|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Prawo a samochody - ABS obowi±zkowy
spyro - 2006-07-13, 21:51 Temat postu: ABS obowi±zkowy Wiecie, ¿e 1 lipca wesz³o w ¿ycie dobrowolne zobowi±zanie producentów samochodów do instalowania ABS-u we wszystkich autach osobowych oferowanych na naszym rynku.
http://www.motofakty.pl/a...ozsze_auta.html
Bartek - 2006-07-14, 13:59
No ja sie nie dziwie ¿e sie zdecydowali to podpisaæ, przecie¿ za darmo instalowaæ tego nie bêd±, czyli cena wiêkszo¶ci nowych samochodów pójdzie w góre. My¶le ¿e te zobowi±zanie wyjdzie na dobre i producentom (zawsze troche zarobi± ) i klijentom (bêd± mieli bezpieczniejsze auta).
rav - 2006-07-25, 20:22
A ja chcia³bym zobaczyæ kiedy¶ seichento albo matiza z ABSem :wink:
jaca - 2006-07-25, 20:40
sa z abs, klima,2 air. i pelna elektryka
rav - 2006-07-25, 20:44
:shock:
No mnie zaskoczy³e¶. Ale w maluchu ABSu na pewno nie ma he he. Pzdr
spyro - 2006-07-25, 20:49
Dok³adnie i Matizki i seicento mog± mieæ prawie wszystko (nie licz±c krutyn , esp itp )
Jak szuka³em Matiza dla Matuli to znalaz³em w og³oszeniu Matiza z absem, klim±, poduch± itp bajerki. By³em w szoku, ciekawe jak Matiz z silnikiem 0.8 i w³±czon± klim± podje¿d¿a pod górkê...
Gavel - 2006-07-25, 20:56
a jak jeszcze w niego zapakujesz 5 osób to pewnie bêdzie kapcie zrywa³ ¿eby siê w dó³ nie stoczyæ
A powa¿nie to matizki s± lekkie i podobno ten silnik 0,8 sprawuje siê nie najgorzej. Mówie podobno bo sam nigdy Matizem nie jecha³em i nawet nikt ze znajomych nie ma.
spyro - 2006-07-25, 22:33
Moja matula ma od paru miechów matiza i powiem szczerze, ¿e by³em w wielkim szoku, ¿e to autko tak ci±gnie, ale da³em mu ostro po gazie w mie¶cie to spali³ skubaniec jak moja Ventka:-) Ona jest masakrycznie wysilony, tak¿e pewnie i ma³o trwa³y, nie widzia³em jeszcze matiza z przebiegiem 250 000 km
jaca - 2006-07-26, 14:52
a oto fura ful opcja
http://www.mobile.de/SIDZ...11111216917408&
spyro - 2006-07-26, 23:53
Nie lubie w³oszczyzny...
chudy - 2008-10-04, 01:04
ABS wiadomo jak dzia³a ale ma³o osób wie ¿e wyd³u¿a drogê hamowania
bradley - 2008-10-04, 08:12
Potrafi skrocic na suchym, wydluza na mokrym, wybojach, sniegu i lodzie, ale mozesz manewrowac autem za to, a nie jechac jak na sankach.
spyro - 2008-10-04, 21:36
chudy napisa³/a: | ¿e wyd³u¿a drogê hamowania | to mity... Wcale tak nie jest, wiele artów o tym czyta³em. Poza tym ABS na ¶liskim uratuje ¿ycie bo auto jedzie dlaje prost o nie zaczyna fruwaæ po jezdni. Mam ABS w moim ubogim Ventku i w poprzedni± zimê gdy w trakcie jej trwania pad³ mi ABS to na pocz±tku nie potrafi³em je¼dziæ, tak sie przyzwyczai³em do plusów hamowania z ABSem.
chudy - 2008-10-04, 21:56
Admin , wole auto bez ABS wystarczy ostro¿nie je¿dziæ i nie pisz ¿e ABS uratuje Ci ¿ycie bo jeden czujnik padnie i ju¿ jeste¶ w rowie
spyro - 2008-10-04, 22:09
chudy napisa³/a: | bo jeden czujnik padnie i ju¿ jeste¶ w rowie | a to czemu niby
Wiesz z takim podej¶ciem to po co Ci wogóle auto, przecie¿ tyle jest wypadków...
sebastian - 2008-10-04, 22:25
spyro napisa³/a: | Poza tym ABS na ¶liskim uratuje ¿ycie bo auto jedzie dlaje prost o nie zaczyna fruwaæ po jezdni. |
Bez ABS-u te¿ mo¿na spobie poradziæ ze ¶lisk± nawierzchni±, wykorzystuj±c tzw. hamowanie pulsacyjne. Ja tak bardzo cz±sto robiê, nawet w sytuacji nag³ego hamowania, jak mi kto¶ raptownie zahamuje przede mn±, b±d¼ wyskoczy nieoczekiwanie na drogê... Zim± tak samo. Ale wiêkszo¶c kierowców w panice, bo im auto ucieka, bo wpad³o w po¶lizg wciskaja w deche hamulec, tak odruchowo... - a to w niczym nie pomo¿e, a tylko zaszkodzi. To hamowanie pulsacyjne dzia³a na takiej samej zasadzie, jak ABS, tylko, ¿e maj±c ABS ie musimy siê o to martwiæ, a w przypadku jego braku trzeba o tym pamiêtac i miec to w nawyku ju¿.
spyro napisa³/a: | bo jeden czujnik padnie i ju¿ jeste¶ w rowie |
Jest w tym troche prawdy, bo nawet jak napisa³e¶ spyro napisa³/a: | tak sie przyzwyczai³em do plusów hamowania z ABSem. | to jak faktycznie nieoczekiwanie Ci siê czujnik odepnie czy nawali to w my¶li masz, ¿e kó³ nie przyblokuje, a tak moze nie byæ... Ale oby tak nie by³o.
bradley - 2008-10-04, 22:47
Powiem tak. Gdyby dzialal mi abs w mojej nexii to pewnie dalej bym nia jezdzil. A ze czujnik padl i jezdzilem z niesprawnym absem kolo 2 miesiecy to jezdzilem. Niestety kiedy bylem w zakrecie na nic zdaloby sie hamowanie bo polecialbym jak na sankach na wprost. Gdyby ABS dzialal, zaczalbym hamowac i wyszedlbym z zakretu bez szwanku.
W Kadziu to hamulce praktycznie nie isnieja. Malutkie tarcze 236, zapiekajace sie zaciski i do tego tarczki niewentylowane 12mm. Jednak jazda starszym samochodem uczy techniki jazdy. Jazda Kadettem podczas deszczu to walka o przetrwanie, rzuca na wszystkie boki, a gdy wjedzie sie w kaluze to zimny pot splywa po karku. Opony ktore nie odprowadzaja wody robia swoje.
sebastian napisa³/a: | to jak faktycznie nieoczekiwanie Ci siê czujnik odepnie czy nawali to w my¶li masz, ¿e kó³ nie przyblokuje, a tak moze nie byæ... Ale oby tak nie by³o. |
Od tego jest lampka kontrolna, wiec wiesz keidy cos jest nie tak.
spyro - 2008-10-04, 23:12
sebastian napisa³/a: | wykorzystuj±c tzw. hamowanie pulsacyjne | no ale po co? Po to ludzie wymy¶laj± udogodnienia ¿eby z nich korzystaæ...
sebastian napisa³/a: | spyro napisa³/a:
bo jeden czujnik padnie i ju¿ jeste¶ w rowie |
Ale to nie ja napisa³em tylko mój przedmówca.
sebastian napisa³/a: | czy nawali to w my¶li masz | no nie za bardzo, jak cokolwiek jest nie tak system siê wy³±cza i zaczyna CI siê na sta³e ¶wieciæ kontrolka od ABS i od razu wiesz ¿e nie masz ABSu.
bradley napisa³/a: | Gdyby dzialal mi abs w mojej nexii to pewnie dalej bym nia jezdzil. |
dok³adnie, ABS jest ¶wietnym wynalazkiem i nie wyobra¿am sobie autka bez niego, to bardzo du¿e udogodnienie.
sebastian - 2008-10-05, 12:53
spyro napisa³/a: | no ale po co? Po to ludzie wymy¶laj± udogodnienia ¿eby z nich korzystaæ... |
Ale mia³em na my¶li, jak kto¶ nie ma tych "udogodnieñ", jak np. ja...
spyro - 2008-10-05, 21:16
sebastian napisa³/a: | Ale mia³em na my¶li, jak kto¶ nie ma tych "udogodnieñ", jak np. ja... | a no chyba ¿e tak, tu masz racjê.
Ogólnie powiem szczerze, ¿e maj±c do wyboru elektryczne szyby czy ABS wybra³ bym ABS w³a¶nie, to inna jako¶æ jazdy. Do tego jeszcze ESP i jazda staje siê bardziej przyjemna.
chudy - 2008-10-08, 00:33
A ja wybra³ bym elektryke z jednego prostego powodu , jak nawali czujnik i mam daæ 200 z³ za nowy z za³o¿eniem itd to dziêkuje , z reszt± tak to moge samemu grzebaæ przy hamulcach i czasem czytaj±c posty na prawde s± jaja z ABS , wole uczyæ siê je¿dziæ autem nabieraæ praktyki a nie i¶æ na ³atwiznê takie moje zdanie.
spyro - 2008-10-08, 08:37
chudy napisa³/a: | jak nawali czujnik i mam daæ 200 z³ za nowy z za³o¿eniem |
czujnik przedni to koszt 20 z³ a nie 200, za³o¿enie max drugie 20 bo to ¿adna filozofia. A tylne czujniki, w Ventach od 1993 bodaj¿e to koszt 25 z³. Za³o¿enie beznadziejnie proste. Tak¿e nie masz racji, koszty ¿adne a poprawa bezpieczeñstwa ogromna.
bradley - 2008-10-08, 10:19
Tylko tyle? Do DU sa drozsze. Jesli chodzi o wymiane przednich to nie ma problemu, ale tylne sa zintegrowane z tylna piasta, wiec trzeba wymieniec wszystko lacznie z bebnami.
spyro - 2008-10-08, 10:58
bradley napisa³/a: | ale tylne sa zintegrowane z tylna piasta, wiec trzeba wymieniæ wszystko lacznie z bebnami. | nie jest tak. Nawet nie trzeba ruszaæ piasty! Kable wychodz± pod tyln± kanap± (tam jest wtyczka) a stamt±d kabelkiem prosto do piasty.
Wymieniane mia³em ju¿ wszystkie u siebie i naprawdê nie ma problemu.
sebastian - 2008-10-08, 11:00
spyro, alebradley pisz±c: bradley napisa³/a: | Tylko tyle? Do DU sa drozsze. Jesli chodzi o wymiane przednich to nie ma problemu, ale tylne sa zintegrowane z tylna piasta, wiec trzeba wymieniec wszystko lacznie z bebnami. | nie mia³ na my¶li Venta, tylko Nexiê, zapewne...
spyro - 2008-10-08, 11:04
aha
bradley - 2008-10-08, 11:05
Otoz to. No i dziwi mniefakt , ze czesci do VW moga byc tansze
Poki co, odpukac, nic sie nie psuje i ma tak pozostac!
spyro - 2008-10-08, 11:08
Ja oczywi¶cie poda³em ceny z netu bo w ASO to kosmos ceny za czujniki. Ja osobi¶cie je¿d¿ê na czujnikach kupionych na allegro. Teraz wymienia³em po wielu latach bezproblemowej jazdy. Tak¿e s± OK. A pad³ jeden, ale ¿e to takie tanie to siê nie szczypa³em tylko parê wymieni³em.
sebastian - 2008-10-08, 11:10
spyro, ale pisa³e¶ co¶ kiedy¶, ¿e czujniki na ty³ (bodajze) do którego¶ tam roku sa pieruñsko drogie, ale po którym¶ roku tanie, jak barszcz...
spyro - 2008-10-08, 11:22
no niestety do mojej ventki która jest z 1992 roku to wchodzi zupe³nie i9nny czujnik tylni, od 1993 roku jak dobrze pamiêtam zmienili go i ten w³a¶nie kosztuje grosze. Ale u mnie w³a¶nie próbujemy to obej¶æ jako¶æ z elektrykiem tak ¿eby pasowa³ ten nowszy czujnik.
|
|