Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Miękki pedał hamulca po wymianie szczęk...

KuchciK - 2009-02-06, 14:44
Temat postu: Miękki pedał hamulca po wymianie szczęk...
Witam. Wymieniłem dzisiaj szczęki i łożyska z tyłu. Po tej wymianie jak wcisne pedał hamulca pedał robi się miękki i strasznie słabo hamuje. Tarcze i klocki z przodu są na 100% ok tylko szczęki wyły do wymiany. Przed wymianą wszystko było wporządku, auto hamowało normalnie tyle, że było słychać, że szczęki z tyłu się już kończą. Być może wszystko jest ok, tylko muszą się dotrzeć... Już sam nie wiem...
FWD350 - 2009-02-06, 15:33

moze uszkodziłes jakis przewód którym idzie płyn i ci go wywala i słabo chamuje sprawcz to a moze tez juz byc cylinderek nie szczelny.sprawdz szczelnosc układy hamulcowego i cvzy ci płynu nie ubywa
Reth - 2009-02-06, 21:04

A moze musi sie ulozyc poprostu?
Paweł J. - 2009-02-06, 22:14

Reth napisał/a:
A moze musi sie ulozyc poprostu?

przy wymianie klocków z przodu tak jest....trzeba kilka razy pod pompować ...ale czy z tyłu-tego nie wiem..

spyro - 2009-02-06, 22:36

a cylinderki wymieniłeś z tyłu? To klasyczny objaw zapowietrzonych hamulców.

A odpowietrzyc nie dałeś (mechanik nie dał) rady bo cylinderki w Vento niestety są do wymiany przy każdych ruchach przy hamulcach - nie da się ich przekręcić, od razu pękają.

KuchciK - 2009-02-07, 09:43

Właśnie cylinderków nie wymieniłem. Podczas wkładania nowych szczęk spadła mi ta gumka z jedengo cylinderka i wyciekło troche płynu, ale włożyłem to spowrotem i wydaje mi sie, że powinno działać jak sie odpowietrzy cały układ...
KuchciK - 2009-02-07, 16:27

Hamulce odpowietrzone i wszystko działa jak należy :D Obeszło sie bez zmiany cylinderków :)

Mozna zamknąć temat.