Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - blacharka

Buli - 2009-03-16, 19:53
Temat postu: blacharka
Panowie dylemat....
Dzisiaj by³em u blacharza i dowiedzia³em sie ile bedzie kosztowa³o zrobienie mojej blachy czyli
-2x przednie b³otniki
-2x tylne b³otniki
- stukniety tylny zderzak
-ma³a zaprawka ko³o szyby i pod drzwiami i po³ozenie gumy jakiejs na progi bo sa tylko powgniatane a nie zgnite;/
wiec blacharz i z tego co wiem to dobry blacharz po znajomosci powiedzia³ mi ze wyrobie sie 1000-1200z³ odrazu mowie³em ze ma nie byc zadnej lipy bo auto ma byc dla mnie a nie na sprzedanie ;/ co wy na to czy op³ca sie to robic??
Bo jednak sa to duze pieniadze jak dla mnie <uczen> doradzcie cos .. oczywiscie to juz ma mie tyle kosztowac z farbo i zabezpieczeniem przed korozja:)

Pawe³ J. - 2009-03-16, 20:02

pieni±dze nie s± du¿e jak na dobra robotê za to co napisa³e¶...

no tylko niech Ci te b³otniki wymieni±-a nie spawaj±....no i zastanów siê co chcesz mieæ....wiem ze masz poszerzane b³otniki....widaæ kto¶ na szerokiej feli ¶miga³....je¶li chcesz to zatrzymaæ to musisz mieæ dobre ko³o...je¶li nie masz czego¶ na oku to wróæ do serii....albo wcze¶niej dorwij ko³o i do ko³a zrób b³otniki ;)

Lwomati - 2009-03-16, 20:07

ujmê to w dwóch s³awach: op³aca siê. S³yszysz f±fel op³aca siê :D
Buli - 2009-03-16, 20:16

no w³asnie nie wiem co robic czy powrucic do seri od nowa reperaturki z ty³u czy bawic sie dalej w poszezanie ciezka sprawaaaa szukam juz roboty i zeby ojciec sie nie dowiedzia³ tylko na co mi kasa bo wk³adac mi w vento nie kaze:P
Morfeusz142 - 2009-03-16, 20:28

Buli napisa³/a:
1000-1200z³

To nie jest tak du¿o. Ja za samo polakierowanie dwóch b³otników i progów zap³aci³em 700z³. Nie wspomnê o blacharzu, który robi³ progi i koszcie b³otników.

Lwomati - 2009-03-16, 20:31

Morfi dok³adnie za tyle to ja bêdê odnawia³ swój w maju.
Pawe³ J. - 2009-03-16, 20:31

Ja bym wróci³ do serii i najwy¿ej da³ b³otniki w mniejszymi rantami....a w tedy bêdzie ³atwiej felê dobraæ bo tak to trzeba Ci bêdzie z 9czy 10 cali wrzucaæ a tak to zapodasz 7,5cala i bêdzie ok. ;)
Buli - 2009-03-16, 20:47

a co myslicie zeby z ty³u zosta³o takie jak sa a z przodu normalne ?? ty³ 9 cali a przod 7.5??
Pawe³ J. - 2009-03-16, 21:12

mo¿e byæ...ale ju¿ Twoje poszukiwania fel ograniczaj± siê tylko do tego rozmiaru
Buli - 2009-03-16, 22:05

no takie felgi ma w³asnie kolezanka moja na sprzedanie :)
Pawe³ J. - 2009-03-17, 07:49

Wiêc je¶li to sa te fele, które Ci siê podobaj± to wrzucaj je na furaka i niech majsterj robi b³otniki w³a¶nie pod to ko³o.
deepirate - 2013-03-08, 23:51

Cze¶æ wszystkim ;) jaki¶ czas temu kupi³am moje vento, najlepszy samochód na ¶wiecie oczywi¶cia ma trochê wad no mo¿e wiêcej ni¿ troche ale z czasem dojde do idea³u, no ale przejd¼my do mojego problemu, a i od razu przepraszam je¿eli piszê w z³ym miejscu ale, nie wiedzia³am dok³adnie gdzie mam pisaæ :zawstydzony: a mianowicie moim problemem jest to ¿e mam dziurê wielko¶ci hym.. mandarynki ;d w w dzwonie i teraz moje pytanie czy tam trzeba wspawaæ ca³± æwiartkê ?
z góry dziêkuje za odpowiedzi ;)
pozdrawiam ;d

wojtas83 - 2013-03-09, 00:06

deepirate, po pierwsze witamy w naszym gronie :) Piszesz w jak najbardziej dobrym miejscu :oklaski: nie zrozumia³y jest dla mnie tylko opis Twojego problemu
deepirate napisa³/a:
mianowicie moim problemem jest to ¿e mam dziurê wielko¶ci hym.. mandarynki ;d w w dzwonie i teraz moje pytanie czy tam trzeba wspawaæ ca³± æwiartkê ?

Dobrze by³o by gdybys wyja¶ni³a o jaki dzwon Ci chodzi, lub zamie¶ci³a jakie¶ fotki. I ostatnia sprawa to taka ¿e mi³o by³o by gdybys przywita³a siê w odpowiednim dziale http://forum.vwvento.org/...p=247965#247965

pawel39106 - 2013-03-09, 00:06

Cytat:
w w dzwonie i teraz moje pytanie czy tam trzeba wspawaæ ca³± æwiartkê ?

Chyba chodzi Ci o kielich :P Jak znajdziesz kogo¶ ogarniêtego to Ci to zaspawa. Ja u siebie mam oba kielichy z przodu podspawane. Od 2 lat tak je¿d¿ê i wszystko jest w porz±dku

deepirate - 2013-03-09, 08:40

a no mo¿e kielich, dziêki bardzo bo siê zmartwi³am, ¿e nic juz z ventury nie bêdzie ;d
Kruchy69 - 2013-03-09, 10:58

Cytat:
Chyba chodzi Ci o kielich :P Jak znajdziesz kogo¶ ogarniêtego to Ci to zaspawa. Ja u siebie mam oba kielichy z przodu podspawane. Od 2 lat tak je¿d¿ê i wszystko jest w porz±dku

pawel39106, Ty to potrafisz zrozumiec kobiete. :D
deepirate, Witamy na forum. :D

deepirate - 2013-03-09, 22:01

a no czasem ciêzko mnie zrozumieæ ;d ale jestem ¿±dna wiedzy chce wiedziec wszystko i ¿eby vento w koncu by³o idealne ;d ;e duzo pracy przedemn± ;d
Kruchy69 - 2013-03-09, 22:42

tyle samo co bylo przed nami jak kupalismy ventyle. ;) powodzenia w robieniu Ventki i zapraszamy do dzialu Nasze Ventki i pokaz nam co tam masz. :diabe³ek:
Odnosnie dziury, to tak jak pisal Pawel, potrzebujesz dobrego spawacza, tylko dobrego i bedziesz sie cieszyla z posiadania Venciaka. ;)

hrubek18 - 2013-03-09, 23:10

te¿ mam do roboty kielich z ty³u,drugi ju¿ le¿y i czeka na $ pyta³em siê znajomego to powiedzia³ "nie ma rzeczy nie mo¿liwych" :D
deepirate - 2013-03-10, 13:28

akurat spawacza mam ju¿, ale generalnie jeszcze niewielka dziura w pod³odze, ale reszta podlogi w porz±dku wiêc nie wiem co tam sie sta³o ale te¿ sie zrobi, noi malowanie konieczne bêdzie ;)
Kruchy69 - 2013-03-10, 13:45

deepirate, jak zaufany spawacz, to dobrze. Pamietaj tez o dobrej konserwacji. Dziura w pod³odze? Ja mia³em 3 :D normalna rzecz, poprostu rdza. A odno¶nie malowania, na pewno jest konieczne? Mo¿e tylko polerka wystarczy?
vento92 - 2013-03-10, 14:24

Wiosna tamtego roku kuzyn robi³ mi blacharke w ventce (blacharz,lakiernik,mechanik),robi³ mi dwa b³otniki przód,nadkola ty³,wstawia³ nowe progi,³ata³ pod³oge,drzwi prawe przód które te¿ polakierowa³,zderzak nowy przód te¿ lakierowa³.Wzi±³ za to 800 z³,w to oczywi¶cie byl juz wliczony zakup nowego zderzaka,progów i lakieru.Jak za darmo :D
deepirate - 2013-03-10, 16:16

konieczne, jedynie co dobrze pomalowane w tym samochodzie to dach ma kilka zacieków i maska ma jakies bia³e przebarwienia jakby lakier schodzi³ a samochód czarny
Kruchy69 - 2013-03-10, 18:15

A no to faktycznie. Ale zamie¶æ swoje autko w dziela Nasze auta. ;)
sprite - 2013-03-11, 00:52

Podepnê siê pod temat. vento92 czy móg³by¶ zapytaæ tego kuzyna ile by wzi±³ za tak± robotê ode mnie ? mam do wymiany progi i b³otniki przód, do sprawdzenia i ewentualnego poprawienia pod³ogê ( wstêpnie po oglêdzinach wygl±da zdrowo), do obejrzenia i ewentualnych poprawek ¶cianê grodziow± (choæ te¿ w±tpiê by z ni± co¶ nie tak by³o). W nastêpnym podej¶ciu by³oby lakierowanie ca³ego auta na czarno. Ale to potem, bo to wiekszy wydatek. Mo¿esz siê spytaæ ile by to u niego kosztowa³o? zak³adam ¿e go¶æ jest dobry, bo zale¿y mi ¿eby by³o zrobione PORZ¡DNIE, zgodnie ze sztuk±. Jeszcze nie wiem czy bêdê robi³ na raz, czy oddzielnie blachy i oddzielnie potem malowanie. Przez Wroc³aw przeje¿d¿am w ka¿dy poniedzia³ek jak jadê na Polkowice i w ka¿dy pi±tek kiedy wracam, wiêc zostawienie ventley± jak najbardziej wchodzi w grê. z góry wielkie dziêki.
deepirate - 2013-03-11, 11:08

dzisiaj zrobiê jakie¶ zdjêcia i dodam napewno ;)
Kruchy69 - 2013-03-11, 11:11

czekamy :D
pawel39106 - 2013-03-11, 13:30

vento92 napisa³/a:
dwa b³otniki przód,nadkola ty³,wstawia³ nowe progi,³ata³ pod³oge,drzwi prawe przód które te¿ polakierowa³,zderzak nowy przód te¿ lakierowa³.Wzi±³ za to 800 z³,

sprite napisa³/a:
zale¿y mi ¿eby by³o zrobione PORZ¡DNIE,

:hahaha:

sprite - 2013-03-11, 21:25

Po pierwsze: nie masz nic konkretnego do powiedzenia to lepiej w ogóle siê nie odzywaj.
Po drugie: wzi±³ od go¶cia tanio bo to jaki¶ kuzyn czy co¶ tam.
Po trzecie: nie napisa³em w ¿adnym miejscu ¿e spodziewam siê ¿e zrobi mi to za 800 z³, raczej by trzeba pewnie tê kwotê pomno¿yæ.
Po czwarte: nie napisa³em ¿e zaraz do go¶cia polecê - raczej próbujê siê rozeznaæ.
Po pi±te: o co Ci w ogóle chodzi ?
Sory za OT. Blacharza poszukam sobie poza forum. A¿ siê pisaæ odechciewa.