|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Podświetlenie zapalniczki i popielniczki
Bartek - 2009-01-16, 18:47 Temat postu: Podświetlenie zapalniczki i popielniczki Postanowiłem naprawić podświetlenia wnętrza. Dałem sobie rade z thermotronikiem wymieniając żarówkę Ale odkąd Vento jest w posiadaniu mojej rodziny (już ładnych parę lat) nie świeci podświetlenie zapalniczki a z tego co wyczytałem to i popielniczka powinna się świecić Chciałem się dzisiaj jakoś dostać do żarówki ale za cholerę nie mogę zdjąć tego plastiku naokoło zapalniczki a nie chcę robić tego na siłę żeby czegoś nie połamać. Jest na to jakiś myk czy po prostu trzeba mocniej pociągnąć Jak ktoś to robił niech napisze krok po kroku co i jak zdejmować
cinek82 - 2009-01-16, 19:02
Musisz zdjąć ten plastik co jest na panelu pokręteł nawiewów, pod nim są dwie śrubki. Odkręcisz je i dolna część czyli popielniczka i zapalniczka się poluzują. Wyciągniesz to i tam jest plastikowy światłowód przy zapalniczce i on też odpowiada za oświetlenie popielniczki. Żarówka jest nad zapalniczką. I teraz nie wiem czy kupuje się tą małą żaróweczkę i wkłada w tą oprawkę (którą tam znajdziesz) czy kupuję się gdzieś już taką gotową żarówkę z tą plastikową oprawką. Ja kiedyś to robiłem z samą żarówką i niestety nie udało mi się naprawić dalej nie świeci.
krzeszak - 2009-01-16, 19:10
Bartek napisał/a: | Chciałem się dzisiaj jakoś dostać do żarówki ale za cholerę nie mogę zdjąć tego plastiku naokoło zapalniczki a nie chcę robić tego na siłę żeby czegoś nie połamać. |
a po co ściągać ta zielona obwódkę zapalniczki, dojście do żarówki jest od strony kostki wpiętej w zapalniczkę ,a zęby do niej sie dostać musisz wyjąć popielniczek ,odkręcić dolne śruby pod zapalniczka i te 4 ukry pod panelem oświetlającym pokrętła nawiewu ,wyciagnoć najlepiej obie skrajne zaślepki panela w tym rzędzie co włącznik szyby tylnej( ułatwi ci to dobry uchwyt przy wyciągnięciu panela) i musisz wycia cały panel dolny do siebie i wtedy ukaże sie żarówka i kawał nieforemnego plastiku(pleksi) który przewodzi światło aby oświetlić wnętrze popielniczki po jej otworzeniu
lesny1982 - 2009-01-16, 19:18
a mi wszystko dziala ostatnio robilem na niebiesko
Paweł J. - 2009-01-16, 19:19
cinek82 napisał/a: | Musisz zdjąć ten plastik co jest na panelu pokręteł nawiewów, pod nim są dwie śrubki |
zapewne o to chodzi:
cinek82 - 2009-01-16, 19:27
Yhy, i wtedy jest najlepszy dostęp.
lesny1982 - 2009-01-16, 19:32
krzeszak - 2009-01-16, 19:34
Bartek, -przyjrzyj sie poradzie Tygrysisko, w poniższym linku na str.6 odnosnie nawiewu
http://forum.vwvento.org/...r=asc&start=175
,na pewno rozjasni ci jak to rozebrać a jak to zrobisz to jedziesz miał żarówkę i cale ustrojstwo jak na dłoni
Bartek - 2009-01-16, 19:55
No i wszystko jasne, nie sądziłem że jest przy tym aż tyle rozbierania. Dzięki Panowie za pomoc
cinek82 - 2009-01-16, 20:10
Peter, a jaką dałeś żarówkę? Kupiłeś całą z oprawką czy da się jakoś samą żarówkę ładnie wmontować w tą oprawkę? Bo jak ja naprawiałem to mnie szlag trafiał przy tym i najgorsze że i tak nie świeci
P.S.
Co do tych śrubek co ładnie na focie zapodał, to mi się pokiełbasiło bo ja mam tą ramkę pękniętą i mi wystarczy 2 śrubki odkręcić i te nad popielniczką
Gavel - 2009-01-18, 00:23
Cinek ja kiedyś też próbowałem wymienić tą żarówkę. Kupiłem taką bez oprawki, przylutowałem i też nie chciała świecić
Ale olałem sprawę i później kupiłem cały ten barwiący plastik razem z nową żarówką i oprawką i teraz piknie świeci na czerwoniutko
CINO - 2009-01-18, 21:39
Ja też chciałem wymienić te żarówki... to ułamał mi się plastik ten który trzymał żarówkę od popielniczki... a od zapalniczki to wyrwałem z emocji tą żaróweczkę a potem pomyślałem i okazało się że to z całym plastikiem... ale nawet nie ma gdzie tego kupić... Może ktoś wie ile to kosztuje
|
|