Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Pozostałe - Co według was daje klimatyzacja w venciaku co daje ??

kosmi - 2009-03-14, 10:52
Temat postu: Co według was daje klimatyzacja w venciaku co daje ??
Witam kłóce sie z kumplem ze klima jest dobra i przydatna , a on mówi że szyberdach jest w lato lepszy bo klima nic nie daje a co według was ona daje jest przydatna ??
bradley - 2009-03-14, 11:22

Klima jest lepsza bo caly czas utrzymujesz chlod, ale ma tez swoje wady jak np osusza powietrze (w zimie i jesienia jest to ogromna zaleta), trzeba czyscic co jakis czas (grzybki) i zmieniac czynnik chlodniczy. Koszty eksploatacji na pewno wieksze .
Szyber jest o tyle dobry, ze gorace nagrzane powietrze szybko ucieknie po otwarciu szybera ale z kratek nawiewu nie bedzie leciec tak zimne powietrze jak z klimy. No i szyber moze sie przyciac co tfu tfu jeszcze sie u mnie nie zdarzylo i mam nadzieje nie zdarzy tfu tfu ;)

Michcik - 2009-03-14, 12:17

hehe szyberek i thermotronik to naprawde <ok> polaczenie, No ale niestety u mnie w szyberku poszla lewa szyna ;/
spyro - 2009-03-14, 21:21

klima w każdym aucie nawet matizie daje dużo... szyberek fajna sprawa ale klima lepsza na pewno. Żaden szyber nie da chłodu jak klima.
sebastian - 2009-03-14, 21:35

spyro napisał/a:
nawet matizie daje dużo

to w matizach była klima?

przemolas4 - 2009-03-14, 21:36

spyro napisał/a:
Żaden szyber nie da chłodu jak klima.

swiete slowa .
dodatkowy plus klimy , to momentalnie odparowane szybki w deszczowy dzie .
para schodzi w oka mgnieniu .......

sebastian - 2009-03-14, 21:39

przemolas4 napisał/a:
odatkowy plus klimy , to momentalnie odparowane szybki w deszczowy dzie .
para schodzi w oka mgnieniu .....

ale to tylko jak się włączy zimne powietrze, tak? czy też możliwe jest włączenie klimatyzacji, ale tak, żeby dmuchało ciepłym powietrzem?

spyro - 2009-03-14, 21:40

Cytat:
ano:
http://www.allegro.pl/ite...a_stan_bdb.html

przemolas4 - 2009-03-14, 21:43

sebastian napisał/a:
ale tak, żeby dmuchało ciepłym powietrzem?

wlaczasz klime i dajesz cieple i leci osuszone ........ i para idzie fiu fiu ........
do kosza .......

sebastian - 2009-03-14, 21:57

spyro napisał/a:
ano:
http://www.allegro.pl/ite...a_stan_bdb.html

Jestem w szoku, nigdy bym nie przypuszczał, że jednak... I do takiego małego silniczka? Uciągnie to? heh
przemolas4 napisał/a:
wlaczasz klime i dajesz cieple

Zawsze myślałem, że jak klima, to tylko zimne, a jednak... Nigdy klimy nie miałem, to nie wiem, jak jest.

bradley - 2009-03-14, 22:47

Cytat:

w nexii tez. W sumie technologia koreancow z tamtych lat zawstydzilaby nasze venta ;)
Jak np. hydrauliczne sprzeglo, wtrysk wielopunktowy, czujniczek plynu spryskiwaczy, zydek ;p

Dzolo - 2009-03-15, 20:50

sebastian napisał/a:
Zawsze myślałem, że jak klima, to tylko zimne

Ja tez i cały czas tak mysle.

kosmi, wyobraź sobie że jedziesz 40-50 km/h a nawet szybciej a temp
poza autem masz 30 stopni. Co Ci da otwarcie szybera? Wiadomo napewno troche zawieje ale szału nie bedzie.A jak staniesz np. na swiatłach ? To juz nic Cie nie chłodzi.

spyro - 2009-03-17, 19:43

Ogólnie porównywanie szyberdachu do klimy mija sie z celem. Pierwsze to klima a szyberek jak najbardziej przy klimie lekko uchylony do cyrkulacji powietrza.
Wąski - 2009-03-17, 20:20

hejka , klima na pewno lepsza nie mam jej niestety i cierpie ;) miałem okazje użytkowac samochód z klimą no cóż to nie była Venta :( ale naprawdę jest lepiej , mniej się człowiek denerwuje na np "niedzielnych kierowców" itd jest spokojniej i oczywiście komfort bez dwóch zdań na prawdę warto. Pozdrawiam
bradley - 2009-03-17, 20:31

W Kadecie mialem piekarnik :diabełek: i w lecie i w zimie