Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Prawo a samochody - kierunkowskazy

konrad - 2008-12-25, 10:35
Temat postu: kierunkowskazy
mam problem bo zamówilem sobie zderzak calkiem gladki do mojego venciaka nie ma tam miejsca na kierunkowskazy, a myslalem ze dokupie lamy z kierunkami. Czy obowiązkowe sa kierunkowskazy na przodzie auta? jak tak to moze podrzucicie jakies propozycje aby przerobic lampy albo cos w tym stylu.dzieki z gory
sebastian - 2008-12-25, 10:54

konrad napisał/a:
Czy obowiązkowe sa kierunkowskazy na przodzie auta?

A jak zasygnalizujesz jadącym z przeciwka, że masz zamiar skręcić? Machać będziesz ręką?
Są na allegro takie lampy, soczewki, albo ringi, które mają już kierunki w kloszu. http://allegro.pl/item509...hit_in_pro.html

konrad - 2008-12-25, 11:20

własnie dzwonilem o te lampy i tam nie ma kierunkowskazow tylko to sa swiatla pozycyjne
Bartek - 2008-12-25, 11:22

sebastian napisał/a:
Są na allegro takie lampy, soczewki, albo ringi, które mają już kierunki w kloszu. http://allegro.pl/item509...hit_in_pro.html

Ja się nie spotkałem jeszcze z lampami do Vento które mają wbudowany fabrycznie kierunkowskaz, te które pokazałeś również go nie mają. Jedyna opcja to zrobić tak jak miał Mapet czy Respect czyli przerobić seryjne lampy ewentualnie założyć lusterka m3-look z kierunkami :P

konrad - 2008-12-25, 11:38

a wlasnie czyli kierunkowskaz w lusterku wystarczy??
sebastian - 2008-12-25, 11:53

Ale ludziska kombinujecie...
A w zderzaku nie możesz zrobić otworu na kierunek?
Lipa trochę będzie, jak na krzyżówce będziesz chcial skręcić, a ktoś pojechac prosto i się spotkacie na sobie, bo tamten nie będzie widział, że masz coś włączonego, że masz zamar skręcać...

Paweł J. - 2008-12-25, 12:07

konrad napisał/a:
Czy obowiązkowe sa kierunkowskazy na przodzie auta?

Pewnie, że tak.

Respect ostatnio sprzedał lampy przednie smoke light w wbudowanym kierunkowskazem od golfa 4.

Można także zabawić sie w kupno pierwszych lepszych kierunków i wrzucenie ich w przednie kratki od zderzaka....ale kierunkowskaz musi być ileś tam od ziemi...chyba 30czy 35cm (nie pamiętam dokładnie)

Jeśli bawisz sie w gładzony zderzak to jedynym wyjściem będzie adaptacja kierunków od golfa w lampy przednie....no chyba że kupisz całe lampy typu soczewki itp które to już w sobie mają.

sebastian - 2008-12-25, 12:15

Tygrysisko napisał/a:
ale kierunkowskaz musi być ileś tam od ziemi...chyba 30czy 35cm (nie pamiętam dokładnie)

Co, jak co, ale przede wszystkim i nade wszystko musi być dobrze widoczny i nie przysłonięty niczym.

bradley - 2008-12-25, 12:15

Widzialem amerykanskie lampy, ktore mialy wbudowane w srodku miejsce na kierunkowskaz.
Bartek - 2008-12-25, 12:17

Ta, tylko amerykańskie niestety nie pasują ;)
krzeszak - 2008-12-25, 12:19

bradley napisał/a:
Widzialem amerykanskie lampy, ktore mialy wbudowane w srodku miejsce na kierunkowskaz.

no i co z tego jak one nie maja europejskiej homologacji i raz ze auto nie przejdzie przeglądu ...a jakby nawet to miski mogą sie czepić wiec to rozwiązanie odpada...pozostaje tylko w orginalne lampy wstawić kierunek z MK4 tak jak to zrobił kolega Respect

Paweł J. - 2008-12-25, 12:19

sebastian napisał/a:
Co, jak co, ale przede wszystkim i nade wszystko musi być dobrze widoczny i nie przysłonięty niczym.

To podstawa.

dokopałem się w necie do fot Respecta na których ładnie widać jak wkomponował kierunek.
(mam nadzieję ze mi się nie oberwie za to ;) )

sebastian - 2008-12-25, 12:20

krzeszak napisał/a:
no i co z tego jak one nie maja europejskiej homologacji i raz ze auto nie przejdzie przeglądu

Zawsze można klosz przełożyć, bo to tylko o to się rozchodzi.

Paweł J. - 2008-12-25, 12:21

sebastian napisał/a:

Ale to chyba jest baaaaardzo nieopłacalne...ale jeśli kogoś stać to czemu nie ;)

sebastian - 2008-12-25, 12:23

Tygrysisko napisał/a:
Ale to chyba jest baaaaardzo nieopłacalne

czemu nieopłacalne?
Klosz za sztukę, nawet nowy to okolo 30 zł - to tak wiele? Kleisz sylikonem naokoło i po sprawie, by później nie parował.

krzeszak - 2008-12-25, 12:24

sebastian napisał/a:
oj chyba nie :mysli: klosze na bank inne w angliku a tu jest to samo tylko o homologacje chodzi, dodatkowo
Bartek napisał/a:
tylko amerykańskie niestety nie pasują

chodzi o mocowanie lamp w naszych w poziomie a w USA w pionie

Paweł J. - 2008-12-25, 12:26

sebastian napisał/a:
Klosz za sztukę, nawet nowy to okolo 30 zł - to tak wiele?

tak.....ale jeśłi mówimy o standardowych lampach...takie jak masz Ty czy ja.

A koledzy chyba o soczewach czy czymś w tym stylu mówią, tak ?? no bo nie wiem czy lampy seryjne które wychodziły na rynek USA miały miejsce na kierunek...no chyba, że sie myle-to niech ktoś mnie poprawi-być moze czegoś nie załapałem i głupoty wypisuję.

sebastian - 2008-12-25, 12:29

krzeszak napisał/a:
klosze na bank inne w angliku a tu jest to samo tylko o homologacje chodzi

ale homologacja jest na szkle wybita, przerabiałem kiedyś ten temat, to wiem...
Szkło przełożysz i po sprawie, bo sama lampa w środku niczym absloutnie się nie różni, tylko kwestia klosza, by swiatło rozpraszał w odpowiednią stronę.

Bartek - 2008-12-25, 12:46

W zwykłych lampach tak natomiast soczewki czy ringi mają gładkie szkła, więc soczewka musi mieć jakieś inne kąty rozpraszania na USA. Nie zmienia to faktu że po przełożeniu klosza mamy europejską homologację :) Tylko czy znajdziesz gdzieś same gładkie szkła ?? Bo kupować dwa komplety lamp żeby złożyć z nich jeden to już trochę grosza wychodzi ;)
konrad - 2008-12-25, 14:03

dzieki za pomoc ale jakbyscie sie natkneli na takie lampy to prosze o linka ja juz szukam po necie od dwoch dni i nic nie moge znalezc do kupienia takiego a to co ma mapet to widzialem, tylko ze nie wiem z kad dorwac kierunki od mk4 bo to sa cale lampy i troche kosztuja i poza tym nie bardzo chce sie w to bawic bo nie wiem czy dam sobie z tym rade dzieki