|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Prawo a samochody - kupno samochodu bez dowodu??
Andrzej_elk - 2009-01-29, 10:17 Temat postu: kupno samochodu bez dowodu?? witam ponownie:D mam do was pytanie
moj znajomy 2 lata temu stracil prawko za alkochol i dowod za lyse opony, 2 lata juz minely samochud stoi w garazu jest w stanie idealym i zaproponowal mi kupno, moge miec bmw31.8 92r 115KM w idealnym staanie za 3,5 tys pln? pytanie jest takie? co i jak zrobic zeby odzyskac dowod??
jezeli by sie to oplacalo to bym z checia kupil i do pracy smigal, a Ventke sobie podkrecal w garazu
pozdrawiam
KAISER - 2009-01-29, 10:22
I przez 2 lata nie sprzedał tego samochodu? Dziwny koleś.
Sprawdzałeś ten stan idealny? Z tego co kojarzę to chyba z umową kupna i przeglądem technicznym idziesz do Wydziału Komunikacji.
Wydaje mi się, że to wszystko. Potem OC i po sprawie powinno być.
Ale najlepiej zadzwoń do lokalnego WK.
Hmmm... Stać Cię na 2 auta? 2x OC. 2x części. 2x opony... itd
Ja bym zamienił na jedno lepsze.
Paweł J. - 2009-01-29, 10:27
Zawsze BMK-ę można katować na polskich drogach a ventyla na glebę i w niedzielę do kościółka i na zloty
Andrzej_elk - 2009-01-29, 13:30
no tak hehe, a powiem ci szczeze Tygrysie ze z checia na zlot bym sie wybral:D:D:D
bradley - 2009-01-29, 13:41
Jak mi po dzwonie zabrali dowod rejestracyjny to odzyskalem go dopiero jak do urzedu komunikacyjnego dolozylem zaswiadczenie o zlomowaniu samochodu
Cytat: | DOWÓD REJESTRACYJNY ZATRZYMANY PRZEZ POLICJĘ
W przypadku zatrzymania dowodu rejestracyjnego przez policję należy złożyć następujące dokumenty:
* wniosek o wydanie zatrzymanego dowodu rejestracyjnego (formularz wniosku można pobrać ze strony internetowej lub w siedzibie organu rejestrującego),
* pokwitowanie wystawione przez organ kontroli ruchu drogowego za zatrzymany dowód,
* dokument potwierdzający ustanie przyczyn zatrzymania dowodu, np. zaświadczenie z przeprowadzonego badania technicznego pojazdu po zatrzymaniu, umowa ubezpieczenia OC, świadectwo legalizacji z Urzędu Normalizacji Wag i Miar,
* umowa ubezpieczenia OC lub dowód opłacenia składki za to ubezpieczenie,
* dowód osobisty — w przypadku osób fizycznych,
* wyciąg z KRS, nr REGON — w przypadku podmiotów zarejestrowanych w KRS,
* pisemne upoważnienie i dowód uiszczenia opłaty skarbowej za pełnomocnictwo (w wysokości 17 zł) — w przypadku działania przez pełnomocnika.
Wydanie właścicielowi dowodu rejestracyjnego następuje niezwłocznie po przedłożeniu wymaganych dokumentów i po stwierdzeniu ustania przyczyny zatrzymania dowodu.
Jeżeli pojazd został skierowany na badania techniczne albo gdy zatrzymany przez policję dowód nie wpłynął jeszcze do organu rejestrującego, może być zastosowana procedura rejestracji czasowej.
|
http://www.gazetapodatnik...ziec-a_3185.htm
Czyli jak wlasciciel BMW nie placil przez ten czas OC za samochod to komus US urwie jaja (i fundusz gwarancyjny tez), jak wyrzucil kwitek z zatrzymania dowodu to tez bedzie ciekawie.
spyro - 2009-01-29, 19:55
Andrzej_elk, po pierwsze, błagam, spraw sobie słownik poprawnej pisowni, bo czytając Twój post spadłem prawie z fotela przy biurku.
Stracony dowód można odebrać w wydziale komunikacji, ale ja nie wiem czy po dwóch latach się da...
No i pytanie czemu przez 2 lata nie sprzedał. Trochę śmierdząca sprawa.
Morfeusz142 - 2009-01-29, 20:19
Po dwócha latach postoju w garażu, to BMW może tylko ładnie wyglądać. Ciekawe co jest pod spodem, w jakim stanie gumowe węże hamulców, silnik i inne rzeczy.....Wbrew pozorom auto stojąc bez ruchu nisczy się gorzej niż podczas normalnej eksploatacji.
yahoo - 2009-01-29, 20:57
dokładnie tak, jak pisze Morfeusz142, dopiero jak zaczniesz go użytkować, dużo spraw będzie się odzywać i domagać naprawy/ wymiany. samochód, który stoi nieużywany, strasznie niszczeje niestety
spyro - 2009-01-29, 21:27
Cytat: | stoi nieużywany, strasznie niszczeje niestety |
dokładnie
|
|