Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Benzyna - straszny szum

Buli - 2009-02-02, 23:09
Temat postu: straszny szum
witam wszystkich .. Panowie domyslam sie co to jest no ale nie wiem jak mam sobie z tym poradzic ... gdy jade załuzmy z predkoscia 100km/h wszystko w srodku az mi gwizdze jakies szumy w okoloicach szyb szyberdachu ... szyber mam zepsuty wiec pewnie dlatego ale jak poradzic sobie z szumem przy drzwiach??
wasil1 - 2009-02-03, 08:08

Najbardziej prawdopodobne są u ciebie szumy między szybami a prowadnicami szyb w drzwiach. Jedyną radą jest wymiana prowadnic, tych z weluru na nowe. Podobno można kupić na metry i dopasować ale mnie się jakoś nie trafiły. Poradziłem sobie u siebie w inny sposób. Skorzystałem z przezroczystej folii samoprzylepnej, którą nakleiłem na szyby drzwi przednich, pasek szerokości ok 0,8mm. Chowa się on w prowadnicę, nie widać go przy zamkniętych szybach, ale tylko niestety przy zamkniętych. Szumy opływu powietrza zredukowały się znacznie. Na teraz mi to wystarczy, w lecie muszę coś innego wymyśleć.
Paweł J. - 2009-02-03, 10:03

szyber musisz uszczelnić....
a te szumy z drzwi to z każdej strony słyszysz ??

wasil1 - 2009-02-03, 12:59

Ziomal, czytaj uważniej posta :P
Buli - 2009-02-03, 13:20

tak z kazdej....
Paweł J. - 2009-02-03, 13:37

Buli, a próbujesz dociskać do środka drzwi w czasie jazdy ??
możliwe że drzwi masz opuszczone na zawiasach...w sumie to przy twardym zawiasie to różne rzeczy mogą się dziać...

100P - 2009-02-03, 16:54

to nie opuszczone drzwi, ;) ja też mam szumy od uszczelek szyb, a już szczególne od przednich lewych drzwi. działo sie to nawet gdy nie miałem sportowego zawiasu. jak się lekko dociśnie palcem szybe podczas jazdy to szumy ustają. widać to nawet gdy się potraktuje karcherem szybe to woda do środka auta lubi sie dostawać. trzeba wymienić uszczelki szyb na nowe bo juz te oryginalne się powyrabiały, tylko gdzie je kupić? a wymiana na używki nie ma sensu
wasil1 - 2009-02-03, 20:56

Sam jestem tymi uszczelkami zainteresowany, na razie musi mi wystarczyć mój sposób.
Buli - 2009-02-04, 20:32

Tygrysisko napisał/a:
Buli, a próbujesz dociskać do środka drzwi w czasie jazdy ??

probowałem szybe ale to nic nie daje;/a szum wychodzi tak z pod szyby;/
100P napisał/a:
trzeba wymienić uszczelki szyb na nowe bo juz te oryginalne się powyrabiały, tylko gdzie je kupić?

dobre pytanie ;/

wasil1 - 2009-02-06, 13:24

Ja właśnie kupiłem uszczelkę szyby drzwi kierowcy, używka, ma być w idealnym stanie, jak przyjdzie i wymienię to dam znać co i jak.
Buli - 2009-02-25, 21:58

i jak po wymianie ??
wasil1 - 2009-02-28, 20:29

Już po wymianie. Uszczelkę oczyściłem i wymyłem. Teraz zrobiło się prawie cicho.