|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Tuning - Lampki nad drzwi Vento jak zamontowac ??
kosmi - 2009-03-04, 18:59 Temat postu: Lampki nad drzwi Vento jak zamontowac ?? Witam chce sobie wstawić takie lampki ładnie wygląda i fajny efekt ale nie wiem czy nie bede mial zadnego problemu , i mam pytanie jak je wstawic
http://moto.allegro.pl/it..._nad_drzwi.html
tomek87 - 2009-03-04, 19:05
Ja mam takie w oryginale a problemu chyba nie powinno być, ładny szablon do wycięcia otworów i doprowadzić przewody i bedzie świecić
kosmi - 2009-03-04, 19:05
a nie wiecie jak to mniej wiecej zrobic wyciac na jakiej zasadzie bo chce dwie takie na tył dla pasażerów
krzeszak - 2009-03-04, 19:15
kosmi napisał/a: | bo chce dwie takie na tył dla pasażerów |
bo one właśnie były nad drzwiami pasażerów z tylu a są wciśnięte w ten materiał obiciowy dachu i tyle musisz kable zasilające pociągnąć najlepiej pod lampek z przodu wtedy będziesz mógł sterować wszystkimi na raz a przy okazji jak sie drzwi otworzy będą sie zapalały wszystkie
enesen - 2009-03-04, 20:08
niestety fabrycznie te lampki są zapalane tylko przez pasażera z tyłu, do lamki stale dochodzi napięcie
planuje przerobić ten układ tak żeby zapalaly się przy otwarciu drzwi- prawe to prawa lampka, lewe- lewa lampka. dodatkowo chcę wrzucić fototranzystor lub fotodiodę tak żeby zapalały sie przy otwarciu drzwi ( lampka z przodu i te z tyłu) ale tylko wtedy gdy będzie ciemno. jak coś zmotam to dam znać
krzeszak - 2009-03-04, 20:19
enesen napisał/a: | niestety fabrycznie te lampki są zapalane tylko przez pasażera z tyłu, do lamki stale dochodzi napięcie
|
o tym wszyscy wiemy a kosmi, chce sobie dołożyć wiec skoro ich nie ma wszelkie przeróbki nie są problemem
kosmi - 2009-03-04, 20:24
no właśnie zawsze to sie przyjmniej wieczorem jeżdzi , tylko byłbym wdzieczny za jakiś opis jak to zrobic tak dokładniej moze ktoś zna sie na tym
enesen - 2009-03-04, 20:34
o tym wszyscy wiemy a kosmi, chce sobie dołożyć wiec skoro ich nie ma wszelkie przeróbki nie są problemem [/quote]
kłóciłbym się z Tobą
co do lampek to wystarczy wyciąć otwór w podsufitówce a przewody pociągnąć z przedniej lampki. no i teraz zależy czy chcesz żeby tylne zapalały się z przednią czy zapalane tylko przez pasażerów. bo jeżeli chcesz żeby zapalały sie przy otwrciu drzwi razem z przednią i dodatkowo w czasie jazdy to już musisz ciągnąć 3 kable
tomek87 - 2009-03-04, 20:35
W weekend mogę porobić dokładne fotki otworu i wszystko pomierzyć żeby było jak w oryginale a jeśli chodzi o zasilanie to przydałyby sie oryginalne kostki, zasilanie można pociagnać na stałe od lampki lub tak sie pod lampke podpiąć żeby się wszystkie zapalały
A że ona maja w sobie wlącznik więc zawsze można wyłaczyć
kosmi, a bywasz czasem w Mragowie?
krzeszak - 2009-03-04, 20:35
Z tego co pamiętam kolega Gavel albo Wolf robili przeróbki tych lampek próbowałem znaleźć ten temat ale jak potrzebny to nie ma ,ale koledzy na pewno napiszą jak to dokładniej wygląda
kosmi - 2009-03-04, 21:13
no super to poczekam na te fotki , bywam czasem ale czesciej w rynie , to po weekendzie postaram sie to zrobic hmm nie wiem wlasnie jak wygodniej ale chyba zeby pasazer sobie wlaczał sam
tomek87 - 2009-03-04, 21:24
kosmi, a może będziesz w ten weekend
Gavel - 2009-03-05, 08:16
tomek87 napisał/a: | W weekend mogę porobić dokładne fotki otworu i wszystko pomierzyć żeby było jak w oryginale | jak Ci nie sprawi to kłopotu to bardzo proszę - mi się takie informacje przydadzą na później
krzeszak napisał/a: | Z tego co pamiętam kolega Gavel albo Wolf robili przeróbki tych lampek | nie jestem pewny ale chyba Wolf nie miał tych oryginalnych lampek
Ja u siebie oryginalnych też nie miałem. Założyłem sobie uniwersalne jakieś i podpiąłem na stałe pod lampkę. Teraz chce je wyrzucić i włożyć te oryginalne ale też będą podpięte pod lampkę czyli będą się zapalały tak samo jak lampka z tym że będzie można każdą jedną osobno wyłączyć. Tylko muszę jeszcze dorwać dwie takie oryginalne lampki ale 25 zł za sztukę to nie dam
cinek82 - 2009-03-05, 08:36
A te lampki z linku z pierwszego postu, to są takie które można sobie tak samemu z tyłu włączyć, czy one właśnie tylko jak się drzwi otworzy to się świecą
Gavel - 2009-03-05, 08:43
cinek82 napisał/a: | A te lampki z linku z pierwszego postu, to są takie które można sobie tak samemu z tyłu włączyć |
tak
cinek82 - 2009-03-05, 08:46
Ooo fajne, małe, zgrabne i powabne , może i ja bym się na takie cuś skusił, bo fakt faktem, z tyłu to ciemno jak w jest, jak coś spadnie pod kanapę to bez latarki ani rusz.
Gavel - 2009-03-05, 09:00
to bierz
ja czekam na tańsze
cinek82 - 2009-03-05, 09:18
Nie no, kolega kosmi pierwszy sobie wypatrzył to nie będę mu z pod nosa zawijał
cinek82 - 2009-03-05, 10:01
A tak z ciekawości, to chyba żeby je zamontować to by się jeszcze przydała jakaś wtyczka, chyba że jakoś "na krótko" by dało radę.
Jak widać na zdjęciu, coś tam by wypadało wepchnąć
Gavel - 2009-03-05, 10:16
oczywiście że ori wtyczki byłyby dobrym pomysłem ale można się bez tego obejść
wystarczą zwykłe konektorki takie jak np. przy podłączaniu głośników:
kosmi - 2009-03-05, 12:04
hehe nie no jak chcesz to bierz okazjie bede jeszcze miał pewnie albo i nie hehe
cinek82 - 2009-03-05, 12:08
Nie no znalazłem drugi komplet o 5 zł tańszy na sztuce
kosmi - 2009-03-05, 12:24
no a ja też komplet za 20 zł tyle że licytacja
cinek82 - 2009-03-05, 12:32
Kurde, normalnie też się na to napaliłem. W sumie z tego co tu piszą chłopaki, to montaż niezbyt skomplikowany to można by samemu podziałać. W sumie pieniądz nie wielki a ile radości.
kosmi - 2009-03-05, 13:37
widzialem to gdzies w którymś vento super efekt a wygoda dla pasażerów jeszcze lepsza
cinek82 - 2009-03-05, 13:40
Niech Tomek Dobra Rada wrzuci jakieś fotencje i można działać
krzeszak - 2009-03-05, 15:12
Jako ze nudy mam okropne a czasu jak lodu pozwoliłem sobie zrobić kilka poglądowych fotek lampki z nad głowy pasażerów z tyłu
a tu kilka poglądowych wymiarów :
a tu dokładne wymiary (ale proponuje sam otwór zrobić ciut mniejszy jak na zdjęciu poniżej , bo jak będzie za mały zawsze można zrobić większy na odwrót sie nie da
wymiar brązowy 105 jest na foto urwany ale on mierzony jest do uchwytu na rękę
A tu jeszcze kilka moich spostrzeżeń :
-lampka zatrzaskuje sie na metalowej blaszce od strony uchwytu na reket ,sama blaszka pomaga w łatwiejszym wyciąganiu samej lampki dzięki czemu nie zadziera sie materiał z podsufitki
-w lampkę wpina sie kostkę z małymi wsuwkami
-miedzy metalowym dachem a podsufitka jest ze 3cm przestrzeni
W razie jakich kol wiek pytań odnosnie fotek ,wymiarów itd. pisać w temacie na pewno odpowiem jeśli za mało zdjęć piszcie co jeszcze brakuje to zorbie nowe
tomek87 - 2009-03-05, 15:43
no to krzeszak, mnie wyreczył
krzeszak - 2009-03-05, 15:49
tomek87 napisał/a: | no to krzeszak, mnie wyreczył |
sorki Tomeczku , ale jak poczytałem jak chłopakom zależy na zdjęciach nie mogłem pozwolić co by do soboty czekali
kosmi - 2009-03-05, 17:44
a mam jeszcze pytanko czy ten kabelek jest taki długi nie sprawdzałem go właśnie czy trzeba inny kupic Dzieki za pomoc niech bóg cie w licznych dzieciach wynagrodzi
Ps. Widze ze są tu dwa kabelki czyli każdą można palic osobno , czy śię myle
krzeszak - 2009-03-05, 18:31
kosmi napisał/a: | Widze ze są tu dwa kabelki czyli każdą można palic osobno , czy śię myle |
każdą odpalasz kiedy chcesz tylko musisz przycisnac lampke
kosmi napisał/a: | czy ten kabelek jest taki długi nie sprawdzałem go właśnie czy trzeba inny kupic |
nie rozumie o którym kabelku mówisz
cinek82 - 2009-03-05, 22:12
Czyli co ? One się zapalają jak się drzwi otworzy a jak zamkniesz drzwi to też je sobie potem można zapalić kiedy się chce?
Cybul - 2009-03-05, 22:23
działają chyba na takiej zasadzie jak te główne z przodu, zresztą mozesz podłaczyć z tym głównym światełkiem i bedzie sie palic tak samo
cinek82 - 2009-03-06, 07:16
No tak, racja Cybul
Gavel - 2009-03-06, 07:54
krzeszak
kosmi klinknij POMÓGŁ Krzeszakowi za te fotki
cinek82 napisał/a: | Czyli co ? One się zapalają jak się drzwi otworzy a jak zamkniesz drzwi to też je sobie potem można zapalić kiedy się chce? | Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę ale wydaje mi się że tak to nie jest
One normalnie są wyłączone i włącza się je jedynie poprzez ich naciśnięcie. Tak samo się wyłącza. Chyba nie są "powiązane" z otwieraniem drzwi.
Ale powtarzam - nie mam 100% pewności bo nie mam takich lampek u siebie.
Co nie zmienia faktu że można sobie zrobić tak żeby były "powiązane" z otwieraniem drzwi. Wystarczy podłączyć je pod włącznik otwierania drzwi lub pod lampkę główną.
lesny1982 - 2009-03-06, 09:01
dokladnie lampki trzeba samemu odpalac recznie nie sa podlaczone do przodu ale mozna to zrobic
krzeszak - 2009-03-06, 14:18
Koledzy odnosnie lampek,
lampkę pasażer włącza sam i sam ja wyłącza ,
orginalnie nie ma wyjścia lampki pod włączniki krańcowe w dziwach ani w żaden sposób nie sa połączone z przednimi lampkami ,
nie ma różnicy czy drzwi zamknięte ,otwarte czy kluczyk w stacyjce jeśli ja włączysz świeci naciskasz drogi raz gaśnie ... i oto cały sekret
cinek82 - 2009-03-06, 15:19
Czyli gdzie się z nimi najlepiej podłączyć Jakby ciągnął kable od przedniej lampki i podłączył tak jak w niej to by może tak świeciły A jak nie ma szans na taki efekt jak w przypadku przedniej lampki to gdzie się najlepiej z nimi wpiąć w instalację żeby nie ciągnąć aż do przodu kabli
krzeszak - 2009-03-06, 15:25
cinek82 napisał/a: | Czyli gdzie się z nimi najlepiej podłączyć |
musowo szukać kabla gdzie cały czas jest (+)
cinek82 napisał/a: | Jakby ciągnął kable od przedniej lampki i podłączył tak jak w niej to by może tak świeciły |
o to to juz trzeba Tomka pytać
Gavel - 2009-03-06, 19:24
cinek82 napisał/a: | Czyli gdzie się z nimi najlepiej podłączyć | a to zależy czy chcesz żeby było jak w oryginale czy chcesz zrobić coś po swojemu
spyro - 2009-03-06, 20:36
ja bym to podłączył na Waszym miejscu dwojako, czyli włączanie/wyłączanie ręcznie a oprócz tego możliwość żeby świeciły się przy otwartych drzwiach. A jak najprościej? Pociągnąć kabelki od czujnika otwartych drzwi tylnych. Montaż prościzna. Zdejmujesz plastiki ze słupka i ciągniesz kabelki pod podsufitkę.
cinek82 - 2009-03-07, 09:55
Kupiłem te lampki, bo widzę na drugiej aukcji kolega (pewnie kosmi ) się bije o nie. teraz niech tomek wytłumaczy który najlepiej kabel "wymacać" do podłączenia tak żeby świeciło i po otworzeniu drzwi i gdy pasażer sobie sam wkliknie lampkę.
krzeszak - 2009-03-07, 10:32
Wildze wzięło Was koledzy na dodatkowe oświetlenie
cinek82 napisał/a: | Kupiłem te lampki, |
no i miód malina....
cinek82 - 2009-03-07, 11:01
No wzięło, wzięło. Od początku jak kupiłem Ventyla to mi zawsze z tyłu ciemno było i mówiąc szczerze nie wiedziałem że niektóre Ventki miały tylne oświetlenie w standardzie No ale wszystko można ulepszyć. Także jak dotrą lampki to zacznę z nimi działać. Ja myślę że jakby się podłączył do lampki z przodu to powinno być si. Powinno działać jak przednia lampka.
tomek87 - 2009-03-07, 15:23
Jako iż widzę że liczycie na mnie to postaram się to w miarę sensownie opisać
Ja osobiście widzę podłączenie tych lampek na 4 sposoby
Kostka w lampce z przodu :
1- stała masa
2- stały plus
3- masa po otwarciu drzwi
Oryginalna kostka przy małej lampce:
1- stały plus
2- stała masa
1. Tak jak w serii, czyli to co najprostsze, podłączyć się pod główną lampkę i po kłopocie
2. Lampki zapalają się po otwarciu drzwi i ewentualnie można je zgasić wbudowanym włącznikiem. Należy zamienić przewody w kostce przy małej lampce i zamiast stałej masy dać ta po otwarciu drzwi.
3. Lampki zapalają się dopiero gdy otworzymy tylne drzwi i to w taki sposób że jak prawe to tylko prawa lampka, jak lewe to tylko lewa lampka No i tu musimy też zamienić plus z masą w małej kostce. Plus na stałe a masa od poszczególnych krańcówek.
4. Wariacja sposobu 2 i 3 na taki ze można jeszcze zapalić lampki po zamknięciu drzwi
Do 1 podpinamy na stałe plus , do 2 na stałe masę , a w miejscu 3 należy dolutować jeszcze przewód który podłączymy tak jak w 2 lub 3 sposobie( tylko należy dodać jeszcze po diodzie prostowniczej aby zapobiec cofaniu się masy na krańcówki po włączeniu lampki przy zamkniętych drzwiach
Ale przestrzegam że mogą być komplikacje w zrobieniu sposoby 3 i 4 z zapalaniem się lampek po otwarciu tylko tylnych drzwi, bo o ile dobrze pamiętam to krańcówki są ze sobą połączone i trzeba będzie gdzieś dolutować jakieś diody prostownicze
krzeszak - 2009-03-07, 15:48
No no porada jak sie patrzy co fachowiec to fachowiec
Panowie administratorzy a może gdzieś utworzyć miejsce gdzie będą wrzucone same konkretne tego typu porady bez możliwości dopisywania itd, taki jakby zamknięty temat a w nim sam konkret zdjęcia i opis ,na forum jest juz kilka takich min pora na rożne tematy.
Co Wy na to
cinek82 - 2009-03-07, 17:48
Ale zobacz Tomek, w sposobie drugim. Czy jeżeli one się zapalą po otwarciu drzwi i możesz je sobie zgasić, czy potem podczas jazdy jak są zamknięte drzwi można je sobie zapalić Czy jak je zgasisz to już amen, nie zapalą się przy zamkniętych drzwiach i będą się świecić tylko jak się drzwi otworzy
tomek87 - 2009-03-07, 18:33
no w drugim moga sie tylko zapalac po otwarciu lub wcale sie nie zapalac
krzeszak - 2009-03-07, 18:36
tomek87, - a ze tak zapytam co masz za żarówki założone w tych lampkach
czy świecą na niebiesko??
cinek82 - 2009-03-07, 18:52
I skąd dorwać takie oprawki do tych żarówek, chyba że będą w komplecie
tomek87 - 2009-03-07, 23:35
krzeszak napisał/a: | tomek87, - a ze tak zapytam co masz za żarówki założone w tych lampkach
czy świecą na niebiesko?? |
A to są jakieś Philipsa, dostałem razem ze swoimi H4 w komplecie
A święcą napewno jaśniej niż oryginały i raczej na biało Ale nie tak biało jak moja żarówka w dużej lampce która jest złożona z 9 ledów
cinek82 napisał/a: | skąd dorwać takie oprawki do tych żarówek, chyba że będą w komplecie |
Powinny być w komplecie, a ja mam lampki od zawsze
krzeszak - 2009-03-17, 18:23
jak by co są kolejne lampki na sprzedaż
http://moto.allegro.pl/it...i_vw_vento.html
adam-358 - 2009-04-01, 20:17
a ja swoje lampki (małe boczne) zostawiłem w spokoju tylko zamontowałem coś takiego i podłaczyłem pod lampke z przodu , więc jak otwieram drzwi to "to" też się zapala (dokładnie tak jak ta lampka z przodu) a jak jest teraz jasno z tyłu
http://www.fotosik.pl/sho...aae3a29dfa5e9e7
http://www.fotosik.pl/sho...76fd90d497959d0
cinek82 - 2009-08-02, 12:04
Wczoraj w końcu wziąłem się za lampki (które leżały już pół roku w garażu) i porobiłem kilka fotek poglądowych. Nie za dużo ale zawsze coś
Najpierw należy odkręcić rączki i słoneczniki (nie mam fot) potem ściągnąć plastiki ze środkowych słupków. Potem można ściągać plastiki z przednich słupków i z tylnych. Można ciągnąć śmiało, są mocowane na ząbkowanych spinkach. Na końcu ściągamy listwę plastikową przy tylnej szybie i w zasadzie podsufitkę mamy uwolnioną. Należy ją wyjąć z autka wymierzyć otwory (foto od kolegi krzeszaka kilka postów wcześniej) i można ciąć.
Ja do wycinania używałem zwykłego noża takiego do tapet czy tam innych rzeczy
Jako że robiłem to najprostszym sposobem czyli tylko stała masa i plus (fotki rozmieszczenia kabli również kilka postów wcześniej dzięki tomkowi87) do wiązki wystarczą po dwa kabelki na lampkę. Przylutowałem je przed wtyczką lampki przedniej
Przy zakupie lampek nie dostałem w komplecie wtyczek do nich to poradziłem sobie tzw konektorkami które zabezpieczyłem koszulką termokurczliwą:
Gotową wiązkę poprowadziłem nad zagiętą blachą pod dachem i nad blachą mocującą szyberdach:
Przed założeniem podsufitki oczywiście najlepiej ją wyprać przy okazji i koniecznie zrobić test czy wszystko gra i buczy:
Jeżeli wszystko ładnie świeci, można składać sufit z powrotem. I po wszystkim cieszyć się oświetleniem tylnej części swojego wozu:
Czas pracy ok 2,5 godziny (przy moich zagęszczonych ruchach ).
spyro - 2009-08-02, 12:54
Efekt świetny. Normalnie jak oryginales
Lwomati - 2009-08-02, 14:49
cinek82 napisał/a: | Jeżeli wszystko ładnie świeci, można składać sufit z powrotem. |
Po co tak wygląda lepiej
Nie no cinek82 wykonałeś dobrą robotę
cinek82 - 2009-08-02, 16:28
A dzięki dzięki
Wydym - 2009-08-02, 17:53
Hehe dobrze że ja mam te wszystkie świecidełka w standardzie Elegancko to zrobiłeś
Paweł J. - 2009-08-02, 21:10
Cinek...super Ci to wyszło
Fota z lusterkiem wymiata
cinek82 - 2009-08-02, 22:03
A jak...petunia w twarzy i jazda
Gavel - 2009-08-03, 09:31
cinek82 napisał/a: | Czas pracy ok 2,5 godziny (przy moich zagęszczonych ruchach ). | to i tak szybko
Ja też w sobotę zabrałem się za podobną robotę ale że po południu był grillik to wczoraj ledwo wstałem o 14 i nie dałem rady skończyć... Dziś do roboty przyjechałem bez podsufitki i z wiszącymi kablami nad głową
cinek82 - 2009-08-03, 09:33
Szybko, szybko....bo też się na grilla spieszyłem
A Ty Gavel też lampki jakieś robiłeś
Lwomati - 2009-08-03, 09:36
Gavel to pewnie jakieś monitory wysuwane z sufitu montował
Gavel - 2009-08-03, 09:39
Cinek lampki w zasadzie takie same ale w trochę inny sposób
cinek82 - 2009-08-03, 09:41
Aaa bo Ty to zawsze musisz mieć coś inaczej... to zrobisz kontynuację tematu. Pewnie robiłeś z podłączeniem pod krańcówki
Gavel - 2009-08-03, 09:44
cinek82 napisał/a: | Aaa bo Ty to zawsze musisz mieć coś inaczej... | dokładnie tak jak mówisz
cinek82 - 2009-08-03, 09:48
To uchyl rąbka tajemnicy co tam znowu namodziłeś cudacznego
Gavel - 2009-08-03, 09:54
Na razie w sumie nic specjalnego - zdążyłem tylko instalację sobie zrobić choć w sumie i tak nie do końca bo konektorków mi zabrakło
Muszę dziś po robocie na małe zakupy do elektrycznego skoczyć bo po tych moich wszystkich ostatnich modach to zapasy się pokończyły
vw-maly - 2012-01-03, 22:22
chciałbym kontynuowac temat... bo zamontowałem trzeci stop ale wymieniłem diody na niebieskie i chciałbym zeby mi podswietlało tylnia połke i troche kanapy to skierowałem stop do srodka.no i podpinałem pod przednia lampke ale zapalaja mi sie tez wszystkie kontrolki ktos wie co jest grane???
Aeternus - 2012-01-04, 16:47
vw-maly, spięcie. sprawdź podłączenie kabli czy gdzieś nie zwiera
vw-maly - 2012-01-04, 17:53
tylko tyle?? myslałem ze cos bardziej skapikowanego heh nawet nie sprawdziłem ale to juz jutro zobacze cały przewod
Aeternus - 2012-01-04, 21:32
vw-maly, mi jak wcisnęli kiedyś na stacji złą żarówkę do stopu to miałem światła wszystkie skopane więc czasem mała rzecz potrafi krwi wiele napsuć!
|
|