogule nie wymienił
tańsze będą RUVILLE ale również godne polecenia ,ale jeśli chcesz mieć spokój na lata warto wyłożyć kasę na SKF
sebastian - 2008-11-28, 23:47
Buli napisał/a: | u mniechanika za łozyska płaciłem tez 100zł |
Bo jakiś nieuczciwy pewnie. Było wziąśc pragon za te łożyska, mieć nazwę itd. Wcisnął Ci jakiś kit, który normalnie kosztuje 30 zł, a Tobie sprzedał za 100, wcisnął Ci bajkę, a Ty w nią uwierzyłeś. Widocznie zalegały mu na półce i chciał się ich czem prędzej pozbyć.
Buli napisał/a: | tez padły rownie szybko jak te za 30 wiec nie dziw mi sie wcale!! |
Ja wymieniłem, jak pierwsze mi padły na takie, które miałby być w miare dobre. Wiedziałem, ze to taka średnia półka, ale do końca się na tym jeszcze nie znałem. Ale teraz już wiem, że to chałatajstwo najgosze bylo, jakie mogło być. Po 7 tysiącach km znów mi padły, więc się wkurzyłem i zapłacilem raz, a dobrze. I opłacało się.
Może tak Ci szybko padły, bo ten mechanior poszedł na łatwiznę i nie wymienił bieżni? Nie chciało mu się starych wypychac i nowych wprasowywać, tylko cyk - raz, dwa i po robocie, byle skasowac pacjenta i do widzenia.
Buli - 2008-11-28, 23:48
tez niewiem jakiej firmy wiem ze były nowe bo gosciu przy mnie je odbierał;/
sebastian - 2008-11-28, 23:49
Buli napisał/a: | człowiek na bledach sie uczy to jeden z moich chyba:P |
Oczywiście. JA tez ten sam błąd popełniłem, ale już go naprawiłem. Mam spokój na ho ho... i jeszcze dłuzej
A tak w ogóle, to człowiek powinien uczyć sie na cudzych błędach, a nie na swoich
Buli - 2008-11-28, 23:51
wiem wiem spokojnie całe zycie przedemna:P
krzeszak - 2008-11-29, 00:23
reasumując Buli, kup lepsze łożyska SKF lub tańsze RUVILLE ,znajdź zaufany warsztat który daje gwarancje na swoje usługi i nie zapomnij od nich wziąć faktury za usługę zęby było czarne na białym za co płacisz i dodatkowo podstawa reklamacji w razie czego, odpuść trochę z twardości zawieszki ,a po zabiegu pochwal sie na forum czy pomogło
krzeszak - 2008-11-29, 00:24
reasumując Buli, kup lepsze łożyska SKF lub tańsze RUVILLE ,znajdź zaufany warsztat który daje gwarancje na swoje usługi i nie zapomnij od nich wziąć faktury za usługę zęby było czarne na białym za co płacisz i dodatkowo podstawa reklamacji w razie czego, odpuść trochę z twardości zawieszki ,a po zabiegu pochwal sie na forum czy pomogło
Buli - 2008-11-29, 01:26
TAK WłASNIE ZROBIE ALE SAM TO ZROBIE UCZE SIE NA MECHANIKA I Z TYM POWINIENEM DAC SOBIE RADE:)
Paweł J. - 2008-11-29, 07:40
Tygrysisko napisał/a: | 30 tys.... |
Przepraszam...głupotę palnąłęm....
nie tak było
przednie Optimale przechodziły u mnie jakieś 40-kilka tys.
i nadal jest ok.
lesny1982 - 2008-11-29, 10:07
a ja przy zakupie auta czyli jakies 3-4 lata temu zalozylem jakies po 75zł za sztuke na przod i do tej pory jest git
krzeszak - 2008-11-29, 10:13
lesny1982 napisał/a: | założyłem jakieś po 75zł za sztukę na przód i do tej pory jest git |
za 75zl a nie za 25zl wiec sam rozumiesz na łożyskach nie ma co oszczędzać bo szkoda kasy i roboty na darmo
Buli - 2008-11-29, 11:21
nooooo teraz juz wiem ze nie ma co oszczedzac:)
szwagier - 2008-11-29, 11:32
Buli napisał/a: | nooooo teraz juz wiem ze nie ma co oszczedzac:) |
oszczędzać można na kobiecie, ale nie na swojej miłości
Buli - 2008-11-29, 13:43
hehe cos w tym jest:D
Buli - 2008-11-29, 22:06
Chciałem sie jeszcze tylko zapytac czy mam kupic te łozyska na allegro czy gdzie?? i czy jezeli jedno wyje czy lepiej wymienic oba??
Paweł J. - 2008-11-29, 22:08
Buli napisał/a: | na allegro czy gdzie?? |
gdzie chcesz...byleby były ok.
Buli napisał/a: | czy jezeli jedno wyje czy lepiej wymienic oba?? |
lepiej oba wymień....
sebastian - 2008-11-29, 22:10
Buli napisał/a: | mam kupic te łozyska na allegro czy gdzie?? |
A gdzie Ci wygodniej. Tylko zauważ, ze niektóre części są może i tańsze z lekka na allegro, ale doliczając koszt wysyłki wyjdzie na to samo, albo i jeszcze drożej, no i musisz czekać... A tak, pojedziesz do sklepu i masz "od ręki". Jeśli Ci wyje jedno koło, to wymieniasz tylko na tym jednym. Nie ma potrzeby wymieniań obu, ale tez i nie zaszkodzi, bowiem, skoro zaczęło wyć jedno, to i wysoce prawdopodobne będzie, że szlag trafi następne. Więc możesz w późniejszym czasie uniknąć podobnej sytuacji. Ale jak wolisz. Obowiązku takowego nie ma
krzeszak - 2008-11-29, 22:26
Buli napisał/a: | Chciałem sie jeszcze tylko zapytac czy mam kupic te łozyska na allegro czy gdzie |
nie ważne gdzie ,ważne co kupujesz ,i ważne aby tylko sprzedawca dał Ci paragon
Buli napisał/a: | czy jeżeli jedno wyje czy lepiej wymienić oba |
ja proponuje wymienić oba na raz ,z prostej przyczyny szkoda dwa razy robić to samo
Buli - 2008-12-01, 20:04 Temat postu: Pomocy w doborze łożysk! Witam chcem zamowic te łozyska na allegro i chcem byc teraz pewny ze dobre zamowie mozecie mi dac pare linkow ktore moge ewentualnie zamowic?? z gory dzieki
oczywiscie mowa o łozyskach przednich:P
krzeszak - 2008-12-01, 20:16
przeglądałem allegro i nie widzę łożysk ani SKF ani Ruville ,wiec na twoim miejscu bym sobie allegro odpuścił, pojedz do Wrocławia do porządnego sklepu dostaniesz na pewno od reki ,będziesz widział co bierzesz dostaniesz fakturę itd.No ale decyzja należy do Ciebie
sebastian - 2008-12-01, 20:30
SKF na przód nr: VKBA 1358
Jeśli nie ma na allegro, to w sklepie na pewno będą.
piotrek_inf - 2008-12-01, 20:33
SKF 1
SKF 2
SKF 3
sebastian - 2008-12-01, 20:38
hmm... 60 zł - tanio jak barszcz. Prawie tyle, co na tył... coś za tanio
piotrek_inf - 2008-12-01, 20:41
no to kup to drugie za 89 to samo a 30zł droższe. Może gość ma dojścia do tanich części ale widać dużo jest takich łożysk w takich cenach. Podejrzane jest łożysko za 25zł bo i takie się zdarzają
krzeszak - 2008-12-01, 20:42
piotrek_inf, - nie wiem jak to zrobiłeś bo mi nie chciało nic znaleźć ... znaczy pewnie źle szukałem
Buli, - teraz masz czarne na białym co i jak
sebastian - 2008-12-01, 20:43
To z rzeciego lunku.. jakies takie stare opakowanie. Z resztą ciul z opakowaniem, ważny jest numer.
krzeszak - 2008-12-01, 20:47
Panowie na zdjęciu to może być wszystko ...ale co dostaniesz w pace tego nie wiesz ..a o jakości przekonasz sie dopiero po paru tys. ...dlatego ja wszelkie sklepy internetowe dalekim łukiem omijam
piotrek_inf - 2008-12-01, 20:50
wpisałem tylko skf vento u samo znalazło
krzeszak - 2008-12-01, 20:53
piotrek_inf napisał/a: | wpisałem tylko skf vento u samo znalazło |
to dziwne bo ja mam tak:
http://moto.allegro.pl/sh...ing=skf%20vento
piotrek_inf - 2008-12-01, 20:55
a zaznacz opcję Szukaj w tytułach i opisach poniżej wpisywanego tekstu
Buli - 2008-12-01, 21:29
skf vento no ok czyli mowicie ze mozna zamowic te za 60zł i bede miał spokoj??
sebastian - 2008-12-01, 22:12
Tak, ale żeby to były SKF-y, a nie jakieś tam sprytne podróbki.
Paweł J. - 2008-12-01, 22:14
Kup SKF i po problemie.
Buli, przeniosłem Twój jeden temat do tego działu gdyż tu pasuje i scaliłem go z innym tematem o tej samej tematyce...(także Twoim)
Widzę, że koledzy Ci pomogli w doborze łożysk, wiec odwdzięcz się im jadąc plusy( czyt. pomógł)
Buli - 2008-12-01, 22:21
niema sprawy dzieki bardzo moze ja wam kiedys w czyms pomoge:P
Paweł J. - 2008-12-01, 22:26
Ok dzięki za plusika....ale nie zasługuję na niego
cofnąłem punkcik dla siebie bo przecież tylko tematy scaliłem, a nie pomogłem i byłoby to nieuczciwe w stosunku do innych.
Także życzę udanych i owocnych zakupów oraz trafienia na odpowiednie łożyska.
Buli - 2008-12-01, 22:45
o kur.... akich uczciwych ludzi jeszcze nie spotkałem czacunek:)
Buli - 2008-12-01, 22:46
i wczesniej mi pomagałes w razwiazaniu problemu dlaczego te łozyska padaja:) wiec na plusik zasługujesz:)
piotrek_inf - 2008-12-02, 10:12
Również dziękuje za plusika
krzeszak - 2008-12-02, 19:17
Buli, - zamówiłeś...kupiłeś łożyska ?
Daro - 2008-12-02, 20:38
Panowie z tym SKF to bym też nie przesadzał czasami i w nim te trafia się tajwan
krzeszak - 2008-12-02, 20:47
Daro napisał/a: | Panowie z tym SKF to bym też nie przesadzał czasami i w nim te trafia się tajwan |
SKF nie jest made in Tajwan a jak takie trafiłeś to przykre ,dlatego od samego początku piszemy ze orginal a nie podróby, i trzeba patrzyć co sie bierze i gdzie sie dokonuje zakupu
Paweł J. - 2008-12-02, 21:00
Z tymi łozyskami to dziwna sprawa.
Daro, tam u Ciebie w kraśniku robią solidne łożyska...często je kupuję (nie do furki) raz postanowiłem pojechać do fabryki...i co się okazało...inne opakowanie i w ogóle.
Także ja bym się tu nie ślinił pod konkretnym adresem że to te mają być na bank i będą dobre...po prostu nie trzeba trafiać na podróby a to ciężka sprawa...i przez to firmy tracą na renomie.
krzeszak - 2008-12-02, 21:04
Tygrysisko napisał/a: | po prostu nie trzeba trafiać na podróby a to ciężka sprawa...i przez to firmy tracą na renomie. |
dokładnie
sebastian - 2008-12-02, 21:09
krzeszak napisał/a: | dlatego od samego początku piszemy ze orginal a nie podróby |
A Ty myślisz, ze oryginał, to gdzie robiony, jak nie w Chinach?
Prosty przykład: mam telefon Nokia. bateria Nokia, oryginalna, a na baterii: Made in China
To tak samo, jak z tą popularną zupką chińską: Zupa chińska, ale robiona w radomiu.
krzeszak - 2008-12-02, 21:14
To z tego wychodzi ze wszystko jest jedna wielką podróbą...
sebastian - 2008-12-02, 21:19
Dokładnie tak. A Ty myślisz np., że te nowe telewizory ( w sensie komponenty wewnętrzne), to co producent, to inne rozwiązanie? Guzik. Wszystko jest składane na jednej taśmie, tylko pani, co montowała jeden, przykleja nalepkę Samsung, druga LG, trzecia Sony itd. eraz, to w ogóle wszystko jest ontowane i skladane w Chinach, a tam nawet przyklejają plakietkę: Made in Germany itd. Tez tak robią i mnie to już nie dziwi. Tylko ubolewam nad tym...
Buli - 2008-12-03, 16:40
nie jeszcze nie zamowiłem jutro jak bede miał czas to podjade do sklepu zapytam sie czy sa na stanie i jakie ceny i zobacze jak one wygladaja jak da rade:)
Paweł J. - 2008-12-03, 16:48
Buli napisał/a: | zobacze jak one wygladaja jak da rade:) |
Przez folię to nie wiem czy za duży zobaczysz
sebastian - 2008-12-03, 17:40
dużo sie zobaczy, bo nie jest fest zawinięte we folii - najważniejsze, czyli nazwa i produkcja będzie widać
Buli - 2008-12-03, 17:56
własnie chodzi mi najbardziej o pudełko:P
sebastian - 2008-12-03, 17:58
Pudełko będzie niebieskie, i jak byk wielkimi literami napisane będzie SKF
Paweł J. - 2008-12-03, 18:20
sebastian napisał/a: | bo nie jest fest zawinięte we folii |
Nie wiem jak SKF-y ale moje były konkretnie zamknięte w folii-jednorazowe otwarcie.
Buli - 2008-12-03, 19:03
poogladam i cos wymysle mam nadzieje ze juz trafie raz a kakretnie
sebastian - 2008-12-03, 19:46
Tygrysisko napisał/a: | moje były konkretnie zamknięte w folii-jednorazowe otwarcie | Nie ma co się dziwić, tosz to tylko Optimal
SKF-y to porządna sprawa
krzeszak - 2008-12-03, 19:48
sebastian napisał/a: | Nie ma co się dziwić, tosz to tylko Optimal
SKF-y to porządna sprawa |
i tak wszystko w jednej fabryce w chinach robione
Paweł J. - 2008-12-03, 20:09
sebastian napisał/a: | Nie ma co się dziwić, tosz to tylko Optimal |
A co...jak kupujesz jakąś rzecz to też kilka razy możesz ja z folii wyjmować i wkładać....tzn możesz, ale będzie to widać...no bez jaj.
sebastian napisał/a: | tosz to tylko Optimal |
No tak...najgorszy szajs zresztą wszystko co mam w furce to
sebastian - 2008-12-03, 20:12
Tygrysisko napisał/a: | No tak...najgorszy szajs zresztą wszystko co mam w furce to |
No coś Ty... Chyba się nie obraziłeś za to na mnie?
-przepraszam.
Ja nie powiedziałem, że bleee
Na swoim przykładzie tylko powiedzialem o tym Optim, jak było. Co nie znaczy, ze tak samo musi być u Ciebie...
Paweł J. - 2008-12-03, 20:13
sebastian napisał/a: | Chyba się nie obraziłeś za to na mnie? |
Nie obraziłem się....po prostu mamy inne doświadczenia
Ale biorąc pod uwagę większość opinii to niestety trzeba śmiało powiedzieć...tak, jeżdżę na największym szajsie...i to od kilkudziesięciu tysięcy km.
marek03 - 2008-12-05, 00:25
Nie ma co za dużo dyskutować na temat łożysk ,zwłaszcza tych z przodu .Tu najlepiej mieć prasę i bez kłopotu ,kwestia tylko jakości łożysk .Z tyłu natomiast dochodzi jeszcze umiejętność dokręcenia z odpowiednią siłą .Ja kiedyś wymieniłem łożyska tylne i siadły mi po niezbyt długim czasie .Wymieniłem drugi raz i tym razem już zrobiłem na nich ponad 40tys. i chodziły bez zarzutu .Auto sprzedałem więc nie wiem ile jeszcze przejechało na nich .Obydwie pary łożysk były jakościowo porównywalne ,albo więc trafiłem na felerną parę albo za silnie dokręciłem .Ważne jest prawidłowe dokręcenie łożysk .
Buli - 2008-12-14, 11:36 Temat postu: Czy te łozyska mozna smiało zamowic?? mam pytanie:) tak mi mowiliscie ze najlepiej łozyska SKF wiec znalazłem takie czy te moga byc co o nich sadzicie??
http://moto.allegro.pl/it...assat_seat.html
Paweł J. - 2008-12-14, 11:54
Buli, scaliłem ten temat z Twoim poprzednim gdyż jest o tej samej tematyce i jeśli ktoś użyje opcji szukaj to znajdzie wiele przydatnych rzeczy w jednym temacie
Buli napisał/a: | co o nich sadzicie?? |
zdaje się, ze to prawdziwy SKF...no i wcale taki drogi nie jest...cena jak za zwykłe lepsiejsze łożyska.
krzeszak - 2008-12-14, 11:58
Buli napisał/a: | ze najlepiej łozyska SKF wiec znalazłem takie czy te moga byc |
no numer sie zgadza VKBA 1358 ,wiec powinno być wszystko dobrze ,zamawiaj i po sprawie
Buli - 2008-12-14, 13:39
dobra zamawiam:) dzieki bardzo:)
Buli - 2008-12-15, 17:17
Panowie juz zgłupiałem sory ze trudje duupp ale dzisiaj byłem w sklepach chciałem kupic te złozyska i wszyscy mi mowia ze SKF juz schodza na psy ze sa produkowane w hinach i proponuja mi RUVILLE czy te łozyska sa dobre?? cenowa wyglada to prawie tak samo a jak w praktyce?
Buli - 2008-12-15, 18:00
i??
krzeszak - 2008-12-15, 19:15
Buli napisał/a: | wszyscy mi mowia ze SKF juz schodza na psy ze sa produkowane w hinach |
nie wiem ile w tym prawdy ... ale jak pisałem wcześniej w branży maszynowej wszystko obstawione przez SKF, mój szef jak kupuje zamienniki to tez SKF...coś w tym chyba jest , w końcu mało czego nie robi sie w chinach ...chodź wątpię zdeby tak porządna firma chciała je robić w chinach ,a jeśli wychodzą takowe to zapewne ktoś pod znakiem firmy kreci lewe interesy i puszcza na rynek badziewie
Buli napisał/a: | proponuja mi RUVILLE czy te łozyska sa dobre?? |
również o tym pisałem RUVILLE to jedna z lepszych firm produkująca wszelkie zamienniki do aut ,możesz śmiało je brać
Buli - 2008-12-15, 19:22
nooo nareszcie odpowiedz ktora chciałem usłyszec:P dzieki Ci bardzo krzeszak:P
Bartek - 2009-01-04, 15:03
Odświeżę trochę temat. Muszę wymienić łożyska na przodzie bo wyją jak głupie. Ostatnio kupione łożyska z Kraśnika padły po 4 tysiącach I teraz nie wiem co wybrać, na mieście same badziewie typu Optimal, Kraśnik i inne wynalazki. Jedyny wybór to allegro, znalazłem łożyska Fag'a, SKF'a i Ruville. Cena SKF'ów nawet jak na dobre łożyska wydaje mi się strasznie wysoka, 95zł za sztukę Ruville 75zł, Fagi 62zł. Znalazłem też Master Sporty po 45zł. Miał ktoś do czynienia z Master Sport'ami Podobno łożyska do ostrej jazdy, przynajmniej według sprzedającego Ruville wiem że są polecane więc o nie nie pytam ale co z Fag'ami, jeździ ktoś na nich
Buli - 2009-01-04, 15:07
kupiłem ruville ale jeszcze ich nie załozułem a z Fag'ami nie jestem pewien ale to sa chyba te łozyska co kupiłem i nawet miesiaca nie wytrzymały;/ tez pisało ze do ostrej jazdy ;/ lepiej wydaj na te SKF lub RUville bedziesz miał wieksza pewosc?
Paweł J. - 2009-01-04, 15:11
Bartek napisał/a: | Kraśnik |
W kraśniku sa dobre łożyska....pod warunkiem że właśnie kupujesz w Kraśniku z fabryki...jest strasznie wiele podróbek tej firmy na polskim rynku.
Także wiele razy kupowałem płacąc więcej za "kraśnickie" (nie do samochodu)...no i jakoś szybko padały.....w koncu wybrałem się do fabryki do kraśnika bo mam ok 70-80km....i jak się okazało-zupełnie inne opakowanie i oznaczenia na łożyskach....więc te "kraśnickie" w cale takie z Kraśnika nie były.
A swoją drogą to pierwszy raz słyszę żeby ta firma robiła łożyska do furek.
A na czym ja śmigam to jest wyżej opisane.
krzeszak - 2009-01-04, 15:33
Bartek napisał/a: | Miał ktoś do czynienia z Master Sport'ami |
Z tego co doczytałem w podobnym temacie kolega 100p bardzo je sobie chwalił,miał je na tyle auta...ale może on sam sie wypowie na ten temat
Tygrysisko napisał/a: | W kraśniku sa dobre łożyska....pod warunkiem że właśnie kupujesz w Kraśniku z fabryki...jest strasznie wiele podróbek tej firmy na polskim rynku. |
dokładnie ...musiałeś Bartek, trafić na podróbę zbijana gdzieś w stodole lub chińszczyznę
dla mnie liczą sie tylko łożyska SKF lub RUVILLE
Buli - 2009-01-04, 16:00
krzeszak napisał/a: | dla mnie liczą sie tylko łożyska SKF lub RUVILLE |
NO!!
Bartek - 2009-01-04, 16:49
Tygrysisko napisał/a: | A swoją drogą to pierwszy raz słyszę żeby ta firma robiła łożyska do furek. |
Łożysko kupiłem w hurtowni która w Płocku cieszy się dobrą renomą, było w takim granatowo czerwonym opakowaniu. Na drugim kole mam założonego Optimala. Optimala założyłem w kwietniu a łożysko z kraśnika w sierpniu. Na początku grudnia Optimal zaczął wyć a jakieś dwa tygodnie potem kraśnik. O ile Optimala zakładałem z ojcem i łożysko nam się rozeszło więc wycie jest uzasadnione o tyle kraśnik padł po około 4 tysiącach a założony był prawidłowo bo nadzorowałem pracę mechanika Chyba kupię te Ruville żeby mieć spokój na jakiś czas. A może wiecie jakie łożyska szły na pierwszy rzut w Ventkach
100P - 2009-01-05, 00:14
krzeszak napisał/a: | ,miał je na tyle auta...ale może on sam sie wypowie na ten temat | mastersporty mam cały czas założone nie słychać na razie żeby coś wyło. zrobiłem na nich troszke ponad 10 tysi i na razie sa ok
Bartek - 2009-01-06, 18:16
Pisałem dzisiaj z człowiekiem sprzedającym Master Sporty i twierdzi że łożyska są produkowane u gebelsów w monachium. Jedno łożysko kosztuje 42zł, czyli komplet z wysyłką wyjdzie tyle co jedno łożysko SKF'a i chyba zaryzykuje, najwyżej za parę miesięcy znowu będę się wkur.....
|
|