|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - P³ytkie sprzêg³o
bucuss - 2008-12-13, 14:28 Temat postu: P³ytkie sprzêg³o Witam, mam problem ze sprzêg³em. Jest bardzo p³ytkie - a konkretniej peda³ sprzêg³a. Jak podci±gne nog± do góry to przez jaki¶ czas jest ok, ale po 20 min jazdy peda³ znów siê wciska do po³owy i tak zostaje. Z tego co wiem to jest to samo-reguluj±ce siê sprzêg³o, ale czy nie da siê tego jako¶ wyregulowaæ rêcznie?
Drugi problem to wybierak - czasami biegi ciê¿ko wchodz± a czasami ³atwo , tj. jak siê mu podoba - przejade powiedzmy 200 km i nagle nie wiadomo sk±d biegi wchodz± ciê¿ko...
krzeszak - 2008-12-13, 14:33
bucuss napisa³/a: | czasami biegi ciê¿ko wchodz± a czasami ³atwo , tj. jak siê mu podoba - przejade powiedzmy 200 km i nagle nie wiadomo sk±d biegi wchodz± ciê¿ko... |
ciekawe bo zazwyczaj na zimnym motorze biegi ciê¿ej wchodz±...
bucuss napisa³/a: | Jest bardzo p³ytkie - a konkretniej peda³ sprzêg³a. |
na moja g³owê bêdzie koñczyæ sie tarcza sprzêg³owa...
olej masz ok?
Pawe³ J. - 2008-12-13, 15:19
bucuss napisa³/a: | Z tego co wiem to jest to samo-reguluj±ce siê sprzêg³o, ale czy nie da siê tego jako¶ wyregulowaæ rêcznie? |
Nie ma czego¶ takiego jak regulator sprzêg³a....jest regulator linki od sprzêg³a
to jest co¶ takiego:
mozliwe ¿e siê zacina.
bucuss napisa³/a: | Drugi problem to wybierak - czasami biegi ciê¿ko wchodz± a czasami ³atwo , tj. jak siê mu podoba - przejade powiedzmy 200 km i nagle nie wiadomo sk±d biegi wchodz± ciê¿ko... |
olej w skrzyni jest nie masz wycieków
Mo¿liwe ¿e trzeba przesmarowac mechanizm zmiany biegów.
bucuss, a powiedz mi ...w jakim miejscu zaczyna Ci braæ sprzêg³o...tzn po wrzuceniu biegu kiedy furka zaczyna ruszaæ....w po³owie....przy koñcu
bucuss - 2008-12-13, 15:31
Co do regulacji sprzêg³a to oczywi¶cie mia³em na my¶li linke.
olej jest, wycieków ¿adnych nie zauwa¿y³em. A sprzêg³o przy wci¶niêtym pedale(problem opisany wcze¶niej) bierze od razu. Przy wyci¶niêtym (czyli tak jak powinno byæ ca³y czas) bierze pod sam koniec - przy samej górze
Pawe³ J. - 2008-12-13, 15:45
Mo¿liwe ¿e co¶ z dociskiem sprzêg³a siê dzieje....
bucuss - 2008-12-13, 16:07
A tak przy okazji inny problem - za³o¿y³em ostatnio pompkê paliwa (poprzednia spalona - przez lato nie by³a potrzebna ) i teraz co¶ nie chce chodziæ. Gdy wypne bezpiecznik od pompki to normalnie odpala na gazie. na pod³±czonym bezpieczniku odpala z paliwa, ale gdy go prze³±cze na gaz to kicha. Zaczyna przerywaæ, nie mo¿e wej¶æ na obroty - ga¶nie i czuæ spaliny w z nawiewu.
Dodatkowo gdy chodzi na benzynie i przetrzymam go ostro na gazie przez d³u¿sz± chwilê to rura od kolektora jest zaj....¶cie gor±ca - a¿ czerwona
sebastian - 2008-12-13, 16:17
bucuss napisa³/a: | rzetrzymam go ostro na gazie przez d³u¿sz± chwilê to rura od kolektora jest zaj....¶cie gor±ca - a¿ czerwona |
Zapchany katalizator.
Pawe³ J. - 2008-12-13, 16:57
bucuss napisa³/a: | poprzednia spalona - przez lato nie by³a potrzebna |
Pompa do benzyny jest zawsze potrzebna jak równie¿ jest potrzebne odpalanie na benzynie nie zale¿nie od pory roku.
bucuss - 2008-12-13, 17:23
Wiem wiem, ale poprzedni w³a¶ciciel chyba tego nie wiedzia³, kupi³em autko w marcu ju¿ ze spalon± pompk±, a ¿e bezproblemowo odpala³ na gazie to nie robi³em tego. Ale najwy¿szy czas to zmieniæ.
bucuss - 2008-12-13, 17:24
Do tego zamontowana by³a zupe³nie inna pompka - przymocowana drutem
pablomed - 2008-12-13, 17:49
bucuss, muisz sprawdziæ czy dobrze dzia³a odciêcie wtryskiwacza benzyny podczas pracy na LPG. Wygl±da ¿e siê to zepsu³o, i teraz wtryskiwacz wtryskuje benzynê mimo ¿e nie pownien podczas jazdy na LPG. Odciêcie jest realizowane ró¿nie, albo ma je w sobie prze³±cznik w kabinie, alebo jest dodatkowy przeka¼nik. Wypniij wtyczkê od wtryskiwacza na próbê ( u góry wtrysku - 4 kable we wtyczce) i próbuj na lpg. Je¶li pomo¿e - to wiesz co naprawiæ.
Mo¿liwe te¿ ¿e wtryskiwacz siê zepsu³, bo by³ d³ugo "suszony" wtedy odpiêcie tego wtyku nie pomo¿e, za to pomaga od³±czenie pompki benzyny
bucuss - 2008-12-13, 18:57
pablomed napisa³/a: | bucuss, muisz sprawdziæ czy dobrze dzia³a odciêcie wtryskiwacza benzyny podczas pracy na LPG. Wygl±da ¿e siê to zepsu³o, i teraz wtryskiwacz wtryskuje benzynê mimo ¿e nie pownien podczas jazdy na LPG. Odciêcie jest realizowane ró¿nie, albo ma je w sobie prze³±cznik w kabinie, alebo jest dodatkowy przeka¼nik. Wypniij wtyczkê od wtryskiwacza na próbê ( u góry wtrysku - 4 kable we wtyczce) i próbuj na lpg. Je¶li pomo¿e - to wiesz co naprawiæ. |
Mia³e¶ racjê, po odpiêciu tej wtyczki autko ¶miga na gazie przy chodz±cej pomce. Czyli przeka¼nik odciêcia do wymiany?
Pawe³ J. - 2008-12-13, 19:00
bucuss, je¶li pablomed Ci pomóg³ to daj ch³opakowi plusika (czyt. pomóg³) jak na moje oko to mu siê nale¿y
bucuss - 2008-12-13, 19:16
jasne ¿e siê nale¿y, ju¿ dajê
pablomed - 2008-12-13, 19:45
bucuss napisa³/a: | Czyli przeka¼nik odciêcia do wymiany? | nie pomogê w tej kwestii dok³adnie bo jak pisa³em jest ró¿nie realizowane. Spróbuj sam doj¶æ po kablach: kabel do wtryskiwacza (2 lub 3 we wtyczce) jest przeciêty. Patrz gdzie lec± jego koñce, czy do przeka¼nika który tam gdzie¶ bêdzie, czy do kabiny do prze³±cznika. Dopiero wówczas mo¿esz przewidywaæ gdzie jest awaria. Mo¿e tylko kabelki gdzie¶ spad³y lub za¶niedzia³y.
Dziêki za punkcik
|
|