|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Problem z wentylatorem
bucuss - 2008-11-30, 20:17 Temat postu: Problem z wentylatorem Witam,
Nie załącza mi się wentylator chłodnicy.
Podpowiedzcie mi bo nie wiem czy cos zrobilem nie tak, czy... Wymieniałem dzisiaj płyn chłodzący w autku. WYlalem stary płyn na zimnym silniku, przepłukałem wężem z wodą. Poźniej włałem nowy płyn, odpaliłem silnik i czekałem aż zacznie odpowietrzać, jak połknął wodę ze zbiorniczka to mu dolałem tak żeby było ok. PO kilku minutach zaczęłą się gotować woda w zbiorniczku, temperatura silnika wzrosła do 110 st, ale wentylator się nie załączył. Po 3 godzinach odpaliłem go ponownie, włączyłem dmuchawę i zostawiłem na wolnych obrotach. Po 10 minutach zagrzał się ponownie do 110 stopni a wentylator nic. Bezpiecznik sprawdziłem i jest ok, nie wiem czy to wina termostatu czy pompy bo się po prostu na tym nie znam..
Paweł J. - 2008-11-30, 20:20
a jak odpowietrzałeś to korek od zbiorniczka był odkręcony ?
działa Ci ciepły nawiew
Jeśli układ nie jest dobrze odpowietrzony to nie powinieneś mieć ciepłego ogrzewania.
najlepiej to podjedź przodem pod jakieś wzniesienie i w czasie odpowietrzania pomiętoś
przewody od chłodnicy, oczywiście przy odkręconym korku zbiorniczka wyrównawczego.
sebastian - 2008-11-30, 21:21
jeżeli płyn się gotuje, a went. się nie załącza, to po prostu czujnik wentylatora padł - do wymiany. Znajduje się on tuż przy chłodnicy.
bucuss - 2008-11-30, 22:27
Tygrysisko napisał/a: | a jak odpowietrzałeś to korek od zbiorniczka był odkręcony ?
|
Tak na odkręconym odpowietrzałem
Cytat: |
działa Ci ciepły nawiew
|
No właśnie nie działa
Cytat: |
najlepiej to podjedź przodem pod jakieś wzniesienie i w czasie odpowietrzania pomiętoś
przewody od chłodnicy, oczywiście przy odkręconym korku zbiorniczka wyrównawczego
|
Spróbuje jutro z samego rana.
Sebastian , jeszcze przed samą wymianą wentylator działał. Możliwe że to czujnik? A w którym miejscu on się znajduje ?
Dodam jeszcze, że wlałem ok 3,5 litra płynu, a pozniej jeszcze 0,5 . powiedzcie mi ile wchodzi tego płynu ?
sebastian - 2008-11-30, 22:57
bucuss napisał/a: | Dodam jeszcze, że wlałem ok 3,5 litra płynu, a pozniej jeszcze 0,5 . powiedzcie mi ile wchodzi tego płynu ? | Za mało.
dokładnie wchodzi 6 litrów z hakiem. Zależy jeszcze jaki ten hak jest, ale u mnie +/- to 6.3-6.4. Na początki wejdzie może ze 4 litry, ale stopniowo trzeba dolewać. Po troszeczku, aby poziom wyrównać, ale na drugi dzień powinno być wszystko ok, więc dolewasz, by uzupełni san do końca.
bucuss napisał/a: | jeszcze przed samą wymianą wentylator działał | aha... ale dziwne, ze się zagotowało, co nie powinno. Ja nie raz już wymieniałem płyn, to jak już widziałem, że poziom wzrasta, że wypycha na zewnatrz, wówczas załączał się wentylator i było ok. Może akurat już ten czujnik padł...? Żadko to się zdaża, no, ale jednak... bucuss napisał/a: | Tak na odkręconym odpowietrzałem |
ale bulgotało, czy płyn się tylko zaczął wylewać ze zbiorniczka?
bucuss - 2008-11-30, 23:01
bulgotało i to ostro ok 5 min. Jak zobaczyłem że się nagrzał do 110 to zgasiłem. Byłem przed chwilą luknąć i w zbiorniczku pusto, może rzeczywiście wejdzie te 6 litrow ( a już się obawiałem że może chlodnica dzirawa albo coś z głowicą...)
borek19851 - 2008-11-30, 23:10
wchodzi ponad 6 litrow pzrerabiałem to teraz bo wymieniałem płyn oraz termostat po prost czujnik wymien i bedzie ok.
bucuss - 2008-11-30, 23:24
ok, dzieki. dam znac jutro czy pomogło, chociaz sprawdze jeszcze moze wentylator - podlacze go bezposredno do akumulatora - moze sam wentylator jest walniety
Paweł J. - 2008-12-01, 08:51
bucuss napisał/a: | No właśnie nie działa |
No to na bank układ zapowietrzony
bucuss napisał/a: | 3,5 litra płynu, a pozniej jeszcze 0,5 |
Mało.
Wszystko się klaruje.
bucuss, podjedź przodem do góry, odkręć korek, włącz gorący nawiew, miętoś te grube przewody koło chłodnicy...i co chwila sprawdzaj czy masz ciepły nawiew. no i dbaj żeby w trakcie odpowietrzania ciągle był płyn w zbiorniczku.
Cytat: | Możliwe że to czujnik? A w którym miejscu on się znajduje ? |
Najpierw odpowietrz odpowiednio układ...tak zeby było ogrzewanie...jak będzie ogrzewanie a silnik nadal będzie się gotował to w tedy będziemy się martwić.
Ale jak dla mnie na bank jest zapowietrzony.
marek03 - 2008-12-01, 10:37
Może być też termostat ,w VW czujniki włączające wentylator są na dolnej części chłodnicy .Jeżeli termostat nie puści to dolna część chłodnicy będzie chłodna i wentylator się nie włączy .Tzn. jeśli odpowietrzenie nie pomoże to termostat .
bucuss - 2008-12-01, 20:17
Dolałem płynu do chłodnicy ( jest teraz ponad 6L ), odpowietrzyłem układ i mam ogrzewanie a czujnik wentylatora bede mial dopiero jutro więc jutro wymienie/
A powiedzcie mi o co chodzi z temperatura.
To że na postoju na wolnych obrotach dostaje 100-110 stopni to może jeszcze być (wymienie czujnik wentylatora i zbije temp), ale jeśli jade w trasie to temperatura spada do 70-72 st. Nie powinna być w granicach 80-85 st? Może też termostat jest walnięty ?
pablomed - 2008-12-01, 20:33
bucuss napisał/a: | Może też termostat jest walnięty ? | na 80 procent, pozostałe 20 to marny czujnik 4-pinowy
sebastian - 2008-12-01, 20:35
bucuss napisał/a: | Dolałem płynu do chłodnicy ( jest teraz ponad 6L ), |
I dalej się gotuje płyn?
bucuss napisał/a: | na postoju na wolnych obrotach dostaje 100-110 stopni to może jeszcze być | czujnik temperatury do wymiany. Ale nie czujnik włączenia wentylatora, lecz czujnik ten pzy bkolu silnika, co znajduje się na wężu gumowym, na 4 kabelki. Wymienisz na oryginalny z serwisu i będziesz miał tyle, co powinno być, czyli w granicach 90 stopnii. Nie podróbki za 30 zł, tylko oryg.
bucuss - 2008-12-02, 23:39
wymieniłem ten czujnik i jest wszystko ok. Dzieki za pomoc
sebastian - 2008-12-03, 15:51
No i super. Cieszę, się, że udało wspólnymi siłami rozwiązać ten problem
|
|