Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Problem z kostką? od zapłonu i oswietlenia tablicy?

100P - 2008-12-27, 01:03
Temat postu: Problem z kostką? od zapłonu i oswietlenia tablicy?
witam. w golfie 3 mojej laski jest tego typu problem no właśnie- z plastikowym pudełkiem o rozmiarach mniejwiecej 10x10 z 2 wejściami które jest za nawiewem z lewej strony konsoli. Otóż problem polega na tym, że gdy chce się włączyc zapłon- powinny się zapalać kontrolki w liczniku i po dalszym przekręceniu powinien odpalać. ale tutaj czasami w ogóle nie świecą się ani kontrolki i w ogóle nie da się odpalić auta. auto niejednokrotnie gaśnie podczas jazdy i nie można go odpalic ponieważ nic nie działa. są też sytuacje, że wszystko jest ok. gasze auto , chce odpalić ponownie a tu lipa. nie da się. odkryłem, że to chyba jest wina takiego jakiegoś (nie wiem czego) plastikowego pudełka w którym są uzwojenia, diody zenera itd. co to jest i jak się to fachowo nazywa? w vento też czasami mam podobne obiawy tj, że po przekręceniu kluczyka nie pala sie kontrolki i auta się tez nie da odpalić. dopiero po ponownym przekręceniu zapłonu- załącza. można to coś, gdzieś kupić? i co to w ogóle jest?
Cybul - 2008-12-27, 10:03

kostka stacyjki i tyle w tej sprawie :)
100P - 2008-12-29, 00:09

kostka stacyjki byla dopiero wymieniona bo się po przepalała ;) gdy się tylko porusza tym "pudełkiem" to pojawiają się kontrolki i można odpalic auto
spyro - 2008-12-29, 00:46

100P napisał/a:
kostka stacyjki byla dopiero wymieniona bo się po przepalała
jeśli kupiliście nie oryginalną to całkiem możliwe, podróki potrafia przepalac się na drugi dzień.

100P napisał/a:
tym "pudełkiem"
o co dokładnie tu chodzi, zrobiłbyś fotkę albo chociaż poglądową z netu?
wermag - 2008-12-29, 09:15

pewnie chodzi mu o immobilajzer, podobno jest gdzieś za przełącznikiem świateł.
darek110 - 2009-02-06, 23:51
Temat postu: czasami odmawia posluszenstwa
witam kolego ja mam identyczne objawy w moim venciaku tez czasami przekrecam kluczyk i niema pradu:) czasami nie gasnie kontrolka swiec i wtedy tez nie odpali , rwniez gasnie mi podczas jazdy dzieje sie tak od ok 2 miesiecy a moze ty juz rozwiazales ten problem? pozdrawiam
darek110 - 2009-02-06, 23:57
Temat postu: re
Cybul napisał/a:

to nie kostka kolgo

krzeszak - 2009-02-06, 23:59

darek110 napisał/a:
Cybul napisał/a:

to nie kostka kolgo

a co ?? jeśli mozesz zdradź tajemnice ?? :D :D :D

darek110 - 2009-02-07, 00:03

nie wiem co ale mam ten sam problem i jestem w toku rozwiazywania a napisalem ze nie kostka poniewaz mam druga oryginalna i to samo jest
Buli - 2009-02-07, 01:43

masz druga orginalna, ja miałem 3 orginalne właczniki swiateł i tez nie działały wiec??:D
darek110 - 2009-02-07, 11:00

mam 2 gie vento i tam dziala wiec wzialem na podmianke i to samo . tak czy siak zara do niego ide i dalej bede walczyl :)
darek110 - 2009-03-22, 12:28
Temat postu: re
to byla to pudelko o ktorym pisal kolega w 1 poscie(sterownik od alarmu) pekl zimny lot i wystarczylo przylutowac jeszcze raz -jak reka odial :)
sajmonmuwi - 2009-03-23, 22:44

chłopaki to pudełko o którym mówicie to nic innego jak immobilajzer wiec jest ona połaczona z silnikiem i jak powszechnie wiadomo auta są czasem wyposażone w tego typu urządzenia które dbają by auta nie odjechały przez niepowołana osobę do czego zmierzam?-
otóż w orginalnych kluczykach znajduje sie mała czarna kostka która jest czymś w rodzaju nadajnikiem i ona po nadaniu odpowiedniego sygnału tej czarnej kostce 10x10 uruchamia konsole i zapłon jeśli w jakiś sposób tego sygnału niema silnik nie odpali podobno idzie to obejś ale na tym to raczej elektrycy wiedza
ja niestety jestem tylko mechanikiem :hejka: