|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Benzyna - problem z odpaleniem
rufik - 2009-02-01, 00:02 Temat postu: problem z odpaleniem witam ponownie
mój problem jest taki że jak rano przyjde do wozu to krece i krece i zapali po chwili wyłacze (5 sek.) i pali na dotyk, i cały dzien nie ma problemu ajak tyko dobrze ostygnie to klapa
jakas porada?
egos - 2009-02-01, 08:54
zrób tak-rano wsiądz i ok 10 razy włącz i wyłącz sam zapłon bez odpalania w odstępach ok 4 sek i dopiero daj na rozrusznik,jesli to choć troche poprawi odpalenie to przyglądnij się pompie paliwa
wasil1 - 2009-02-01, 12:10
Spróbuj jeszcze tak: przekręć kluczyk na zapłon, odczekaj 3-4 sek., potem przekręć na rozruch. Przy mało wydajnej pompie, lub nie trzymającym w niej zaworku zwrotnym wtrysk dostaje za mało paliwa. Jeśli ten sposób będzie skuteczny, zeka cie wymiana pompy paliwa. No, chyba, żeby stycznik nie trzymał ale objawy byłyby trochę inne.
rufik - 2009-02-01, 12:15
zaraz pójde sprawdzić
rufik - 2009-02-01, 13:14
poczekałem 2 razy i kręcił krucej niż zawsze
rufik - 2009-02-01, 15:28
możliwe że to pompa paliwa
jaka do mojego modelu pasuje i gdzie sie znajduje?
egos - 2009-02-01, 19:06
no i oto mi własnie Wasil chodziło ze przez noc Rufikowi schodzi paliwo do zbiornika a ze napisałem 10 razy zapłon to tak dla pewności zeby bankowo nabiło ciśniena bo wziełem pod uwage ze pompa moze mielić i nie dawac odpowiedniego cis chociaz wtedy mógłby miec problemy podczas jazdy,ale róznie to bywa-wkład pompy dobiorą Ci po katalogu a znajduje sie w zbiorniku paliwa dobierzesz się do niej od bagażnika pod czarnym dekielkiem
rufik - 2009-02-01, 20:05
a to mam kupic jakiś wkład czy całą pompe
przyglądałem sie na allegro i jedne sa za 59 a inne za 200 i nie wiem która to całkiem inaczej wyglądają
pablomed - 2009-02-01, 21:18
Najtańszy jest sam wkład. Potrzebujesz taki 1 lub 1,2 bara. Jakość najtańszych zamienników z Allegro jak się uda. Ja mam taki w jednym aucie dwa lata i działa, ale felerne zdarzają się często. Dlatego moim zdaniem lepiej kupić w sklepie za ok. 200 zeta, np wkład firmy MEAT Doria. Trochę drożej ale zrealizowanie ew. gwarancji szybciej i łatwiej pójdzie niż na allegro. To odpowiedź na pytanie o pompę.
Natomiast raczej przekonasz się że u Ciebie problem jest w czym innym. Zmieniłbym fitr paliwa oraz kable i świece jeśli niepewne, zmierzył czujnik temperatury najpierw. Nie zaszkodzi też teraz w zimie wlać jendorazowa coś do paliwa, np. czarny STP.
rufik - 2009-02-01, 21:27
kable ,palec i kopułka jest 2 miesiące temu wymienione i ulerszacz do czyszczenia układów wtryskowych tez był wlany 2 tyg temu i jeszce preparat do usuwania wody z paliwa
|
|