|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Pozostałe - - Nawigacje samochodowe -
krzeszak - 2009-01-25, 18:53 Temat postu: - Nawigacje samochodowe - Witam!Mam pytanie do zacnych klubowiczów ,a mianowicie z jakich nawigacji korzystacie w swoich autkach ,co sie u Was sprawdziło i co możecie polecić innym
KAISER - 2009-01-25, 19:47
Jeżeli chodzi o oprogramowanie to jeżdzę na Automapie 5.0.5 i jestem zadowolony.
Samo urządzenie, którego używam ma już swoje latka. Dzisiaj kupiłbym chyba to:
http://allegro.pl/item530...0_fv_sklep.html
I do tego Automapa najnowsza.
699 zł - Trochę to urządzonko kosztuje ale to jest od razu palmtop i myślę, że powinno służyć długo...
Opinie:
http://www.ceneo.pl/;0159...productOpinions
Pozdr
Bucus - 2009-01-25, 19:54
Ja mam palmtopa HP i do tego oprogramowanie na Polskę AutoMapa na Europę TomTom, sprawdzone i działa bardzo dobrze.
spyro - 2009-01-25, 20:16
Ja mam palmtopa MIO P560
http://www.ceneo.pl/900003
Są wywalone w kosmos i teraz naprawdę tanie. Nie dość że masz palmtopa, czyli funkcje komputera to jeszcze nawigacja (najlepszy nadajnik GPS jaki jest na rynków tej chwili).
Nie warto kupować samej nawigacji, to się nie opłaca po prostu bo potem każda aktualizacja kosztuje krocie do tego nie masz w nawigacji tylu funkcji co na palmtopie, do tego na palmtopie możesz zainstalować każda mapę a na nawigacji tylko dedykowaną.
Ja używałem w sumie chyba wszystkich dostępnych map, najlepiej mi się jeździ na Auto Mapie + niezłe mapy ma Garmin a reszta nie przypadła mi do gustu.
KAISER - 2009-01-25, 20:18
No ja mam starego HP ipaq. Niestety wymaga zewnętrznego modułu GPS (komunikującego się poprzez Bluetooth) i to jest ta mała niewygoda.
Poza tym spisuje się dobrze. A Automapa 5.0.5 sprawdza mi się dobrze i w Polsce i w Europie. Osobiście byłem w Czechach. Kolega był w Niemczech i we Francji i też było OK.
W Automapie 5 jest już wiele miast w 3D i wiadomo - większa aktualność.
spyro napisał/a: | Ja mam palmtopa MIO P560 |
Troszkę droższy i troszkę lepszy niż proponowany przeze mnie MIO P360.
Jak jest kaska - to pewnie, że tak...
Bucus - 2009-01-25, 21:20
KAISER napisał/a: | A Automapa 5.0.5 sprawdza mi się dobrze i w Polsce i w Europie. Osobiście byłem w Czechach. Kolega był w Niemczech i we Francji i też było OK. |
Ja mam inne zdanie, testowane przez parę osób, kolega na sylwestra jechał z Koszalina do Pragi to Auto Mapa prowadziła go przez centrum Berlina ja testowałem do Anglii to kazało mi jechać przez Rotterdam, ale znałem trasę to pojechałam na pamięć, a parę km dalej zmieniłem na tomtoma
A na Tomtomie trasa taka jak patrzyłem na mapie.
KAISER napisał/a: | No ja mam starego HP ipaq. Niestety wymaga zewnętrznego modułu GPS (komunikującego się poprzez Bluetooth) i to jest ta mała niewygoda. |
Co do mojego HPka to też nie najnowszy, ale GPS mam na karcie CF i sprawuje się bez problemu.
szwagier - 2009-01-25, 21:22
jak miał bym polecać to TomTom bardzo dobra nawigacja
krzeszak - 2009-01-25, 21:26
szwagier napisał/a: | jak miał bym polecać to TomTom bardzo dobra nawigacja |
a konkretnie jaki model??
spyro - 2009-01-25, 21:36
krzeszak, nawet nie ysl o tomtomie, gdzie kazda aktualizacja sporo kosztuje. Kup palmtopa i wtedy możesz zainstalowac kazda mapę jaka chcesz.
KAISER napisał/a: | Troszkę droższy i troszkę lepszy niż proponowany przeze mnie MIO P360.
Jak jest kaska - to pewnie, że tak... |
różnica w cenie mała, a zawsze można na raciochy wziąć
krzeszak - 2009-01-25, 21:38
może to głupie ale co w tych nawigacjach trzeba aktualizować???
KAISER - 2009-01-25, 21:39
Bucus napisał/a: | z Koszalina do Pragi to Auto Mapa prowadziła go przez centrum Berlina ...do Anglii to kazało mi jechać przez Rotterdam |
A jak z rodzajem trasy? I jakie masz ustawienia odnośnie prędkości na drogach?
Bo jeżeli była ustawiona: najszybsza to teoretycznie(!) czasem najszybsze trasy są dłuższe i bywają albo dobre albo bzdurne. Ustawia się też prędkości (powinny być realne) do konkretnych rodzajów dróg...
Wiesz jak jest... szybciej ze Szczecina do Wrocławia przez Niemcy...
ale w Polsce czasem szybciej się jedzie mniejszymi drogami bo są mniej zapchane.
Trudno jest dobrać "złote kryterium".
Generalnie w Automapie ja zawsze sprawdzam jak to wygląda. Jeżeli źle to bawię się rodzajami trasy no i jest jeszcze tzw. trasa alternatywna przy tych samych założeniach.
Nawigacja to zawsze tylko wskazówka i trzeba ją mocno kontrolować.
Jak całkiem mnie wkurza to wymuszam "moją" trasę wskazując punkt pośredni.
KAISER - 2009-01-25, 21:42
spyro napisał/a: | nie mysl o tomtomie, gdzie kazda aktualizacja sporo kosztuje. Kup palmtopa i wtedy możesz zainstalowac kazda mapę jaka chcesz. |
Popieram w 100%.
krzeszak Mapy trzeba aktualizować (software).
Drogi są stale przebudowywane, rozbudowywane, likwiduje się stare przebiegi itd...
spyro dobrze Ci radzi podobnie jak ja. Te palmtopki MIO wydają mi się obecnie najciekawszą ofertą na rynku jeżeli chodzi o samochodową nawigację
krzeszak - 2009-01-25, 21:46
a jakich firm są jeszcze te palmtopy???
Gavel - 2009-01-25, 22:12
A ja jeżdżę głównie po mieście z domu do pracy i z powrotem i drogę znam na pamięć więc nawigacji nie potrzebuję
Ale nie powiem - mam takową
Rewelacji nie ma ale dla moich obecnych potrzeb wystarczająca.
Funkcję plamtopa spełnia mi komórka, w której mam zainstalowany program do nawigacji a z zewnętrznym odbiornikiem GPS łączę się przez bluetootha. Co do programu to wcześniej korzystałem z TomToma ale na moją komórkę działała tylko starsza wersja już nieaktualizowana więc mapy były bardzo ubogie. Ale i tak na takim zestawie przejechałem bez problemu całą Polskę i część Słowacji Teraz mam wrzuconego Garmina i mapy dużo dużo lepsze
Minus takiego rozwiązania to napewno niewielki wyświetlacz ale jest jedna bardzo ważna zaleta - jak wychodzę z auta na parkingu to zabieram tylko panel od radia i komórkę oczywiście - nie muszę się martwić że mi jakiś szczeniak wybije szybę i plamtopa czy nawigację skrobnie bo po prostu nie posiadam takich bajerów
Bucus - 2009-01-25, 22:32
KAISER, ale tu nie chodziło że przez Niemcy, bo to jak najbardziej OK, tylko chodziło że przez centrum Berlina, gdzie autostradami można to ominąć (jest krócej i szybciej).
przemolas4 - 2009-01-25, 23:45
krzeszak napisał/a: | jakich nawigacji korzystacie w swoich autkach |
ja posiadam i uzywam MIOtech technology.
plus to precycyjne mapy , pozadny sprzet , ale ogromny minus to brak mozliwosci wgrywania innych map niz MIOtecha.
szwagier - 2009-01-26, 00:26
spyro napisał/a: | krzeszak, nawet nie ysl o tomtomie, gdzie kazda aktualizacja sporo kosztuje | a kto mówi o kupnie aktualizacji od czego jest necik
KAISER - 2009-01-26, 08:15
Chyba już gdzieś o tym ostatnio pisaliśmy ale przypominam, że niebieskie ziutki ostatnio parę razy przy okazji kontroli drogowej sprawdzali software takich cacek GPS.
To tak dla przypomnienia... Samo to, że mi się już starła naklejka Windows Mobile sprawia, że jak nie zapomnę (!) to schowam w razie kontroli.
Pozdr
krzeszak - 2009-01-26, 12:15
Widzę wszyscy jak jeden mąż polecają palmtopy...sam nie wiem co o tym myśleć ,nie wiem czy aż tyle bajerów mi jest potrzebne...rzadko będę z tego korzystał bo raz morze dwa razy w roku na naprawdę dłuższej trasie a tak na kręcenie sie na miejscu to bezsens... a może na moje potrzeby wystarczy zwykła nawigacja?
Trochę sie już w tym wszystkim zakręciłem
Bartek - 2009-01-26, 13:23
A ja śmigam na Garminie Do tego GPMapa i dla mnie jest wypas. Urządzenie przeznaczone tylko do nawigacji,bez zbędnych bajerów, po prostu włączasz i jedziesz Nie gubi zasięgu w przeciwieństwie do mojego poprzedniego TomToma, jak znajdzie satelity to nie ma h... we wsi żeby je zgubił
KAISER - 2009-01-26, 14:14
krzeszak napisał/a: | Widzę wszyscy jak jeden mąż polecają palmtopy...sam nie wiem co o tym myśleć ,nie wiem czy aż tyle bajerów mi jest potrzebne... |
Ciężko powiedzieć. Ja chciałem palmtopa. Z nawigacją samą nie mam doświadczeń.
Ale porównaj sobie ceny...
Ja tylko tak zerknąłem na TomTomy i widzę, że to też nie takie wcale tanie.
http://allegro.pl/search....7&order=p&buy=1
Palmtopki w podobnej cenie i sprawdzone.
Może się ktoś wypowie odnośnie konkretnego modelu samej nawigacji - TomToma czy coś innego. Sprawdzimy wtedy cenę i będziemy wiedzieć coś więcej...
Garmin:
http://allegro.pl/search....erval=7&order=p
Też cena nie powala maleńkością...
krzeszak może Ty powiedz coś więcej. Jaki masz na to budżet?
KAISER - 2009-01-26, 18:28
A tutaj... taka sobie ciekawostka w temacie:
http://tech.wp.pl/kat,100...,wiadomosc.html
spyro - 2009-01-27, 00:05
KAISER napisał/a: | Te palmtopki MIO wydają mi się obecnie najciekawszą ofertą na rynku jeżeli chodzi o samochodową nawigację | no ja go mam kolo roku Cytat: | A ja śmigam na Garminie Do tego GPMapa i dla mnie jest wypas | to była moja pierwsza nawigacja, wszystko fajnie tylko aktualizacja kosztuje tyle co nowa nawigacja, także podziękowałem szybko za to. Do palmtopa wrzucasz co sie podoba, nie lubie ograniczeń a niestety to jest wielkie ograniczenie.
KAISER - 2009-01-27, 08:08
spyro a ile dałeś wtedy za tego Garmina?
Bo te co ja znalazłem na Allegro to kosztują podobnie jak MIO...
A powiedz: Czy aktualizację Garmina można sobie zrobić bezproblemowo samemu?
Widzę, że w Garmin Nuvi 250 jest 650 MB pamięci wew i port USB.
przemolas4 - 2009-01-27, 10:02
Bartek napisał/a: | we wsi żeby je zgubił |
zgubi napewno , jak do tunelu wjedziesz . .
tylko , ze dobra nawiga ( ja tak mam) napodstawie predkosci i kierunku bedzie cie dalej prowadzic , bez satelity .dopuki nie zlapie na nowo laza .
moj ogolnie tez nie gubi .
posiadam MIO c 720
krzeszak - 2009-01-27, 10:54
KAISER napisał/a: | krzeszak może Ty powiedz coś więcej. Jaki masz na to budżet? |
powiedzmy ok.1000zl....ale przecież nie chodzi o to ze czym droższe tym lepsze spyro napisał/a: | wszystko fajnie tylko aktualizacja kosztuje tyle co nowa nawigacja, także podziękowałem szybko za to. |
no to zrozumiałe
spyro napisał/a: | Do palmtopa wrzucasz co sie podoba |
sam palmtop ma zapisane jakieś mapy? i nie trzeba potem aktualizować ich?
KAISER - 2009-01-27, 14:12
krzeszak napisał/a: | sam palmtop ma zapisane jakieś mapy? i nie trzeba potem aktualizować ich? |
W palmtopie jeżeli chcesz mieć najnowsze mapy to zasysasz sobie z neta co chcesz, instalujesz sobie i aktualizujesz kiedy chcesz.
Np. zgrywasz sobie program z PC-eta na kartę SD i z tej karty instalujesz na palmtopa.
Z nawigacją - nie wiem jak to wygląda.
bradley - 2009-01-27, 14:32
Ja na telefon (nokia 9500) wgralem sobie najnowszego starego tomtoma 5.20(5.22) i pomimo tego, ze mapy maja juz 2 lata a pokrycie Polski to jakies 70% gdzie np. Czech to 99% (uzywam mapy pl cz hu sk) to w centrach miast spisuje sie dobrze. Przynajmniej potrafi wyprowadzic z jakiegos zadupia i wiadomo w jakim kierunku jechac
Choc swoja trase, ktora pokonuje znam bardzo dobrze to jade z nawigacja zeby mnie ostrzegala przed fotoradarami itp. (punkty POI) bo czasem mozna zapomniec o nich.
Na palma to polecam Automape.
Bartek - 2009-01-27, 14:52
spyro napisał/a: | to była moja pierwsza nawigacja, wszystko fajnie tylko aktualizacja kosztuje tyle co nowa nawigacja, także podziękowałem szybko za to. Do palmtopa wrzucasz co sie podoba, nie lubie ograniczeń a niestety to jest wielkie ograniczenie. |
Hmm, w moim przypadku 3 pierwsze aktualizacje mapy były wliczone w cenę urządzenia, dalsze robię drogą mniej legalną ale jakże skuteczną
KAISER napisał/a: | A powiedz: Czy aktualizację Garmina można sobie zrobić bezproblemowo samemu?
Widzę, że w Garmin Nuvi 250 jest 650 MB pamięci wew i port USB. |
Aktualizujesz samemu za pomocą internetu. Jak chcesz Garmina to tylko wersje wide, większy ekran, więcej pamięci wewnętrznej.
przemolas4 napisał/a: | zgubi napewno , jak do tunelu wjedziesz . . |
I to jest główna zaleta mojego Garmina, nawet w tunelach nie zauważyłem żeby zgubił zasięg choć fakt faktem dużo ich nie przejeżdżałem a w zasadzie jeden w Warszawie, w zeszłym roku jakieś 5-6 w tygodniu i nigdy nie było sytuacji żeby zgubił zasięg, chyba że ten tunel jest tak krótki że navi nie zdążyła tego pokazać bo faktycznie do satelit potrzebne jest "gołe" niebo Miałem TomToma XL czy jakoś tak, fakt że model z niższej półki ale za każdym razem po przejechaniu tego tunelu było ponowne przeliczanie trasy, w Garminie tego niema.
KAISER - 2009-01-27, 15:07
Bartek napisał/a: |
Aktualizujesz samemu za pomocą internetu. Jak chcesz Garmina to tylko wersje wide, większy ekran, więcej pamięci wewnętrznej. |
Większa cena?
Bartek napisał/a: | zaleta Garmina - w tunelach nie zauważyłem żeby zgubił zasięg |
Mój palmtop + zew GPS gubi w tunelach. Ale to nie jest problem. W tunelu nie ma problemu z wytyczeniem trasy a ponowne przeliczenie trwa kilka sekund.
Z tego co mówisz wynika, że przyzwoita Nawigacja jest ogólnie lepsza ale wtedy jest też droższa niż przyzwoity palmtop z GPS.
Dobrze mówię?
Bartek - 2009-01-27, 15:46
KAISER napisał/a: | Większa cena? |
Nie dużo, za to dużo lepsza widoczność na wyświetlaczu i możliwość zainstalowania większej ilości map, punktów poi i innych tego typu rzeczy.
KAISER napisał/a: | Z tego co mówisz wynika, że przyzwoita Nawigacja jest ogólnie lepsza ale wtedy jest też droższa niż przyzwoity palmtop z GPS.
Dobrze mówię? |
Szczerze mówiąc to nigdy nie interesowały mnie palmtopy, dla mnie nawigacja zawsze służyła tylko do nawigacji a nie jako zabawka służąca po trochu do wszystkiego, no bo na upartego po co kupować palmtopa jak można kupić telefon z GPS'em i mamy praktycznie to samo Urządzenia dedykowane do danej funkcji zawsze będę lepiej ją wykonywać niż urządzenia wielofunkcyjne. A koszt Takich rzeczy jak nawigacja nie kupuje się co miesiąc tylko na parę lat więc można przeboleć te kilkaset złotych różnicy. Ale to jest tylko moje zdanie, każdy kupi to co uważa za słuszne
KAISER - 2009-01-27, 20:38
He he Nie zgadzam się z Tobą ale gadamy trochę jak głuchy ze ślepym - bo ja nigdy nie miałem nawigacji, a Ty nigdy nie miałeś palmtopa
Nie dużo, za to dużo lepsza widoczność na wyświetlaczu |
Tu się zgadzam. Chyba masz rację...
możliwość zainstalowania większej ilości map, punktów poi i innych tego typu rzeczy.
|
Raczej nieprawda. Palmtopy obsługują karty SD. Jak sobie wsadzisz 8GB to jakie to ograniczenie... Mogę mieć kilka programów do nawigacji. POI to nie problem.
Po co kupować palmtopa jak można kupić telefon z GPS'em i mamy praktycznie to samo
|
Tak jak pisałeś: wielkość wyświetlacza i jakość obrazu.
Do tego dochodzi wygoda obsługi - wskaźnik. No i dużo innych rzeczy poza nawigacją.
Urządzenia dedykowane do danej funkcji zawsze będę lepiej ją wykonywać niż urządzenia wielofunkcyjne. |
Nie zawsze PC-et nie jest gorszy niż kalkulator.
Przeważnie tak jest.
Ja nic nie mam do nawigacji.
spyro Ty miałeś nawigację... poza aktualizacją jak to oceniasz?
Szycha... - 2009-01-27, 22:26 Temat postu: mio C720 Ja osobiście posiadam i używam MIO C720 polecam i jeszcze raz polecam jest dokładna mapa całej europy ma wbudowany aparat ,połączenie z telefonem , i duży innych przydatnych rzeczy jak dla mnie super poza tym duży WYŚWIETLACZ , mam go już pare lat ale nie powiem złego słowa , teraz służy jako odtwarzacz dvd dla dziecka pozdrawiam
spyro - 2009-01-27, 22:58
Cytat: | spyro a ile dałeś wtedy za tego Garmina? | tysiaka czy nawet ciut więcej, teraz te same za ok. 400 zł.
KAISER napisał/a: | Czy aktualizację Garmina można sobie zrobić bezproblemowo samemu? |
ni cholery, po pierwsze nie ma tego nigdzie, jeśli już to pełne mapy ale ciężko z nimi idzie, tzn garmin ma naprawdę dobre zabezpieczenia i wiecznie sa jakieś problemu z aktualizacjami oryginalnymi, bo te robione przez ludzi w zaciszu domowym są ogólnodostępne i łatwe w instalacji, ale ich jakoś pozostawia wiele do życzenia. Mają takie forum garniak.pl czy jakoś tak i tam jest tona różnych samoróbek w postaci map i aktualizacji.
Cytat: | sam palmtop ma zapisane jakieś mapy? i nie trzeba potem aktualizować ich? | droższe wersje maja, ale nie o to tu chodzi, do palmtopa wgrywasz co chcesz, także z torrenta
Bartek napisał/a: | dalsze robię drogą mniej legalną ale jakże skuteczną |
no właśnie z tym problem, że te ?lewe? nie są ciekawe, dlatego pozbyłem się mojego Nuvi 250, resztą sprzedanie Garmina graniczy z cudem bo wszyscy znający temat wiedzą jakie są problemy z aktualizacjami itp.
Do tego w garminie brak widoku 3D (naprawdę się przydaje, szczególnie w obcym mieście).
Bartek napisał/a: | nawet w tunelach nie zauważyłem żeby zgubił zasięg | każda zgubi zasięg więc troszku koloryzujesz. Garmin ma słabszy nadajnik niż nowe palmtopy MIo, które jada na najnowszym Sirf Starze.
KAISER napisał/a: | Z tego co mówisz wynika, że przyzwoita Nawigacja jest ogólnie lepsza ale wtedy jest też droższa niż przyzwoity palmtop z GPS. | jak ogólnie nie uznaje urządzeń uniwersalnych jak np drukarka i skaner w jednym to palmtop to najlepsze rozwiązanie. I mowie to po testach na samym sobie. MIO P560 ma lepszy procek niż 3/4 klasycznych nawigacji,. Do tego na palmtopie zrobisz prawie wszystko, jak na kompie a na nawigacji niestety nie. Wierz mi, że wielokrotnie przydał mi się palmtopik np do internetu (poprzez bluetooth używam wtedy komórki jako modemu i za grosze możesz przeglądać internet na przeglądarce na sporym ekranie.
KAISER napisał/a: | spyro Ty miałeś nawigację... poza aktualizacją jak to oceniasz? |
nigdy więcej, niestety. Za Garmina dałem tysiaka czy nawet ciut więcej. Używałem parę miechów, sprzedana za jakieś grosze, bo nikt tego nie chciał odkupić a była jak nowa, dodałem nawet kartę pamięci gratis. Ogólnie Lipton, bo mapy mniej dokładne, nie możesz zainstalować mapy innej firmy, a wierzcie mi że w tym temacie sporo się zmienia i np. moim zdaniem garminowska oryginalna mapa nie dorasta do pięt AutoMapie, to zupełnie inna bajka.
No i tak jak pisałem wcześniej, palmtop to wszechstronne urządzenie, dodając do tego Windows mobile, który zazwyczaj jest na palmtopach daje naprawdę świetny sprzęt.
krzeszak, ja ponowiłbym mój zakup teraz czyli kupiłbym MIO P560, szczególnie, ze teraz jest naprawdę w dobrej cenie, ja kupowałem to rok temu jako nowość i cena była zupełnie inna.
Aha, P360 oprócz mniejszej pamięci nie ma tez WiFi jak dobrze pamiętam, lepiej dopłacić te pare złotych i mieć ta fukcję (parokrotnie bardzo mi sie przydała.
misiek - 2009-01-27, 23:29
A brachol śmiga na takiej http://www.clarion.com/pl...2_01/index.html ja nie mam ale jakbym brał to też taką, a i dostał w pakiecie dwie mapy
spyro - 2009-01-27, 23:57
no i ten clarion, który kosztuje 1200 zł w necie ma takie bebechy jak ten palmtop MIO P560. Do tego ni cholery nie zainstalujesz w tym innej mapy niż GPMapa, czyli garminowski wytwór.
P560 kupisz najtaniej za 900-1000 zł i masz zajefajne urządzenie, nawet excel i word na tym chodzi, możesz psiac ręcznie a to rozpoznaje tekst itp itd, no pełne bajerów urzadzenie a nie tylko nawigacja.
No dobra, koniec zachwalania bo jeszcze pomyślicie sobie że MIO za to płaci Ale naprawdę nauczony na sobie polecam kupno palmtopa. Co by nie żałować potem tak ja żałowałem po krótkim czasie.
Aha jeszcze jedno, ten kto nie robił nic na palmtopie nie zrozumie. Tez bym nie widział różnicy gdyby nie fakt że miałem okazje pobawić się tym MIO u kumpla w pracy, on mnie namawiał ciągle i w końcu przyznałem mu rację, że to niebo a ziemia w stosunku do samej nawigacji.
Aha i polecam to MIo bo jest OK cenowo. Podobnej klasy palmtop HP czy ASUSA będzie o wiele droższy.
KAISER - 2009-01-28, 08:37
spyro napisał/a: |
Aha, P360 oprócz mniejszej pamięci nie ma tez WiFi jak dobrze pamiętam, lepiej dopłacić te pare złotych i mieć ta fukcję (parokrotnie bardzo mi sie przydała. |
Hmmm... nie zwróciłem uwagi. Ewentualnie to wtedy: http://allegro.pl/item538...fecom_nowa.html
Chociaż przyznam, że nie podoba mi się takie rozwiązanie.
WiFi ja też używam czasem. Przydaje się.
Powiedziałbym, że jeżeli jest kasa - to rzeczywiście P560.
Tutaj zeszli poniżej 1000 zł: http://allegro.pl/item537..._gwarancja.html
Jeżeli ktoś mieszka w pobliżu...
Pozdr
Bartek - 2009-01-28, 11:12
Spyro to ty musiałeś mieć jakąś lewą tą nawigację. Po pierwsze jak mapa ściągnięta z internetu może się różnić od mapy kupionej w sklepie skoro to jest dokładnie to samo, wgrywane na urządzenie w ten sam sposób Wrzucanie pirackich map na garmina wygląda tak samo jak wgrywanie aplikacji na telefon z symbianem, najpierw podpisujesz używając id urządzenia i masz w pełni sprawną mapę, później wrzucasz ją za pomocą MapSource jak oryginalną mapę. Po drugie aktualizację urządzenia robi się samemu za pomocą kabla usb i internetu, nawet w nuvi250 które jak piszesz miałeś. Po trzecie to przeczytaj całą moją wypowiedź dotyczącą gubienia zasięgu a nie wyrywasz rzeczy z kontekstu, logicznym jest że jak niema gołego nieba to nie będzie satelit, ja napisałem że nie zauważyłem tego być może z powodu że tunel był tak krótki że navi tego nie zarejestrowało. Aha piszesz że swojego Garmina używałeś kilka miesięcy i sprzedałeś za grosze a ja do dziś pamiętam jak wystawiłeś aukcję z nowiutkim sprzętem za kosmiczną sumę więc kto koloryzuje No chyba że miałeś dwa Garminy Ja ze swojego Garmina jestem bardzo zadowolony i będę się tego trzymał
bradley - 2009-01-28, 12:07
Obecnie nie kupilbym palma, chyba ze mialby funkcje telefonu. Niestety rozwoj telefonow komorkowych tak poszedl do przodu ze i wyswietlaczem i parametrami dorownuja palmtopom. Stara Nokia 9500 comunicator, ma bluetootha, ma wi-fi, duzy wyswietlacz na szerokosc, maly na wysokosc (ale naprawde widac na nim dobrze plany ulic - wole widok z gory niz widok 3D), ma tez aplikacje jak word, excel, powerpoint, acrobat reader i wiele innych + funkcje dzwonienia. Dlatego tez nie kupilbym obecnie palma bo sie nie oplaca taka inwestycja skoro kupujac nowy telefon mamy te funkcje w gratisie.
Co do gubienia zasiegu w tunelach - fizyki nie da sie uszukac. Z reguly nawigacja na podstawie predkosci w ktora wjezdzamy w tunel prowadzi nas tak jakbysmy caly czas jechali, dopiero jak zalapie sygnal z satelity "odnajduje sie".
KAISER - 2009-01-28, 13:44
bradley napisał/a: | Dlatego tez nie kupilbym obecnie palma bo sie nie oplaca taka inwestycja skoro kupujac nowy telefon mamy te funkcje w gratisie. |
Wszystko prawda ale zależy co kto lubi.
Ja od jakiegoś czasu kupuję jak najprostsze telefony i przymierzam się do kupna starej Nokii. Bo ja mam dla telefonu kryteria:
- zasięg, zasięg i jeszcze raz zasięg
- rozmiar
- ciężar
- interfejs
Takie zabawki często nie spełniają jednego z pierwszych 3 które są dla mnie najważniejsze.
Ale trudno nie przyznać Ci racji - to też jest jakieś rozwiązanie.
Może rozstrzygnijmy sprawę tak - podajcie 1 konretny model:
- telefonu
- nawigacji
- palmtopa (my już ze spyro podaliśmy MIO P560)
Porównamy parametry i cenę. krzeszak będzie mógł podjąć decyzję jakąś w końcu
Mio P560 + AutoMapa Europy GPS Gwarancja - CENA: około 950 zł
Pamięć wew: 2GB, GPS SiRFstar III, Bluetooth 2.0, WiFi 802.11b+g, 2 letnia gwarancja, karty SDHC do 8GB, WIndows Mobile 6, Procesor 400 Hz, Dotykowy ekran 3,5" 240x320 px
64 MB RAM, wyjście słuchawkowe, port USB, wbudowany mikrofon i głośnik, bateria 1350 mAh (praca około 5-6 h), ładowarka samochodowa, Dodatkowe oprogramowanie.
bradley - 2009-01-28, 14:02
Telefon Toshiba G900 + Automapa + zewnetrzny odbiornik GPS
KAISER - 2009-01-28, 16:51
bradley napisał/a: | Telefon Toshiba G900 + Automapa + zewnetrzny odbiornik GPS |
Cena: około 900 zł;
Ładowarka, zestaw słuchawkowy, kabel transmisji danych,
wyświetlacz 3" 480x800 px, Bateria 1320 mAh, Karty miniSD do 2GB, Pamięć wew 30MB, Windows Mobile 6, Procesor 520 MHz, WiFi 802.11b+g, Ekran dotykowy.
Zew. odbiornik GPS - Cena: około 100 zł
SUMA: 1000 zł
spyro - 2009-01-29, 01:03
Bartek napisał/a: | Aha piszesz że swojego Garmina używałeś kilka miesięcy i sprzedałeś za grosze a ja do dziś pamiętam jak wystawiłeś aukcję z nowiutkim sprzętem za kosmiczną sumę więc kto koloryzuje | no kosmiczna suma: kupiony za ponad tysiaka i wystawiony za 650 gdzie dodawałem pokrowiec za 8 dych i kartę pamięci - to rzeczywiście kosmos. A sprzedana w końcu jeszcze taniej. Wystawiałem jako nówkę bo bujałem się z jej sprzedaniem bardzo długo aż w końcu zszedłem na maxa z ceny i poszło do ludzi.
Bartek napisał/a: | Ja ze swojego Garmina jestem bardzo zadowolony i będę się tego trzymał | bo zapewne w życiu nie miałeś nawet w rękach przez chociaż godzinę jakiegoś palmtopa.ja nie mając porównania tez uważałem że złapałem pana boga za nogi
Ja z kolei nie chce nawigacji w telefonie, chyba że to nowy HTC Touch PRO, ale ona nallegro kosztuje ponad 2 tys. zł.
krzeszak - 2009-05-05, 10:39
Panowie czas temat odświeżyć ...bo myśli wróciły na poważnie
myślałem długo i chyba ostanę sie przy nawigacji ...
co koledzy myślą TomTom ONE
http://www.tomtom.com/pro...ategory=0&Lid=9
A może ktoś ma inny pomysł na dobra nawigacje do której da sie zrobić uaktualnienie za fr... lu da sie wgrać inne mapy
bradley - 2009-05-05, 11:06
krzeszak, kup sobie palmtopa. Ojciec ostatnio kupil Mio, nie wiem jaki model. Ale ma toto windows mobile, wiec wgrywasz do woli automape i aktualizacje i robisz co chcesz
zlotykamil - 2009-05-05, 11:44
bradley napisał/a: | kup sobie palmtopa. |
bradley napisał/a: | Obecnie nie kupilbym palma |
nie prosze bradley, zmienił jednak zdanie ... brawa za odwage
ja doświadczenia nie mam z tymi sprzętami - palmtop fajna rzecz (bawiłem się tym kiedyś)
ale przed zakupem zastanowił bym się czy napewno jego funkcje są mi potrzebne i czy kiedykolwiek ich użyje - bo jak widze jak chłopaki pracujący przy łopacie wyjmują swoje "telewizory" z kieszeni - to wierzcie mi smiech mnie ogarnia niesamowity - bo oni nawet nie bardzo wiedzą co to Excel... a wypłata poszła na świecidełko...
krzeszak, ja osobiście na twoim m-cu kupil bym sobie porządną nawigacje tak jak planujesz bo jak coś jest do wszystkiego to w końcu okazuje sie do dupy..
moja nawigacja to - CB i Marta z boku z atlasem drogowym za 70 dyszek
Paweł J. - 2009-05-05, 12:21
zlotykamil napisał/a: | moja nawigacja to - CB i Marta z boku z atlasem drogowym za 70 dyszek |
U mnie to samo...tylko, że Marta inaczej się nazywa
zlotykamil - 2009-05-05, 12:29
Tygrysisko napisał/a: | tylko, że Marta inaczej się nazywa |
tu akurat jest dowolne pole manewru i wymiany na lepszy model....
bradley - 2009-05-05, 12:51
zlotykamil, hehehe sluszna uwage:) Ale to nie ja kupowalem tylko ojciec
Michcik - 2009-05-05, 16:37
Ja mam Blaupunkta i narzekac moglem tylko na mapki, ale odblokowalem go sobie wgralem automape 5.3 i jest teraz kozak mapka, na inna karte wkralem kilka programow i teledyskow i teraz moge sobie ogladac teledyski, z auxa muzyka leci na radyjko i jest OK
spyro - 2009-05-05, 19:48
a ja sie powtórzę: MIO P560, który jest teraz naprawdę tani. I masz zajefajne urządzenie, które łyknie wszystko, czego o nawigacji nie można powiedzieć.
bradley - 2009-05-05, 19:50
Rowniez polecam MIO
Michcik - 2009-05-06, 00:23
czyli MIO jest cos podobneego do mojego blaupunkta, moj niebieski punkcik tez jest juz na windowwsie mobilnym i wszystko mozna zainstalwoac
krzeszak - 2009-05-06, 08:59
Michcik, - a jaki masz model tego blaupunkta
Michcik - 2009-05-06, 10:59
Lucca 3.5B
krzeszak - 2009-05-06, 11:25
spyro napisał/a: | a ja sie powtórzę: MIO P560, który jest teraz naprawdę tani. I masz zajefajne urządzenie, które łyknie wszystko, czego o nawigacji nie można powiedzieć. |
kurna mętlik mam w głowie
a tu tak ładnie mówią o niej
http://www.youtube.com/watch?v=8ZkjMbqEto4
http://www.youtube.com/watch?v=_y_3miHd7n4
Michcik - 2009-05-06, 11:37
no to ja juz nie pomoge, sam musisz wybrac co bedzie dla Ciebie lepsze
spyro - 2009-05-06, 21:51
Dokładnie, musisz sam zdecydować. Ja tam nadal namawiam Cie na to MIO, to świetne urządzenie.
krzeszak - 2009-05-06, 22:00
spyro, - a do tego palmtopa dołączona jest jakaś mapa czy trzeba dokupić ?
która z map najlepiej współgra z tym urządzeniem
spyro - 2009-05-06, 22:06
Jak kupisz droższa wersje tego MIO to jest z mapami, do wyboru róznych firm. Albo najtaniej kupisz samo MIO, bez map a mapy sam sobie wgrasz. A śmiga to na wszystkich mapach jakie są, próbowałem wszelkie dostępne, ale mie osobiście najlepiej sie jeździ na Auto Mapie.
bradley - 2009-05-06, 23:09
krzeszak, tak nieoficjalnie to powiem, ze jest automapa na tor... takiej stronie
Michcik - 2009-05-07, 11:47
hehe bradley, dobrze prawwi tez mam automape z tamtych stronek :p heh i smiga OK
Hormon - 2009-05-07, 19:22
Ostatnio szukam nawigacji, i natknąłem się na takie coś jak Lark 43.0. Opinie są bardzo dobre, działa na tym każda mapa i nie trzeba się bawić w odblokowywanie systemu.
spyro - 2009-05-11, 12:50
Wiesz Lark to firma taka coś jak MEDION, czytaj: TANIO i jakość poniżej krytyki. Niestety nie da się tanio i dobrze. Takie mity to tylko w reklamach
cinek82 - 2009-05-11, 13:30
A ja właśnie się zastanawiam nad zmianą operatora internetu, chcę przejść na Neostradę z naprawdę śmiesznego powodu.... liście urosły i dupa z zasięgiem radiówki. I właśnie przeglądałem WWW Neostrady i teraz mają taką promocję że, przy prędkości 1mb i umowie na 3 lata dają nawigację właśnie Lark 35,6. Jak za darmo to i ocet słodki a i tak już od jakiegoś czasu się rozglądałem za jakąś navi.
Nie wiem, tak sobie poczytałem o tych Larkach i jak dla mnie by wystarczył taki sprzęt, a jakość... no niestety nie mam kasy na tyle żeby sobie palmtopa sprawić lub jakąś nawigację za większy pieniądz a takie coś by też do celu poprowadziło. Bo przecież nie prowadzi Cię obudowa z dobrego plastiku czy możliwość zainstalowania w pip programów i gier, filmów czy mp3 tylko dobra mapa w środku, a skoro w nich można sobie zmieniać mapy no to w ogóle bajeczka.
astaroth - 2009-05-11, 15:33
Ja używam Lark'a 35.0 + Automapa 5.5.1, chwale sobie póki co.
spyro - 2009-05-11, 15:58
cinek82, umowa na 3 lata? Toż to bat sobie sam ukręcisz. Przez 3 lata to wszystko może się zmienić a Ty będziesz musiał płacić ciągle tyle samo. Ja na internet podpisuję umowy zawsze na rok, więcej to bezsens. Nie zapomnę mojej kuzynki, która tak sobie ukręciła podpisując NEO na 3 latka. Po roku czasu jak za 1 MB płaciłem połowę tego co ona płaci do tej pory za 512 kb/s bo umowa u niej nadal trwa.
Hormon - 2009-05-11, 19:50
Co do tego Larka to wcale nie jest tak źle z ta firmą. Jest bardzo dużo dobrych opinii na temat tej firmy.
krzeszak - 2009-05-24, 19:24
ma może ktoś z Was coś takiego
http://gps4you.net.pl/337.html
Paweł J. - 2009-05-24, 19:27
A ja wczoraj o takim czymś słyszałem
http://tech.wp.pl/kat,100...ml?ticaid=1815b
bradley - 2009-05-24, 19:30
Tygrysisko, taaak katastrofa Satelit na niebie jak psow. Do poprawnej lokalizacji wystarczy sygnal z 4, a na najwiekszym zadupiu minimum z ktorymi sie lacze to 5
Paweł J. - 2009-05-24, 19:49
Ja tylko napisałem to o czym słyszałem....
Hormon - 2009-05-24, 20:11
Zakupiłem takie coś http://gpslab.pl/article_...r+5010FMBT.html . Po testuje i dam znać czy warto.
spyro - 2009-05-24, 22:48
oby jednak nie wyłaczyli. Ale z drugiej strony wiadomo było, że ktoś wreszcie się za to zabierze, bo cały świat korzysta z satelit za free.
zlotykamil - 2009-05-24, 23:43
a ja juz dawno słyszałem o tym
http://www.nawigacja.pl/w...rnej_galileo_/8
a nasi sąsiedzi już dawno mają
http://gps.wroclaw.pl/glonass.html
więc nie a co sie martwić moim zdaniem
spyro napisał/a: | że ktoś wreszcie się za to zabierze |
zabierali juz nie raz - wiadomo że to US Army rządzi GPS ale może go wyłączyć kiedy chce i gdzie chce np nad Irakiem czy Gruzją i kto wie gdzie jeszcze wyłączone były na pewno...
dlatego np lotniska nie korzystają z systemu GPS ze względów bezpieczeństwa....
alekrzeszak, mysle ze trafi tak czy inaczej do Polski
bradley - 2009-05-24, 23:51
GPS jest dla takich szarakow jak my. Wojsko uzywa swojego wlasnego systemu, ktory potrafi spozycjonowac przyslowiowego klocka w klozecie z dokladnoscia do 1mm
wasil1 - 2009-05-25, 08:42
Ja korzystam z Beckera 7914 + Auto Mapa 5.2. Jak dla mnie w zupełności wystarcza.
KAISER - 2009-07-17, 10:59 Temat postu: MIO MOOV 330 EEU U mnie koleś z pracy zastanawia się nad nawigacją. Pomyślałem o palmtopie MIO ale on chce nawigację.
Znam taki fajny sklepik z dobrymi cenami we wro.
Co myślicie o tym:
MIO MOOV 330 EEU
http://4speed.pl/index.ph...&id_towaru=9085
On chce w czasie okresu gwarancji jeździć na oryginalnych mapach.
Potem mógłbym wrzucić AutoMapę. Zależy mu na mapach europy całej.
Co o tym myślicie?
Zna to ktoś? Łatwo tam potem wgrać AM?
Pozdr
spyro - 2009-07-18, 22:02
Ostatni moja chrzestna kuiła sobie chinine nad chininami - Larka - instalowałem jej właśnie AutoMape i powiem Wam, ze całkiem nieźle to śmiga a navi kosztuje 300 zł
LARK Freebird 43.1
http://allegro.pl/item680...icencja_fv.html
naprawde całkiem całkiem się to sprawuje i jest oryginalna mapa w zestawie jakby co - ale ja wolałem AM zainstalować.
Także choć w życiu bym o tym nie pomyślał, że to naprawdę mężna to polecić - tanie jak barszcz i całkiem niezłe - podobno ma Sirfstara trójkę.
KAISER - 2009-07-18, 23:40 Temat postu: apache@dora.doskomp.lodz.pl Napiszę trochę OT. Czy powinno być tak, że powiadomienia o poście dostaję z:
apache@dora.doskomp.lodz.pl?
spyro - 2009-07-18, 23:42
fuck, nie powinno tak być... Powinny przychodzić z forum@vwvento.eu
KAISER - 2009-07-18, 23:52
No właśnie. Zawsze było z forum@vwvento. A gdzieś od tygodnia dostaję z apache.
Nic nie mówiłem bo myślałem, że to tymczasowa usterka.
spyro - 2009-07-18, 23:57
Ogólnie drugi serwer zmieniałem (gdzie sa domeny eu i pl) i stąd mogła byc zmiana. Zobacz jutro czy nadal tak będzie, przed chwilką zmieniłem ustawienia poczty forumowej, może to pomoże...
KAISER - 2009-07-18, 23:59
Już jest OK
Właśnie dostałem maila o nowym poście w innym wątku z forum@vwvento.eu
spyro - 2009-07-19, 00:31
uff
Hormon - 2009-08-27, 14:44
W sieci sklepów Avans nawigacja Lark 50.1 kosztuje 349zł.
marekwaw007 - 2009-09-09, 20:59
co do urządzeń nawigacji to ja mam obecnie Mio Moov 330. urządzenie z oryginalna mapą mio chodzi beznadziejnie. Jednak po zdjęciu blokady, wrzuceniu karty SD i wgraniu mapy AutoMapa można jeździć. Jak zdejmie się blokadę z tego urządzenia można na nim robić wszystko, maamy wtedy normalny pulpit jak na komputerze. Można oglądać zdjęcia, filmy, słuchać muzyki, grać w gry, łaczy się z telefonem przez bluethooth itd itp. Ja w tej chwili mam wgrane mapy: Mio, autoMapa, tomtone, iGo, ale moim zdaniem, po sprawdzeniu wszystkich najlepsza jest AutoMapa.
KAISER - 2009-09-22, 15:16
Hej,
ostatnio jakiś sk*****l włamał mi się do vento i podpieprzył nawigację.
Miałem starego HP Ipaq ze modułem zew. GPS. W sumie ten sprzęt to mała strata.
W każdym razie kupiłem na szybko MIO MOOV M300.
http://www.mp3palmtopy.pl...ct&prod_id=1754
Znalazłem za 250 zł + 15 zł za kuriera.
Zamówiłem - 2 dni później przyszło GLS-em.
15 min zajęło mi wgranie AM i ustawienie jej w autostarcie.
GPS ma bardzo dobry: SiRFstar III GPS z funkcją InstantFixII
Sygnał łapie bardzo szybko.
Gdyby ktoś się jeszcze zastanawiał to polecam bo koszt naprawdę niewielki.
Urządzenie funkcjonalne. Jak dla mnie 3,5" nawet wystarcza.
No i w końcu mogę przetestować AutoMapę 5.5.2 bo wcześniej nie mogłem z powodu braku witaminy na WinMobile 6.0. Była tylko na WinCE 5.0
Pozdr
P.S.
W tym modelu nie ma wejścia na kartę SD więc na razie wgrałem tylko PL.
Muszę w wolnej chwili sprawdzić czy da się wgrać część EU.
Jest 1GB dostępnego miejsca.
Hormon - 2009-09-22, 15:51
Da się wgrać część EU, można samemu sobie przygotować taką paczkę z interesującymi cie krajami.
KAISER - 2009-09-22, 15:55
Hormon napisał/a: | Da się wgrać część EU, można samemu sobie przygotować taką paczkę z interesującymi cie krajami. |
Ale to na etapie instalacji - jako instalacja wybranego obszaru mapy?
Czy jakoś inaczej?
Ja instaluję AM wprost na MIO - wskazuję czytnik kart jako lokalizację instalacji i idzie na MIO podłączone przez USB.
Jeszcze jedno. Gwarancja na MIO jest w systemie door-to-door. Zgłoszenie dokonuje się poprzez www.mio.com. Kurier odbiera i potem zwraca sprzęt. Koszty transportu po stronie MIO. Myślę, że to też kwestia warta uwagi.
Pozdr
KAISER - 2009-09-27, 16:50
KAISER napisał/a: |
Muszę w wolnej chwili sprawdzić czy da się wgrać część EU.
Jest 1GB dostępnego miejsca. |
Wgrałem zaznaczoną część Europy.
Wyszło niby 1,15 GB ale jakoś się zmieściło (? a piszą, że jest 1GB ?)
no i chodzi mi w AM 5.52. wszystko tak jak trzeba - bez zarzutu.
Pozdr
KAISER - 2010-05-25, 19:22
Panowie, które urządzenia GPS mają 48 kanałowy system SiRF Atlas IV i co polecacie?
Arcaj - 2010-05-25, 20:01
z Navi zgłoś się do Gucia
KAISER - 2010-05-25, 20:08
Chętnie... ale kto to jest Gucio???
Szukajka nie pomogła
spyro - 2010-05-25, 20:15
a ja właśnie szukam najnowszych poi do automapy i du... blada, nie ma nic świeżego ;(
KAISER - 2010-05-25, 20:20
spyro napisał/a: | a ja właśnie szukam najnowszych poi do automapy i du... blada, nie ma nic świeżego ;( |
Eeeech spyro ja dojrzałem żeby się dzisiaj zarejestrować na forum navia.
Jak coś tam znajdę z POI to dam Ci znać...
Arcaj - 2010-05-25, 20:22
gucio
KAISER - 2010-05-25, 20:29
Dzięki i Sorrrrrrry - chyba źle wpisałem w szukajkę...
Hormon - 2010-05-25, 21:33
Praktycznie wszystkie nowe nawigacje mają Sirf IV. Powiedz za jaką kasę szukasz sprzęt, to może coś ci doradzę.
spyro napisał/a: | a ja właśnie szukam najnowszych poi do automapy i du... blada, nie ma nic świeżego ;( |
Te są najnowsze. Póki co nie ma nic nowszego, chyba że zainstalujesz AM 6.5 to tam będą jeszcze nowsze.
gucio - 2010-05-25, 22:32
panowie powiem tak kupic sobie miomu 200 odblokowane cena od 150 zl do 300 zl za nowe dokupic karte 4 gb w AutoMapie 6,2 final juz sa poi z automatu jezeli chodzi wam o automape 6,5 beta to nie istalowac bo to lipnie dziala straszne sa bledy stabilna to wersja 6,2 .
nawigacja lark to badziewie zawiesza sie strasznie !!
pozdrawiam
KAISER - 2010-05-26, 00:27
Hormon napisał/a: | Praktycznie wszystkie nowe nawigacje mają Sirf IV. |
Ale masz chyba na myśli nowe modele - z 2010 roku.
MIO z tego co wiem nie ma w żadnym modelu - bo nie wypuściło nowości na rynek.
A jako, że nie wiem kto dokładnie co wypuścił - stąd pytanie: gdzie jest Sirf IV.
Budżet: myślę, że max to 600 zł.
Rozmiar ekranu nie ma znaczenia dla mnie.
Ważna jest niezawodność odbiornika GPS, dokładność, szybkość łapania sygnału.
Ma być wejście na SD, dobry procek i rozsądne parametry RAM/ROM żeby AM szybko chodziła
Co polecasz Hormon??
Pozdr
grzegorz07555 - 2010-05-26, 00:35
ja latam na MIO, ale zapodałem sobie mapę TOM-TOMa daje radę, oprócz tego ma WIFI, no i filmiki też można poglądać
piotrek_inf - 2010-05-26, 06:59
Ja mam Larka 43.2 i nie jest najgorzej, wgraną mam automapę chyba 6.1, za tą kasę uważam że to dobra nawigacja
Hormon - 2010-05-26, 08:17
Od jakiś dwóch tygodni testuje Larka 43.2 i jest całkiem dobra nawigacja. Wada jaką znalazłem to krótko trzymająca bateria.
Większość nawigacji testowałem firmy Goclever seria 50... Spisują się jak dla mnie rewelacyjnie, bateria trzyma nawet do 5h, łatwo można odblokować, nie gubią sygnału, są dość szybkie.
Z tym sirfstar IV to wybiegłem w przyszłość, bo z tego co wiem to w Polsce nie ma żadna nawigacja tego modułu, chyba że jakieś smartphone.
KAISER - 2010-05-26, 09:57
Hormon napisał/a: | Z tym sirfstar IV to wybiegłem w przyszłość, bo z tego co wiem to w Polsce nie ma żadna nawigacja tego modułu, chyba że jakieś smartphone. |
Na pewno wszystkie modele Cruser
i jedna niespodzianka dla mnie bo NV33 z Biedronki też ma IV.
Czytałem gdzieś artykuł z porównaniem z III i podobno różnica jest kolosalna.
Pozdr
http://www.autocentrum.pl..._821956108.html
gucio - 2010-05-26, 10:13
Hormon napisał/a: | Od jakiś dwóch tygodni testuje Larka 43.2 i jest całkiem dobra nawigacja. Wada jaką znalazłem to krótko trzymająca bateria.
Większość nawigacji testowałem firmy Goclever seria 50... Spisują się jak dla mnie rewelacyjnie, bateria trzyma nawet do 5h, łatwo można odblokować, nie gubią sygnału, są dość szybkie.
Z tym sirfstar IV to wybiegłem w przyszłość, bo z tego co wiem to w Polsce nie ma żadna nawigacja tego modułu, chyba że jakieś smartphone. |
no tak testujesz ale masz orginalne mapy jakie dostales z nawigacja a jak odblokujesz i wgrasz am to lapie zawieche .
Panowie poco placic kupe kasy jak mozna miec nawi za 300 zl i zasowa az milo .
a po drugie to musi miec nawigacja win ce5 i procesor minimum Częstotliwość [MHz] 400
Hormon - 2010-05-26, 10:26
gucio napisał/a: | Hormon napisał/a: | Od jakiś dwóch tygodni testuje Larka 43.2 i jest całkiem dobra nawigacja. Wada jaką znalazłem to krótko trzymająca bateria.
Z tym sirfstar IV to wybiegłem w przyszłość, bo z tego co wiem to w Polsce nie ma żadna nawigacja tego modułu, chyba że jakieś smartphone. |
no tak testujesz ale masz orginalne mapy jakie dostales z nawigacja a jak odblokujesz i wgrasz am to lapie zawieche .
a po drugie to musi miec nawigacja win ce5 i procesor minimum Częstotliwość [MHz] 400 |
Używam tylko i wyłącznie AM, zwiech nie złapałem. Goclovera z ekranem 5" można kupić za 300zł, więc nie wiem o co chodzi ?
gucio - 2010-05-26, 10:40
Hormon napisał/a: | gucio napisał/a: | Hormon napisał/a: | Od jakiś dwóch tygodni testuje Larka 43.2 i jest całkiem dobra nawigacja. Wada jaką znalazłem to krótko trzymająca bateria.
a po drugie to musi miec nawigacja win ce5 i procesor minimum Częstotliwość [MHz] 400 |
Używam tylko i wyłącznie AM, zwiech nie złapałem. Goclovera z ekranem 5" można kupić za 300zł, więc nie wiem o co chodzi ? |
Powiem tak Goclovera lepszy od Larka 100 %
KAISER - 2010-05-26, 11:09
gucio napisał/a: |
Ja nic nie mam do MIO. Ale nie weszli jeszcze w nowe technologie.
Crusera można kupic za 468 zł - i jakby porównać z MIO 200 to wcale nie wychodzi drogo.
http://www.abcgps.pl/Crus...z_map-1140.html
krzeszak - 2010-05-27, 17:16
gucio napisał/a: | panowie powiem tak kupic sobie miomu 200 odblokowane cena od 150 zl do 300 zl za nowe dokupic karte 4 gb w AutoMapie 6,2 |
gucio, - i to będzie hulać bez problemu, wieszania, gubienia sygnału itd.
a to odblokowanie to skomplikowana sprawa da rade samemu
Hormon - 2010-05-27, 20:56
Da rade samemu, jest taka fajna stronka www.my-navia.pl Tam znajdziesz wszystko o nawigacjach.
gucio - 2010-05-28, 00:13
krzeszak napisał/a: | gucio napisał/a: | panowie powiem tak kupic sobie miomu 200 odblokowane cena od 150 zl do 300 zl za nowe dokupic karte 4 gb w AutoMapie 6,2 |
gucio, - i to będzie hulać bez problemu, wieszania, gubienia sygnału itd.
a to odblokowanie to skomplikowana sprawa da rade samemu |
zionek zadnych problemow niebedziesz mial naprawde polecam, mozna samemu odblokowac lub juz kupic odblokowana .
cinek82 - 2010-05-28, 13:12
Ja mam (chyba już tu wcześniej pisałem) Lark 50.1 (czy jakoś tak). Ori mapa to była Mapa Map. Kupiłem kartę 4GB i wgrałem Automapa 5,cośtam cośtam......
Hula jak ta lala Tylko jedyny feler to taki, że wbudowany akumulatorek nie trzyma zbyt długo..... ale pieszo z nią nie chodzę tylko w autku pyk pod zapalniczkę i jadę. A jak znam drogę to żona sobie ogląda czasem jakiś film w WMV (przez głośniki z od radia bo transmiter jest wbudowany). Jak ktoś nie potrzebuje navi do łażenia pieszo to polecam
Teraz niedługo będę brał telefon na firmę w Play to jeszcze będę miał navi w Nokii E52 także pieszo też się nie zgubię, tym bardziej, że nokia teraz daje i aktualizuje mapy za free
KAISER - 2010-06-06, 00:06
Panowie, ja mam konkretny problem.
Zaktualizowałem sobie do wersji AutoMapa 6.5.
Start: Wrocław - ul. Trzebnicka
Koniec: Legnica
Jest oczywiste, że najszybciej będzie przez A-4.
Niestety AM uparcie wyznacza mi trasę przez drogę 94.
Żeby prowadził przez A-4 musiałem zmienić Ustawienia-Trasy-Uwzględnij profil prędkości
i ustawić:
Wszystkie: 1 km/h
Przyznaję się od razu: widzę, że czegoś tu nie rozumiem
Podpowiedzcie mi - jak to ustawić poprawnie?
We wcześniejszej wersji AM jakoś nie przypominam sobie takich jaj
gucio - 2010-06-06, 00:20
KAISER napisał/a: | Panowie, ja mam konkretny problem.
Zaktualizowałem sobie do wersji AutoMapa 6.5.
Start: Wrocław - ul. Trzebnicka
Koniec: Legnica
Jest oczywiste, że najszybciej będzie przez A-4.
Niestety AM uparcie wyznacza mi trasę przez drogę 94.
Żeby prowadził przez A-4 musiałem zmienić Ustawienia-Trasy-Uwzględnij profil prędkości
i ustawić:
Wszystkie: 1 km/h
Przyznaję się od razu: widzę, że czegoś tu nie rozumiem
Podpowiedzcie mi - jak to ustawić poprawnie?
We wcześniejszej wersji AM jakoś nie przypominam sobie takich jaj |
napewno zaktualizowales do wersji beta !! wlasnie wersja beta ma zawiechy i zle prowadzi
KAISER - 2010-06-06, 00:27
k*rrrwa...
Będę musiał zaraz wgrać wersję 5 - ostatnią stabilną jaką mam w domu.
Co za g*wno
gucio dzięki za szybka odpowiedź
gucio - 2010-06-06, 00:31
albo 6,2
KAISER - 2010-06-06, 00:33
gucio napisał/a: | albo 6,2 |
Dzieki za info - właśnie zastanawiałem się jaka będzie dobra z "nowszych".
Ale póki co - na szybko - w domu zostaje mi chyba tylko 5.5.2, która jeszcze prowadziła z sensem
gucio - 2010-06-06, 00:36
wejdz na gg
Hormon - 2010-06-06, 18:33
Wgraj wersje finalną 6.5.
KAISER - 2010-06-06, 19:19
Wiem. Rozmawiałem wczoraj z guciem i to samo radził.
Pozdr
krzeszak - 2010-06-07, 22:31
Panowie a czy warto wziąć takie cus za ta kaskę Mio Moov 500 :
http://www.allegro.pl/sho...a%3E.%3C%2Fi%3E
czy to będzie po odblokowaniu ktore zapewnia sprzedawca będzie bezproblemowo działało...wydaje mi się ze lepsze rozwiązanie w porównaniu z MIO 200
aaa i czy do tego potrzebny jest rysik
gucio - 2010-06-07, 22:48
krzeszak napisał/a: | Panowie a czy warto wziąć takie cus za ta kaskę Mio Moov 500 :
http://www.allegro.pl/sho...a%3E.%3C%2Fi%3E
czy to będzie po odblokowaniu ktore zapewnia sprzedawca będzie bezproblemowo działało...wydaje mi się ze lepsze rozwiązanie w porównaniu z MIO 200
aaa i czy do tego potrzebny jest rysik |
spoko bedzie dzialac ale kup odblokowane
krzeszak - 2010-06-07, 23:16
gucio, - a jaka mapkę polecasz do tego kompletu
co to znaczy ,, nakładka odblokowująca umożliwiająca uruchomienie AutoMapy, iGo i innych'' czy to znaczy ze jest MiO odblokowane
gucio - 2010-06-07, 23:19
6,5 eu
spyro - 2010-06-07, 23:20
kumpel ma taka i chwali sobie. krzeszak napisał/a: | a jaka mapkę polecasz do tego kompletu | jedyna właściwa - AutoMapa A na poważnie testowałem wszystkie dostępne mapy do gpsów i moim subiektywnym oczywiście zdaniem AutoMapa jest najdokładniejsza i najlepiej zrobiona.
krzeszak - 2010-06-14, 16:33
Panowie a o co chodzi z tym:,,Gniazdo karty pamięci SD/MMC (kompatybilny z SDHC)"
czyli ze obsługuje wszystkie karty SD ,SDHC I MMC
jaka do tego najlepiej wybrać kartę SD czy inna i jakiej pojemności 2 czy 4GB
bradley - 2010-06-14, 16:36
To pewnie znaczy, ze wsadzisz SD, MMC oraz SDHC z adapterem (SDHC jest ze 2,5x mniejsza od SD)
Karta 4gb styknie, 2gb jest za mala na cala Europe w przypadku AM
cinek82 - 2010-06-14, 20:42
No 4 gb to zdecydowanie w sam raz, i jeszcze jakiś filmik wejdzie jak masz opcję odtwarzania
krzeszak - 2010-06-14, 20:54
no to się pochwale dziś zapadła decyzja po prawie roku wybór padł na :
NAWIGACJA MIO MOOV 500 PL
http://www.allegro.pl/sho...2+wys%C5%82any.
wszystkim serdecznie dziękuje za pomoc ,rady i sugestie
cinek82 - 2010-06-14, 21:37
Noo fajna, jak AVI odtwarza i MP3 to jest good. I fajne mapki w gratisie
spyro - 2010-06-16, 13:19
bradley napisał/a: | SDHC jest ze 2,5x mniejsza od SD |
Bradley, troszkę namieszałeś
SDHC to nowsza generacja kart - są o wiele szybsze a co za tym idzie wszystko szybciej chodzi. Szybszy zapis i szybszy odczyt.
A karta mniejsza o SD to microSD.
bradley - 2010-06-16, 15:18
Faktycznie masz racje;) Aczkolwiek z reguly spytakane sa micro sd(hc)
Tak czy siak nawet micro z adapterem wejdzie pod slot sd. Posiadam w telefonie sdhc klasy 2 wiec akurat nie wykorzystuje tej predkosci bo karta jest dosc wolna ;P
krzeszak - 2010-06-19, 17:56
krzeszak napisał/a: | Panowie a o co chodzi z tym:,,Gniazdo karty pamięci SD/MMC (kompatybilny z SDHC)"
czyli ze obsługuje wszystkie karty SD ,SDHC I MMC |
Panowie czy MIO MOOV 500 obsługuje karty tylko SD czy tez SDHC ...co to znaczy kompatybilny z SDHC bo już się zamotałem
tomek87 - 2010-06-19, 21:36
SDHC wygląda identycznie jak SD tylko jest szybsza
krzeszak - 2010-06-19, 21:46
tomek87 napisał/a: | SDHC wygląda identycznie jak SD tylko jest szybsza |
to wiem Tomku... mam problem z rozszyfrowaniem tego zapisu
,,Gniazdo karty pamięci SD/MMC (kompatybilny z SDHC)"
tomek87 - 2010-06-19, 22:33
krzeszak, czyli powinien dac rade wszystkie trzy polknac;)
bradley - 2010-06-19, 23:08
krzeszak, czyli wcisniesz tam wszystko. Zwykla SD, SDHC (jak SD tylko ze szybszy transfer danych), Mmc, microsd (z adapterem) i microsdhc (z adapterem)
astaroth - 2010-06-19, 23:19
A ja swojego Larka 35.0 wyśle w poniedziałek do serwisu
cinek82 - 2010-06-20, 11:59
A dlaczego do serwisu Ja też mam Lark'a ale 50.1. Co z nim nie tak
krzeszak - 2010-06-26, 23:00
Panowie które wersie AutoMapy są sprawdzone ,nie wieszają się i są w miar dobre.... mógłby ktoś to zebrać w jedna całość
Hormon - 2010-06-26, 23:03
krzeszak napisał/a: | Panowie które wersie AutoMapy są sprawdzone ,nie wieszają się i są w miar dobre.... mógłby ktoś to zebrać w jedna całość |
Przez ostatnie dwa tygodnie codziennie testowałem 6.5 i mogę ja polecić. Testy oczywiście były w terenie . A z wcześniejszych wersji to np ostatnia wersja 5.xx. Ale chyba nie ma się co cofać w czasie, bo nam przybywa nowych dróg a nie ubywa
spyro - 2010-06-27, 01:51
Ja na bieżąco aktualizuję i jak narazie każda kolejna wersja jest OK. Jedynie c mnie wkurzało to nowa funkcjonalność: am traffic czyli informacja o korkach. Moja navi nie ma stałego dostępu do netu i przez to co chwile pojawiał mi sie komunikat na 90% ekranu o braku dostępu do netu, i co parę minut musiłem jadać w nocy kasować ten komunikat. Na szczęście poszperałem an miejscu w necie i wywaliłem to gów...
sebastian - 2010-08-11, 11:04
Słuchajcie, powiedzcie mi, jak w Automapie ustawić przejazd z punktu A do punktu B przez punkty a1, a2 itp.? Chodzi mi o ustawienie trasy np. z Wrocławia do Warszawy przez Poznań i Toruń?
Wersja oczywiście 6.5 EU
bradley - 2010-08-11, 20:48
Wpisujesz adres pod ktory chcesz podjechac, nastpenie klikasz takie <> \/ /\ po prawej na dole ekranu, dajesz koniec. Powtarzasz krok 1 tylko ze dajesz adres gdzie zaczynasz, i dajesz start, pozniej wybierasz adresy gdzie chcesz przejechac i dajesz, przez, potem przez okolice no i to tyle.
gucio - 2010-08-11, 21:27
AM nie mozna ustawic bo zle przelicza trase i sa bledy
sebastian - 2010-08-11, 22:05
No ja właśnie kombinowałem i coś się nie chce ustawiać po mojej myśli. jest opcja przez, a w niej przez punkt lub przez obiekt, ale nie wiem co obie znaczą a jak ustawiam którąkolwiek to nie za bardzo wychodzi to nawigowanie...
Lwomati - 2010-08-12, 04:35
seba nic prostszego. Wpisujesz sobie najpierw Wrocław - Poznań, później Poznań - Toruń, a następnie Toruń - Warszawa i jazda
sebastian - 2010-08-12, 19:05
Tak właśnie robiłem jak musiałem zboczyć z wyznaczonej przez nawigację mapy Ale przyznam, ze to trochę upierdliwe jest
gucio - 2010-08-12, 19:30
sebastian napisał/a: | Tak właśnie robiłem jak musiałem zboczyć z wyznaczonej przez nawigację mapy Ale przyznam, ze to trochę upierdliwe jest |
no tak jak mowilem sa problemy
sebastian - 2010-08-12, 19:32
Będę musiał spytać Hołowczyca, co on na to
gucio - 2010-08-12, 19:34
sebastian napisał/a: | Będę musiał spytać Hołowczyca, co on na to |
albo kingi
sebastian - 2010-08-12, 19:55
W ogóle ta AM jest jakaś pokręcona... Wracałem znad morza, wybrałem drogę wzdłuż granicy z Niemcami, bo taką mi zaproponowała nawigacja. I taką sobie jechałem, ale w Kostrzynie N/O odbiłem na Gorzów i dalej już chciałem jechać "trójką". ta, oczywiście drze ryja, że muszę zawrócić i tak w kółko. Po kilkunastu kilometrach się zamknęła i jakoś prowadziła, ale tuż przez Gorzowem, zamiast dalej prowadzić, to ciągle mnie kierowała na poprzednią, wyznaczoną przez nią trasę, mimo, że musiałbym sporo kilometrów nadrzucić, by się na niej znaleźć. Nie wiem, albo ta wersja 6.5 jest do dupy, albo co innego (lub kto inny). I też w tej że wersji, zaraz po włączeniu jest opcja wyboru profilu. Mimo, że zaznaczem opcję, żeby już więcej tego okna nie pokazywało przy starcie, gdy mam już wybrany ten profil, to na umór dalej mi to pokazuje. I tak cały czas. Już nawet podłączyłem pod kompa i wywaliłem te profile, a i tak dalej pokazuje przy starcie.
gucio - 2010-08-12, 20:05
ustawiaj zawsze trase optymalna i w ustawieniach zaznacz zeby po zjechaniu z trasy wyszukala nowa i byl tylko jeden komunikat ze zjechales z trasy .a jaka masz am 6,5 z jaka literka ?? bo to wazne bo bez literki to sie w poznaniu zawieszala am . zawsze czytaj o am i potem kupuj jaka warto miec wersje zeby potem...... nie nazekac teraz nie jest droga mozna kupic za 460 zl Automapa EU
sebastian - 2010-08-12, 20:15
gucio napisał/a: | w ustawieniach zaznacz zeby po zjechaniu z trasy wyszukala nowa i byl tylko jeden komunikat ze zjechales z trasy |
dobrze wiedzieć, popatrzę w ustawieniach, co da się zrobić
gucio napisał/a: | ustawiaj zawsze trase optymalna |
Tak zawsze, przeważnie, robię. Tylko myk tego taki był, że wcześniej jeszcze nie wiedziałem jak zrobić, by ustawić inne miasta po trasie, niż te, co AM wskazuje. No i gdy wybrałem trasę optymalną, to znad morza kierowało mnie cały czas "trójką", gdy trasa szybka, to przez Niemcy, a krótka, to wzdłuż granicy - Kostrzyn, Krosno Odrz. itd. Więc dałem tą krótką, żeby nią pojechać tylko do Kostrzynia, a później dalej już na Gorzów, ale widać, że ona jest za mało inteligentna...
gucio napisał/a: | a jaka masz am 6,5 z jaka literka |
Wersja: 6.5.0 (1043)
Mapa: Europe 1004
gucio - 2010-08-12, 20:20
to masz pierwsa wersje do dupy
sebastian - 2010-08-12, 20:26
A jaka będzie najlepsza ( i najnowsza)?
bradley - 2010-08-12, 20:40
sebastian, jedz przez oznacza dokladnie przez punkt na drodze (to jest akurat glupie bo jak kliknisz w malym powiekszeniu mape i trafi na jakas droge na zadupiu to bedzie usilnie chcial przejechac przez punkt). Jazda przez okolice wyznacza trase przez okolice punktu z uwzglednieniem trasy glownej,szybkiej.
gucio napisał/a: | ustawiaj zawsze trase optymalna |
Optymalna jest do d.
Ustawiam szybka i prowadzi tak jakbym ja pojechal a nie ze optymalna wg programu bo mysli, ze jak pojade droga ktora ma dziury na dziurze albo zawsze sa na nniej korki tylko ze ma 1km dlugosci zamiast 3 to niestety ale to nie jest optymalna trasa.
Hormon - 2010-08-12, 20:47
sebastian napisał/a: | A jaka będzie najlepsza ( i najnowsza)? |
6.5.0 (1076) z literką D
sebastian - 2010-08-12, 20:50
Wcześniej jeździłem bez Navi i wszystko było dobrze. Wziąłem mapę w rękę, popatrzyłem i zajechałem bez problemu. A teraz odkąd mam navi to tylko same problemy. Żeby to normalnie prowadziło to by było wszystko dobrze, ale coś zacznie się pieprzyć, i człowiek zamiast zwracać uwagę na drogę, to nieustannie tylko na ten mały ekranik spogląda, czy to aby dobrze go kieruje...
gucio - 2010-08-12, 20:59
sebastian napisał/a: | Wcześniej jeździłem bez Navi i wszystko było dobrze. Wziąłem mapę w rękę, popatrzyłem i zajechałem bez problemu. A teraz odkąd mam navi to tylko same problemy. Żeby to normalnie prowadziło to by było wszystko dobrze, ale coś zacznie się pieprzyć, i człowiek zamiast zwracać uwagę na drogę, to nieustannie tylko na ten mały ekranik spogląda, czy to aby dobrze go kieruje... |
dostawes PW czytales ???
sebastian - 2010-08-12, 21:31
Tak, przy czasie poczytam trochę o tej wersji tak na spokojnie, co inni o tym sądzą. Generalnie na tej co mam jeździć się da, gdy tylko jakimiś głównymi drogami się poruszam, od punktu A do B, ale chcąc wgłębić się w szczegóły, to zaczynają się schody. Poczytam i zobaczę, dzięki.
sebastian - 2010-08-18, 21:46
Już doszedłem, jak ustawiac trasy z punktami "przez" w AM. Można ile się chce ustawić, w sumie nawet nie skomplikowane, ale zanim doszedłem do tego, to trochę czasu minęło... Nie taki diabeł straszny
Hormon - 2010-08-18, 22:10
Wpisuje miejscowość, później ulice i nr, podajemy jako start. Później znowu podajemy miasto, ulice i nr, dajemy jako prze, wybieramy czy mamy przejeżdżać dokładnie przez ten adres czy w pobliżu, później znowu dodajemy kolejny punkt itd. Na końcu podajemy lokalizacje gdzie chcemy zakończyć trasę, taki punkt oznaczamy jako koniec.
Bardzo proste według mnie.
sebastian - 2010-08-18, 22:16
Hormon napisał/a: | Bardzo proste według mnie. |
No jest proste to, ale ja jeszcze prościej robiłem - Jadąc np. z Wrocławia do Warszawy i chcąc jechac przez poznań i toruń: wpisuję: poznań, potem przez, toruń, znów przez i na sam koniec wpisuję warszawa i prowadź do. I tak tez działa i chyba szybciej niż wpisywac jeszcze start i koniec dodatkowo.
astaroth - 2010-08-22, 12:23
Panowie mam Automape 5.5.1 (709) z mapą Polski 0903, powiedzcie mi jaka nowa automapa jest na tyle dobra aby jej używac ? Czy też może wystarczyło by zmienić mape Polski, a sam program zostawić ?
gucio - 2010-08-22, 19:28
astaroth napisał/a: | Panowie mam Automape 5.5.1 (709) z mapą Polski 0903, powiedzcie mi jaka nowa automapa jest na tyle dobra aby jej używac ? Czy też może wystarczyło by zmienić mape Polski, a sam program zostawić ? |
kolego juz jest 6.6 beta 2
Hormon - 2010-08-22, 20:22
gucio napisał/a: | astaroth napisał/a: | Panowie mam Automape 5.5.1 (709) z mapą Polski 0903, powiedzcie mi jaka nowa automapa jest na tyle dobra aby jej używac ? Czy też może wystarczyło by zmienić mape Polski, a sam program zostawić ? |
kolego juz jest 6.6 beta 2 |
Kolego już jest 6.6 final.
gucio - 2010-08-22, 20:25
Hormon napisał/a: | gucio napisał/a: | astaroth napisał/a: | Panowie mam Automape 5.5.1 (709) z mapą Polski 0903, powiedzcie mi jaka nowa automapa jest na tyle dobra aby jej używac ? Czy też może wystarczyło by zmienić mape Polski, a sam program zostawić ? |
kolego juz jest 6.6 beta 2 |
Kolego już jest 6.6 final. |
tak przyznaje sie jest wlasnie sprawdzilem !!
bradley - 2010-08-22, 21:52
6.6 final? A ja niedawno sciagalem 6.50d i chcialem zaisntalowac bo jezdze na 6.20
astaroth - 2010-08-23, 00:10
Hmmm właśnie zainstalowałem 6.6, mapa fajna szczegółowa, w razie czego moją starą mam na dysku
Hormon - 2010-08-23, 08:36
6.6 final jest od piątku lub soboty, nie pamiętam dokładnie. Dziś będzie testowana w trasie.
alexxx304 - 2011-04-07, 16:28 Temat postu: navi ja mam lark free bird 43.1 za 50 zł kupiony komplet w listopadzie uszkodzony, troche grzebania i jak nowa, z map mam automapa 6.7.0 ,copernikusa, mapa map litlle lecz juz koniec na niej aktualizacji, najczesciej korzystam z automapy;]
krzeszak - 2011-04-07, 18:41
Hormon, - i jak nowa mapka ... daje rade
Hormon - 2011-04-07, 19:32
krzeszak napisał/a: | Hormon, - i jak nowa mapka ... daje rade |
Teraz mam automape 6.8 i jest ok, nie zauważyłem jakiś poważnych błędów.
krzeszak - 2011-04-07, 19:37
Hormon napisał/a: | Teraz mam automape 6.8 i jest ok |
nie zwróciłem uwagi na datę Twojego postu a czy jest duza różnica miedzy AM 6.5 a 6.8
astaroth - 2011-04-07, 19:45
Chyba głównie uaktualnienie map.
Hormon - 2011-04-07, 20:19
krzeszak napisał/a: | Hormon napisał/a: | Teraz mam automape 6.8 i jest ok |
nie zwróciłem uwagi na datę Twojego postu a czy jest duza różnica miedzy AM 6.5 a 6.8 |
Głównie mapy, jest również kilka niby udogodnień ale to trzeba samemu przetestować.
zlotykamil - 2012-02-15, 14:35
dał by ktos linka na PW do najnowaszej AM Pl ? dzieki z góry
szyszekCK - 2012-02-26, 04:37
Polecam nawigacje BECKER tylko nie pamietam modelu. Bez problemowo zaprowadzila mnie do berlina i z powrotem (ponad 1000km)
sebastian - 2012-02-26, 08:33
szyszekCK napisał/a: | Polecam nawigacje BECKER tylko nie pamietam modelu. Bez problemowo zaprowadzila mnie do berlina i z powrotem | Ludzie, ale to nie urządzenie was prowadzi, tylko mapa. Możesz mieć nawet automapę w nawigacji MIO to też powiesz, że MIO jest najlepszą nawigacją bo wszędzie zaprowadzi bez problemu?
Ja mam najtańszego larka - dwa lata temu niecałe 300 zł kosztował. Nawigacja jest fabrycznie odblokowana, więc mogę z nią wszystko zrobić i wszystko zainstalować. I działa każda mama, każda aplikacja i śmieję się na tych, którzy wywalają po 1000 zł za urządzenie i to raz, że albo jeszcze bez mapy, albo z jakąś ciulową, a co więcej - nic zrobić nie mogą, bo zablokowana. Haha Drogo też nie znaczy, że dobrze. A najważniejsza jest mapa, a nie urządzenie.
szyszekCK - 2012-02-26, 11:41
Ale jak masz gówniane urzadzenie to bedzie niedokladnie prowadzic. Nawet kiedys mialem taka sytuacje ze były dwa GPSy w samochodzie z ta sama mapa bo razem były aktualizowane i jedna pokazywala dobrze a druga jechala 3 metry obok drogi po łące
sebastian - 2012-02-26, 11:56
przez dwa lata jeżdżę tym larkiem i nigdy mnie źle ani sam lark, ani AM nie zaprowadziło. A to, że niedokładnie prowadzi to również wina mapy - jechałem tego lata nad morze z jakąś niby nową wersją AM i było tak jak mówisz - droga uciekała, jechałem polem... Ale w drodze powrotnej wrzuciłem starszą wersję, co miałem w razie "W" na innej karcie i śmigała aż miło. A kiedyś zrobiłem test z nawigacją w telefonie w Nokii N8 i identycznie to samo pokazywało.
szyszekCK - 2012-02-26, 14:18
Ale tez dobra nawigacja ma wpływ na czas nawiazywania połaczenia z satelita i jakosc sygnalu. I nie twierdze ze lark jest zły ale mowie z jaka podróżowalem i dobrze sie sprawowala.
sebastian - 2012-02-26, 15:46
szyszekCK napisał/a: | Ale tez dobra nawigacja ma wpływ na czas nawiazywania połaczenia z satelita i jakosc sygnalu | ja czasami w domu jak chce navi odpalić to raz zaskoczy po paru sekundach, dosłownie, a raz szuka, mieli i mieli nie załapie. Ale wystarczy, że do auta włożę, przejadę kilka metrów i już Hołowczyc melduje się na stanowisku Z nokią w ogóle ciężko mi złapać sygnał w pomieszczeniu, ale na zewnątrz po jakimś czasie załapie.
Hormon - 2012-02-26, 20:51
sebastian napisał/a: | szyszekCK napisał/a: | Ale tez dobra nawigacja ma wpływ na czas nawiazywania połaczenia z satelita i jakosc sygnalu | ja czasami w domu jak chce navi odpalić to raz zaskoczy po paru sekundach, dosłownie, a raz szuka, mieli i mieli nie załapie. Ale wystarczy, że do auta włożę, przejadę kilka metrów i już Hołowczyc melduje się na stanowisku Z nokią w ogóle ciężko mi złapać sygnał w pomieszczeniu, ale na zewnątrz po jakimś czasie załapie. |
Sebastian powinno się zaczekać aż nawigacja złapie fixa, bo jak łapie podczas jazdy to później mogą, ale nie muszą wystąpić problemy.
Co do tego, ze nawigacja jednak pokazuje dobrze trasę, a druga źle to kwestia ustawienia portu i prędkości tego portu.
|
|