Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Zaparowane szyby

piotrek_inf - 2008-12-19, 16:25
Temat postu: Zaparowane szyby
Jak sobie z tym radzicie? Dzisiaj były u mnie obfite opady śniegu, a ja musiałem trochę pojeździć po mieście i masakra co chwila szyby zachodziły mi parą, łącznie z przednią jak tylko wyłączyłem nawiew szyby i chociaż na chwilę chciałem włączyć na nogi. O bocznych szybach to nawet szkoda gadać, a z tyłu boczne tak samo, nic nie widać, miasto zatłoczone, nie trudno o stłuczkę.
Paweł J. - 2008-12-19, 16:33

Mi tez parują, ale u mnie efekt jest spotęgowany gdyż trzymam furkę w ogrzewanym garażu.

piotrek_inf napisał/a:
łącznie z przednią jak tylko wyłączyłem nawiew szyby i chociaż na chwilę chciałem włączyć na nogi.

Jeśli przełączysz nawiew na nogi to tak czy siak coś powinno lecieć na szybe....

Przy moim spotęgowanym parowaniu...gdy nawiew jest ustawione na szybę na biegu pierwszym to przednia szyba i połowa bocznych jest ok...da się śmigać.

Zobacz w jakim stanie masz filtr pyłkowy...możliwe że jest zabity syfem...

piotrek_inf, wiesz gdzie on jest...tzn ten filtr ??

krzeszak - 2008-12-19, 16:42

Mój kumpel kiedyś jak miałem malucha doradził mi żebym szyby przetrzeć szamponem do włosów ...powiem tak rewelacji nie było ale zawsze coś ...ale w vento nie ma możliwości żeby szyby do tego stopnia parowały...chyba ze masz wilgoć w aucie sprawdź czy wykładziny masz suche
sebastian - 2008-12-19, 16:43

Ja nie narzekam. Przy obfitych opadach i przy włączonym nawiewie na szybę całą szybę mam czystą, boczne tak samo i wystarczy tylko 1 bieg i ciepłe powietrze. Faktm, ze jak auto stoi na deszczu a ja wsiądę do niego, to po chwili mam zaparowane, ale włączę nawiew i za parę chwil już nie widac pary.
Tygrysisko napisał/a:
łącznie z przednią jak tylko wyłączyłem nawiew szyby i chociaż na chwilę chciałem włączyć na nogi.

jak włączysz na nogi, to strumień powietrza idzie przez nogi właśnie i częściowo przez kratki na desce - na szybe na pewno nic nie poleci, więc stąd moze to parowanie?

piotrek_inf - 2008-12-19, 16:48

No to ja dzisiaj jeździłem z wiatrakiem na 4 biegu

Tygrysisko napisał/a:
piotrek_inf, wiesz gdzie on jest...tzn ten filtr ??

Chodzi o ten filtr co jest jakby to powiedzieć przed przednią szybą po stronie pasażera?

krzeszak - 2008-12-19, 16:52

piotrek_inf napisał/a:
Chodzi o ten filtr co jest jakby to powiedzieć przed przednią szybą po stronie pasażera?

dokładnie :oklaski:

KAISER - 2008-12-19, 16:55

Lokalizację masz na rysunku.

Powiem szczerze, że ja byłem ceną samego filtra niemile zaskoczony przy wymianie.

Nie pamiętam już dokładnie ale to było coś koło 100 zł. :(

Wymieniałem wtedy też filtr w Renault Clio teścia i po raz pierwszy część do Venciaka była droższa...

piotrek_inf - 2008-12-19, 16:59

Ceny na allegro wahają się od 12.99 do 70zł, który byście polecili? allegro

a i jak się zabrać do wymiany?

Paweł J. - 2008-12-19, 17:00

KAISER napisał/a:
Nie pamiętam już dokładnie ale to było coś koło 100 zł. :(

O kurcze....

Z tego co wiem to wypasiony filtr węglowy czyli taki co pochłania zapachy kosztuje coś koło 30 zł....a zwykłe są tańsze.

Zresztą...zaraz przejdę się do garażu i zobaczę co zastanę koło tego filtra.

KAISER, u mnie jest jakiś inny filtr.

Cytat:

Tak.

piotrek_inf napisał/a:

Poczekaj to ja zaraz foty pykne co i jak i wrzucę na forum....

No i scalę swoje posty co by nie było ze sobie nabijam ;)

krzeszak - 2008-12-19, 17:08

piotrek_inf napisał/a:
Ceny na allegro wahają się od 12.99 do 70zł, który byście polecili?

ja polecam FILTRONA 1006K cena ok.22zł, no chyba ze chcesz weglowy za 100zl :P
piotrek_inf napisał/a:

1.kup filtr kabinowy
2. wyciągasz 4 zapinki z podszybia
3. delikatnie wyjmujesz polówkę plastiku podszybia
4 . widzisz obudowę fileta musowo ją zdemontować 2 śrubki po bokach
5. ukazuje sie filtr
6.wkładasz nowy,stary do kosz
7 resztę w odwrotnej kolejności
Ostrożnie z zapinkami i plastikiem podszybia ,wyczyść zalegające liście i brud ;)
do dzieła chłopie... :D

bradley - 2008-12-19, 17:10

U mnie np. szyba czolowa i boczne przednie sa ok jak sie da dmuchawe na "1" i skale posrodku. Nie daje na wiecej dmuchawy bo jest bardzo cieplo w aucie w momencie. Jak dam na nogi to na szybe leci bo poleci ale za 10min beda juz za taka mgielka, wiec lepiej dac na szybe nawiew. Z koleji tylne boczne szyby i tylna paruje bardzo szybko. Nie wazne czy jade sam czy z kims to one paruja. Wilgoci w aucie raczej nie ma .
KAISER - 2008-12-19, 17:19

krzeszak napisał/a:

Nie śmiej się bo się na drugi raz nie "pochwalę" :P ile zapłaciłem

Bradley: Na parowanie tylnej najlepsze jest włączenie ogrzewania szyby

sebastian - 2008-12-19, 17:20

piotrek_inf napisał/a:
Ceny na allegro wahają się od 12.99 do 70zł

No bo zależy jaki masz. K1006, jest to zwyjły filtr, K1006A z wkładem węglowym (potrzebne, jak jest klima), - one są tanie, jednak są takie, takie walcowate - K1005 i to one sa najdroższe... Musisz zobaczyć co masz w aucie zamontowane, ale z tego co kojaże, to te K1005 były montowane do 1993 roku, a później tylko K1006.

piotrek_inf - 2008-12-19, 17:24

krzeszak napisał/a:

Na allegro węglowy kosztuje 47zł

Tygrysisko napisał/a:
filtr węglowy czyli taki co pochłania zapachy

Pochłania smród spalin starego autobusu, który przed tobą rusza zostawiając czarną chmurę, która po chwili jest w aucie i można się udusić? Jeżeli tak to wart każdej ceny.

krzeszak - 2008-12-19, 17:24

sebastian napisał/a:
ale z tego co kojaże, to te K1005 były montowane do 1993 roku, a później tylko K1006.

no a mój rocznik 93 r z maja i ma ten płaski 1006K... :D

sebastian - 2008-12-19, 17:26

piotrek_inf napisał/a:
Na allegro

Dajcie spokój z allegro - czy wy świata nie widzicie poza allegro? Takich rzeczy się nie kupuje przez allegro, bo ceny takie same jak w sklepie a i tak zapłacisz więcej, bo dolicz sobie przesyłkę.
krzeszak napisał/a:
no a mój rocznik 93 r z maja i ma ten płaski 1006K

Mój tak samo. Może ktoś zieniał sobie, jak np. spyro. Zobacz sobie w katalogu filtrona, jak to było: www.filtron.pl

piotrek_inf - 2008-12-19, 17:29

sebastian napisał/a:
Dajcie spokój z allegro - czy wy świata nie widzicie poza allegro? Takich rzeczy się nie kupuje przez allegro, bo ceny takie same jak w sklepie a i tak zapłacisz więcej, bo dolicz sobie przesyłkę.

Ja allegro traktuje jako cennik tylko, taki na mniej więcej, a części i tak kupuje w zaprzyjaźnionym sklepie motoryzacyjnym. Przecież nie zamówię teraz filtra i nie będę czekał do sylwestra na niego.
krzeszak napisał/a:
1.kup filtr kabinowy
2. wyciągasz 4 zapinki z podszybia
3. delikatnie wyjmujesz polówkę plastiku podszybia
5. ukazuje sie filtr
6.wkładasz nowy,stary do kosz
7 resztę w odwrotnej kolejności
Ostrożnie z zapinkami i plastikiem podszybia ,wyczyść zalegające liście i brud ;)
do dzieła chłopie... :D

a nie trzeba ściągać wycieraczek? Gdzieś widziałem u gościa na allegro opis i tam było że trzeba ściągać wycieraczki

sebastian - 2008-12-19, 17:33

piotrek_inf napisał/a:
a nie trzeba ściągać wycieraczek?

Nie wiem, jak z tym walcowatym, ale z płaskim nie trzeba.
krzeszak napisał/a:

chłopie, co Ty masz za obudowę, że musisz ją śrubkami wyciągać? ja nie muszę - bez pmocy śrubek, wychodzi ładnie ramka z filtrem :)

Paweł J. - 2008-12-19, 17:39

piotrek_inf napisał/a:

potrzebny będzie śrubokręt krzyżakowy
Najpierw podnosisz maskę ;)
potem odkręcasz te 4 śruby

ja osobiście poszedłem na łatwizne i odkręciłem tylko dwa pierwsze(skrajne) ...odgiąłem plastik i potrzymałem sobie kluczem

ukazuje się nam filtr....
aby wyjąć filtr nalezy przycisnąć te 2 pipki w taki sposób ja pokazują strzałki

i w tedy filtr wychodzi

a tak wygląda zarąbany filtr

co prawda ja swój tylko wytrzepałem...starsznie się kurzyło...ale nie zmienia to faktu że muszę pomyślec nad nowym.

piotrek_inf - 2008-12-19, 17:43

Dzięki wam wszystkim, jutro obczaję stan mojego filtra, i zapewne będzie wymiana.
Paweł J. - 2008-12-19, 17:48

piotrek_inf napisał/a:
a nie trzeba ściągać wycieraczek?

Nie, nie ma takiej potrzeby.

krzeszak - 2008-12-19, 17:55

sebastian napisał/a:
chłopie, co Ty masz za obudowę, że musisz ją śrubkami wyciągać? ja nie muszę - bez pmocy śrubek, wychodzi ładnie ramka z filtrem

poj....mi sie bo ja musiałem i dolna podstawę wyciągać a to ona na 2 śrubki :P

sebastian - 2008-12-19, 18:00

Tygrysisko, Kosztowny w wymianie masz ten swój filterek... :)
Drogi on jest, nie to co ten płaski - 20 parę zł :D

Paweł J. - 2008-12-19, 18:11

sebastian napisał/a:
Tygrysisko, Kosztowny w wymianie masz ten swój filterek... :)

A tego to nie wiem...bo prawde mówiąc nie zwracałem nigdy uwagi na różnicę, ale jakby co to da sie to załatwić po cenie promocyjnej. ;)

A poza tym to ten filtr z Niemiec przyjechał i jakoś nigdy nie moge się zabrać za jego wymianę... :(

sebastian - 2008-12-19, 18:19

Tygrysisko napisał/a:
bo prawde mówiąc nie zwracałem nigdy uwagi na różnicę
Tygrysisko napisał/a:
ten filtr z Niemiec przyjechał i jakoś nigdy nie moge się zabrać za jego wymianę

To on od nowości, od kiedy masz auto to tam siedzi? ??

slaw71 - 2008-12-19, 18:23

panowie ,nie palimy w samochodach i myjemy szybki w środku nie tylko na zloty i od święta a nie będą tak parowały. krzeszak dobrze Twój kolega mówił z tym szamponem,do przetarcia użyć trochę szamponu i poczekać trochę niech podeschnie i wtedy wytrzeć do sucha.Są dobre płyny antypara , ale powtarzam jak jest szyba brudna,tłusta to szybciej paruje i ciężej ją odparować .
krzeszak - 2008-12-19, 18:26

Tygrysisko napisał/a:
A poza tym to ten filtr z Niemiec przyjechał i jakoś nigdy nie moge się zabrać za jego wymianę...

:krzyk: :krzyk: :krzyk:
Tygrysisko, - zmień go Przyjacielu jak najszybciej ,zbierają sie na nim różne grzyby a przez tyle lat to rozmaitości w niego wlazły szkoda zdrowia , a teraz ze sobą wozisz córeczkę wiec naprawdę warto...w koncu to przez niego powietrze w jakimś stopniu filtrowane.

sebastian - 2008-12-19, 18:27

slaw71 napisał/a:
Są dobre płyny antypara

jakoś mi to nie działało - wypsikałem cały sprej chyba i nic :P
Ja szyb nie czyściłem, ło ho ho... nie pamiętam kiedy nawet, hehe, ale nie parują mi :D

slaw71 - 2008-12-19, 18:39

jest taki płyn do szyb clin antypara z alkoholem ,sam go używam i zasada użycia podobna jak z szamponem-popsikać , poczekać aż przeschnie i wypolerować :diabełek:
Paweł J. - 2008-12-19, 18:52

sebastian napisał/a:
To on od nowości, od kiedy masz auto to tam siedzi? ??

nie wiem czy od nowości....ale w 2004 roku furkę kupiłem i tak sobie śmigam...

Wiem, wiem...musze ten filtr wymienić...już z rok to robie...ale ciągle coś staje na drodze albo zapominam....

krzeszak napisał/a:
zbierają sie na nim różne grzyby a przez tyle lat to rozmaitości w niego wlazły szkoda zdrowia

a wiesz, że masz racje....nie wiem czemu ale po tym jak go wytrzepałem i przeleciałem odkurzaczem, oraz to miejsce gdzie się znajduje..no i niestety troche gdy trzepałem filtr to mi się zaciągnęło przypadkiem tą chmurkę syfu....a było to ok godziny temu... to ciągle coś mi w gardle łaskocze i co kilka minut sobie kaszlnę...więc chyba coś w tym filtrze jest.

Także w najbliższym czasie filtr do wymiany.

sebastian napisał/a:
jakoś mi to nie działało - wypsikałem cały sprej chyba i nic :P

to samo i u mnie,...mam jeszcze gdzieś to w garażu, ale przynajmniej to na co ja trafiłem to jakiś niewypał.

sebastian - 2008-12-19, 19:05

Tygrysisko napisał/a:
nie wiem czy od nowości....ale w 2004 roku furkę kupiłem i tak sobie śmigam...

:wow: no ładnie...

spyro - 2008-12-19, 19:51

krzeszak napisał/a:
chyba ze masz wilgoć w aucie
dokładnie - parowanie szyb oznacza wilgoć w aucie. Sprawdź w pierwszej kolejności wykładzine na podłodze (pod dywniakami). Jeśli tam bezie super sucho - w co szczerze wątpie - to oznacza ze gdzie ci dostaje sie woda i paruje.

Poza tym czy przed opadami wysprzątałeś a raczej odkurzyłeś dokładnie furkę? Każda drobina piasku to magazyn wody, która potem paruje.

Najprostszym sposobem jest podłożenie pod dywaniki starych gazet, nawet jak CI się wydaje że masz suchą wykładzinę na podłodze to zapewniam Cię że się zdziwisz wyciągając te gazety po jednej dobie - będzie mokra.

A wszystko pisze oczywiście z autopsji bo wszystko to przechodziłem.

Jak zadziałasz z okiełznaniem wilgoci będziesz miał prawie że bez pary. Pisze praiwe bo nie da się w taka plchę wyeliminować na 10% parowania, chyba że masz klimę wtedy włączając ją w taka pogodę dosłownie w arę chwil wszystkie szyby suchutkie bez pary.

krzeszak - 2008-12-19, 20:10

spyro napisał/a:
krzeszak napisał/a:
chyba ze masz wilgoć w aucie
dokładnie - parowanie szyb oznacza wilgoć w aucie.

szczególnie teraz w zimie ,kiedy śnieg i deszcz,wsiadasz z mokrymi butami (szczególnie jeśli nie masz nawyku obstukiwać butów) woda na wycieraczce zalega może nie kałuż ale zawsze coś ,potem trochę pojeździsz, wałczone ogrzewanie paruje i na drugi dzień zaparowane ;) po takiej przejażdżce dobrze przewietrzyć auto ,otworzyć drzwi na roścież na kilka chwil ;) i nie pozostawiać wody na wycieraczce.
spyro napisał/a:
Najprostszym sposobem jest podłożenie pod dywaniki starych gazet,

to sprawdzony sposób :D tylko nie kolorowe gazety a te szare ,codzienne mogą być nawet anonse ;)

sebastian - 2008-12-19, 21:20

spyro napisał/a:
chyba że masz klimę wtedy włączając ją w taka pogodę dosłownie w arę chwil wszystkie szyby suchutkie bez pary.

Nie mam klimy, ale ciekawi mnie, jak to może być? Lepsze niż zwykły nawiew ciepłym powietrzem? Co, zimnym z kilmy i pomaga?

spyro - 2008-12-19, 21:23

nie wiem co i jak ale klima działa cuda w odparowywaniu szyb,. Widziałem to wielokrotnie i wielokrotnie mi tak właśnie tłumaczono, ze z klimą to chwila moment u szybki odparowane.
Może chodzi o to że powietrze jest bardzo suche, to które leci z klimy? A w zwykłym nawiewie leci wilgotne, jak na dworze.

krzeszak - 2008-12-19, 21:26

sebastian napisał/a:
spyro napisał/a:
chyba że masz klimę wtedy włączając ją w taka pogodę dosłownie w arę chwil wszystkie szyby suchutkie bez pary.

Nie mam klimy, ale ciekawi mnie, jak to może być? Lepsze niż zwykły nawiew ciepłym powietrzem? Co, zimnym z kilmy i pomaga?

na moja banie to z klimy suche powietrze daje wiec skąd ma być para...

bradley - 2008-12-19, 23:16

Klima wysusza powietrze. Klima ma swoje wady i zalety :)
krzeszak - 2008-12-20, 08:45

bradley napisał/a:
Klima ma swoje wady i zalety

jak wszystko na tym świecie :P

piotrek_inf - 2008-12-20, 09:35

Dzisiaj obejrzałem filtr i wydaje mi się, że jest tam od nowości, oryginalny VW audi. A jego stan jest tragiczny, prawie rozpadł mi się w rękach.
krzeszak - 2008-12-20, 09:50

piotrek_inf napisał/a:
Dzisiaj obejrzałem filtr i wydaje mi się, że jest tam od nowości, oryginalny VW audi. A jego stan jest tragiczny, prawie rozpadł mi się w rękach.

To nie czekaj tlko wymień jak najprędzej a parowanie w dużym stopniu ustanie i nie będziesz wdychał tych rożnych syf...siedzącym w tym starym filtrze to niedobre dla zdrowia jeszcze jakiej cho...sie nabawisz przez to :( a na przyszłość pamiętaj przy wymianie oleju wszystkie filtry sie wymienia ;)

Paweł J. - 2008-12-20, 09:56

piotrek_inf, no to musisz wymienić na nowy.

A i jeszcze jedna sprawa...jeśli masz mozliwość to po tym jak wyjmiesz stary filtr to odkurz jak najlepiej to miejsce...łącznie z wlotem to wentylatora...no tylko odkurzaczem żeby wszystkie nieczystości usunąć.

jeśli jakiś liść wpadnie tam do wentylatora to na niskich biegach będzie Ci coś cykac z wentylatora a na większym biegu, wentylator będzie chodzić jak radziecki czołg...także jest ważne żeby wszystko ładnie obczyścić i żeby nić nie wleciało do wentylatora...nawet jeśłi wleci to odkurzacz bez problemu da radę.

siergiejjg - 2008-12-21, 16:02

a jak ci to nie pomoze to ja jednak polecam taki srodek antypara....pozniej podam nazwe jak nie zapomne..w trzech autach mi sie sprawdzi8l....
sebastian - 2008-12-21, 16:05

Ja mam taki z K2 - mi się nie sprawdził :P
siergiejjg - 2008-12-21, 16:15

ja chyba w tesco kupilem....firmy nie pamietam ..ale rewela...nie jest to w sprayu tylko taki psikacz jak perfumy...
Paweł J. - 2008-12-21, 16:35

siergiejjg napisał/a:
ja chyba w tesco kupilem....

ja tez chyba w tesco bo był w komplecie do skrobaczki, której potrzebowałem

sebastian - 2008-12-21, 16:37

I mój również w tesco kupiony, ale w sprayu, a nie w atomizerze, ale cóż - i tak nie działa :D
bradley - 2008-12-21, 16:42

Widze, ze jutro musze hipermakrety zaatakowac :D A czy w oszołomie tez bedzie cos takiego do kupienia?
sebastian - 2008-12-21, 16:44

bradley, wszędzie, nawet na stacji statoil :D
siergiejjg - 2008-12-21, 23:56

tylko0 nie kupuj w spreyu....kiedys na trasie zapomnialem swojego a jechalem vrata autem...kupilem taki w spreyu i o dupe rozbic....
babyy82 - 2008-12-22, 18:04

Ale ja wogole nie rozumiem po co wam te specyfiki??
U mnie fakt szyby parowaly jak kupilem Vento ale jak sie okazalo filtr chyba nie byl zmieniany od nowosci. Po zmianie filtra szyby z przodu wogole nie paruja przy 1 biegu wentylatora i ustawieniu nawiewu po polowie na szybe i na nogi.
Jezeli szyba jest wzglednie czysta i filtr czysty to nie powinno nic parowac.
Ja filterek zmieniam co roku ze wszystkimi filtrami bo nie jest az tak drogi zeby kombinowac z czyszczeniem go czy z jakimis specyfikami.

bradley - 2008-12-22, 18:16

Mi tez nie paruja jak dam dmuchawe na 1 i szybe, ale paruja mi tylne szyby boczne i tylna. Tylna moge odparowac guzkiem, ale bocznych juz nie.
sebastian - 2008-12-22, 18:32

babyy82 napisał/a:
Po zmianie filtra szyby z przodu wogole nie paruja przy 1 biegu wentylatora i ustawieniu nawiewu po polowie na szybe i na nogi.

Dokładnie, ja też tego shitu nie używam i równiez mi nic nie paruje na 1 biegu nawet. Z tyły, jak sam jadę to też nic, chyba, że w międzyczasie wsiąda mi ze 2 osoby na tył, to może już troszeczkę... ale włącze na 2 i już lepiej. Najgorzej tylko, jak auto stoi na deszczu cały czas i komplet osób na raz wejdzie do środka, to moment i całe zaparowane auto, ale chwila moment i z przodu znika para, za chwilę z tyłu i jest gicior :)

Paweł J. - 2008-12-22, 18:45

Parowanie szyb to normalka...zwykła i najnormalniejsza reakcja.
Ale uważam, że 1 bieg wentylatora sobie z tym radzi,
są oczywiście ekstremalne sytuacje kiedy trzeba zwiększyć bieg
ale to rzadkość.

bradley napisał/a:
ale paruja mi tylne szyby boczne

To chyba normalka....u mnie też paruję tylne boczne,
ale muszę przyznać ze to ma swój klimat ;)

bradley - 2008-12-22, 19:36

Cytat:
ale muszę przyznać ze to ma swój klimat ;)

Klimat ma jak sie siedzi na tylnej kanapie :diabełek:

Ja wlasnie mowie o sytuacjach gdzie pada deszcz, jedzie 5 osob to jest masakra z parowaniem. Teraz jak debil wylozylem caly samochod gazetami: bagaznik, polka, siedzenia, pod dywanikami, na dywanikach, fotele.
Albo to efekt placebo albo szybki nie parowaly dzis tak mocno jak w sobote podlozylem pod same dywaniki i na dywanikach gazety :)

babyy82 - 2008-12-22, 19:43

Cytat:
Ja wlasnie mowie o sytuacjach gdzie pada deszcz, jedzie 5 osob to jest masakra z parowaniem. Teraz jak debil wylozylem caly samochod gazetami: bagaznik, polka, siedzenia, pod dywanikami, na dywanikach, fotele.
Albo to efekt placebo albo szybki nie parowaly dzis tak mocno jak w sobote podlozylem pod same dywaniki i na dywanikach gazety

Hhehhhe no jak sie komus nudzi to mozna i tak :D
jak sie chce do czegos przyczepic to zawsze sie cos znajdze.
Jak dla mnie to mi wogole nie przeszkadzaja zaparowane tylne szybki boczne a jak pasazerowi z tylu przeszkadzaja to ma przeczez rekawy :twisted:

Daro - 2008-12-22, 20:19

Na zaparowane szyby dobrze jest natrzeć je bezbarwnym szamponem dobrze rozetrzeć i wysuszyć para się. nie pojawia aby smugi tylko tyle że z przednią nie próbowałem
Daro - 2008-12-22, 20:22

http://www.bhmd.pl/dynamic.php
http://www.qh.com.pl/
katalogi do pobrania
http://www2.moto-profil.p...ntent&task=view

bradley - 2008-12-22, 20:42

Bylem przed chwila w oszolomie. Kupilem srodek autoland "anti-fog" 250ml + 50ml gratis! :rotfl:

Jak myslicie, mam polowe tylnej szyby nasmarowac tym, a druga polowe zostawic? :P Czy moze podzielic ja na 3 czesci bo w instrukcji preparatu jest napisane, ze przed zastosowaniem trzeba umyc szybe, odtluscic, osuszyc i potem spryskac i wypolerowac na polysk. To jedna czesc zostawie, 2/3 umyje, a pozostaja 1/3 zastosuje srodek :P

babyy82 - 2008-12-23, 10:46

Cytat:
Jak myslicie, mam polowe tylnej szyby nasmarowac tym, a druga polowe zostawic? Czy moze podzielic ja na 3 czesci bo w instrukcji preparatu jest napisane, ze przed zastosowaniem trzeba umyc szybe, odtluscic, osuszyc i potem spryskac i wypolerowac na polysk. To jedna czesc zostawie, 2/3 umyje, a pozostaja 1/3 zastosuje srodek

hehhe no jak masz chec to mozna sie pobawic w taki test. Wtedy bedzie dokladny obraz jak to dzila jesli wogole dziala :D

theority - 2008-12-23, 10:53

bradley, nie używaj tego !! Nawet jak zastosujesz się szczegółowo do intrukcji do po tygodniu dwóch, będziesz miał samą nerwicę po tym syfie! Ja się dałem skusić i wypolerowałem tym szybę, a teraz sobie pluję w mordę, bo to mi tylko się rozmazuje na szybie w takiej formie jakbyś jakiś żel na szybę wylał a usunąć tego nie mogę ;( :drib :beczy:
sebastian - 2008-12-23, 11:42

theority napisał/a:
Nawet jak zastosujesz się szczegółowo do intrukcji do po tygodniu dwóch, będziesz miał samą nerwicę po tym syfie! Ja się dałem skusić i wypolerowałem tym szybę, a teraz sobie pluję w mordę, bo to mi tylko się rozmazuje na szybie w takiej formie jakbyś jakiś żel na szybę wylał a usunąć tego nie mogę

Dokładnie - ja się za to morduję z takim szajsem, jak nanowycieraczka, niewidzialna wycieraczka itp, co to noby przy opadach deszczu nie trzeba używac wycieraczek, bo woda zama "zjeżdża"... Zastosowałem się do instrukcji a i tak nic nie dało, bo jak woda stała, tak stała, ale za to teraz niczym zmyć nie mogę teraz, bo sae smugi mam, a w nocy jak jadę i ktoś przyświeci i światłami to sa masakryczne refleksy na szybie, ze jechac prawie nei idzie... I octem czyściłem i benzyną ekstrakcyjną i za cholerę nie idzie domyć dego gówna, aa na wszystkich szybach tozastosowałem, łącznie z lusterkami... :( Fakt, ze już troche mniej jest, niż było na początku, ale co nie ulega wątpliwości, że jeszcze mi to zostało i denerwuje mnie, że smugi i ciapki na szybach są... Jak ktoś chce, mogę z dopłata z mojej strony komuś to wysłać, bo nawet nie chcę na to gówno patrzeć, bo mi się aż zbiera na... <cenzura>.

siergiejjg - 2008-12-23, 12:58

a ja to mam i chwale:D
bradley - 2008-12-23, 14:55

Za pozno. Nanioslem! :P Tylne boczne szyby w calosci, a tylna szybe jak mowilem. 1/3 niemyta wcale, 2/3 myte plynem do szyb, a polowa z tych 2/3 umytych czyli 1/3 calej szyby spryskana anti-fogiem.
Powiem, ze to dziala jak np. chuchne sobie na szybe to para na przednich bocznych osadzala sie, a na tylnych bocznych odbijala. Zobaczymy w praniu jak to dziala.

bradley - 2008-12-24, 00:01

Dzis pojezdzilem po miescie i musze powiedziec, ze to naprawde dziala. Tzn do tej pory. 2/3 tylnej szyby czy to umyta calkowicie czy umyta plynem do mycia szyb parowaly, a tamta anti-fog czysta. Smiesznie to wygladalo z zewnatrz samochodu jak pasek czysty a reszta zaparowana :)
Zobaczymy jak dlugo utrzyma sie to cos na szybie.

sebastian - 2008-12-24, 10:53

bradley napisał/a:
Tzn do tej pory. 2/3 tylnej szyby czy to umyta calkowicie czy umyta plynem do mycia szyb parowaly

Ale z której strony psikałeś, od wewnątrz, czy od zewnątrz? :P

bradley - 2008-12-24, 11:25

No wiadomo, ze od wewnatrz.
bradley - 2008-12-24, 11:26

Kurna zle napisalem. Mialo byc czy to NIE myta calkowicie czy myta plynem do mycia szyb :)
sebastian - 2008-12-24, 14:56

Wiecie co, ale dziwna sprawa mi się przytrafiła... Parę dni temu od środka ładnie szybki poczyściłem płynem do mycia szyb w oknach - Clin czy jakoś tak. A dzisiaj zaczęły mi wszystkie szyby parować na potęgę (bo deszcz od rana pada). Musiałem dmuchawę na 3 prędkość dać, bo tak zaparowały... Nie wiem, co to się stało, ale jak miałem szyby brudne, nie myte, to nic nie parowało, a tu tylko z garażu wyjechałem i momentalnie zaparowało wszystko, co się przedtem tak nie zdarzało w ogóle...
Paweł J. - 2008-12-24, 14:58

sebastian, i pewnie Ci parują tak że wszystkie mazy widać ??
sebastian - 2008-12-24, 15:02

No :>
sebastian - 2008-12-24, 15:02

No :>
bradley - 2008-12-24, 15:05

Najpierw terapia odkurzania, gazet, mycia szyb, a potem aplikacja anti-foga :P
sebastian - 2008-12-24, 15:08

Yyyy, no jak, po umyciu szyb nagle się wilgoś zrobiła w aucie? :P
Wcześniej też miałem syf w aucie i na szybach i nic mi nie parowało a tu tylko trochę posprzątałem i proszę, jak mi się ładnie odwdzięczyło :D
Albo płyn był do dupy, albo ja nie umiem wycierać, więc następnym razem którąś z kobiet zatrudnię dop wypolerowania moich szybeczek :]

Paweł J. - 2008-12-24, 15:12

ja tam staram się szyb zaczesto nie myć....oczywiście boczne to mnie walą ale o przednią dbam i broń Boże ją dotykać lub wycierać od środka.
bradley - 2008-12-24, 15:13

Juz wiem! Zmyles warstwe anti-foga, ktora nie dzialala. To teraz wiesz, ze dzialala :)
sebastian - 2008-12-24, 15:14

I co ja narobiłem? Co mnie podkusiło, żeby umyć? :[
Nadgorliwość gorsza od faszyzmu :dostał:

siergiejjg - 2008-12-24, 15:19

a ten niedzilajacy antyfog to dobra rzecz ,,,,zawsze go mam w aucie....zawsze dziala tylko trzeba dobrze wypolerowac:P
Paweł J. - 2009-01-06, 21:24

A ja dziś nastukałem kilka km i od momentu wyjechania z garażu nawiew ciągle chodził na pierwszym biegu i był skierowany na szybę i odziwo żadna szyba nie zaparowała, nawet tylna-mimo że nie było włączone jej podgrzewanie. Rzadko włączałem nawiew...gdyż jakos wystarczało mi powietrze wlatujące do auta....nawiew był włączany dopiero jak coś parowało....a teraz od samego początku chodził i nic się nie działo-jestem pozytywnie zaskoczony.
siergiejjg - 2009-01-07, 00:05

mi tylna zawsze paruje... :(
spyro - 2009-01-07, 00:18

a mi teraz wszystkie strasznie parują. Musze w końcu pojechać na odkurzania środka auta bo narazie to męka, rano muszę codziennie 20 minut czekać zanim odjadę z parkingu bo nic nie widać przez szyby. A dzisiaj skrobałem szybę przednia od środka ;) Hardcore normalnie.
przemolas4 - 2009-01-07, 00:24

Tygrysisko napisał/a:
teraz od samego początku chodził i nic się nie działo

pozazdroscic .
u mnie to jak w saunie .

przemolas4 - 2009-01-07, 00:25

spyro napisał/a:
A dzisiaj skrobałem szybę przednia od środka

tez to kiedys przerabialem . teraz odpukac mi paruje tylko w srodku do polowy i cos tam jeszcze widze .
a nie jest to przypadkiem wina brudnego filtra kabinowego ?

bradley - 2009-01-07, 00:27

W kadecie to takie hardcory mialem ze szron mialem od srodka. Ale w Vento odpukac nie ;)
sebastian - 2009-01-07, 00:28

Tygrysisko napisał/a:
Rzadko włączałem nawiew

U mnie nawiew chodzi non stop, czy to w lecie, czy w zimie - chodzi sobie na 1 biegu, a jak zachodzi koniecznśc wyższego rzędu, to i na wyższych stopniach
przemolas4 napisał/a:
u mnie to jak w saunie
Tak, jak u mnie - 24-26 stopnii :]
przemolas4 - 2009-01-07, 00:30

mi sie wydaje , ze to przez ten filtr .
sebastian - 2009-01-07, 00:51

przemolas4 napisał/a:
mi sie wydaje , ze to przez ten filtr .

Ja filtr wymieniłem, później wszystkie szyby ładnie wypucowałem, a na następny dzień deszcz padał i momentalnie wszystkie szyby mi tak parowały, jakby w środku było mnóstwo ludzi i chuchali mi specjalnie - jak były brudne szyby, to wszystko było ok - stąd wniosek - nie czyścić szyb :D

przemolas4 - 2009-01-07, 00:53

u mnie auto pod chmurka , wiec nie ma kiedy odparowac .
siergiejjg - 2009-01-07, 08:56

sebastian napisał/a:
jakby w środku było mnóstwo ludzi i chuchali mi specjalnie

:P :D z krzesla malo nie spadlem...co za tekst :D

Paweł J. - 2009-01-07, 11:01

A moze paruje przez odkształcone zaślepki w podłodze, które puszczają wodę ??
sebastian - 2009-01-07, 11:03

Może i mam poodkształcane te zaślepki, ale mówię - przed pucowaniem szyb nic mi nie parowało, a tylko zachciało mi się ich pucowc, czyścić i nazajutrz wielkie parowisko się zrobiło na nich...
CINO - 2009-01-07, 16:03

Mój stoi pod blokiem już od 8 lat... I jakoś nie pamiętam żeby był skrobany od środka... Szyba paruje tylna co prawda na początku i delikatnie ale to delikatnie przednia po minucie nic nie ma.

Tygrysisko napisał/a:
A moze paruje przez odkształcone zaślepki w podłodze, które puszczają wodę ??

Raczej nie od tej zaślepki bo ja nawet jednej nie mam :) i mam dziurę :P szukam jej wytrwale w sklepie ale dupa najpierw muszę mieć numerek...

sebastian - 2009-01-07, 23:56

CINO napisał/a:
najpierw muszę mieć numerek

Dzwoń do serwisu, oni mają wszystkie numerki :P

CINO - 2009-01-08, 01:00

Wkurzyłem się i mówię sobie jeśli jest po jednej stronie a po drugiej nie ma to wyrwę tą drugą pomierzy się i zamówie sobie dwie. Jak pomyślałem tak zrobiłem :P . Jutro muszę iść zamówić. Ciekaw jestem ile to będzie kosztować....
siergiejjg - 2009-01-08, 01:02

CINO napisał/a:
Wkurzyłem się i mówię sobie jeśli jest po jednej stronie a po drugiej nie ma to wyrwę tą drugą pomierzy się i zamówie sobie dwie. Jak pomyślałem tak zrobiłem :P . Jutro muszę iść zamówić. Ciekaw jestem ile to będzie kosztować....

ale nerwus... :D oby ci to wyrywnie bokiem nie wyszlo :P

sebastian - 2009-01-08, 01:08

CINO napisał/a:
jeśli jest po jednej stronie a po drugiej nie ma to wyrwę tą drugą

Prawidłowo - dla równowagi :D

spyro - 2009-01-08, 22:13

przemolas4 napisał/a:
a nie jest to przypadkiem wina brudnego filtra kabinowego ?
też może być ale mój prawie nowy, ma parę miechów tylko.

muszę odkurzyć furka w środku i wyłożyć gazetami co by wilgoć z niego wyssać.

theority - 2009-01-08, 22:45

spyro napisał/a:
uszę odkurzyć furka w środku i wyłożyć gazetami co by wilgoć z niego wyssać.
to działa?
misiek - 2009-01-08, 22:46

theority ;)
theority - 2009-01-08, 23:12

misiek, było dopisać "że tak" bo tak to nie wiem czy mnie nie podrywasz :P hehe No to będę musiał to wypróbować u mnie tyle wilgoci co w jakimś jeziorze :P
misiek - 2009-01-08, 23:28

theority napisał/a:
bo tak to nie wiem czy mnie nie podrywasz :P
:młotek: :młotek: :młotek: :połbie: :połbie: :połbie: :połbie: :D :D :D hehehe trochę pomaga
siergiejjg - 2009-01-09, 01:53

nie wiem czy ma to jakis wiekszy sens....osuszanie auta teraz kiedy tyle sniegu i wogole....wieczorem gazety,rano sucho...i wieczorem gazety bo znowu zaje...auto sniegiem...nawet jak trzepiesz buty nie idzie nie zasyfic auta...
przemolas4 - 2009-01-09, 04:09

ciezki temat .
zauwazylem , ze u mnie nawiew na przednia szybe lepiej dmucha na prawa strone , a slabiej na lewa ......

cinek82 - 2009-01-09, 07:50

Ja na szczęście nie mam takiego problemu. Ni parują mi szyby, co najwyżej tylna. Parują jak więcej osób wiozę ale to normalne. Wtedy nawiew na maksa lekko szybki uchylić i po parze. ;)
paweł - 2009-02-26, 19:12

Ja mam klimę i szyby parują podejrzewam dlatego, że klima się wcale nie załącza, co prawda sprężarka się załącza ale przewody i chłodnica klimy są zimne
Lwomati - 2010-03-14, 21:50

fajny patent lukasz_lwo dzisiaj opracował. Dla jednych nie będzie to nic nowego a dla innych super wiadomość.
Wiadomo, że w naszych ventkach nie ma opcji ustawienia dmuchawy na szybę oraz na nogi.... ale jeżeli damy pokrętło na środek pomiędzy szybę i nogi, to wówczas uzyskujemy taki efekt jak w samochodach nowego typu. Normalnie śmialiśmy się jak małe dzieci :] super sprawa !!

bradley - 2010-03-14, 21:58

Nawet jak sie da na nogi to dmucha lekko na szybe :P

Nie wiem czemu ale w Vento nie moge uzyskac efektu takiego samego ciepla w calym samochodzie jak to jest w nowych smaochodach (i nawet klimatyzacja nie musi byc wlaczona).
Albo przod jest jak w piekarniku a tyl zimny albo z przodu zimno i szyby paruja :P

Lwomati - 2010-03-14, 22:01

a nam się dzisiaj udało uzyskać taki efekt. Jeżeli dasz pokrętło tak jak napisałem, to masz nawiew na szybę, nogi (przód, tył) oraz nawiew zwykły z kratek, czyli ogólnie rzecz biorąc ciepło jest w całym samochodzie i nie ma zaparowanych szyb. Sprawdź to działa :D