|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - Problem przy odpalaniu rano! pomóżcie
Mati_89 - 2009-01-21, 23:32 Temat postu: Problem przy odpalaniu rano! pomóżcie Witam! Jestem posiadaczem VW Vento 1.8 benzyna+gaz r.92 . Od jakiegoś czasu zaczął dręczyć mnie pewien problem podczas odpalania rano silnik, aż cały się trzesie, trzeba dodać gazu żeby w ogóle odpalił, czasami nawet gaśnie. Problem mija gdy się choć troszkę nagrzeje lub po kilkakrotnym przygazowaniu. Najgorzej jest rano, poźniej już pali w miarę normalnie. Dodam, że dzieje się tak obojętnie czy pali się go na benzynie czy na gazie. Wymieniłem już aparat zapłonowy, palec, kopułkę i świece, nic to nie dało więc proszę o pomoc bo fundusze już się kończą.
Paweł J. - 2009-01-22, 10:58
dolot i czujnik temperatury sprawdzałeś
Mati_89 - 2009-01-22, 11:02
Właśnie czytałem coś na ten temat i mówiono o tym czujniku. Sorki, ale jestem troszke zielony, jak go sprawdzic i gdzie on dokładnie jest?
Paweł J. - 2009-01-22, 11:05
bongkox napisał/a: | jak go sprawdzic |
na początku odepnij go i próbuj odpalić-zobacz co się będzie dziać.
bongkox napisał/a: | i gdzie on dokładnie jest? |
odepnij po prostu tą wtyczkę
jak to nie pomoże to mozna spróbować z resetem kompa...
Mati_89 - 2009-01-22, 11:23
Zaraz spróbuje, a co mniej wiecej powinno się dziać co odpięciu tego czujnika? A reset kompa jak zrobić? Dzieki za wszystkie odpowiedzi i wyrozumiłość.
Paweł J. - 2009-01-22, 11:32
bongkox napisał/a: | a co mniej wiecej powinno się dziać co odpięciu tego czujnika? |
U mnie przy zimnym silniku to bez zmiany....za to jjak odepnę na ciepłym to ciągle silnik chodzi na ssaniu....czyli 1200obrotów czy jakoś tak.
bongkox napisał/a: | A reset kompa jak zrobić? |
Odłączeniu klemy od akumulatora na pół minuty...może minutę....być moze komp jakieś błędy wyłapał i tak to wygląda....zreszta...okaże sie jak przetestujesz....oby to było to.
Mati_89 - 2009-01-22, 12:16
Przetestowałem i wygląda to tak: reset kompa nic nie pomógł, a silkim po odpięciu czujnika gdy jest zimny chodzi tak jak z nim czyli gaśnie trzesie sie przy dodawaniu gazu, natomiast na ciepłym chodzi tak samo czyli takie same obroty na podpietym czujniku jak i na odpiętym. Co teraz?
Paweł J. - 2009-01-22, 12:23
bongkox napisał/a: | Co teraz? |
Hmmm...można by sie sondy czepić....ale ja sie bada miernikiem
Mati_89 - 2009-01-22, 12:33
To na to wychodzi ,że czujnik jest ok?
Paweł J. - 2009-01-22, 12:41
bongkox napisał/a: | To na to wychodzi ,że czujnik jest ok? |
chyba tak...ale pewności nie mam.
Mati_89 - 2009-01-22, 12:43
To ja juz nie wiem co mam robić:(
Mati_89 - 2009-01-22, 12:47
Właśnie wszędzie gdzie nie zapytam na forum piszą o tym czujniku chyba skusze się na jego zakup.
Paweł J. - 2009-01-22, 12:59
bongkox napisał/a: | chyba skusze się na jego zakup. |
Ale nie ma sensu wywalac kasy w ciemno...a poza tym te czujniki to sa dobre to tylko z ASO.
Zdaje sie że Sebastian ma podobny problem-być moze on się coś nie coś wypowie.
Mati_89 - 2009-01-22, 15:51
No fajnie by było jakby coś poradził bo nie daje mi to spokoju.
spyro - 2009-01-22, 20:39
Cytat: | To ja juz nie wiem co mam robić:( | jechac do mechanika
może byc jeszcze poduszka pod wtryskiem paliwa, u mnie oberwany dawał na początku wlaśnei takie objawy, ze przerywało, szarpało a potem gasło.
Mati_89 - 2009-01-25, 21:18
Witam! Nareszcie chyba dotarłem do tego co jest przyczyną tego wszystkiego. Wymieniłem czujnik ale to jednak nie o to chodziło. Okazało się któryś z kabelek był luźny i gdzieś nie łaczył wystarczyło że poruszałem wszystkimi kablami podociskałem wtyczki i problem znikł jak narazie. dzieki za wszystkie odpowiedzi już niedługo pochwale się moim ventylkiem:)
|
|