|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - PORADA jak zamontowa sterowanie centralnego zamka z pilota
tomek87 - 2009-02-22, 14:35 Temat postu: PORADA jak zamontowa sterowanie centralnego zamka z pilota Potrzebne będą:
-sterownik centralnego zamka,
-śrubokręt gwiazdkowy,
-lutownica,
-cyna,
-dobra izolacja,
-szczypce do ściągania izolacji lub nożyk,
-kontrolka lub miernik,
-no i oczywiście trochę wolnego czasu, odpowiednie miejsce i ewentualne dopalacze
1. Zacznijmy od miejsca pracy, ściągamy tą zaślepkę zaznaczoną na niebiesko, następnie odkręcamy wkręt zaznaczonego na czerwono.
2. Po zdjęciu zaślepki odkręcamy kolejne wkręty zaznaczone na czerwono. Ściągamy całą osłonę i odpinamy skrzynkę bezpieczników i opuszczamy ją w dół.
3. Teraz zlokalizujmy potrzebne nam przewody:
- przewody od centralnego zamka: czerwony z białym paskiem, zielony i szary w czarnej kostce (zaznaczona na czerwono) wychodzącej z drzwi, widać też gruby brązowy przewód (zaznaczony na niebiesko) do którego możemy podłączyć masę.
- przewody od kierunków: czarny z białym paskiem i czarny z zielonym paskiem, wychodzące z czerwonej kostki na dole skrzynki bezpieczników ( zaznaczona na niebiesko)
-przewód od zasilani, to jakikolwiek gruby czerwony wchodzący do skrzynki bezpieczników.
4. Teraz należy przygotować wiązkę od sterownika, jeśli jest to uniwersalny sterownik należy wykonać schemat połączeń do sterowania (+), w danym wypadku polegało to na wycięciu obu pomarańczowych przewodów, złączeniu żółtych, a na białych jest sterowanie. Następnie owijamy wiązkę taśmą oddzielając przewody w dowolnym nam sposób, grupując je na miejsce podłączenia.
5. Ja musiałem zrobić układ separujący kierunki ponieważ z tego sterownika wychodził jeden przewód na kierunki, jeśli są dwa to nie musimy nic robić. Układ składa się z dwóch diod prostowniczych 3A.
6. Teraz możemy przejść do montażu, najpierw musimy umieścić i przymocować centralkę( najlepiej gdzieś wysoko nad skrzynką bezpieczników) Następnie układamy naszą wiązkę razem z oryginalnymi wiązkami aby wyglądało jak fabrycznie i doprowadzamy kolejne fragmenty wiązki do odpowiednich miejsc montażowych.
7. Należy teraz podłączyć wszystkie przewody poprzez nacięcie izolacji, skręcenie razem przewodów i polutowanie ich. Należy też je bardzo dobrze zaizolować. Połączenia najlepiej wykonać w tej kolejności:
- masa
- plus
- kierunki
- interfejs centralnego zamka, dwa połączone przewody łączymy z czerwonym z białym paskiem, przewód zamykający z szarym, a przewód otwierający z zielonym.

8. Po dokładnym polutowaniu i zaizolowaniu wszystkich połączeń powinno nam wszystko działać.
9. Teraz zostaje wszystko poskładać w odwrotnej kolejności i cieszyć się wygodą
10. Jeśli chodzi o domykanie szyb to realizowane jest ono poprzez podanie długiego sygnału plusowego na przewód zamykający (szary). Lecz najczęściej sterowniki mają wyjście domykania szyb realizowane jako masa więc należy je zmienić przy pomocy przekaźnika na plus.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Myślę że to powinno wystarczyć, jeśli są jakieś wątpliwości to proszę pisać, postaram się dokładniej wytłumaczyć i uzupełnić poradę
Wielkie podziękowania dla Cinek82 za użyczenie swojej ventki
cinek82 - 2009-02-22, 16:32
No jak ładnie, chociaż ja bym pewnie i tak się z dwa dni zastanawiał tomek87 napisał/a: | Wielkie podziękowania dla Cinek82 za użyczenie swojej ventki |
Jakie tam użyczenie, przecież i tak to robiłeś no to "dla dobra ludzkości" i porada powstała
Teraz niech ktoś z szefostwa na stronkę wrzuci.
krzeszak - 2009-02-22, 17:29
Koledzy jestem pod warzeniem, super porada na pewno pomoże ,dzięki wielki za trud jaki włożyliście w ta poradę
mam jeszcze pytanko czy aku trzeba odłączać przed przystąpieniem do montażu
tomek87 - 2009-02-22, 17:35
Jeśli chodzi o aku to w instrukcji piszą że trzeba, ja zawsze robię pod napięciem ;P
cinek82 - 2009-02-22, 17:43
krzeszak napisał/a: | Koledzy jestem pod warzeniem, super porada na pewno pomoże ,dzięki wielki za trud jaki włożyliście w ta poradę |
Nie "my" włożyliśmy, tylko tomek87 włożył, bo to On wszystko robił i montaż i foty do porady i samą poradę. Ja tylko byłem towarzyszem do rozmów, oczywiście o Ventkach
Gavel - 2009-02-23, 08:39
tomek87 napisał/a: | ja zawsze robię pod napięciem | jak to mówią: elektryka prąd nie tyka
Bartek - 2009-02-23, 16:56
Jakiego sterownika użyliście Jakiś tańszy sterownik z allegro podejdzie czy trzeba czegoś lepszego Strasznie mnie denerwuje manewrowanie kluczem w zamarzniętym zamku i chętnie bym sobie założył taką wygodę, mając tak dokładną instrukcję chyba dam sobie radę
cinek82 - 2009-02-23, 17:12
http://moto.allegro.pl/it...e_bagaznik.html
Ja kupiłem takie coś. Fajne małe piloty ma.
Bartek - 2009-02-23, 17:23
http://moto.allegro.pl/it...i_bagaznik.html
Ja myślałem o czymś takim, wygląda na to samo tylko z innymi pilotami Jeszcze dzisiaj to zamówię i w sobotę będę działał
Bartek - 2009-02-23, 17:33
Jeszcze jedno pytanie, ta wiązka od sterownika jest zrobiona według jakiegoś schematu dołączonego do sterownika czy według wiedzy "elektryka-montażysty"
tomek87 - 2009-02-23, 19:42
Bartek napisał/a: | Jeszcze jedno pytanie, ta wiązka od sterownika jest zrobiona według jakiegoś schematu dołączonego do sterownika czy według wiedzy "elektryka-montażysty" |
Sterowanie zamka wedle schematu, a wygląd wiązki to moja inwencja
eros662 - 2009-03-02, 09:08
tomek87 napisał/a: | 10. Jeśli chodzi o domykanie szyb to realizowane jest ono poprzez podanie długiego sygnału plusowego na przewód zamykający (szary). Lecz najczęściej sterowniki mają wyjście domykania szyb realizowane jako masa więc należy je zmienić przy pomocy przekaźnika na plus. |
Mógłbys to jakos mi bardziej na chłopski rozum wytłumaczyc bo nie bardzo rozumiem jak mam to zrobic a raczej co w koncu mam zrobić??:)
adam-358 - 2009-03-02, 09:16
Domykanie szyb u mnie ze sterownika był - więc trzeba to zmienić na + ja osobiście podpiołem to pod ten sam kabel co do zamykania drzwi i najpierw mi zamyka zamek podem szybi i na końcu szyber dach działa świetnie!!
Tomek87 podaj ten przykład wszystkim co mi podałeś a mianowicie chodzi o ten przekażnik p-04 i schemat jego podłączenia bo u mnie sprawdza sie w 100 % ( bez przekażnika szybki mi nie działały )
W sumie opis i zdjęcie jest w temacie PILOT CENTRALNEGO ZAMKA
POWODZENIA
tomek87 - 2009-03-02, 21:04
To jest dokładnie to co napisałem w tamtym temacie
a jesli chodzi o szyby to musisz dac przekaznik normalnie otwrty jeden przewod zasilajacy przekaznik pod plus a wyjscie do zamykajacego w samochodzie, cewke na stale do plusa a minus na cewke ze sterownika
moze to sie przyda
http://img509.imageshack....pict0861vb1.jpg
plus na stale dajesz do 86 i 30, pod 85 przewod z sterownika a z 87 do sterowania szybami
eros662 - 2009-03-04, 09:26
Ale i tak teraz nic nie rozumiem. Zaden ze mnie elektryk także wiecei. Skąd ten przekaźnik amm wziąśc juz jest w w aucie czy jak??? No i skąd na stałe podpiąc tam plus no i jaki przewód pociągnąc tam ze sterownika oraz jaki do tego punktu 87??? Byłbym wdzieczny jesli wytłumaczycie mi to łopatologicznie:)
sebastian - 2009-03-04, 10:36
Gavel napisał/a: | jak to mówią: elektryka prąd nie tyka |
Tylko z dala napierdaala
tomek87 - 2009-03-04, 11:08
eros662, zacznijmy od tego jaki masz sterownik bo może masz domykanie sterowane plusem (choć wątpię) bo wtedy było by proste
Przekaźnik kupisz w każdym sklepie motoryzacyjnym lub elektronicznym.
adam-358 - 2009-03-04, 11:12
dajcie to na strone głóna do porad przyda sie jeszcze nie jednemu ....
eros662 - 2009-03-04, 11:48
Sterownik mam STIG 60max:)
andrew19_86 - 2009-03-04, 11:57
ja właśnie szukam sterownika i wybiore coś z asortymentu Stiga będę brał sterownik ze scyzorykmi z dodatkowym kanałem na otwieranie klapy z pilota.Groty ori przerobie pod scyzoryk i wszystko ładnie będzie wyglądać
eros662 - 2009-03-04, 12:00
Nom ja właśnie kupiłem taki sterownik
eros662 - 2009-03-07, 22:56
Nom to dzis podłączyłem swój sterownik według waszych rad i działa super:) początkowo komfot szwankował ale potem sie ustawił i wszystko działa a dioda świeci tak że cąłe auto rozświetla:P
Thx dzieki za porade naprawde się przydała tylko z ta kostka od centralnego z drzwi były problemy bo sa krótkie kable a poza tym ciężko sie ją wypinało po tylu latach:0 ale reszta zrobiona si i jest teraz miodzio i wygoda:)
Bartek - 2009-08-02, 22:23
Odkopuję następny temat W końcu mam okazję kupić sterownik centralnego choć miał być pół roku temu Czy ten zestaw nada się do Ventyla http://moto.allegro.pl/it...alnego_p_p.html Oczywiście pomijam funkcję immobilizera której i tak nie będę podłączał/uruchamiał
Screen:
tomek87 - 2009-08-02, 22:32
Bartek, oczywiscie ze sie nada
Hormon - 2009-08-02, 23:11
Polecam tego kolesia z allegro i sprzęt które sprzedaje http://allegro.pl/item660...tal_okazja.html
Kupiłem u niego parę centralek, kumpel u niego kupuje średnio 2-3 centralki, od jakiegoś czasu. Jeszcze nigdy żadnej nie odesłał z powodu awarii.
Bartek - 2009-08-03, 10:36
No to sterownik zamówiony, przy montażu pewnie zadam jeszcze parę pytań w tym temacie Kupiłem to co pokazałem wyżej tylko z innymi pilotami i bez tego nieszczęsnego immobilizera
Bartek - 2009-08-04, 14:01
Dostałem już sterownik I bardzo bogatą instrukcję obsługi
i po angielsku ale trochę więcej opisane
Teraz niech ktoś ogarniający temat napisze mi co gdzie podłączyć bo nie mam zielonego pojęcia. Kierunki są już rozdzielone na dwa więc nie muszę robić tej dodatkowej wiązki, masa do brązowego i plus do grubego czerwonego. A co z resztą
Bartek - 2009-08-04, 14:21
Są jeszcze jakieś schematy, wcześniej tego nie zauważyłem Powinno to trochę pomóc tylko według którego robić
Bartek - 2009-08-04, 14:46
Mój czwarty post z rzędu ale mam nadzieję że mi wybaczycie Przyglądając się temu schematowi i temu co jest napisane w tym temacie doszedłem do konkluzji że trzeba to zrobić tak - biały od zamykania podłączyć do szarego, biały z czarnym paskiem od otwierania do zielonego a żółty połączony z żółtym z czarnym paskiem do czerwonego z białym paskiem
tomek87 - 2009-08-04, 21:19
Bartek, no to już chyba wszystko wiesz wystarczy dobrze poczytać
Bartek - 2009-08-04, 21:24
Ta tylko jeszcze trzeba wiedzieć co się czyta Ja z elektryką mam niewiele wspólnego więc dla mnie te kabelki i krzaczki na schematach to czarna magia ale drogą dedukcji doszedłem mniej więcej do celu, tutaj doczytałem co do czego i mam nadzieje że coś z tego wyjdzie i nie spalę jutro niczego przy montażu
Bartek - 2009-08-05, 10:03
Udało się Czas operacyjny około 2 godziny, a wszystko przez to że nie doczytałem że kable od kierunków są za skrzynką bezpieczników No i u mnie zamiast czarnego z zielonym paskiem był zielony z czarnym paskiem
mongi - 2009-09-08, 13:20
Ja sobie też zakupiłem moduł sterowania centralnym zamkiem z pilota. Mam zamek pneumatyczny i stąd trochę wątpliwości. Proszę o pomoc. Oto schemat jaki otrzymałem (i lekko zmodyfikowałem):
W instrukcji do podłączenia zamka centralnego stoi:
Poszukujemy przewodu w wiązce pod kokpitem (czy chodzi tu o ten kabel między kompresorem a centralą? Gdzie dokładnie go szukać i jak on wygląda?). Powinien na nim pojawiać się impuls +12V przy zamykaniu i impuls masowy przy otwieraniu (lub na odwrót). Przetnij ten przewód i podłącz do niego alarm wg schematu (pomarańczowy i biało-czarny?).
W przypadku gdy podczas uzbrajania modułu centralny zamek otwiera się, a przy rozbrajaniu zamyka należy zmienić podłączenie przewodów: żółto-czarnego na ”masę” i żółtego na ”+12V”. (Tylko gdzie w pierwszej kolejności podłączyć żółto-czarny i żółty bo chyba nie tak jak czerwony i czarny wychodzący z modułu?)
I jeszcze dwa pytanka:
Czy muszę podłączać gdzieś czarno-czerwony kabel skoro wlew i bagażnik otwierają się gdy otwieram centralny z kluczyka? (Wydaje mi się ze nie wiec przekreśliłem ten kabel.)
Fabryczny moduł domykania szyb. Wydaje mi się ze nie mam takiego modułu u siebie. Jak się mam upewnić?
W instrukcji:
W VW można znaleźć przewody sterujące c. zamkiem w okolicy wiązki z drzwi kierowcy. Są tam dwa przewody: zielony i szary. Oba sterują centralnym zamkiem plusami. Jeśli na przewód zamknięcia (szary) podamy plus dłużej niż tylko na 3 sek., to dodatkowo moduł fabryczny komfort rozpocznie domykanie szyb w aucie.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Dzięki
tomek87 - 2009-09-08, 18:02
Kwestia jest taka, to że w vento jest pompa pneumatyczna to nie znaczy, ze jest takie sterowanie;)
Wiec robisz schemat na sterowanie na przemian plusem
Ten od bagażnika jest zbędny
A domykanie sprawdzisz tak, otwórz szyby, i zamykajac samochód z kluczyka przytrzymaj kluczyk dalej jakbys zamykał i jesli szyby zaczną jechać to masz domykanie i musisz je podpiąc pod przewod zamykający w samochodzi
A jesli chodzi co gdzie i jak podpiąć to jest w pierwszym pości
-----------------------------------------------------------------------------
Do moderatorów: Prosiłbym o poprawienie tematu, bo gdzieś "ć" uciekło I skasowanie tego dopisku
mongi - 2009-09-08, 21:12
Dzięki za podpowiedz. Jeśli dobrze zrozumiałem to chciałem przekombinować i powinienem użyć schematu "dla impulus plusowego" - tak przynajmniej jest nazwany w instrukcji (na jednym kablu podczas zamykania pojawia sie plus i na drugim kablu podczas otwierania tez plus):
tomek87 mógłbyś potwierdzić że powinienem użyc tego schematu?
A jesli chodzi o domykanie to sprawdze jutro. I jesli dobrze zrozumialem to nie wystarczy poprostu podłączyć tego różowego kabla do szarego (zamykającego)? Pewno będę musiał dodac przekażnik?
Dzięki
tomek87 - 2009-09-08, 23:36
mongi, schemat dokladnie ten A co do domykania to zazwyczaj jest potrzebny przekaźnik bo nawet jakby bylo sterowanie plusem na tym przewodzie to moglby pradowo nie wyrobic
mongi - 2009-09-09, 22:19
tomek87, dzięki za porady. Szkoda że jako nie autor tematu nie mogę Ci przyznać punkciora. Przynajmnije ja nie widze gdzie bym mogł.
Do Adminów: Może coś możnaby by było zmienić na forum w tym temacie?
Co do domykania szyb to okazuje sie że mam ten bajer. Jutro jade instalowac to ustrojstwo
spyro - 2009-09-09, 22:42
mongi napisał/a: | Może coś możnaby by było zmienić na forum w tym temacie? | no właśnie cholercia nie ma tego w ogóle w opcjach forum ;(
Jest tylko możliwość włączenia tego modułu:
Moduł "POMÓGŁ"
Włącz punktacje "Pomógł". Autor tematu, będzie mógł dodać punkt "Pomógł" osobie, która odpowiedziała w jego temacie.
pablomed - 2009-09-10, 19:25
Wyrysowałem schemat tego przekaźnika, zamienia on minusowy sygnał ze sterownika na plusowy potrzebny do domykania. Tak podłączony przekaźnik zwiemy umownie "przerzutnikiem"
mongi - 2009-09-10, 19:52
Dzięki pablomed, ale wydaje mi się, że przekaźnik nie bedzie potrzebny.
A tak wogóle to podejscie dzisiejsze zakńczyło się fiaskiem.
Albo ja jestem niemot albo nie wiem co.
Podczas zamykania impuls (+) jest na tyle długi (ok. 3sek), że zamyka mi szyby. Podobnie przy otwieraniu - szyby w dół. I to wszystko bez podłączania kabla do domykania szyb (różowego) i bez przekaźnika.
Pomimo zmian w ustawieniu zworki, która wg instrukcji odpowiada za czas impulsu - 0,5 sek. lub 3 sek. - nie zauważyłem żadnych zmian w tymże czasie. Mierzyłem miernikiem.
Dzwoniłem do sprzedawcy (allegro). Powiedział, że jak sie tak dzieje pomimo zmiany ustawienia zworki - trzeba odesłac towar do strawdzenia. I pare godzin poszło sie.... poszlo gryźć trawe
Może macie jakies pomysły albo komuś sie cos takiego przytrafiło? kable raczej dobrze popodłączałem bo centralny zamek działał poprawnie. Tylko te szyby....
pablomed - 2009-09-12, 17:18
mongi napisał/a: | wydaje mi się, że przekaźnik nie bedzie potrzebny | jeśli masz dodatkowy kabel na komfort to jeszcze nie spotkałem alarmu który podaje tam impuls plusowy. A jeśli podaje masę to zapewniam cię że przekaźnik - przerzutnik jest konieczny.
mongi - 2009-09-12, 20:37
własnie chodzi o to, że tego dodatkowego kabla z modułu NIE podłączyłem do plusa zamykającego zamek centraly a szyby mi i tak domykało.
Plus podawało z modułu na kabel zamykający (bez przekaźnika) przez dłużej niż powinno tzn 3 sek. i dlatego mi szyby chodziły.
Podobnie z otwieraniem.
Moduł odesłałem wczoraj na gwarancji zeby sprawdzili ustawienia czasu podawania impulsu na kable zamykajace i otwierajace.
pablomed - 2009-09-13, 11:30
[quote="mongi"]własnie chodzi o to, że tego dodatkowego kabla z modułu NIE podłączyłem do plusa zamykającego zamek centraly a szyby mi i tak domykało.
Plus podawało z modułu na kabel zamykający (bez przekaźnika) przez dłużej niż powinno tzn 3 sek. i dlatego mi szyby chodziły.
ja to rozumiem, piszę o tym bo jak zwrócą ci sprawny do musisz wykorzystać ten kabel komfortu z dłuższym sygnałem który jest ujemny.
Chociaż są alarmy które mają długi impuls zamykający central i domykający drzwi na jednym kablu sterującym i podpina się go bezpośrednio wówczas pod szary. Ja mam taki, Tytan Max defender czy jakoś tak się zwie
makarios - 2009-11-04, 14:43
Ja mam coś takiego i teraz trzy pytania:
Gdzie podłączyć czerwono-czarny przewód (bagażnik) wychodzący ze sterownika?
O co chodzi z ty minusem "bagażnik (-)" ?
Jeśli dobrze rozumiem, diody prostownicze przy kablu brązowym (kierunkowskazy są konieczne?!
I czwarte (takie kontrolne) : Dlaczego za kierunkowskazami (na schemacie) jest jeszcze masa?
Skoro już piszę, to od razu wszystko:
Sterowanie , które posiadam ma napięcie 12V (+/- 2V)... Z tego co wyczytałem, to napięcie wzrasta do 15V po włączeniu zapłonu!! Teraz pytanie, czy powinienem zastosować jakiś rezystor?
pablo170 - 2009-11-04, 15:16
pytanie tylko czy masz pneumatyka czy elektryczny central
Jak pneumatyka to kabel bagażnika nie interesuje cię. chyba że jest to funkcja otwierania, a nie ryglowania tylko. Jeśli na pilocie masz guzik do otwierania klapy to ten kabel to nic innego jak impuls do siłownika klapy.
ja nigdy zadnej diody nie montowałem z tego co mi wiadomo centralka sama w sobie ma zabezpieczenie. poprostu włączenie kierunkowskazu nie spowoduje żadnego niepowołanego działania.
a za kierunkowskazem widzisz mase ponieważ za każdą żarówką masz mase czyli poprostu podłaczenie do budy
Żadnego rezystora nie musisz montować centralka moze pracować w nieco większym napięciu zresztą każda tak pracuje bo z tego co pamiętam napiecie robocze w samochodzie tj 14,4V
makarios - 2009-11-05, 14:18
Mam oryginalny centralny (podejrzewam,ze elektryczny<???>jak to sprawdzić?)
Nie mogę podłączyć jednego kabla bez zastosowanie diod,bo zewrę tym samym kierunkowskazy lewe z prawymi (po włączeniu manetki kierunkowskazu dostanę efekt awaryjek) . Chyba,że się mylę? Ale na logikę tak to właśnie wygląda.
makarios - 2009-11-05, 18:44
(niestety minęło już 30min. i nie mogę edytować poprzedniej odpowiedzi)
Już wiem,że jest pneumatyk!! Nie wiem dlaczego zakładałem,że jest elektryczny!! Chyba zasugerowałem się instrukcją Tomka87. Teraz muszę parę rzeczy odwrócić....
Cytat: | Jeśli na pilocie masz guzik do otwierania klapy to ten kabel to nic innego jak impuls do siłownika klapy. |
na którym kablu (w samochodzie) idzie ten impuls?
tomek87 - 2009-11-05, 18:54
Zacznijmy od tego że w vento zamek centralny jest pneumatyczny, ale sterowany jest przy pomocy zmiennych impulsów dodatnich
makarios - 2009-11-05, 23:55
Już wszystko jasne!! źle pewne rzeczy zinterpretowałem i za szybko rozmontowałem pewne wczesniej juz poskładane i polutowane czesci!! Dalem ciala!!
Pozostało tylko pytanie: dlaczego w punkcie 4 instrukcji w tej magicznej wiązce kabli jest drugi bezpiecznik? Jaką ma wartość i czy też mam go stosować w uniwersalnej centralce?Jeden mam od producnta
pablomed - 2009-11-06, 08:53
a możesz dać skan tego fragmentu gdzie jest ten bezpiecznik?
makarios - 2009-11-06, 11:44
parę postów wyżej dałem "schemat", na czerwonym kablu jest bezpiecznik "15"
rozumiem,że stosuję schemat B , mając pneumatyczny centralny?!
mam dwie diody prostownicze 6A,ale na 1000V... nadadzą się?
tomek87 - 2009-11-06, 12:19
dokladnie ten schemat diody beda dobre, a ten bezpiecznik to poprostu glowne zasilanie
makarios - 2009-11-06, 12:22
dziękuję za pomoc. Idę to wszystko montować!:)
makarios - 2009-11-06, 12:55
A co z tym czerwono/czarnym do bagażnika? gdzie mam go podłączyć? (na pilocie mam osobny przycisk do otwierania klapy)
tomek87 - 2009-11-06, 19:08
makarios napisał/a: | A co z tym czerwono/czarnym do bagażnika? gdzie mam go podłączyć? (na pilocie mam osobny przycisk do otwierania klapy) |
ogolnie to nigdzie chyba ze zamontujesz sobie dodatkowy siłownik w klapie, ale moim zdaniem srednio to jest potrzebne ponieważ nie ma nic co by podniosło samo klape
makarios - 2009-11-07, 11:38
Mówimy o siłowniku otwierającym zamek ?
Czyli tak naprawdę tym guzikiem nie otworzymy samej klapy, tak? Jest po prostu zbędny i należało kupić centralkę z pilotem z dwoma guzikami?
Poskładałem wszystko i na impulsie 3,5 sek. szyby idą w dół przy otwieraniu i w górę przy zamykaniu (podobnie jak ma mongi), ale ponieważ nie mam przewodu na komfort (wychodzącego ze sterowania), nie wiem co zrobić? Podejrzewam,że przekaźnik,ale jak go podłączyć w moim przypadku, gdy nie ma komfortu?
Po przełączeniu zworki na 0,5sek. szyby w ogóle nie chodzą , nawet po przytrzymaniu przycisku.
tomek87 - 2009-11-07, 11:50
otworzyc samej klapy bez otwierania reszty sie nie da bez wiekszej ingerencji a mozesz sobie zalozyc silownik ktory by za ciebie "naciskał na klamke"
A co do szyb, to jesli nie masz komfortu na centralce to zostaw czas na 0,5 i daj sobie spokój
No chyba ze chcesz cos koniecznie wykombinowac, to zawsze mozna dac przekaznik z podtrzymaniem czasowym i wysterowac go np. tym sygnalem do otwierania bagażnika
makarios - 2009-11-07, 11:53
odpuszczam przynajmniej na jakiś czas! tak czy inaczej dzięki za wyjaśnienia!
hose - 2009-11-12, 11:40
Ja ostatnio też montowałem taki bajer u siebie bo od gmerania kluczykiem z zamku wkładka zaczęła wyłazić z drzwi Już dwa tygodnie działa bez problemów. Sterownik uniwersalny za 55zł na alledrogo. Wszystko tak samo jak w instrukcji napisanej przez tomka87
mongi - 2009-11-18, 20:55
Ja też zamontowalem jeszcze we wrzesniu. Jak sie okazalo centralka sterownika byla walnieta i caly czas podawala 3,5sek impuls i przez to mi szyby jezdzily. Naprawione na gwarancji i wszystko gra.
Z kablem komfort dalem sobie spokoj. Zawsze mogle domknac szyby z kluczyka jak bedzie trzeba
Od wrzesnia dziala bez zarzutu. Dzieki tomek87 za porady jeszcze raz
archeolog - 2010-01-07, 17:26
Koledzy potrzeba mi wpiąć się gdzieś w linie świateł długich dla centralki ... kto wie jakie to kabelek
pablomed - 2010-01-07, 21:50
Biały od lewej manetki
devill4 - 2010-04-09, 17:23
odkopie temat
te diody prostujące to bez różnicy w którą stronę skierowane??
bo kupiłem sterownik i wygląda( przynajmniej wiązka dosłownie tak jak z opisu i tak samo na kierunki jeden przewód idzie
tomek87 - 2010-04-09, 17:50
devill4 napisał/a: | odkopie temat
te diody prostujące to bez różnicy w którą stronę skierowane??
bo kupiłem sterownik i wygląda( przynajmniej wiązka dosłownie tak jak z opisu i tak samo na kierunki jeden przewód idzie |
strone bez paska sie laczy a ta od strony paska idzie do podlaczenia w instalacji samochodu
devill4 - 2010-04-10, 03:36
dzięki za pomoc a już miałem je lutować jak leci
sterownik już u mnie działa tylko mam jedno ale...gdy drzwi np kierowcy są otwarte to nie można zamknąć samochodu z kluczyka zgadza się tak tyle że sterownik ten co mam ma to w i jak wciśniesz zamykanie przy otwartych drzwiach i tak będzie chciał zamknąć no i wtedy zonk bezpiecznik się pali...bynajmniej u mnie da się to jakoś obejść??
miki9a - 2010-04-10, 08:46
devill4 napisał/a: | bezpiecznik się pali |
nie powinien się palić ja nie raz zamykałem z pilota na otwartych drzwiach kierowcy i po ich zamknięciu automatycznie je potem centralny zamykał
devill4 - 2010-04-10, 17:50
no właśnie to mnie zastanawia bo nie powinno być takiego problemu...dokupię parę bezpieczników i zrobię jeszcze test czy to aby jakieś przypadkowe zwarcie nie było podczas podłączania
a i pytanie mam...czy jest opcja jakiś dźwięk złączyć do takiego sterownika ?
hose - 2010-04-15, 14:50
Napewno się da. Nie ma rzeczy nie do zrobienia.... Nie na tym forum Ja bym kombinował z syrena z jakiegoś innego alarmu. Podpiąć ją pod wyjście na kierunki z centralki. Sygnał powinien mieć taką samą częstotliwość jak błysk kierunków (zamknięcie - raz, otwarcie - dwa razy. Lub odwotnie.). Też przez diodę bo inaczej mogłoby być tak, że przy wrzucaniu kierunkowskazu w czasie jazdy odzywała by się ta właśnie syrenka. Moja koncepcja mniej więcej tak by wyglądała.
devill4 - 2010-04-15, 18:26
syrenkę od alarmu to ja mam już zamontowaną bo alarm jest a raczej centralka tylko coś nie działa więc chyba będę próbował tak jak mówisz tylko diodę jeszcze dokupię
maly66542 - 2010-05-12, 08:38
Jeśli mam w sterowniku jeden kabel na kierunki to muszę dać diody czy można jakoś podpiąć się pod kostkę od awaryjnych??
devill4 - 2010-05-12, 10:30
skoro w poradniku jest że diody trzeba to na pewno nie bez powodu więc pewnie musisz bo albo by kiepsko świeciło albo by to miało zły wpływ na sterownik
a diody przecież za grosze można kupić
bradley - 2010-05-12, 14:43
W moim sterowniku centralnego nie ma zadnych diod na przewodach od kierunkowskazow. Sa za to bezpieczniki. Chyba po 7,5A na strone.
A zamiast wpinac sie w kostke awaryjnych to wpialem sie w przewody od kierunkowskazow. Czarno-bialy i zielono-czarny. Tak bylo mi latwiej.
devill4 - 2010-05-12, 18:48
bradley, bo Ty pewnie masz 2 przewody wychodzące czy się mylę?
bradley - 2010-05-12, 18:53
Z centralki? Tak.
Ale to nic nie zmienia oprocz tego, ze moge rozdzielic sygnal na strony. W Kadecie wpinalem sie w kostke awaryjnych bo bylo latwiej
devill4 - 2010-05-12, 19:05
no tak z centralki no tak jak napisałeś w przeciwieństwie do sporej liczy sterowników u Ciebie masz taką możliwość i nie musisz modzić z rozdzielaniem przewodu na 2 strony...niby nic ale jednak masz od razu sprzęt przystosowany do założenia
maly66542 - 2010-05-12, 21:39
tylko gdzie ja te kable tam znajde. Masakra
bradley - 2010-05-12, 22:36
Akurat te od kierunkow latwo znalezc bo sa za skrzynka bezpiecznikow mniejwiecej. A te z centrala nie moglem znalezc to poprowadzilem przewody z bagaznika
devill4 - 2010-05-13, 00:55
maly66542, musisz wiadomo skrzynkę z bezpiecznikami wyjąć z tych zawiasów że tak powiem i wtedy okręcasz w lewą stronę tak aby dostać się na tył tej skrzynki z bezpiecznikami i jak obkręcisz to masz 2 kostkę od lewej od kierunków z resztą wsio na zdjęciu tylko zabezpieczenie wyciągnij bo jej nie wyjmiesz
bradley, to się naciągnąłeś przewodzików znaleźć nie problem te od centralki tylko najlepsze jest to jakie one krótkie są to masakra żeby cokolwiek polutować to się można zgrzać nieźle
maly66542 - 2010-05-13, 13:20
Od centralki znalazłem w drzwiach reszte też tak jak opisane. Teraz tylko pozostaje kupić te diody i montować albo zostawić bez kierunków. A te diody to muszą być podłączone z jednej strony czy obojętnie? Chodzi mi o wyjscie i wejscie?
bradley - 2010-05-13, 13:48
Diody przewodza tylko w jednym kierunku wiec....
maly66542 - 2010-05-13, 16:35
diody mam ale 6A nadają się?
tomek87 - 2010-05-13, 16:53
maly66542 napisał/a: | diody mam ale 6A nadają się? |
jak najbardziej
maly66542 - 2010-05-19, 09:45
No i gitara:-) Centralny śmiga jak ta lala
krzeszak - 2010-08-29, 20:36
Panowie mam pytanie ... od kilku dni zauważyłem dziwna przypadłość( mam dołożony sterownic centralnego z pilota dedykowany do golfa II i vento) wszystko działa ,otwiera i zamyka bez problemu ale po zamknięciu auta bez różnicy czy z pilota czy z kluczykiem w zamku po czasie 15s słychać ponownie prace pompki i mechanizmów( coś jak by dostawało kolejny impuls by zamknąć już zamknięte auto mimo ze nie manipuluje w tym czasie przy zamku ani przy kluczyku)
Czy ktoś ma pomysł co to jest...
MANIEK - 2010-08-29, 20:42
pomysłu to nie mam ale tez tak u mnie sie dzieje moze to drugie domykanie dla bezpieczenstwa bo zauwazylem wlasnie ze jak mam niedomkniete ktores drzwi to przy tym drugim domykaniu pika mi alarm ze cos jest nie tak
czarnysauber - 2010-08-29, 20:42
moze masz gdzies nieszczelnosc na przewodach
krzeszak - 2010-08-29, 20:51
czarnysauber napisał/a: | moze masz gdzies nieszczelnosc na przewodach |
no ale to by mi których z drzwi nie zamknęło a wszystkie guziki wciąga za pierwszym razem to drugie to taka daremna próba bo drzwi są zamknięte ...
bradley - 2010-08-29, 21:37
krzeszak, tez tak mam. Nie wiem czy to nie przypadkiem wlew sie zamyka.
MANIEK, mowi ze tez tak ma, wiec jest nas 3 a to raczej nie przypadek
krzeszak - 2010-08-31, 11:30
MANIEK napisał/a: | tez tak u mnie sie dzieje |
bradley napisał/a: | tez tak mam. |
Pany a mieliście tak od początku jak tylko dołożyliście sterownik bo mi sie odpaliło dopiero niedawno... wcześniej tego nie miałem
arthur - 2010-08-31, 11:38
A to nie jest ryglowanie drzwi i przy okazji zamykanie wlewu??
MANIEK - 2010-08-31, 12:04
ja tam mialem tak od samego poczatku, ty pewnie tez tylko ze teraz dopiero to zauwarzyles
bradley - 2010-08-31, 12:52
Od poczatku i na dolozonym sterowniku to samo.
miki9a - 2010-08-31, 22:47
ja też mam tak samo. tyle ze jak domknie się drugi raz to już rygielkiem nie da się wtedy auta otworzyć jak pociagne za którys rygielek to włacza sie pompka od centralnego i pompuje przez około 30sekund i w tym czasie za nic nie da sie podnieść rygielka. to pewnie cos w rodzaju jakiegoś zabezpieczenia czy jak?. tez macie może tak w swoich autach
bradley - 2010-08-31, 23:19
miki9a, tak mialem, ale cos sie zepsulo pozniej i moglem otworzyc.
To jest jak zamkniesz auto a masz szybe uchylona.
archeolog - 2010-09-01, 14:43
Ja też mam opcje z domykaniem po ok 20 sec centralnego zamka u siebie
krzeszak - 2010-09-02, 08:08
no dobra to tłumaczycie ten stan ponowne uruchomienie pompki po 15s od pierwszego zamknięcia opcja dodatkowa domykania szyb
jest problem bo ja nie mam w aucie ani jednej szyby el. tym bardziej alarmu z fuknkcja komfort
pablomed - 2010-09-02, 14:26
krzeszak, to jest normalne fabrycznie, sądze że wczesniej zwróciłeś uwagi na to.
prezesrobert - 2011-04-25, 17:20
Wczoraj Zakladalem uniwersalny sterownik z allegro bodajze 45 zeta i podlaczenie bylo wiadome + i - sterowanie centralka dwa kable (bialy i biały z czarnym paskiem tylko ze otwieranie i zamykanie mialem na zoltym kablu i zoltym z czarnym takze wszystko smiga elegancko a to zamkniecie po 15 sekundach to jest w standardzie zamka pneumatycznego
hrubek18 - 2011-09-12, 13:14
Koledzy mam pytanie właśnie jestem w trakcie podłączania centralki z pilota i mam pytanko gdzie podłączyć plus z centralki? mase znalazłem a czy (plus) to jest gruby czerwony przewód ze skrzynką bezpieczników?
tomek87 - 2011-09-12, 18:22
W innym temacie wiedze ze podołałeś;)
Tak a propos, używajcie kontrolki albo miernika;) bo wzorować sie w ciemno na kolorach przewodów to tak lipa;)
hrubek18 - 2011-09-12, 18:40
Udało się jakoś tylko muszę jutro jeszcze wyregulować cięgno drzwi kierowcy bo czasami zamknąć nie chce a tak się jeszcze zapytam próbowałem podłączyć kierunki ale nie mogłem dojść które to przewody,ze sterownika wychodzą mi dwa kabelki na kierunki czyli prawy i lewy i teraz mam problem w które kable się wpiąć
hrubek18 - 2011-09-13, 08:41
Koledzy sorki że jeden pod drugim ale mam pytanko przełożyłem imo do nowego kluczyka lata on po całym kluczyku i czy można go przykleić czymś?
bradley - 2011-09-13, 09:01
hrubek18, kierunkowskazy to masz przewody: jeden zielono-czarny i drugi czarno-bialy. Te same ida prosto do licznika
hrubek18 - 2011-09-13, 12:15
Dzięki bradley, Wiecie czym przykleić imo żeby go nie popsuć tak jak pisałem wyżej
markus - 2011-09-14, 20:26
a nie masz w kluczyku specjalnej "przegródki" na immo..?
hrubek18 - 2011-09-14, 21:47
markus, jest przegródka ale chińczyki złe wyliczyli i zrobili za duża i trochę lata po kluczyku a jak wypadnie to mogę zapomnieć o odpaleniu trzeba rozebrać i z powrotem go wkładać
markus - 2011-09-14, 22:02
myślę że jak byś złapał na "kropelkę" to by się nic z immo nie stało. Ale pewności nie mam.
hrubek18 - 2011-09-14, 22:11
właśnie wpadłem na lepszy pomysł przyklejenie na taśmę bezbarwną w sumie najprostsze rozwiązania przychodzą ostatnie
michascz - 2011-12-13, 19:38
A ja mam pytanko odnośnie zamontowania jakiegoś "dzwoneczka bip bip" jak się wł/wył auto.
Dodam iż wychodzi mi jeden przewód na kierunki i oprócz sparatora na 2 kierunki jaki muszę dokupić co mam dokupić aby mi dzwoniło.
Podłączamy to pod przewód od kierunków??
devill4 - 2011-12-14, 01:39
michascz, od sygnału zamykania otwierania powinieneś mieć tez odpowiedni przewód wychodzący z centralki do tego potrzebna jest oczywiście jakaś syrena oczywiście da to radę po kierunki ale wtedy sygnał może być za długi bo np centralka jest tak skonstruowana że kierunki migają wolną i nie będzie tego bip bip
osobiście taki bajer często drażni jak za każdym razem piszczy ale to już Twoja wola
michascz - 2011-12-14, 19:51
A co jakbym podłączył pod kierunki dodatokowo światła mijania i czy moze mi ktos powiedziećk tóry to przewod?
tomek87 - 2011-12-14, 20:10
michascz, mijania to za duze obciazenie dla centralki co najwyzej pozycje, a żeby to podpiac to dodatkowo seperator z diód
michascz - 2011-12-14, 22:09
Jescze jedna rzecz koledzy, a może zamiast podłączać centralkę pod kierunki to może od razu pod awaryjne?
Podpowie ktoś który by to przewód?
bradley - 2011-12-16, 10:28
Nie wiem czy jest sens do awaryjnych skoro przewody od kierunkow sa bardzo dobrze dostepne. zielono-czarny i bialo-czarny. Widac je dobrze w wiazce idacego do licznika bo reszta przewodow jest biala.
michascz - 2011-12-18, 23:20
U mnie w uniwersalnym sterowniku pozostaje jeszcze przewód do otwierania bagaznika można go podłączyć pod światła mijania?? oczywiście oprócz prawidłowego podłączenia innego przewodu pod kierunki?
hose - 2011-12-19, 13:03
michascz napisał/a: | A co jakbym podłączył pod kierunki dodatokowo światła mijania i czy moze mi ktos powiedziećk tóry to przewod? |
Możnabyłoby takie coś zrobić. Zamiast podpinać bezpośrednio światła mijania pod centralkę co faktycznie byłoby dużym obciązeniem dla niej można zastosować przekaźnik.
A może ktoś ma pomysł jak zrobić taki bajer żeby po odblokowaniu samochodu pilotem zapalało się światełko wewnątrz??
tomek87 - 2011-12-19, 16:43
michascz napisał/a: | U mnie w uniwersalnym sterowniku pozostaje jeszcze przewód do otwierania bagaznika można go podłączyć pod światła mijania?? oczywiście oprócz prawidłowego podłączenia innego przewodu pod kierunki? |
w sumie przez przekaźnik można tylko w jakim celu
ten przewód służy do otwierania bagażnika z pilota, jakbyś sobie zamontował dodatkowo siłownik w klapie
michascz - 2011-12-19, 18:05
To mijania odpadają.:P
Podpowie ktoś gdzie się znajdują przewody od pozycji??6
michascz - 2011-12-20, 22:55
Przepraszam Panowie że tak męcze
Powiedzcie mi który to przewód od świateł poycyjnych??
Nie moge tego nigdzie znaleźć.
Najlepiej jakbyście mi powiedzieli gdzie on wychodzi ze skrzynki.:D
michascz - 2011-12-20, 22:55
Przepraszam Panowie że tak męcze
Powiedzcie mi który to przewód od świateł poycyjnych??
Nie moge tego nigdzie znaleźć.
Najlepiej jakbyście mi powiedzieli gdzie on wychodzi ze skrzynki.:D
tomek87 - 2011-12-20, 23:23
michascz, zobacz jakie kolory przewodów masz od pozycji przy lampach i takich szukaj w skrzynce
michascz - 2011-12-21, 20:51
Dzięki!:)
Bardzo dobry pomysł.:)
devill4 - 2011-12-22, 11:52
ja mam małe pytanie bo będę zakładał sterownik praktycznie taki sam tylko w passacie b3
i mam taki schemacik:
http://obrazki.elektroda...._1324500265.jpg
masę i plus podłączyć standardowo gdzieś tam przy skrzynce bezpieczników kierunki mam już w standardzie odseparowane ale co dalej ze sterowaniem ? który u mnie będzie otwierał a który zamykał? niby człowiek wie mniej więcej ale jak spojrzę na te schematy to gubię sens tego
tomek87 - 2011-12-22, 21:55
devill4, najprawdopodobniej jest tak jak vento czyli na przemian plusem ten schemacik po prawej na gorze, ale musisz sprawdzić dokładnie na autku
devill4 - 2011-12-22, 22:17
dzięki za odp podłączył już wcześniej właśnie według tego schematu bo musiałem się uwinąć póki widno było i w miarę ciepło(praca w plenerze) no i działa:) ale się trochę zastanawiałem bo zmylił mnie ten schemat zamka pneumatycznego po prawej na dole
wszystko podłączone i działa aż miło
teraz kolej na paska b5
michascz - 2012-01-02, 23:34
Odezwe się jak mi poszło.:D
Podłączyłem pod same kierunki (na razie) i wszystko działa.
Oczywiście musiałem zastosować diody prostownicze.
Wszystko dało się zrobić gładko i przyjemnie,
Mogę się delikatnie polecić. Jakby ktoś potrzebował pomocy przy montażu centralki to mogę pomóc.:D
Jedyne ale to mam do sprzedawców gdyż mogliby dołożyć te diodki do kompletu gdyż kosztuję grosze i nie trzeba jeździć i szukać.:D
Serdeczenie podziękowania dla autorów za otwarcie takiego tematu.:D
Rafal_K - 2012-06-17, 20:26
Witajcie.
Odgrzeje troche temat.
Także zakupiłem taki zestaw do sterowanie z pilota.
Wszystko podłączyłem i działa bez problemów.
Ale mam pytanie.
Z centralki wychodzą mi 2 przewody do kierunkowskazów.
Musze przy podłączeniu ich do instalacji zastosować jeszcze diody prostownicze??
Pytam o to gdyż znalazłem kable od kierunków przy stacyjce, podłączyłem dle testu kontrolke (zwykła żaróweczka) i przy zamykaniu i otwieranie mruga tak jak powinna.
Więc podłączyłem odpowiednio kable i przy zamykaniu i otwieraniu kierunkowskazy nie mrugają. A żaróweczka mrugała.
Po włączeniu np awaryjnych odrazu pali bezpiecznik który jest na kablu zasilającym centralke.
Wie ktoś co może być przyczyną??
Może pod złe kable sie wpinam??
devill4 - 2012-06-17, 21:55
Rafal_K, nie musisz nowsze sterowniki mają już odseparowane kierunki tak jak u Ciebie właśnie.
Musiałeś się źle wpiąć to chyba jedyne wyjaśnienie skoro po podłączeniu Ci nie świecą.
Wpinałeś się w kable od kierunków z tyłu skrzynki bezpieczników?
Rafal_K - 2012-06-18, 06:44
devill4 napisał/a: | Rafal_K, Wpinałeś się w kable od kierunków z tyłu skrzynki bezpieczników? |
Nie, wpiąłem sie w kable przy stacyjce.
Przy skrzynce bezpieczników nie wiek, które to kable.
Zdjęcie z pierwszego postu tego tematu akurat nie działa.
Ale to dziwne, bo jak podłączyłem kontrolke z żaróweczką to mrugała, więc tak samo podłączyłem na gotowo i nie działa... ;/
devill4 - 2012-06-18, 16:13
może zdjęcie nie działa ale kolory kabli podane są ktoś nawet wspomniał że z tego samego złącza wychodzą kable do licznika do kontrolek bodajże
hrubek18 - 2012-09-19, 17:44
Witam Pany mam problem dzisiaj zabrałem się za podłączenie kierunków pod centralny zam. znalazłem kable ładnie polutowałem ale kiedy np. zamykam auto to kierunki bardzo słabo świecą tak jak by był zbyt krótki czas podania prądu na nie ale np. jak otwieram i pierwsze mrugnięcie jest słabe a drugie już normalnie świecą. Co to może być?
hrubek18 - 2014-02-26, 18:40
Panowie w końcu się wkurzyłem i chciałem zrobić te kierunki bo mam tak jak wyżej pisałem że pierwsze mrugnięcie jest bardzo słabe a drugie takie jak powinno być,co to może być?bo w dzień gdy zamykam wogóle ich nie widać.już kombinowałem żeby wpiąć się pod awaryjne ale to nic nie dało,czy zastosowanie jakiegoś przekażnika czy coś podobnego rozwiąże problem?
edit: dodam że jest to trochę pilne to mam rozbebeszone auto a jutro rano jest mi potrzebne w nie chce dwa razy rozbierać
hotdriver - 2014-02-26, 18:54
hrubek18, skąd złapałeś plus do centralki???a masa gdzie podłączona??
hrubek18 - 2014-02-26, 19:00
Plus od centralki podłączony pod aku a masę złapałem z budy,siłowniki działają poprawnie od około 2 lat tylko od początku problem z tymi kierunkami
hotdriver - 2014-02-26, 19:06
dokładnie masę skąd z budy?? a kabel plusowy ciągnęłeś z aku do środka do centralki??
hrubek18 - 2014-02-26, 19:10
koło zbiornika spryskiwaczy ktoś przyspawał śrubę i nakrętke żeby z tamtąd łapac maskę pod halogeny i tam się podłączyłem,to może być to że byle jaka masa jest?
edit: tak spod aku do centralki ciągnąłem ale centralkę mam nad bezpiecznikami wiec daleko nie miałem bo puściłem po ori przewodach i przez przegrodę
hotdriver - 2014-02-26, 19:20
masę najlepiej złap ze środka nad skrzynką bezpieczników po lewej stronie troszkę u góry masz taką plastikową brązową okrągłą wtyczkę masy,ma dużo wyprowadzeń męskich na wtyczki, do kabla masy centralki dorób wsuwkę żeńską i tam się wepnij jest to najbardziej pewne dojście masy bo z tamtąd masa idzie na wszystko, jeszcze jedno z centralki na kierunki ile masz kabli jeden czy dwa i czy posiadają one diody???w sumie ich nie będziesz widział tylko będą takie zgrubienia na kablu, no i jak podłączyłeś się pod kable kierunków lutowałeś czy na skrętke zapodałęś czy zastosowałeś konektorki???
hrubek18 - 2014-02-26, 19:23
tak mam dwa osobne kable na kierunki,a kable nie posiadają żadnych diód bo nie są kable zgrubione,a pod kierunki sie wlutowałem bo od kierunków są cieniutkie przewody,a zastosowanie tych diód załatwi sprawę że będą kierunki świeciły jednakowo nie zalażnie ile razy mrugną?
hotdriver - 2014-02-26, 19:27
wszystko może być że słabo świecą, począwszy od masy skończywszy na diodach podaj jaką masz centralkę, ale najpierw załatw sprawę z masą a jak to nie zadziała to powiem Ci co dalej zrobić
hrubek18 - 2014-02-26, 19:57
Probowalem pidlaczyc mase tam gdzie mowiles i dalej tak samo juz mi rece opadajs, pozniej napisze jaka mam centralke bo teraz pisze z fona
hotdriver - 2014-02-26, 20:17
ok bo musze zobaczyc jej specyfikacje a nie znam producenta moze jest to fabryczny bubel, zobaczymy ale musze wiedziec jaka ona jest a w razie czego masz miernik??? jeszcze znalazlem takie cos co ktos napisał:"Diody sa po to zeby zabezpieczac centralke przed podawaniem napiecia oraz przed ingerencja jednego kierunku na drugi...ogolnie trzeba je montowac zeby byl porzadek i zeby nie bylo watpliwosci...moga byc tez centralki ktore maja wbudowane diody i wtedy faktycznie na przewodach ich nie ma...ale w instalacji sa" a tu takie coś w razie czego http://img81.imageshack.u...entralkabk7.jpg ale mówie podaj jaką masz centralke może czegoś nie podłączyłeś i masz za słaby prąd lub go coś zabiera
hrubek18 - 2014-02-26, 20:52
mam taki zestaw http://allegro.pl/central...4006171881.html
hrubek18 - 2014-02-27, 11:14
dzisiaj jeszcze raz wyciągnełem centralkę i strzeliłem jej foto jak wygląda w środku
jak coś to mam miernik w końcu się dorobiłem swojego
edit: a i zmierzyłem prąd na wyjściu kierunków podczas pierwszego mrugnięcia podczas otwarcia jest w granicy 8V a drugie już około 12V na zamykaniu jest tylko 8V,
a co dziwne mam na pilocie funkcje taką że naciskam guzik i mrugają kierunki 5 razy jest to po to żeby odnaleźć auto np na parkingu i tutaj nawet podczas pierwszego mrugnięcia daje napięcie 12V.Ja już całkiem zgłupiałem co to może być
albo faktycznie jakiś bubel mi się trafił
hotdriver - 2014-02-27, 15:43
Ok tak teraz mysle w robocie co to moze byc i mam rozwiazanie, mowisz diody nic nie daly i jest za maly prad na pierwsze swiecenie byc moze silowniki zabieraja za duzo pradu bo jak sadze z zestawu to je dokladales wiec w tej chwili rozwiazanie jest jedno trzeba kierunki podlaczyc pod przekaznik z centralki zeby mialy non stop 12v a centralka dajac sygnal zalaczy przekaznik wiec kierunki sie zaswieca swoim pradem jak bede w domu wysle ci schemat jak masz podlaczyc
hrubek18 - 2014-02-27, 17:28
ok czekam na schemat i zobaczymy czy mam taki przekaźnik w domu
hotdriver - 2014-02-27, 18:16
wiec tak teraz patrze na fotki które podałeś i czy przypadkiem nie masz zimnych lutów z wyjścia flasz do diód od strony ścieżek???zaznaczyłem na fotce będą takie małe kreski jakby pękł spaw. http://www.fotosik.pl/pok...5a79263fb0.html Co do schematu masz dwie metody albo jeden przekaźnik albo dwa bo masz dwa kable na kierunki minusem jest to że masz dwa przekaźniki, jeżeli zastosujesz jeden to tylko używasz jednego kabla od kierunków i stosujesz dodatkowo diody musisz sam zdecydować co będzie lepsze jeden czy dwa przekaźniki, moim zdaniem lepiej zastosować dwa przekaźniki po jednym na lewą i prawą strone poprostu mniej kombinowania, tu masz takie coś co znalazłem przynajmniej nie musiałem rysować http://obrazki.elektroda...._1309847307.jpg pod pin 86 przekaźnika podłączasz kabel z centralki (ten co normalnie idzie na kierunki) a pod pin 85 masę a noi przekaźnik musi być wiekszy niż 10 A najlepiej taki 30/40 A
hrubek18 - 2014-02-28, 09:33
czyli jak dobrze rozumiem biorę kable z kierunków podłanczam pod pin 86 masę pod 85,pod 30 stały plus a spod 87 wpinam się w instalacje kierunków ? bo ja trochę zielony jestem w elektronice i wole się dwa razy spytać niż popsuć
hotdriver - 2014-02-28, 10:50
Dokladnie tak, jeden przekaznik lewa strona drugi prawa i powinno zagrac, 8V na przyciagniecie elekromagnesu powinno starczyc najpierw zrob jedna strone i zobacz czy zadziala
hrubek18 - 2014-02-28, 13:33
zrobiłem tak jak pisałeś i dalej to samo :/ chyba dam sobie spokój z tym i będzie tak jak było.jutro wezmę może centralkę i podjadę do znajomego elektryka i niech obejrzy ją po swojemu bo jak dal mnie to styki te co pisałeś są dobre
hotdriver - 2014-02-28, 14:22
Tak samo?? nie mozliwe przeciez po zastosowaniu przekaznika prad zasilajacy kierunki jest odciety a zasila je aku osobnym obwodem no chyba ze plus na pin 30 przekaznika wzieles z z tego samego kabla co zasila centralke podlacz plus albo pod inny kabel albo pod skrzynke bezpiecznikow powinno byc ok Jezeli zadziala to moze byc ze masz za drobny kabel zasilajacy centralke i sa za duze straty na kablu
hrubek18 - 2014-02-28, 14:31
no tak podpiołem pod ten sam kabel ale mierzyłem miernikiem we wtyczce co wchodzi do centralki i było 12V ,ale spróbuje plus pociągnąć ze skrzynki bezpieczników,a słuchaj a tak pomyślałem że może dało by radę zrobić tak żeby z przekaźnika wychodziły dwa przewody na kierunki?i wtedy by jeden przekaźnik był,co o tym myślisz? mam przekaźnik 40A
hotdriver - 2014-02-28, 14:42
Da rade zeby byl jeden przekaznik albo zastosowac taki ktory posiada w sobie dwa osobne obwody albo zastosowac tak jak jest na pierwszym schemacie ale wiaze sie to z tym ze musisz wpiac wtedy diody narazie o tym nie mysl jezeli zadziala tak jak podlaczysz inny plus pod przekaznik i bedzie dobrze to moze byc tak ze to co robimy z przekaznikami bedzie mozna wypruc i powrocic do starej konfiguracji zmieniajac tylko na grubszy kabel zasilajacy centralke
hrubek18 - 2014-02-28, 17:43
Wieczorem bede w domu to znowu zajrze do niej i zrobie tak jak mowisz i napisze co wyszlo z tego
hotdriver - 2014-03-01, 07:45
I co modziles cos?
hrubek18 - 2014-03-01, 14:42
wymodziłem już i działa w końcu podłączyłem przekażnik pod inny plus i ładnie działały ale zauważyłem że jak podłączyłem kierunki żeby byle jak świeciły to tylne prawe drzwi nie chciały się otwierać ani zamykać więc dzisiaj wyprułem kable zasilające centralkę skróciłem do odpowiedniej długości i wpiąłem się za skrzynką bezpieczników i wszystko działa jak należy wielkie dzięki za pomoc przy najbliższej okazji a ja ponad dwa lata żyłem w niewsiadomości że to przez długość i grubość kabla są takie cyrki na przyszłość będę wiedział co i jak gdybym coś podłączał
hotdriver - 2014-03-01, 15:28
ciesze sie że mogłem pomóc ważne że działa jak chcesz się zrewanżować to dawaj na zlot w sierpniu
hrubek18 - 2014-03-01, 15:38
w tym roku nie dam rady finansowo mam 4 wesela w tym jedna pod zakopanym, a w 2015 moje weselicho więc trochę krucho z kasą trzeba się za portfel trzymać i to niezłe żeby wyrobić na wszystko
muchomorek165 - 2014-03-02, 15:58
Cytat: | w tym roku nie dam rady finansowo mam 4 wesela |
A liczyłeś moje ?
hrubek18 - 2014-03-02, 21:14
muchomorek165 napisał/a: | A liczyłeś moje ? |
a to tak zapomniałem to mam 5 jak tak dalej pójdzie to z torbami pójdę
speedy333 - 2014-03-02, 22:12
hrubek18 napisał/a: | jak tak dalej pójdzie to z torbami pójdę | To tak ze 6 toreb musisz mieć... Po jednej dasz na każdym weselu jako prezent i jedną na swoje sobie zostawisz
A jak mnie na swoje nie zaprosisz to Ci zrobię "bramę"...
A sam doskonale wiesz że Vento ma duży bagażnik więc wódy Ci może na tej bramie zabraknąć Nie odjadę jak nie będzie cały wypełniony Przemyśl to
|
|