Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Tuning - Lampki nad drzwi Vento jak zamontowac ??

kosmi - 2009-03-04, 18:59
Temat postu: Lampki nad drzwi Vento jak zamontowac ??
Witam chce sobie wstawić takie lampki ładnie wygląda i fajny efekt ale nie wiem czy nie bede mial zadnego problemu , i mam pytanie jak je wstawic

http://moto.allegro.pl/it..._nad_drzwi.html

tomek87 - 2009-03-04, 19:05

Ja mam takie w oryginale ;) a problemu chyba nie powinno być, ładny szablon do wycięcia otworów i doprowadzić przewody i bedzie świecić :faja:
kosmi - 2009-03-04, 19:05

a nie wiecie jak to mniej wiecej zrobic wyciac na jakiej zasadzie bo chce dwie takie na tył dla pasażerów
krzeszak - 2009-03-04, 19:15

kosmi napisał/a:
bo chce dwie takie na tył dla pasażerów

bo one właśnie były nad drzwiami pasażerów z tylu ;) a są wciśnięte w ten materiał obiciowy dachu i tyle musisz kable zasilające pociągnąć najlepiej pod lampek z przodu wtedy będziesz mógł sterować wszystkimi na raz a przy okazji jak sie drzwi otworzy będą sie zapalały wszystkie

enesen - 2009-03-04, 20:08

niestety fabrycznie te lampki są zapalane tylko przez pasażera z tyłu, do lamki stale dochodzi napięcie

planuje przerobić ten układ tak żeby zapalaly się przy otwarciu drzwi- prawe to prawa lampka, lewe- lewa lampka. dodatkowo chcę wrzucić fototranzystor lub fotodiodę tak żeby zapalały sie przy otwarciu drzwi ( lampka z przodu i te z tyłu) ale tylko wtedy gdy będzie ciemno. jak coś zmotam to dam znać :)

krzeszak - 2009-03-04, 20:19

enesen napisał/a:
niestety fabrycznie te lampki są zapalane tylko przez pasażera z tyłu, do lamki stale dochodzi napięcie

o tym wszyscy wiemy ;) a kosmi, chce sobie dołożyć wiec skoro ich nie ma wszelkie przeróbki nie są problemem ;)

kosmi - 2009-03-04, 20:24

no właśnie zawsze to sie przyjmniej wieczorem jeżdzi , tylko byłbym wdzieczny za jakiś opis jak to zrobic tak dokładniej moze ktoś zna sie na tym
enesen - 2009-03-04, 20:34

o tym wszyscy wiemy ;) a kosmi, chce sobie dołożyć wiec skoro ich nie ma wszelkie przeróbki nie są problemem ;) [/quote]

kłóciłbym się z Tobą :P

co do lampek to wystarczy wyciąć otwór w podsufitówce a przewody pociągnąć z przedniej lampki. no i teraz zależy czy chcesz żeby tylne zapalały się z przednią czy zapalane tylko przez pasażerów. bo jeżeli chcesz żeby zapalały sie przy otwrciu drzwi razem z przednią i dodatkowo w czasie jazdy to już musisz ciągnąć 3 kable

tomek87 - 2009-03-04, 20:35

W weekend mogę porobić dokładne fotki otworu i wszystko pomierzyć żeby było jak w oryginale ;) a jeśli chodzi o zasilanie to przydałyby sie oryginalne kostki, zasilanie można pociagnać na stałe od lampki lub tak sie pod lampke podpiąć żeby się wszystkie zapalały ;)
A że ona maja w sobie wlącznik więc zawsze można wyłaczyć ;)

kosmi, a bywasz czasem w Mragowie?

krzeszak - 2009-03-04, 20:35

Z tego co pamiętam kolega Gavel albo Wolf robili przeróbki tych lampek próbowałem znaleźć ten temat ale jak potrzebny to nie ma ,ale koledzy na pewno napiszą jak to dokładniej wygląda ;)
kosmi - 2009-03-04, 21:13

no super to poczekam na te fotki , bywam czasem ale czesciej w rynie , to po weekendzie postaram sie to zrobic hmm nie wiem wlasnie jak wygodniej ale chyba zeby pasazer sobie wlaczał sam
tomek87 - 2009-03-04, 21:24

kosmi, a może będziesz w ten weekend :D :D
Gavel - 2009-03-05, 08:16

tomek87 napisał/a:
W weekend mogę porobić dokładne fotki otworu i wszystko pomierzyć żeby było jak w oryginale
jak Ci nie sprawi to kłopotu to bardzo proszę - mi się takie informacje przydadzą na później

krzeszak napisał/a:
Z tego co pamiętam kolega Gavel albo Wolf robili przeróbki tych lampek
nie jestem pewny ale chyba Wolf nie miał tych oryginalnych lampek

Ja u siebie oryginalnych też nie miałem. Założyłem sobie uniwersalne jakieś i podpiąłem na stałe pod lampkę. Teraz chce je wyrzucić i włożyć te oryginalne ale też będą podpięte pod lampkę czyli będą się zapalały tak samo jak lampka z tym że będzie można każdą jedną osobno wyłączyć. Tylko muszę jeszcze dorwać dwie takie oryginalne lampki ale 25 zł za sztukę to nie dam :P

cinek82 - 2009-03-05, 08:36

A te lampki z linku z pierwszego postu, to są takie które można sobie tak samemu z tyłu włączyć, czy one właśnie tylko jak się drzwi otworzy to się świecą ??
Gavel - 2009-03-05, 08:43

cinek82 napisał/a:
A te lampki z linku z pierwszego postu, to są takie które można sobie tak samemu z tyłu włączyć

tak

cinek82 - 2009-03-05, 08:46

Ooo fajne, małe, zgrabne i powabne :D , może i ja bym się na takie cuś skusił, bo fakt faktem, z tyłu to ciemno jak w :dupa: jest, jak coś spadnie pod kanapę to bez latarki ani rusz. ;)
Gavel - 2009-03-05, 09:00

to bierz

ja czekam na tańsze :diabełek:

cinek82 - 2009-03-05, 09:18

Nie no, kolega kosmi pierwszy sobie wypatrzył to nie będę mu z pod nosa zawijał :]
cinek82 - 2009-03-05, 10:01

A tak z ciekawości, to chyba żeby je zamontować to by się jeszcze przydała jakaś wtyczka, chyba że jakoś "na krótko" by dało radę.

Jak widać na zdjęciu, coś tam by wypadało wepchnąć :D

Gavel - 2009-03-05, 10:16

oczywiście że ori wtyczki byłyby dobrym pomysłem ale można się bez tego obejść

wystarczą zwykłe konektorki takie jak np. przy podłączaniu głośników:

kosmi - 2009-03-05, 12:04

hehe nie no jak chcesz to bierz okazjie bede jeszcze miał pewnie albo i nie hehe
cinek82 - 2009-03-05, 12:08

Nie no znalazłem drugi komplet o 5 zł tańszy na sztuce :D
kosmi - 2009-03-05, 12:24

no a ja też komplet za 20 zł tyle że licytacja :)
cinek82 - 2009-03-05, 12:32

Kurde, normalnie też się na to napaliłem. W sumie z tego co tu piszą chłopaki, to montaż niezbyt skomplikowany to można by samemu podziałać. W sumie pieniądz nie wielki a ile radości. :D
kosmi - 2009-03-05, 13:37

widzialem to gdzies w którymś vento super efekt a wygoda dla pasażerów jeszcze lepsza
cinek82 - 2009-03-05, 13:40

Niech Tomek Dobra Rada wrzuci jakieś fotencje i można działać :]
krzeszak - 2009-03-05, 15:12

Jako ze nudy mam okropne a czasu jak lodu pozwoliłem sobie zrobić kilka poglądowych fotek lampki z nad głowy pasażerów z tyłu ;)

a tu kilka poglądowych wymiarów :

a tu dokładne wymiary (ale proponuje sam otwór zrobić ciut mniejszy jak na zdjęciu poniżej , bo jak będzie za mały zawsze można zrobić większy na odwrót sie nie da :D

wymiar brązowy 105 jest na foto urwany ale on mierzony jest do uchwytu na rękę
A tu jeszcze kilka moich spostrzeżeń :
-lampka zatrzaskuje sie na metalowej blaszce od strony uchwytu na reket ,sama blaszka pomaga w łatwiejszym wyciąganiu samej lampki dzięki czemu nie zadziera sie materiał z podsufitki
-w lampkę wpina sie kostkę z małymi wsuwkami
-miedzy metalowym dachem a podsufitka jest ze 3cm przestrzeni

W razie jakich kol wiek pytań odnosnie fotek ,wymiarów itd. pisać w temacie na pewno odpowiem jeśli za mało zdjęć piszcie co jeszcze brakuje to zorbie nowe ;)

tomek87 - 2009-03-05, 15:43

no to krzeszak, mnie wyreczył :]
krzeszak - 2009-03-05, 15:49

tomek87 napisał/a:
no to krzeszak, mnie wyreczył

sorki Tomeczku :kwiatek: , ale jak poczytałem jak chłopakom zależy na zdjęciach nie mogłem pozwolić co by do soboty czekali :D

kosmi - 2009-03-05, 17:44

a mam jeszcze pytanko czy ten kabelek jest taki długi nie sprawdzałem go właśnie czy trzeba inny kupic ?? Dzieki za pomoc niech bóg cie w licznych dzieciach wynagrodzi

Ps. Widze ze są tu dwa kabelki czyli każdą można palic osobno , czy śię myle

krzeszak - 2009-03-05, 18:31

kosmi napisał/a:
Widze ze są tu dwa kabelki czyli każdą można palic osobno , czy śię myle

każdą odpalasz kiedy chcesz tylko musisz przycisnac lampke
kosmi napisał/a:
czy ten kabelek jest taki długi nie sprawdzałem go właśnie czy trzeba inny kupic

nie rozumie o którym kabelku mówisz ??

cinek82 - 2009-03-05, 22:12

Czyli co ? One się zapalają jak się drzwi otworzy a jak zamkniesz drzwi to też je sobie potem można zapalić kiedy się chce? :faja:
Cybul - 2009-03-05, 22:23

działają chyba na takiej zasadzie jak te główne z przodu, zresztą mozesz podłaczyć z tym głównym światełkiem i bedzie sie palic tak samo
cinek82 - 2009-03-06, 07:16

No tak, racja Cybul :]
Gavel - 2009-03-06, 07:54

krzeszak :oklaski:

kosmi klinknij POMÓGŁ Krzeszakowi za te fotki :)

cinek82 napisał/a:
Czyli co ? One się zapalają jak się drzwi otworzy a jak zamkniesz drzwi to też je sobie potem można zapalić kiedy się chce?
Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę ale wydaje mi się że tak to nie jest :(
One normalnie są wyłączone i włącza się je jedynie poprzez ich naciśnięcie. Tak samo się wyłącza. Chyba nie są "powiązane" z otwieraniem drzwi.
Ale powtarzam - nie mam 100% pewności bo nie mam takich lampek u siebie.

Co nie zmienia faktu że można sobie zrobić tak żeby były "powiązane" z otwieraniem drzwi. Wystarczy podłączyć je pod włącznik otwierania drzwi lub pod lampkę główną.

lesny1982 - 2009-03-06, 09:01

dokladnie lampki trzeba samemu odpalac recznie nie sa podlaczone do przodu ale mozna to zrobic :D
krzeszak - 2009-03-06, 14:18

Koledzy odnosnie lampek,
lampkę pasażer włącza sam i sam ja wyłącza !! ,
orginalnie nie ma wyjścia lampki pod włączniki krańcowe w dziwach ani w żaden sposób nie sa połączone z przednimi lampkami ,
nie ma różnicy czy drzwi zamknięte ,otwarte czy kluczyk w stacyjce jeśli ja włączysz świeci naciskasz drogi raz gaśnie !! ... i oto cały sekret ;)

cinek82 - 2009-03-06, 15:19

Czyli gdzie się z nimi najlepiej podłączyć ?? Jakby ciągnął kable od przedniej lampki i podłączył tak jak w niej to by może tak świeciły ?? A jak nie ma szans na taki efekt jak w przypadku przedniej lampki to gdzie się najlepiej z nimi wpiąć w instalację żeby nie ciągnąć aż do przodu kabli ?? :faja:
krzeszak - 2009-03-06, 15:25

cinek82 napisał/a:
Czyli gdzie się z nimi najlepiej podłączyć

musowo szukać kabla gdzie cały czas jest (+)
cinek82 napisał/a:
Jakby ciągnął kable od przedniej lampki i podłączył tak jak w niej to by może tak świeciły

o to to juz trzeba Tomka pytać ;)

Gavel - 2009-03-06, 19:24

cinek82 napisał/a:
Czyli gdzie się z nimi najlepiej podłączyć
a to zależy czy chcesz żeby było jak w oryginale czy chcesz zrobić coś po swojemu :P
spyro - 2009-03-06, 20:36

ja bym to podłączył na Waszym miejscu dwojako, czyli włączanie/wyłączanie ręcznie a oprócz tego możliwość żeby świeciły się przy otwartych drzwiach. A jak najprościej? Pociągnąć kabelki od czujnika otwartych drzwi tylnych. Montaż prościzna. Zdejmujesz plastiki ze słupka i ciągniesz kabelki pod podsufitkę.
cinek82 - 2009-03-07, 09:55

Kupiłem te lampki, bo widzę na drugiej aukcji kolega (pewnie kosmi ;) ) się bije o nie. teraz niech tomek wytłumaczy który najlepiej kabel "wymacać" do podłączenia tak żeby świeciło i po otworzeniu drzwi i gdy pasażer sobie sam wkliknie lampkę. :faja:
krzeszak - 2009-03-07, 10:32

Wildze wzięło Was koledzy na dodatkowe oświetlenie :D
cinek82 napisał/a:
Kupiłem te lampki,

no i miód malina.... :oklaski:

cinek82 - 2009-03-07, 11:01

No wzięło, wzięło. Od początku jak kupiłem Ventyla to mi zawsze z tyłu ciemno było i mówiąc szczerze nie wiedziałem że niektóre Ventki miały tylne oświetlenie w standardzie :gafa: No ale wszystko można ulepszyć. Także jak dotrą lampki to zacznę z nimi działać. Ja myślę że jakby się podłączył do lampki z przodu to powinno być si. Powinno działać jak przednia lampka. :faja:
tomek87 - 2009-03-07, 15:23

Jako iż widzę że liczycie na mnie to postaram się to w miarę sensownie opisać :D
Ja osobiście widzę podłączenie tych lampek na 4 sposoby :D

Kostka w lampce z przodu :

1- stała masa
2- stały plus
3- masa po otwarciu drzwi

Oryginalna kostka przy małej lampce:

1- stały plus
2- stała masa

1. Tak jak w serii, czyli to co najprostsze, podłączyć się pod główną lampkę i po kłopocie ;)

2. Lampki zapalają się po otwarciu drzwi i ewentualnie można je zgasić wbudowanym włącznikiem. Należy zamienić przewody w kostce przy małej lampce i zamiast stałej masy dać ta po otwarciu drzwi.

3. Lampki zapalają się dopiero gdy otworzymy tylne drzwi i to w taki sposób że jak prawe to tylko prawa lampka, jak lewe to tylko lewa lampka ;) No i tu musimy też zamienić plus z masą w małej kostce. Plus na stałe a masa od poszczególnych krańcówek.

4. Wariacja sposobu 2 i 3 na taki ze można jeszcze zapalić lampki po zamknięciu drzwi :D

Do 1 podpinamy na stałe plus , do 2 na stałe masę , a w miejscu 3 należy dolutować jeszcze przewód który podłączymy tak jak w 2 lub 3 sposobie( tylko należy dodać jeszcze po diodzie prostowniczej aby zapobiec cofaniu się masy na krańcówki po włączeniu lampki przy zamkniętych drzwiach ;)

Ale przestrzegam że mogą być komplikacje w zrobieniu sposoby 3 i 4 z zapalaniem się lampek po otwarciu tylko tylnych drzwi, bo o ile dobrze pamiętam to krańcówki są ze sobą połączone i trzeba będzie gdzieś dolutować jakieś diody prostownicze ;)

krzeszak - 2009-03-07, 15:48

No no porada jak sie patrzy :oklaski: :oklaski: :oklaski: co fachowiec to fachowiec ;)

Panowie administratorzy a może gdzieś utworzyć miejsce gdzie będą wrzucone same konkretne tego typu porady bez możliwości dopisywania itd, taki jakby zamknięty temat a w nim sam konkret zdjęcia i opis ,na forum jest juz kilka takich min pora na rożne tematy.
Co Wy na to ??

cinek82 - 2009-03-07, 17:48

Ale zobacz Tomek, w sposobie drugim. Czy jeżeli one się zapalą po otwarciu drzwi i możesz je sobie zgasić, czy potem podczas jazdy jak są zamknięte drzwi można je sobie zapalić ?? Czy jak je zgasisz to już amen, nie zapalą się przy zamkniętych drzwiach i będą się świecić tylko jak się drzwi otworzy ??
tomek87 - 2009-03-07, 18:33

no w drugim moga sie tylko zapalac po otwarciu lub wcale sie nie zapalac ;)
krzeszak - 2009-03-07, 18:36

tomek87, - a ze tak zapytam co masz za żarówki założone w tych lampkach ??
czy świecą na niebiesko??

cinek82 - 2009-03-07, 18:52

I skąd dorwać takie oprawki do tych żarówek, chyba że będą w komplecie :mysli:
tomek87 - 2009-03-07, 23:35

krzeszak napisał/a:
tomek87, - a ze tak zapytam co masz za żarówki założone w tych lampkach ??
czy świecą na niebiesko??

A to są jakieś Philipsa, dostałem razem ze swoimi H4 w komplecie ;)
A święcą napewno jaśniej niż oryginały i raczej na biało :D Ale nie tak biało jak moja żarówka w dużej lampce która jest złożona z 9 ledów :P

cinek82 napisał/a:
skąd dorwać takie oprawki do tych żarówek, chyba że będą w komplecie :mysli:

Powinny być w komplecie, a ja mam lampki od zawsze :P

krzeszak - 2009-03-17, 18:23

jak by co są kolejne lampki na sprzedaż :D
http://moto.allegro.pl/it...i_vw_vento.html

adam-358 - 2009-04-01, 20:17

a ja swoje lampki (małe boczne) zostawiłem w spokoju tylko zamontowałem coś takiego i podłaczyłem pod lampke z przodu , więc jak otwieram drzwi to "to" też się zapala (dokładnie tak jak ta lampka z przodu) a jak jest teraz jasno z tyłu :D

http://www.fotosik.pl/sho...aae3a29dfa5e9e7
http://www.fotosik.pl/sho...76fd90d497959d0

cinek82 - 2009-08-02, 12:04

Wczoraj w końcu wziąłem się za lampki (które leżały już pół roku w garażu) i porobiłem kilka fotek poglądowych. Nie za dużo ale zawsze coś ;)
Najpierw należy odkręcić rączki i słoneczniki (nie mam fot) potem ściągnąć plastiki ze środkowych słupków. Potem można ściągać plastiki z przednich słupków i z tylnych. Można ciągnąć śmiało, są mocowane na ząbkowanych spinkach. Na końcu ściągamy listwę plastikową przy tylnej szybie i w zasadzie podsufitkę mamy uwolnioną. Należy ją wyjąć z autka wymierzyć otwory (foto od kolegi krzeszaka kilka postów wcześniej) i można ciąć.
Ja do wycinania używałem zwykłego noża takiego do tapet czy tam innych rzeczy ;)

Jako że robiłem to najprostszym sposobem czyli tylko stała masa i plus (fotki rozmieszczenia kabli również kilka postów wcześniej dzięki tomkowi87) do wiązki wystarczą po dwa kabelki na lampkę. Przylutowałem je przed wtyczką lampki przedniej

Przy zakupie lampek nie dostałem w komplecie wtyczek do nich to poradziłem sobie tzw konektorkami które zabezpieczyłem koszulką termokurczliwą:

Gotową wiązkę poprowadziłem nad zagiętą blachą pod dachem i nad blachą mocującą szyberdach:

Przed założeniem podsufitki oczywiście najlepiej ją wyprać przy okazji i koniecznie zrobić test czy wszystko gra i buczy:

Jeżeli wszystko ładnie świeci, można składać sufit z powrotem. I po wszystkim cieszyć się oświetleniem tylnej części swojego wozu:

Czas pracy ok 2,5 godziny (przy moich zagęszczonych ruchach ;) ).

spyro - 2009-08-02, 12:54

Efekt świetny. Normalnie jak oryginales ;)
Lwomati - 2009-08-02, 14:49

cinek82 napisał/a:
Jeżeli wszystko ładnie świeci, można składać sufit z powrotem.

Po co tak wygląda lepiej :diabełek:

Nie no cinek82 wykonałeś dobrą robotę :OK:
:oklaski: :oklaski: :oklaski: :oklaski: :oklaski:

cinek82 - 2009-08-02, 16:28

A dzięki dzięki :hura:
Wydym - 2009-08-02, 17:53

Hehe dobrze że ja mam te wszystkie świecidełka w standardzie :D :diabełek: Elegancko to zrobiłeś :oklaski:
Paweł J. - 2009-08-02, 21:10

Cinek...super Ci to wyszło :OK:
Fota z lusterkiem wymiata :D

cinek82 - 2009-08-02, 22:03

A jak...petunia w twarzy i jazda :faja:
Gavel - 2009-08-03, 09:31

cinek82 napisał/a:
Czas pracy ok 2,5 godziny (przy moich zagęszczonych ruchach ;) ).
:wow: to i tak szybko :D
Ja też w sobotę zabrałem się za podobną robotę ale że po południu był grillik :pijacy: to wczoraj ledwo wstałem o 14 i nie dałem rady skończyć... Dziś do roboty przyjechałem bez podsufitki i z wiszącymi kablami nad głową :diabełek:

cinek82 - 2009-08-03, 09:33

Szybko, szybko....bo też się na grilla spieszyłem :diabełek:
A Ty Gavel też lampki jakieś robiłeś ??

Lwomati - 2009-08-03, 09:36

Gavel to pewnie jakieś monitory wysuwane z sufitu montował :D
Gavel - 2009-08-03, 09:39

Cinek lampki w zasadzie takie same ale w trochę inny sposób :P
cinek82 - 2009-08-03, 09:41

Aaa bo Ty to zawsze musisz mieć coś inaczej... :diabełek: to zrobisz kontynuację tematu. Pewnie robiłeś z podłączeniem pod krańcówki :mysli:
Gavel - 2009-08-03, 09:44

cinek82 napisał/a:
Aaa bo Ty to zawsze musisz mieć coś inaczej... :diabełek:
dokładnie tak jak mówisz :P
cinek82 - 2009-08-03, 09:48

To uchyl rąbka tajemnicy co tam znowu namodziłeś cudacznego :faja:
Gavel - 2009-08-03, 09:54

Na razie w sumie nic specjalnego - zdążyłem tylko instalację sobie zrobić choć w sumie i tak nie do końca bo konektorków mi zabrakło :(
Muszę dziś po robocie na małe zakupy do elektrycznego skoczyć bo po tych moich wszystkich ostatnich modach to zapasy się pokończyły :diabełek:

vw-maly - 2012-01-03, 22:22

chciałbym kontynuowac temat... bo zamontowałem trzeci stop ale wymieniłem diody na niebieskie i chciałbym zeby mi podswietlało tylnia połke i troche kanapy to skierowałem stop do srodka.no i podpinałem pod przednia lampke ale zapalaja mi sie tez wszystkie kontrolki ktos wie co jest grane???
Aeternus - 2012-01-04, 16:47

vw-maly, spięcie. sprawdź podłączenie kabli czy gdzieś nie zwiera
vw-maly - 2012-01-04, 17:53

tylko tyle?? myslałem ze cos bardziej skapikowanego :co?: :co?: heh nawet nie sprawdziłem ale to juz jutro zobacze cały przewod
Aeternus - 2012-01-04, 21:32

vw-maly, mi jak wcisnęli kiedyś na stacji złą żarówkę do stopu to miałem światła wszystkie skopane więc czasem mała rzecz potrafi krwi wiele napsuć!