|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Benzyna - Silnik szarpie
Dzolo - 2009-01-01, 23:09 Temat postu: Silnik szarpie Wiec tak Panowie , odpaliłem rano auto na mrozie wszytko było ok , przejechałem około 20 km na trasie i nagle kiedy zredukowałem na 4 przy wyprzdazaniu i wcisnięciu gazu auto zaczeło sie trzasc jak galareta , zdiołem noge z gazu i ustało.1 i 2 bieg okej natomiast od 3 biegu jak nie rozpedzałem auta powoli to silnik latał.Do domu dojechałem w strachu czy dojade bo po 20 godzinach w pracy w sylwestrową noc nie usmiechało mi sie stac na trasie . Przed chwilą odpaliłem auto zrobiłem 5km i jest wszystko ok niby ale prosze o rady co to moze byc bo jak sie raz to stało to może i 2gi.
Pozdrawiam i zycze szczęśliwego nowego roku koledzy!
misiek - 2009-01-01, 23:33
Czyli mam rozumieć że dzieje się to na wyższych obrotach, jak dajesz delikatnie w pedał to jest ok? Tak? Dziwne zjawisko... ja bym zaczął sprawdzać od przegubów na półośkach, potem samą skrzynię, może sprzęgło, z tego co opisałeś to wychodzi że jak delikatnie to wszystko jest ok... dziwne zjawisko, naprawdę... moż ecoś ze sterowaniem silnika.. ale wątpię... masz gaz/benzynę? sprawdź czy się to dzieje na gazie i na benzynie czy tylko na jednym z nich.. naprawdę nie wiem gdzie bym szukał ale raczej najpierw szukał bym mechanicznego uszkodzenia raczej...
Dzolo - 2009-01-01, 23:37
misiek, gazu nie mam. Było poprostu tak ze jade np. na 5 biegu przy 90 i ok a jak nagle wciskałem gaz to szarpanie i auto nie przyspieszało.Auto stało cały dzien na mrozie i było całe oszronione. Puki co jest ok ale musze miec pewna fure wiec sie martwie.
Buli - 2009-01-01, 23:39
wiesz co ktos miał kiedys taki problem przeczyscił swiece i było ok:)
misiek - 2009-01-01, 23:40
Każdy chce mieć pewną furą musisz zaobserwować czy się nasila czy ustaje, naprawdę dziwny przypadek...
Morfeusz142 - 2009-01-02, 05:57
Wydaje mi się , że to może coś z układem zapłonowym. Sprawdż, świece, kable i przeczyść styki w aparacie zapłonowym, palec oczywiście też. Od tego bym zaczął.
Paweł J. - 2009-01-02, 09:30
Ja bym stawiał na układa zapłonowy....miałem taki przypadek kilka miesięcy po tym jak założyłem LPG....wymieniłem przewody idące do świec i problem zniknął.
Morfeusz142 napisał/a: | Sprawdż, świece, kable i przeczyść styki w aparacie zapłonowym, palec oczywiście też. Od tego bym zaczął. |
ja bym zrobił tak samo.
Cybul - 2009-01-02, 10:17
a ja bym sprawdził filtr paliwa, jak jedziesz delikatnie to paliwo w miare płynie a jak nadusisz to zapycha
Drako - 2009-01-04, 14:01
ja dzis tez miałem taki sam przypadek tak samo szarpał jak na 3 chcialem wrzucic to strasznie szarpał mi
Drako - 2009-01-04, 20:07
wiem co było przyczyną takiego szarpania poszła uszczelka pod wtryskiem łożysko w alternatorze do wymiany i ładowanie akumulatora na wszelki wypadek łaczny koszt naprawy to około 200 złotych
Andziula - 2009-01-05, 12:46
Zatankujcie...
Drako - 2009-01-06, 00:05
kolezanko Andziula tez myslalem ze paliwa mi zaczyna brakowac ale jednak miałem pół zbiornika dziś mechanik wymienił mi uszczelkę pod wtryskiem i odpala od 1 razu
Dzolo - 2009-01-07, 20:20
Dzięki za wszystkie odpowiedzi .Po tej akcji jeszcze 2 dni jezdziłem autem i
chodził bez zadnego problemu.Teraz leze choryi auto 4 dni stoi.Ładowanie to chyba nie bo dziś po 4 dniach w garazu ale jednak na mrozie bo blaszak , auto odpaliło bez
problemu.Jak wyjde z wyra to dokładnie sprawdze to o czymDrako, pisał.
Drako - 2009-01-10, 00:14
witam wszystkich po 2 dniach spokojnej jazdy mam znowu te same objawy co wczesniej jutro mechanik ma przyjechac i zobaczyc co jest grane
Drako - 2009-01-14, 19:46
sprawdz instalacje elektryczna wtryskuto było głowna przyczyna tego i wymieniłem swiece bo były czesciowo zalane i nie dawaly odpowiedniej iskry
|
|