Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - dĽwięki z silnika

Cybul - 2009-01-03, 14:12
Temat postu: dĽwięki z silnika
Mam taki problem tzn nie problem tylko jestem ciekawy czy też tak macie :) mam 1.9 tdi 1z i jak silnik jest zimny podczas jazdy nieraz słychac taki dziwny dĽwięk moja dziewczyna mówi na to nimfy :D ale to jest takie cos podobne to skamlenia małego pieska :P jest to na zimnym silniku w okolicach 2tys obrotów nieraz takie długie a nieraz tak chwilke i pare razy jak by gdzies powietrze upuszczało, no nie mam pojecia jak to opisac :) wszystko okej nic sie niedzieje w tym momencie samochód jeĽdzi bez problemu na ciepłym tego nie ma, macie cos podobnego?? a i gdy temperatura jest mniejsza niz mniej wiecej 5 stopni bo jak było ciepło to było okej w tamt± zime tez tak miałem :)
Paweł J. - 2009-01-03, 14:18

Cybul, ja mam podobnie....jak furka postoi na mrozie....u mnie jest to silniczek od podnoszenia prawej lampy....tak sobie czasami podpiskuje....mam tak od kiedy ¶migam ventem....wystarczy że ciutkę opuszczę lampy i jest ok-gdyż mam na full do góry.

Kolejne skojarzenie jakie mi przychodzi to napięcie paska od alternatora.

Cybul - 2009-01-03, 14:23

pasek mam nówka i napinacz a lampy mam manualne :D wiec odpada jakie jeszcze propozycje?? ba ja to sie z tego smieje ale cholerka wie czy to cos sie nie sypie :połbie: w sumie w tamta zime było tak samo ale interesuje mnie co to jest :)
siergiejjg - 2009-01-03, 14:41

ja mam tak samo...w sumie przypuszaczalem ze to moze glosnik ale kiedys bez radia tez tak bylo...

"nimfy" fajne okreslenie :D

mi sie to zdarza sporadycznie i nie zauwazylem jeszcze czy przy zimnym czy cieplym silniku...zawsze przychodzi znienacka i jest tylko chwiloeczke...jakby moj ventylek mial ochote se cos zanucic :P

Cybul - 2009-01-03, 22:37

a moze ktos ma to w tdi?? :)
silverek - 2009-01-04, 11:05

łożysko oporowe od sprzegła moze wydawać takie dziwne dzwieki juz tak mniałem ale w innym aucie a spróbuj nacisn±ć sprzegło czy przestanie być słyszalny dzwięk
bradley - 2009-01-04, 12:20

Co moze robic łuuu to turbina przy 2tys. Ja jej nie slysze, i dobrze, bo jak sie ja slyszy to nie dobrze :)
MForce - 2009-01-05, 21:00

U mnie w TDIku tak jest.Ale przez chwile i na zimnym silniku potem wszystko jest wpoz±dku.Ale teraz mam problem z przebieraniem silnika przy gwałtownym dodaniu gazu może to ma jaki¶ zwi±zek :(
Cybul - 2009-01-06, 09:54

raczej nie bo u mnie chodzi ładnie odpycha sie jak ta lala ;]