Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - podświetlenie deski

andrewb25 - 2009-01-03, 15:21
Temat postu: podświetlenie deski
Witam czy miejsca nawiewu (kratki) są podświetlane?

Tu np. to widać
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C7397466

Paweł J. - 2009-01-03, 15:25

Jeśli Ci chodzi o te symbole obok kratek to ja nie mam ich podświetlanych...ale widziałem w vento (samochód Respect-a) że owe symbole były podświetlane. Także nie wiem czy w kazdym modelu tak powinno byc...u mnie bynajmniej nic nie świeci :(
krzeszak - 2009-01-03, 15:26

andrewb25 napisał/a:
Witam czy miejsca nawiewu (kratki) są podświetlane?

jak najbardziej ,po bokach i środku ,oryginalnie na zielono :D

Buli - 2009-01-03, 15:26

z tego wynika ze sa ale pierwszy raz takie cos widze:P
andrewb25 - 2009-01-03, 15:28

u mnie też nie ma tego podświetlonego, być może ktoś sobie to przerobił
albo mi się żarówki spaliły :)

misiek - 2009-01-03, 15:30

Tygrysisko napisał/a:
Jeśli Ci chodzi o te symbole obok kratek to ja nie mam ich podświetlanych...ale widziałem w vento (samochód Respect-a) że owe symbole były podświetlane. Także nie wiem czy w kazdym modelu tak powinno byc...u mnie bynajmniej nic nie świeci :(
Były :tygrysek: ja mam to podświetlane i chłopaki na forum też mają Tomek87 sobie zmienił podświetlenie na niebiesko ;) moje świecą w standardzie i tak zostanie ;)
bradley - 2009-01-03, 15:32

Heh... to u mnie to nei swieci albo w ogole nie zwrocilem na to uwagi.
andrewb25 - 2009-01-03, 15:36

No to trzeba będzie to sprawdzić, ściągał to ktoś już może? bo nie chcę czegoś pourywać
Paweł J. - 2009-01-03, 15:41

No ok....

ale u mnie jest tak....

tam nic nie ma i nic nie moze świecić

a nawet jeśli by tam coś świeciło to nie ma bata żeby u mnie symbole były podświetlane...

bo jak widać od wewnątrz ten plastik jest kompletnie zalany i światło nie ma możliwości

przedostania się przez czarne tworzywo aby oświetlić symbole

tomek87 - 2009-01-03, 15:43

ja mam takie podświetlenie :P ale wystepuje ono tylko w starej desce rozdzielczej i to nie każdej, a jak ktoś ma okragła deskę to można łatwo wyciągnąć ta podswietlaną część bez rozbierania deski, wystarczy podwarzyć ;)

:tygrysek: to szukaj tych elementów podswietlanych i bedzie ladniiej w autku :D

Michcik - 2009-01-03, 15:46

ja jak wymienialem podswietlenie zegarow to musialem to wszystko sciagac i u mne tez swieci na zielono, niczego tam nie pourywasz bo u mnie to bylo tylko na wsowki razem z oslonkami nawiewow
andrewb25 - 2009-01-03, 15:50

no to się wyjaśniło sprawdziłem przed chwilą i mam tylko zaślepki
podobnie jak u Tygrysiska

Paweł J. - 2009-01-03, 15:52

andrewb25 napisał/a:
no to się wyjaśniło sprawdziłem przed chwilą i mam tylko zaślepki

Więc trzeba by wymienić te zaślepki na te które mają przeźroczyste symbole i wsadzić w to miejsce jakąś diodę....no i trochę prądu tam zapodać.

Michcik - 2009-01-03, 15:52

widocznie nie we wszystkich Ventylkach sa takie swiecidelka, u mnie jest i mi to pasuje, fajna sprawa, najgozej tylko ze u mnie nie podswietla sie suwak od regulacji podswietlenia zegarow i swiatelek w gore i dol, jest to moze u kogos podswietlane???
Paweł J. - 2009-01-03, 15:55

Michcik napisał/a:
jest to moze u kogos podswietlane???

U kogoś na pewno....ale znowu nie u mnie :załamka:

tomek87 - 2009-01-03, 15:55

Michcik napisał/a:
widocznie nie we wszystkich Ventylkach sa takie swiecidelka, u mnie jest i mi to pasuje, fajna sprawa, najgozej tylko ze u mnie nie podswietla sie suwak od regulacji podswietlenia zegarow i swiatelek w gore i dol, jest to moze u kogos podswietlane???

teoretycznie powinno być, bo tak wynika z budowy włącznika świateł ale jeszcze osobiście nigdzie nie widziałem ;)

krzeszak - 2009-01-03, 15:55

No ja mam to podświetlane i było od początku teraz nie da rady zrobić dobrej fotki ale jutro wrzucę jak to wygląda w oryginale ;)
Michcik - 2009-01-03, 15:56

qrde lipton, nie chce mi se tam zadnej diody wklejac, lepiej jakby bylo to w jakiejs wersji Ventylka lob golfa podswietlone, wtedy tylko bu sie wymienilo sterownik i gites ;]
Michcik - 2009-01-03, 15:58

krzeszak, jak bedziesz mogl to wes wstaw te focie, chcialbym zobaczyc jak to wyglada i moze sobie sprawie taki bajer ;]
Paweł J. - 2009-01-03, 16:00

W tym zakresie to trochę nasz kolega Sebastian działał

http://www.vwvento.org/porady/wlacznikswiatel/

tomek87 - 2009-01-03, 16:02

A tu fotki poglądowe jak poświetlić te symbole obok kratek ;)

Michcik - 2009-01-03, 16:04

Tygrysisko, akurat te diody to mam u siebie, tylko chodzi mi o to, ze jak mam np wysokosc swiatel ustawiona na 3 to zeby te 3 sie podswietlalo a regulacja podswietlenia zegarow moglaby sie cala podswietlac, bo czasem w nocy ciezk owyczuc na jakiej wysokosci jest to wszystko ustawione, np u ojca w audi ta regulacja swiatel gora dol jest zajebiaszczo podswietlona, a u mnie w Ventylku tylko diody z gory ;(((
bradley - 2009-01-03, 16:18

No to jednak nie mialem zwidow. U mnie nie swieci bo nie moze swiecic :P
krzeszak - 2009-01-03, 17:04

Michcik napisał/a:
krzeszak, jak będziesz mógł to weź wstaw te focie, chciałbym zobaczyć jak to wygląda

mówisz i masz :D

tak jest podświetlony włącznik i kratki:

tak wygląda po wyjęciu z deski:

a tak po rozkręceniu :

Michcik - 2009-01-03, 17:32

dzieki krzeszak, qrde no nawiewy mam tak samo ale od swiatel troszke sie rozni (niby to samo ale jednak u mnie nie swieci a obrazki przezroczyste tez som ;(( chyba diody mi sie spalily ;(( bede musial wymienic ;/ dziex jeszcze raz i pzdr
krzeszak - 2009-01-03, 17:46

Michcik napisał/a:
chyba diody mi sie spalily

na pewno diody popalone lub zaśniedziały styki
tu masz poradę jak rozebrać włącznik:
http://www.vwvento.org/porady/wlacznikswiatel/

Michcik - 2009-01-03, 18:52

dzieki ale wiem jak go rozbebeszyc bo juz raz to robilem ;]] jak kupilem Ventylka to w pierwszym tygodniu cala deske rozkrecilem na czesci pierwsze zeby puscic kabelki do wwzmakan podlaczyc neony i wstawic automatyczny wlacznik swiateel, tak wiec co nieco wiem, ale dzieki za porade
spyro - 2009-01-03, 23:47

Nie wiem od czego to zależy ale u mnie tez nie ma tego podświetlenia. Co prawda materiały już dawno mam, ale ciągle zbieram się na montaż tego bajerku :)